depp_xert.jpg
Δίκη Τζόνι Ντεπ - Άμπερ Χέρντ © ΕPA Pool
Celebrities

Δίκη Ντεπ - Χερντ: Ένοχη η Άμπερ Χερντ για συκοφαντική δυσφήμιση (βίντεο)

Καλείται να καταβάλει αποζημίωση 15 εκατομμυρίων δολαρίων

62224-137655.jpg
Newsroom |

Δίκη Ντεπ - Χερντ: Δικαίωση για τον Τζόνι Ντεπ. Η Άμπερ Χερντ κρίθηκε ένοχη για συκοφαντική δυσφήμιση και καλείται να καταβάλει αποζημίωση 15 εκατ. δολαρίων.

Ανακοινώθηκε στη δίκη Τζόνι Ντεπ - Άμπερ Χερντ η απόφαση του δικαστηρίου. Ειδικότερα, η 7μελής επιτροπή των ενόρκων έδωσε την ετυμηγορία της στην πολυκρότη υπόθεση ανάμεσα στον Τζόνι Ντεπ και την πρώην σύζυγο του, Άμπερ Χερντ.

Η απόφαση των ενόρκων ήταν ομόφωνη. Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο Τζόνι Ντεπ κέρδισε στην υπόθεση για συκοφαντική δυσφήμιση.

Ειδικότερα, οι ένορκοι αποφάσισαν ότι η πρώην σύζυγος του Αμερικανού ηθοποιού είναι ένοχη για συκοφαντική δυσφήμιση με το άρθρο που έγραψε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post, το 2018, στο οποίο ισχυριζόταν ψευδώς ότι είναι «θύμα ενδοοικογενειακής βίας». Το επίμαχο άρθρο κρίθηκε «ψευδές», καθώς ο Ντεπ κατάφερε να αποδείξει την αθωότητά του κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Αποζημίωση 15 εκατ. δολαρίων στον Τζόνι Ντεπ πρέπει να πληρώσει η Άμπερ Χερντ

Η Άμπερ Χερντ καλείται να καταβάλει αποζημίωση 15 εκατομμυρίων δολαρίων στον Τζόνι Ντεπ, σύμφωνα την ετυμηγορία. Από αυτά τα 10 εκατομμύρια αφορούν αποζημίωση και τα 5 εκατομμύρια ηθική βλάβη.

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο επιδίκασε στην Αμπερ Χερντ 2 εκατομμύρια δολάρια ως ζημιές, καθώς ο Αμερικανός ηθοποιός δυσφήμισε την πρώην σύζυγό του μέσω του δικηγόρου του, Άνταμ Γουόλντμαν. Η πολύκροτη δίκη ξεκίνησε στις 12 Απριλίου 2020 και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 με τις τελικές αγορεύσεις των δικηγόρων.

Johnny Depp-Amber Heard trial: Jury reads verdict in Heard's lawsuit against Depp | FOX 5 DC

Πώς αντέδρασε η Άμπερ Χερντ μετά τη δικαίωση του Τζόνι Ντεπ στη δίκη

Ο Τζόνι Ντεπ δεν ήταν παρών στο δικαστήριο, καθώς βρίσκεται στη Βρετανία για τρεις συναυλίες - έκπληξη με τον μουσικό και φίλο του, Jeff Beck. Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο με την Άμπερ Χερντ, η οποία ήταν παρούσα. Μέχρι να ακούσει την ετυμηγορία του δικαστηρίου παρέμεινε ανέκφραστη.

Στη συνέχεια, όμως, καθώς το δικαστήριο ανακοίνωσε τη δικαίωση του Τζόνι Ντεπ, η πρώην σύζυγός του φάνηκε να επηρεάζεται. Χαμήλωσε το βλέμμα και έδειχνε έτοιμη να καταρρεύσει, ακούγοντας ότι κρίθηκε ένοχη για συκοφαντική δυσφήμιση και καλείται να καταβάλει αποζημίωση 15 εκατ. δολαρίων στον πρώην συζύγό της.

Η Άμπερ Χερντ έχει χαμηλώσει το βλέμμα και είναι έτοιμη να καταρρεύσει μετά τη δικαίωση του Τζόνι Ντεπ
Η Άμπερ Χερντ έχει χαμηλώσει το βλέμμα και είναι έτοιμη να καταρρεύσει μετά τη δικαίωση του Τζόνι Ντεπ © YouTube/NBC NEWS

Η απόφαση στη δίκη Τζόνι Ντεπ - Άμπερ Χερντ ήταν να ανακοινωθεί στις 22.00, ώρα Ελλάδος, ωστόσο υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση, καθώς οι ένορκοι δεν είχαν συμπληρώσει ορισμένα έγγραφα που αφορούν τις αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν. Γι' αυτό και ο δικαστής τούς ζήτησε να αποσυρθούν, να τα συμπληρώσουν και να επιστρέψουν στην αίθουσα για να ανακοινωθεί η τελική ετυμηγορία.

Σημειώνεται ότι πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο στη Βιρτζίνια, περιμένοντας να ακούσει τη δικαστική απόφαση. Μόλις έμαθανα για τη δικαίωση του Αμερικανού ηθοποιού, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Τζόνι Ντεπ και Άμπερ Χερντ γνωρίστηκαν στα γυρίσματα της ταινίας «Rum Diary». Άρχισαν να βγαίνουν το 2012 μετά τον χωρισμό του Ντεπ με την ηθοποιό Βανέσα Παραντί. Το 2014 το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε και έναν χρόνο αργότερα παντρεύτηκαν στις Μπαχάμες. Το 2016 ξεκίνησαν τις διαδικασίες του διαζυγίου, το οποίο βγήκε τελικά το 2018.

Judge reads verdict in Johnny Depp-Amber Heard defamation trial | full video

Δίκη Τζόνι Ντεπ - Άμπερ Χερντ: Η πολύκροτη υπόθεση - Τι ζητούσε στη μήνυσή του ο Αμερικανός ηθοποιός

Ο 58χρονος Ντεπ μήνυσε την 35χρονη Χερντ για 50 εκατομμύρια δολάρια, με την υπόθεση να εκδικάζεται σε δικαστήριο της Βιρτζίνιας των ΗΠΑ, αφότου εκείνη τον κατηγόρησε για κακοποίηση. Εκείνος υποστήριξε ότι η Χερντ ήταν εκείνη που έγινε βίαιη κατά τη διάρκεια της σχέσης τους. Aπό την πλευρά της η Χέρντ είχε υποβάλλει μήνυση ζητώντας 100 εκατομμύρια δολάρια. 

Σύμφωνα με το Celebrity Net Worth, η περιουσία του Ντεπ ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια δολάρια, ενώ της Άμπερ Χερντ στα 12 εκατομμύρια δολάρια.

Τα τελευταία 24ωρα δημοσιογραφικά συνεργεία από όλο τον κόσμο βρίσκονταν έξω από τη δικαστική αίθουσα, περιμένοντας την τελική απόφαση στη δίκη Τζόνι Ντεπ - Άμπερ Χερντ, η οποία διαβάστηκε σε ζωντανή μετάδοση Το ίδιο περίμεναν και οι θαυμαστές του ηθοποιού που ταξίδεψαν από όλα τα μέρη, προκειμένου να δείξουν τη στήριξή τους στο πρόσωπό του.

Δίκη Τζόνι Ντεπ - Άμπερτ Χέρντ: Η απόφαση των ενόρκων καθυστέρησε μια μέρα 

Στις 11 Απριλίου η δίκη ξεκίνησε αφού ο Τζόνι Ντεπ μήνυσε την Άμπερ Χερντ για συκοφαντική δυσφήμιση, καθώς η τελευταία έγραψε ένα άρθρο στην Washington Post το 2018 υποστηρίζοντας ότι έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της σχέσης της με τον ηθοποιό.

Η πρώτη ερώτηση που έθεσαν στη δικαστή οι ένορκοι την Τρίτη, μετά από πέντε ώρες στην αίθουσα διαβουλεύσεων, είναι αν θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους μόνο τον τίτλο του άρθρου της Χερντ που έγραφε: «Μίλησα κατά της σεξουαλικής βίας και αντιμετώπισα την οργή του πολιτισμού μας. Αυτό πρέπει να αλλάξει» ή ολόκληρο το άρθρο.

«Πιστεύω ότι η σύγχυση προέκυψε στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή η εν λόγω δήλωση είναι και ο τίτλος του άρθρου. Οπότε νομίζω ότι απλώς μπερδεύονται για το αν η κατηγορία αφορά ολόκληρο το άρθρο ή απλώς τον τίτλο ως δήλωση. Και είναι ξεκάθαρο ότι ο τίτλος είναι η δήλωση, οπότε απαντώ ότι πρέπει να λάβουν υπόψιν τον τίτλο», δήλωσε η δικαστής.

Η δικαστής Penney Azcarate προειδοποίησε τους ενόρκους το πρωί να μην βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα και τους έδωσε εντολή να εξετάσουν προσεκτικά όλα τα σχετικά στοιχεία, πριν καταλήξουν σε ετυμηγορία.

Το φύλλο ετυμηγορίας έχει 42 ερωτήσεις, στις οποίες έπρεπε να απαντήσει η επιτροπή, πριν από την έκδοση της απόφασης, όπως αποκαλύπτει η DailyMail.com. Το έγγραφο δόθηκε στη δημοσιότητα από το δικαστήριο στο Fairfax της Βιρτζίνια και όπως φαίνεται, διαθέτει 24 ερωτήσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς του Ντεπ και 18 για την Άμπερ Χερντ.

Το έντυπο ετυμηγορίας, το οποίο εκτείνεται σε οκτώ σελίδες χρησιμοποιείται για να επισημοποιήσει την απόφαση της επιτροπής των ενόρκων σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση.

Οι ερωτήσεις σχετικά με τον Τζόνι Ντεπ αφορούσαν όλες στο άρθρο της Χερντ στην Washington Post. Πιο συγκεκριμένα, οι ένορκοι κλήθηκαν να σχολιάσουν μία προς μία τις δηλώσεις της ηθοποιού στο άρθρο και να απαντήσουν αν τελικά, όντως στόχευαν στο να παρουσιάσουν τον Ντεπ ως κακοποιητή και αν εκείνος κατάφερε να το αποδείξει με τα απαραίτητα στοιχεία.

«Θεωρείτε ότι ο κύριος Ντεπ έχει αποδείξει όλα τα στοιχεία της συκοφαντικής δυσφήμισης;», γράφουν οι ερωτήσεις, αναφορικά με καθεμία δήλωση που έχει καταγραφεί στο άρθρο.

Όσο για την Άμπερ Χερντ, οι ένορκοι κλήθηκαν να καταθέσουν την άποψή τους για το αν είναι ψευδείς ή όχι οι κατηγορίες της προς τον πρώην σύζυγό της.  Ένα ακόμα θέμα που έπρεπε να μελετήσει η επιτροπή είναι η ζημιά που έχει υποστεί ο κάθε ηθοποιός και η τιμωρία που επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση, το ποσό δηλαδή της αποζημίωσης. 

Δίκη Τζόνι Ντεπ - Άμπερ Χερντ: Οι 10 καθοριστικές στιγμές

Το BBC συνόψισε σε ρεπορτάζ του τις 10 στιγμές που καθόρισαν την πολυσυζητημένη δίκη Τζόνι Ντεπ - Άμπερ Χερντ. 

Η σχέση του Τζόνι Ντεπ και της Άμπερ Χερντ χαρακτηρίζεται ως ασταθής. Το BBC κάνει λόγο για «αμοιβαία κακοποίηση». Άλλωστε, αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποίησε και η σύμβουλος γάμου στην οποία είχε αποταθεί η ηθοποιός, μιλώντας στο δικαστήριο. Κατά την δρ Άντερσον πολλές από τις συνεδρίες του ζευγαριού είχαν λήξει άδοξα μετά από έντονους καβγάδες, τους οποίους, όπως υποστήριξε η κλινική ψυχολόγος, υποκινούσε η Άμπερ Χερντ.

Στοιχείο που καίει τον Τζόνι Ντεπ είναι τα μηνύματα και τα email που περιείχαν ύβρεις και προσβολές κατά της Άμπερ Χερντ. Πρόκειται για μηνύματα που αντήλλαξε ο Ντεπ με τον Βρετανό ηθοποιό, Paul Bettany. «Ας την κάψουμε», είχε γράψει ο Ντεπ, αναφερόμενος στην Χερντ. «Ας την πνίξουμε πριν την κάψουμε, για να βεβαιωθεί ότι είναι νεκρή».O Τζόνι Ντεπ υποστήριξε ότι οι φράσεις αυτές έγιναν στην προσπάθειά του να κάνει χιούμορ και παραδέχθηκε ότι ντρεπόταν για τα μηνύματά αυτά.

Η πλευρά του Τζόνι Ντεπ κάλεσε την ψυχολόγο Δρ Σάνον Κάρι να καταθέσει στο δικαστήριο σχετικά με τη στάση της Άμπερ Χέρντ. Η ψυχολόγος δήλωσε ότι η ηθοποιός έπασχε από διαταραχή προσωπικότητας. Σε αυτό το συμπέρασμα προχώρησε μετά από 12ωρη συνεδρία που είχε με τη Χερντ και τη διενέργεια τεστ ψυχικής υγείας. «Η ασθένεια αστάθειας χαρακτηρίζεται από πολύ θυμό, σκληρότητα προς ανθρώπους λιγότερο ισχυρούς και αναζήτηση προσοχής». 

Ωστόσο, ο ψυχολόγος Δρ Dawn Hughes υποστήριξε ότι η Άμπερ Χερντ έχει διαταραχή μετατραυματικού στρες, η οποία προκλήθηκε από τη βία που ασκούσε ο Ντεπ.

Οι καταθέσεις για τη χρήση ουσιών από τον Τζόνι Ντεπ ήταν αντιφατικές. Μπορεί ο ηθοποιός να υποστήριξε ότι από το 2014 και μετά ήταν νηφάλιος, ωστόσο, η πρώην σύζυγός του υποστήριξε ότι ήταν επιρρεπής τόσο στην κατανάλωση αλκοόλ, όσο και ναρκωτικών, με την ίδια να απευθύνει εκκλήσεις για την απεξάρτησή του. 

Μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο Τζόνι Ντεπ είχε λιποθυμήσει μετά από κατάχρηση μπροστά στο παιδί του, όταν βρισκόταν σε διακοπές στις Μπαχάμες. Ο ηθοποιός αρνήθηκε κάθε κατηγορία. Πάντως, ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι είχε κλειδώσει μέσα του το «Τέρας», δηλαδή τη βίαιη εκδοχή του εαυτού του και αρνήθηκε ότι κακοποίησε την Χερντ. «Δεν έχω χτυπήσει την κ. Χερντ, όπως δεν έχω χτυπήσει καμία άλλη γυναίκα». 

Μάλιστα, κατηγόρησε την Χερντ για δικά της ξεσπάσματα και χτυπήματα, υποστηρίζοντας ότι η Άμπερ Χερντ είχε ανάγκη για βία και έκανε ξεσπάσματα από το πουθενά. Για να υποστηρίξει τη θέση του αυτή, ο Τζόνι Ντεπ προσκόμισε ηχογραφήσεις στις οποίες η ηθοποιός εμφανίζεται να παραδέχεται ότι τον χτύπησε, ενώ σε επιστολή φέρεται να του ζητά «συγγνώμη που τρελάθηκε».

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία που καθόρισαν τη δίκη ήταν όσα έγιναν το 2015 σε ένα ταξίδι του ζευγαριού στην Αυστραλία. Εκεί ο ηθοποιός γύριζε ταινία. Μετά από έναν καυγά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Ντεπ υποστήριξε ότι τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι, όταν η Χερντ πέταξε ένα μπουκάλι βότκας που έσπασε. Ο ηθοποιός υποστήριξε ότι βρισκόταν σε κατάσταση σοκ όταν έγραψε συνθήματα στον τοίχο με το αίμα του. 

Από την πλευρά της, η Άμπερ Χερντ αρνήθηκε ότι τον τραυμάτισε και ισχυρίστηκε ότι ο Τζόνι Ντεπ ήταν εκείνος που της επιτέθηκε σεξουαλικά. Χειρούργος από την ομάδα της Χερντ αποδόμησε τον Τζόνι Ντεπ υποστηρίζοντας ότι αν ο τραυματισμός του στο δάχτυλο ήταν τόσο σοβαρός, όσο περιέγραψε, θα είχε χάσει το νύχι του, κάτι που δεν συνέβη. 

Ιδιαίτερη ένταση επικράτησε στη δίκη κατά την αγόρευση της Camille Vasquez, της δικηγόρου του Τζόνι Ντεπ, την οποία κατηγόρησε η Άμπερ Χερντ για παραποίηση φωτογραφιών προς διευκόλυνση της υπερασπιστικής γραμμής του κατηγορούμενου. 

Καθοριστική για την έκβαση της υπόθεσης ήταν η κατάθεση της Κέιτ Μος, που διατηρούσε σχέση με τον Τζόνι Ντεπ από το 1994 έως το 1998. Η Κέιτ Μος κλήθηκε ως μάρτυρας στη δίκη λίγο πριν τη λήξη της διαδικασίας, προκειμένου να αποκαταστήσει την αλήθεια σχετικά με τον ισχυρισμό της Άμπερ Χερντ ότι ο ηθοποιός την είχε σπρώξει από τις σκάλες τη δεκαετία του 1990. 

Στη σύντομη κατάθεσή της με βιντεοκλήση, η Κέιτ Μος αρνήθηκε ότι ο Τζόνι Ντεπ την είχε σπρώξει ποτέ από τις σκάλες. «Ποτέ δεν με έσπρωξε, δεν με κλώτσησε ή δεν με πέταξε από καμιά σκάλα», είπε η Κέιτ Μος.

Η δικαστική απόφαση στην πολύκροτη δίκη Τζόνι Ντεπ - Άμπερ Χερντ δεν σταματά να κάνει τον γύρο των social media.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice