Με αφορμή το υψηλό συμβόλαιο που εξασφάλισε η Britney Spears για τα απομνημονεύματά της, ανατρέχουμε στις πιο ακριβές και ενδιαφέρουσες αυτοβιογραφίες διασήμων.
EPA/NINA PROMMER
Celebrities

Celebrities και αυτοβιογραφίες: Είναι πολλά τα λεφτά, Μπρίτνεϊ

Ποιοι διάσημοι έχουν εξασφαλίσει τα υψηλότερα συμβόλαια για τα απομνημονεύματά τους

Με αφορμή το υψηλό συμβόλαιο που εξασφάλισε η Britney Spears για τα απομνημονεύματά της, ανατρέχουμε στις πιο ακριβές και ενδιαφέρουσες αυτοβιογραφίες διασήμων.

Συμβόλαιο 15 εκατομμυρίων φέρεται να εξασφάλισε η Britney Spears, προκειμένου να εκδόσει την αυτοβιογραφία της με τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster. Προηγήθηκε ένας κανονικός οικονομικός πλειοδοτικός πόλεμος μεταξύ των εκδοτών, ώσπου η προσφορά των Simon & Schuster κρίθηκε η πιο ενδιαφέρουσα. 

Το βιβλίο βρίσκεται στα σκαριά· στην πραγματικότητα ο εκδοτικός ρίσκαρε αγοράζοντας τα δικαιώματα ενός προϊόντος που δεν υπάρχει. Λέγεται ωστόσο ότι η Μπρίτνεϊ γράφει μια αυτοβιογραφία στην οποία αναφέρεται με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες στην καριέρα, την οικογενειακή και την προσωπική της ζωή, που όντως είχαν πολλά σκαμπανεβάσματα. Η Σπιρς είχε «προειδοποιήσει» τους φαν της για τη συγγραφική της απόπειρα μέσω instagram από τον Οκτώβριο του 2021, ενώ τον Ιανουάριο του 2022 ανέβασε τη φωτογραφία μιας γραφομηχανής και έθεσε την ερώτηση: «Να ξεκινήσω από την αρχή;». 

Τον Ιανουάριο του 2022 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της αδελφής της, Jamie Lynn, με τίτλο «Things I Should Have Said». Στο βιβλίο αναφέρεται ότι η Μπρίτνεϊ επιτέθηκε κάποτε στην αδελφή της με μαχαίρι, περιστατικό που η τραγουδίστρια αρνήθηκε μετά βδελυγμίας μέσω twitter.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barack Obama (@barackobama)

Είναι συχνό το φαινόμενο διάσημοι να γράφουν τα απομνημονεύματά τους. Η βιομηχανία των αυτοβιογραφιών είναι ιδιαιτέρως προσοδοφόρα και για τους συγγραφείς και για τους εκδοτικούς οίκους. Το υψηλότερο deal για μη λογοτεχνικό βιβλίο πέτυχε ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα το 2017, εξασφαλίζοντας από την Penguin Random House 60 εκατομμύρια δολάρια (κατά άλλους 65) για τη «Γη της επαγγελίας». Οι Ομπάμα ως συγγραφείς φαίνεται να κατέχουν το μυστικό του best seller. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Becoming» της Μισέλ Ομπάμα, που κυκλοφόρησε πριν από τρία χρόνια, έχει πουλήσει περισσότερα από 14 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Τα δύο προηγούμενα βιβλία του Ομπάμα, «Dreams From My Father» και «The Audacity of Hope», πούλησαν 3,3 εκατομμύρια και 4,3 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ο Μπιλ Κλίντον παλαιότερα έκλεισε μια συμφωνία 15 εκατομμυρίων δολαρίων, όσο δηλαδή και η Μπρίτνεϊ, για την αυτοβιογραφία του My Life, ένα βιβλίο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς κυκλοφόρησε μετά το περιπετειώδες τέλος της προεδρικής του θητείας λόγω σκανδάλου Λεβίνσκι. Το ζεύγος Κλίντον έχει εισπράξει συνολικά περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια για διάφορα βιβλία τους. Η Χίλαρι Κλίντον φιγουράρει στην πρώτη τριάδα των ακριβοπληρωμένων συγγραφέων, καθώς έλαβε προκαταβολή 14 εκατομμυρίων δολαρίων για το «Hard Choices». Τέταρτος στη λίστα είναι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ το 1994 και όγδοος ο Κιθ Ρίτσαρντς για την αυτοβιογραφία του My Life το 2010. 

Πέρα από το χρηματικό ενδιαφέρον, υπάρχει και το περιεχόμενο. Ένα από τα πιο διασκεδαστικά celebrities βιβλία θεωρείται το «Bossypants» της δικής μας (Ελληνίδα) Τίνα Φέι, που έγινε best seller, ενώ μεγάλο σάλο προκάλεσε και η Έμιλι Ραταϊκόφσκι, η οποία μέσω του «My Body» και της προσωπικής της ιστορίας μίλησε για την κακοποίηση, τον φεμινισμό, τη σεξουαλικότητα, τα φύλα. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata)

Αξιοσημείωτη τέλος είναι και η περίπτωση της Μπίλι Έιλις, που έβγαλε την αυτοβιογραφία της μόλις στα 19. Και να σκεφτεί κανείς που κάποτε έκραζαν τον ηθοποιό Κένεθ Μπράνα, που έγραψε την ιστορία της ζωής του στα 29 του. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice