Αλλάζουν τα πάντα στους τίτλους που έχουν μέχρι σήμερα ο Γουίλιαμ, ο Χάρι και ο Εδουάρδος
Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου: Τι ακολουθεί τώρα που πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ;
Το λεπτομερέστατο σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που έχει εκπονήσει η Βρετανία
Operation London Bridge: Τι προβλέπει το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.
Το σχέδιο για τον θάνατο του συζύγου της Φιλίππου είχε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Γέφυρα Φορθ». Το πλάνο για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ ονομάστηκε «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου», Operation London Bridge. Οι επιφορτισμένοι με το μακάβριο πρότζεκτ έχουν σκεφτεί και προετοιμάσει τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια, από το πώς θα ανακοινωθεί ο θανάτος στο κοινό μέχρι ποιοι θα παραστούν στην κηδεία.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο πρώτος που έμαθε επίσημα το τέλος από τον γιατρό της βασίλισσας είναι ο ιδιαίτερος γραμματέας της, Σερ Κρίστοφερ Γκάιντ. Εκείνος χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση τηλεφώνησε στην πρωθυπουργό Λιζ Τρας και είπε τη φράση: «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε». Άμεσα η πρωθυπουργός έθεσε σε εφαρμογή την επιχείρηση.
Η είδηση του θανάτου δόθηκε ταυτόχρονα σε όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, μεταδόθηκε από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα του BBC και ανέβηκε στο site και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της βασιλικής οικογένειας.
Σημειώνεται ότι αν η βασίλισσα Ελισάβετ πέθαινε μετά τα μεσάνυχτα, η ανακοίνωση θα γινόταν στις 8 το πρωί ώρα Αγγλίας. Ένας πεζός άνδρας (όχι έφιππος δηλαδή) με ρούχα που δηλώνουν πένθος θα κολλήσει τη σχετική ανακοίνωση στις πύλες του Μπάκινχαμ.
Η βρετανική τηλεόραση έχει ήδη αλλάξει τον προγραμματισμό της. Υπενθυμίζεται ότι όταν πέθανε ο πατέρας της Ελισάβετ, ο βασιλιάς Γεώργιος ο Στ’, ματαιώθηκε η προβολή όλων των κωμωδιών μέχρι και την επομένη της κηδείας. Οι ρεπόρτερ και οι παρουσιαστές του BBC φορούν μαύρα κοστούμια και γραβάτες. Μάλιστα λέγεται ότι τα συγκεκριμένα ρούχα βρίσκονται μονίμως στο βεστιάριο του καναλιού, μετά την κατακραυγή που δέχτηκε το BBC όταν παρουσιαστής του ανακοίνωσε τον θάνατο της βασιλομήτωρος φορώντας γκρι κοστούμι και κόκκινη γραβάτα. Να σημειωθεί πως το προσωπικό κάνει πρόβες για την κάλυψη του θλιβερού γεγονότος από το 2015 κι έχει έτοιμα αφιερώματα.
Στη χώρα κηρύσσεται εθνικό πένθος για 12 ημέρες. Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εργαζόμενοι πηγαίνουν νωρίς στα σπίτια τους. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές στη Βρετανία πιθανότατα θα κλείσουν, ανεξαρτήτως των επιπτώσεων στην οικονομία.
Η σορός της Ελισάβετ θα μεταφερθεί στο Γουεστμίνστερ και θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τέσσερις μέρες, 23 ώρες το 24ωρο, αναλόγως βεβαίως και με την πορεία του covid. Στη συνέχεια, κατά πάσα πιθανότητα, θα ταφεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ, δίπλα στη μητέρα της, τον πατέρα της και την αδελφή της Μαργαρίτα.
Η Βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε – Νέος βασιλιάς της Βρετανίας ο Κάρολος
Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς! Αυτομάτως στον βασιλικό θρόνο σκαρφαλώνει ο πρίγκιπας Κάρολος, ωστόσο η στέψη του θα γίνει μήνες αργότερα, προκειμένου να προετοιμαστεί καταλλήλως. Σε πρώτο στάδιο θα δώσει έναν όρκο και σε κάποιες τοποθεσίες οι μεσίστιες σημαίες θα υψηθούν, ενώ η έπαρσή τους θα συνοδεύεται από κανονιοβολισμούς. Άπαξ και ανακηρυχθεί βασιλιάς, ο Κάρολος, ο οποίος έχει τέσσερα μικρά ονόματα όπως και όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, μπορεί να κρατήσει το Κάρολος ή να το αλλάξει σε Γεώργιος, Φίλιππος ή Αρθούρος.
Ο εθνικός ύμνος, το θρυλικό και χάρις στους Sex Pistols «God Save the Queen», θα αντικατασταθεί από τον παλαιότερο ύμνο «God Save the King» που ψάλλεται από το 1745. Οι Άγγλοι δεν θα κοπιάσουν για να τον απομνημονεύσουν: Είναι ολόιδιος, απλώς αλλάζει το «βασίλισσα» σε «βασιλιά».
Τέλος, από τα γραμματόσημα και τα χρήματα θα φύγει το πρόσωπο της Ελισάβετ και θα μπει του Κάρολου. Λέγεται ότι ο πρίγκιπας έχει ήδη ποζάρει και τα πορτρέτα που θα κοσμήσουν τις λίρες είναι πανέτοιμα. Ωστόσο, τα χρήματα και τα γραμματόσημα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή δεν θα αχρηστευθούν με τη μία, αλλά θα καταργηθούν σταδιακά.