O μικρός πρίγκιπας Γεώργιος ξεκινά άλλη μια σχολική χρονιά με ένα μάλλον «κοινό» ονοματεπώνυμο
Πρίγκιπας Φίλιππος: Νέο ντοκιμαντέρ δείχνει προσωπικές στιγμές
Γιατί ο πρίγκιπας Φίλιππος και η βασίλισσα Ελισάβετ ανυπομονούσαν να πάνε… όλα στραβά;
Πρίγκιπας Φίλιππος: Ντοκιμαντέρ «Η βασιλική οικογένεια θυμάται» στο BBC. Δείτε, μέσα από τις διηγήσεις των εγγονιών του, ανέκδοτες προσωπικές του στιγμές.
Μια ζωή ολόκληρη - κυριολεκτικά - στη βαριά σκιά των πρωτοκόλλων. Συναισθήματα, προσωπικές απόψεις, ανθρώπινες καθημερινές έγνοιες, φόβοι, ανησυχίες, κυρίαρχοι οικογενειακοί ρόλοι - πατέρας, μητέρα, γιαγιά, παππούς - έμεναν καλά «προφυλαγμένα» πίσω από τις προσεκτικά διατυπωμένες φράσεις των επίσημων ανακοινώσεων του παλατιού, τις κλειστές πόρτες, τις τραβηγμένες κουρτίνες, τη λυτρωτική απομόνωση της σκοτσέζικης υπαίθρου, μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που έκανε πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα του BBC για τη ζωή του δούκα του Εδιμβούργου που πέθανε τον περασμένο Απρίλη. Και σε αυτό, η βασιλική οικογένεια, «παραδομένη» στην ενστικτώδη και εντελώς ανθρώπινη ανάγκη να κρατήσεις κάποιον αγαπημένο σου ζωντανό μέσα από τις αναμνήσεις σου μαζί του, θυμάται… τον «παππού» Φίλιππο.
Η μουστάρδα… στο ταβάνι
Ένας άνθρωπος με ιδιαίτερη αίσθηση χιούμορ, πονηρός και ασταμάτητος. «Ο παππούς μου είχε αστείρευτο χιούμορ», θα πει ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, «έκανε συνέχεια φάρσες, του άρεσε να μας πειράζει, του άρεσε να είναι ο ‘παππούς’». «Μια από αυτές τις φάρσες εξόργιζε τη γιαγιά Ελισάβετ», θυμάται ο Ουίλιαμ (γιατί άραγε;) «Έβγαζε το καπάκι από το σωληνάριο με τη μουστάρδα και μας το έδινε να το κρατήσουμε ανάμεσα στις παλάμες μας… ύστερα χτυπούσε απότομα τα χέρια μας μεταξύ τους και η μουστάρδα εκτοξευόταν μέχρι το ταβάνι». Η Ζάρα Τίνταλ και ο Πίτερ Φίλιπς, τα παιδιά της πριγκίπισσας Άννας, θυμούνται κι αυτά πόσο διασκέδαζε ο παππούς τους με τη μουστάρδα. «Έβαζε το σωληνάριο ανάμεσα στα χέρια μας, δεν θυμάμαι ακριβώς τι έλεγε εκείνη τη στιγμή αλλά στο τέλος, εκεί που δεν το περίμενες, χτυπούσε τα ενωμένα χέρια μας και η μουστάρδα πεταγόταν παντού…», λέει η Ζάρα. «Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν ακόμα ίχνη μουστάρδας εκεί πάνω», συμπληρώνει ο Πίτερ, ο οποίος θυμάται ακόμα πως «είχε για όλους μας χρόνο, έπαιρνε πάντα το μέρος μας, αλλά ήταν και εκείνος που μπορούσε να μας κρατήσει… υπό έλεγχο».
Μακάρι να πάνε όλα… στραβά!
Πέρα από τα «ευφυέστατα» παιχνίδια και τις φάρσες που εφεύρισκε, «ξετρελαινόταν όταν τα πράγματα… ‘πήγαιναν στραβά’», λέει ο πρίγκιπας Ουίλιαμ. «Και οι δυο τους, η γιαγιά και ο παππούς, διασκέδαζαν πολύ με αυτά γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, στη δική τους ζωή που όλα έπρεπε να γίνονται με συγκεκριμένους τρόπους, να είναι άψογα και σύμφωνα με τους κανόνες και το πρωτόκολλο, το λάθος, το άτοπο, το στραβό, ήταν αυτό που πρόσθετε νόημα και γεύση, μάλλον, παρά έφερνε δυσφορία. Όλοι οι υπόλοιποι μπορεί να ένοιωθαν ντροπή, να ένοιωθαν άβολα, εκείνοι όμως το λάτρευαν, ανυπομονούσαν για τα ‘λάθη’». Και ο Χάρι, με τη σειρά του, ο οποίος μιλάει για τον παππού του στον ενεστώτα, σαν να ζει ακόμα, συμφωνεί με τον αδερφό του. «Υπήρχε μια άκρως ελκυστική ανισορροπία σε όλο αυτό. Από τη μια έχεις εκείνους που κάνουν την υπερπροσπάθεια να είναι όλα στην εντέλεια γιατί, για παράδειγμα, ‘έρχεται ο δούκας του Εδιμβούργου και η βασίλισσα Ελισάβετ’, ‘πρέπει να γίνουν όλα σωστά, κανένα απρόοπτο, κανένα λάθος δεν θα δικαιολογηθεί’ και από την άλλη έχεις τον δούκα και τη βασίλισσα να λένε ‘αναρωτιέμαι, τι θα μπορούσε να πάει στραβά αυτή τη φορά! Μακάρι! Πόσο συναρπαστικό θα μπορούσε να είναι αυτό!»
Τα αναθεματισμένα … γκάτζετ
Ο Πίτερ Φίλιπς θυμάται ακόμα τον εκνευρισμό του δούκα όταν έπρεπε να χρησιμοποιήσει κάποιο καινούργιο γκάτζετ ή συσκευή. «Μια θυμωμένη φωνή να λέει ‘είσαι εντελώς ηλίθιο’ ακουγόταν σε κάθε γωνιά του σπιτιού κάθε φορά που ο παππούς προσπαθούσε να χειριστεί ένα καινούργιο γκάτζετ». «Τον θυμάμαι να παίρνει ένα καινούργιο λαπτοπ ή έναν καινούργιο εκτυπωτή - και να τον ακούς να του φωνάζει! Την ήθελε την τεχνολογία, την αγαπούσε… αλλά ήταν ξεκαρδιστικό να τον βλέπεις να προσπαθεί να μάθει πώς λειτουργεί».
Πρόσεχε τι θα πεις…
Ο πρίγκιπας Κάρολος μιλάει με τρυφερά λόγια για τον πατέρα του. «Ο μπαμπάς μου ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος», θα πει, «τον αγαπούσαν και τον εκτιμούσαν όλοι. Δεν ανεχόταν όμως τους ανόητους, ούτε τις ανοησίες, γι’ αυτό και έπρεπε να προσέχεις πολύ καλά τα λόγια σου και τις πράξεις σου απέναντί του».
Πρέπει να τα ξέρω όλα…
«Ήταν ο δάσκαλός μου, το στήριγμά μου και η φωνή στην αυτοκριτική μου», λέει για τον πατέρα της η πριγκίπισσα Άννα. «Είχε περιέργεια για όλα, οι ερωτήσεις που έκανε ήταν περισσότερες από τις συμβουλές που θα σου έδινε». «Τον θυμάμαι να είναι πάντα… εκεί, ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορούσες να κουβεντιάσεις για τα πάντα και να ανταλλάξεις απόψεις. Εάν αντιμετώπιζες κάποιο πρόβλημα, μπορούσες πάντα να πας σε εκείνον γιατί ήξερες πως θα σε ακούσει και θα προσπαθήσει να σε βοηθήσει».
Δείξε μου το γραφείο σου να σου πω ποιος είσαι…
Στο ντοκιμαντέρ - το οποίο αρχικά είχε δημιουργηθεί για να προβληθεί στα 100α γενέθλια του Δούκα - εμφανίζονται περισσότερα από 12 μέλη της βασιλικής οικογένειας, ακόμα και ο πρίγκιπας Άντριου, του οποίου η «συνεισφορά», αν και σύντομη, ήταν αξιοσημείωτη. Ο Άντριου θα συγκρίνει το γραφείο του πατέρα του με τη «γέφυρα ενός πλοίου». Το πεντακάθαρο, τακτοποιημένο με μεθοδικότητα και σχολαστικότητα, δωμάτιο - τίποτε δεν έχει μετακινηθεί από την ημέρα του θανάτου του - αποκαλύπτει πολλά περισσότερα για τον Φίλιππο από οποιαδήποτε προφορική ανάμνηση.
Τα κρυφά ταλέντα…
Η πριγκίπισσα Ευγενία θυμάται το ξεχωριστό δώρο που της έκανε ο παππούς της για τον γάμο της. Η Ευγενία παντρεύτηκε τον Τζακ Μπρούκσμπανκ τον Οκτώβριο του 2018. Ο Φίλιππος της έδωσε «το πιο όμορφο δώρο» που θα μπορούσε να φανταστεί. «Ήταν ένας πίνακας με λουλούδια που είχε ζωγραφίσει ο ίδιος. Τώρα βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο σπίτι μου στο Λονδίνο», λέει, «και κάθε φορά που τον βλέπω νοιώθω το ίδιο περήφανη για τον παππού μου, όσο τη στιγμή που μου τον έδωσε».
*«Prince Philip: The Royal Family Remembers». Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στη Βρετανία από το BBC One.