Ivana Trump
Η Ιβάνα Τραμπ στο σόου του Thierry Mugler το 1992 © Daniel SIMON/Gamma-Rapho via Getty Images
Celebrities

Ιβάνα Τραμπ: Η ζωή της απόλυτης «glam-ma» της Αμερικής

Αυτός είναι ο πολύκροτος βίος της Ιβάνα Τραμπ, που έφυγε από τη ζωή στις 14 Ιουλίου

Ιβάνα Τραμπ: Η κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία, το σκι, το καπιταλιστικό Μανχάταν, ο έρωτας με τον Τραμπ, το πολύκροτο διαζύγιο, η μητρότητα, οι μπίζνες, οι τέσσερις γάμοι.

Στις 14 Ιουλίου, η Ιβάνα Τραμπ βρέθηκε νεκρή στα 73 της χρόνια στο διαμέρισμά της στο Μανχάταν. Κάποιος είχε καλέσει ασθενοφόρο. Δεν είναι σαφές ποιος, ωστόσο ο μικρότερος γιος της Έρικ και η σύζυγός του Λάρα ήταν οι πρώτοι που βγήκαν από το διαμέρισμα κι έκαναν μια σύντομη δήλωση στα μέσα ενημέρωσης που είχαν στήσει τις κάμερές τους στο πεζοδρόμιο: «Είναι μια πολύ θλιβερή μέρα, παιδιά. Μια πολύ θλιβερή μέρα».

Η Ιβάνα Μαρίε Ζελνίκοβα γεννήθηκε στην πόλη Ζλιν και μεγάλωσε στην κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία. Ο πατέρας της της φερόταν σαν να είναι αγόρι και την έστρεψε από τεσσάρων ετών στο σκι. Το ταλέντο της στο άθλημα και η συμμετοχή της στην Ολυμπιακή ομάδα νέων τής έδωσαν πολλές ευκαιρίες να ταξιδεύει στην Ευρώπη. Ήταν φιλόδοξη, είχε όνειρα για το μέλλον της και ήθελε απεγνωσμένα να (ξε)φύγει από τη χώρα της. Το 1971 έκανε λευκό γάμο με τον Αυστριακό σκιέρ και φίλο της Άλφρεντ Βίνκλμαϊερ, πήρε αυστριακό διαβατήριο και έφυγε νομίμως για τον Καναδά. Χώρισαν έναν χρόνο αργότερα.

Στον Καναδά εργάστηκε ως εκπαιδεύτρια σκι και παράλληλα ως μοντέλο. Αντιμετώπιζε το μόντελινγκ ως πρόσκαιρη εργασία κι όχι ως μακροπρόθεσμη προοπτική καριέρας. Στις πασαρέλες του σχεδιαστή Auckie Sanft, στις διαφημίσεις των πολυκαταστημάτων Eaton και στα πρόμο πρότζεκτ των Ολυμπιακών του Μόντρεαλ (1976) ήταν μια εντυπωσιακή καλλονή. Το παραδέχτηκε δημοσίως ακόμα και η αντίζηλος Μάρλα Μαπλς, με την οποία την απάτησε ο Τραμπ.

Ντόναλντ και Ιβάνα Τραμπ το 1985
Ντόναλντ και Ιβάνα Τραμπ το 1985 / © Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images

Με τον Ντόναλντ Τραμπ γνωρίστηκε το 1976 σε ένα επαγγελματικό ταξίδι της Ιβάνα στη Νέα Υόρκη. Παντρεύτηκαν το 1977 και μονοπώλησαν τα πρωτοσέλιδα των ταμπλόιντ τη δεκαετία του ’80 με τον πλούτο και την κοινωνικότητά τους. Τον πρώτο καιρό της σχέσης τους βρέθηκαν στο χιονισμένο Άσπεν. Ο Ντόναλντ δεν γνώριζε τίποτα για το αθλητικό παρελθόν της καλής του, δεν ήξερε ότι μπορεί να κάνει σκι ανάποδα, με ένα πέδιλο και με κλειστά μάτια! Πριν βγουν στις πίστες, ο ανυποψίαστος δισεκατομμυριούχος τη ρώτησε αν μπορούσε να τα καταφέρει. «Έγινε έξαλλος», σύμφωνα με συνέντευξη της Ιβάνας, όταν την είδε να αλωνίζει τα βουνά ως κανονική επαγγελματίας. 

Ιβάνα Τραμπ
© ΑΠΕ

Μετά τον γάμο με τον Ντόναλντ ανέλαβε αντιπρόεδρος εσωτερικού σχεδιασμού του Οργανισμού Τραμπ και CEO κάποιων Trump Hotels. Συνέβαλε στον σχεδιασμό του περίφημου Trump Tower και κράτησε το μάνατζμεντ του εμβληματικού ξενοδοχείου Plaza Hotel. Μετά το διαζύγιο, το 1992, ανέπτυξε προσωπικά επιχειρηματικά πρότζεκτ. Λάνσαρε μερικά brands ρούχων, κοσμημάτων και καλλυντικών, ενώ μπήκε και στη δημοσιογραφία: για 15 χρόνια είχε δική της στήλη με τίτλο Ask Ivana στην Globe και για έναν χρόνο στο Divorce Magazine. Το 1998 αγόρασε μετοχές της κροατικής εφημερίδας Slobodna Dalmacija και χρίστηκε εκδότρια. Η περιουσία της την ημέρα του θανάτου της υπολογίστηκε σε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.

Η Ιβάνα Τραμπ στο σόου Gai Mattiolo στη Ρώμη
Η Ιβάνα Τραμπ στο σόου Gai Mattiolo στη Ρώμη / © ΑΠΕ

Η Ιβάνα στράφηκε και στη συγγραφή βιβλίων. Έγραψε λογοτεχνία αλλά και εγχειρίδια αυτοβοήθειας. Στα απομνημονεύματά της με τίτλο «Raising Trump: Family Values from America’s First Mother» γράφει πως ήταν «μια σκληρή και στοργική μητέρα που έμαθε στα παιδιά της την αξία του κάθε δολαρίου». «Όσο απασχολημένη και να ήμουν», έγραψε σε άρθρο της στο περιοδικό Time, «έπαιρνα πρωινό με τα παιδιά μου κάθε μέρα. Καθόμουν μαζί τους στο δείπνο κάθε βράδυ και τα βοηθούσα με τα μαθήματά τους (λάτρευα την άλγεβρα) πριν φορέσω ένα σύνολο Versace για να πάω σε κάποια φιλανθρωπική εκδήλωση. Τα παιδιά μου κι εγώ γιορτάσαμε, ταξιδέψαμε και θρηνήσαμε μαζί. Ο δεσμός μας ήταν, και είναι, το πιο πολύτιμο περιουσιακό μας στοιχείο».

Το διαζύγιο με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν η επιτομή του «πολύκροτου». Έπαιξε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες για έντεκα συνεχόμενες μέρες και αποκαλύφθηκαν συγκλονιστικές λεπτομέρειες, όπως ότι η Ιβάνα κατηγόρησε τον σύζυγό της για βιασμό και σωματική κακοποίηση. Ο γάμος λύθηκε το 1992. Η Ιβάνα υπέγραψε συμφωνία εχεμύθειας και εισέπραξε 14 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστό, μια έπαυλη 45 δωματίων στο Κονέκτικατ, ένα διαμέρισμα στο Plaza και τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τις πολυτελείς υπηρεσίες της κλειστής λέσχης Mar-a-Lago έναν μήνα το χρόνο.

Εκτός από τον αυστριακό σκιέρ και τον Τραμπ, παντρεύτηκε άλλες δύο φορές, σύνολο τέσσερις δηλαδή. Το τρίτο της διαζύγιο υπήρξε επίσης ταραχώδες: Η Ιβάνα κατέθεσε αγωγή 15 εκατομμυρίων δολαρίων κατά του πρώην της, ιταλού επιχειρηματία Ρικάρντο Ματζουκέλι, για παραβίαση της ρήτρας εμπιστευτικότητας στην προγαμιαία συμφωνία τους, ενώ ο Ματζουκέλι αντεπιτέθηκε με μηνύσεις σε Ιβάνα και Ντόναλντ για συκοφαντική δυσφήμιση. Το θέμα έκλεισε με διακανονισμό που δεν ανακοινώθηκε από καμία πλευρά.

Ιβάνα Τραμπ και Ρικάρντο Ματζουκέλι
Η Ιβάνα με τον τρίτο της σύζυγο, Ρικάρντο Ματζουκέλι / ΑΠΕ

Ο τέταρτος γάμος της με τον 36χρονο ηθοποιό και μοντέλο Ροσάνο Ρουμπικόντι κόστισε 3 εκατομμύρια δολάρια. Στα 59 της χρόνια, η Ιβάνα αποφάσισε να το πανηγυρίσει δεόντος. Η τελετή έγινε στο Mar-a-Lago ενώπιον 400 καλεσμένων και με κουμπάρα την κόρη Ιβάνκα. Το ζεύγος χώρισε σε λιγότερο από έναν χρόνο, χωρίς την ανάμειξη δικαστηρίων.

Ιβάνα Τραμπ και Ροσάνο Ρουμπικόντι
Ιβάνα Τραμπ και Ροσάνο Ρουμπικόντι / © Michel Dufour/WireImage

Η Ιβάνα Τραμπ θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη σύζυγος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ως μητέρα των τριών παιδιών του Ιβάνκα, Έρικ και Ντόναλντ Τζούνιορ, κυρίως όμως ως μια έξυπνη, λαμπερή, φιλόδοξη, εργασιομανής γυναίκα καριέρας που έθετε στόχους και τους πετύχαινε, που έζησε μια γεμάτη ζωή. Δεν απαρνήθηκε ποτέ τον φουσκωτό της κότσο· ήταν το σήμα κατατεθέν της μέχρι το τέλος. Ούτε και έχασε τη λάμψη της· για τα παιδιά της θα είναι πάντα η «glam-ma».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice