Pam & Tommy: Biopic και κουτσομπολιό

Ένας υπερβολικά δημόσιος έρωτας και η βιντεοκασέτα που τον κατέστρεψε

114739-643733.jpg
Τάνια Δελή |

Pamela Anderson - Tommy Lee, ο διάσημος έρωτας των 90s, η βιντεοκασέτα σεξ και η σειρά της Hulu που αφηγείται την ιστορία τους.

Στο τέλος της δεκαετίας του 1980, η Πάμελα Άντερσον ήταν icon της βιομηχανίας του θεάματος και, με τον τρόπο της, άλλαξε το ίδιο το φαινόμενο της δημοσιότητας: δεν ήταν σπουδαία ηθοποιός, δεν ήταν καν «ωραία»· ήταν σέξι ―αν και όχι για όλα τα γούστα― έπαιζε σε σαπουνόπερα και ο έρωτάς της με τον ντράμερ των Mötley Crüe, τον Tommy Lee, έδινε τροφή για σχόλια. Τρεις δεκαετίες αργότερα ο Borat που ενσάρκωνε ο κωμικός Sacha Baron Cohen έβαλε σκοπό να πάει στο Λος Άντζελες και να την απαγάγει.

Η μίνι σειρά 8 επεισοδίων του Hulu "Pam & Tommy" ζωντανεύει τον έρωτα και τον γάμο της Πάμελα με φόντο μια εποχή χωρίς social media αλλά με μεγάλη δίψα για διασημότητα και διασημότητες. Την Πάμελα Άντερσον υποδύεται η Lily James και τον Tommy Lee o Sebastian Stan: πρόκειται για ένα μυθικό ζευγάρι που απασχόλησε τα tabloids κυρίως λόγω της παράνομης κυκλοφορίας μιας ιδιωτικής κασέτας (τότε υπήρχαν ακόμα «βιντεοκασέτες») όπου έκαναν σεξ. Το σενάριο βασίστηκε σε ένα άρθρο της Amanda Chicago Lewis που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Rolling Stone το 2014 με τίτλο ”Pam and Tommy: The Untold Story of the World's Most Infamous Sex Tape”: πράγματι, στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται η υπόθεση αυτής της βιντεοκασέτας που «τράβηξαν» η Pam και ο Tommy στη διάρκεια του μήνα του μέλιτος και η οποία φαίνεται ότι εκλάπη μαζί με ένα χρηματοκιβώτιο. Η τηλεοπτική σειρά ξεπερνάει την ερωτική ιστορία και το σκάνδαλο· σχολιάζει κυρίως την ηδονοβλεπτικότητα του κοινού: το πώς και το γιατί εκατομμύρια άνθρωποι είδαν αυτή τη κασέτα ενώ πριν και μετά παρακολουθούσαν το διάσημο ζευγάρι στις εξόδους του, στα ταξίδια του και στις ποικίλες δημόσιες επιδείξεις τρυφερότητας.

Το φαινόμενο της δημοσιότητας εκείνη την εποχή αποσυνδέθηκε εντελώς από το έργο των ανθρώπων, από τη συμβολή τους στον χώρο του θεάματος: όλο και περισσότερο γίνονταν διάσημοι διάφοροι κοσμικοί ―η Πάρις Χίλτον είναι ένα τέτοιο παράδειγμα― που βρίσκονταν τυχαία ή επίτηδες μπροστά στον φακό των παπαράτσι. Έτσι, έγινε διάσημη η Πάμελα Άντερσον, πρώτα ως Playmate στο Playboy, ύστερα ως σεξοβόμβα στο "Baywatch" και στη συνέχεια ως σύζυγος του Tommy Lee και πρωταγωνίστρια «πορνό» βίντεο. Το πρώτο επεισόδιο ξεκινά με τον Rand Gauthier, τον κλέφτη της κασέτας, κάποιον εργολάβο οικοδομών και «ερασιστέχνη θεολόγο» που ήθελε να εκδικηθεί τον Tommy ―ο οποίος φερόταν απαίσια στους ανθρώπους που δούλευαν γι' αυτόν: ο Gauthier συνεργάστηκε με έναν βετεράνο της βιομηχανίας του πορνό και οι δυο τους αντέγραψαν την κασέτα και άρχισαν να την κυκλοφορούν στο τότε ολοκαίνουργιο Ίντερνετ.

Ο Craig Gillespie ―γνωστός από το “I, Tonya” και το “Cruella”― αποδίδει στα τρία πρώτα επεισόδια την ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 1990 και στη συνέχεια τη σκηνοθεσία αναλαμβάνουν η Lake Bell, η Gwyneth Horder-Payton και η Hannah Fidell σφυροκοπώντας τη χυδαιότητα της αμερικανικής τηλεόρασης, τους παραληρούντες φαν, τα fashion victims και τους παπαράτσι ―όλους τους αριβίστες της εποχής. H Lily James, αρχικά παράξοξη επιλογή για να ενσαρκώσει τη στάρλετ με το τεράστιο στήθος, δίνει στον ρόλο μια διάσταση για την οποία η Πάμελα Άντερσον θα έπρεπε να είναι ευγνώμων.  Την παρουσιάζει ως κάτι περισσότερο από μια υπερφιλόδοξη καρικατούρα ―κάτι  σαν Τζέιν Μάνσφιλντ ή ανθυπο-Μέριλιν Μονρόε― και της δείχνει ενσυναίσθηση: η επίμαχη κασέτα την έκανε περιβόητη και κατέστρεψε κάθε προοπτική της για σοβαρή καριέρα. Όσο για τον Tommy Lee, ήταν αρκετά γελοίος, αν και ο έρωτάς του για την Πάμελα φαινόταν αυθεντικός: στην τηλεοπτική σειρά και οι δυο τους έχουν μια αθωότητα που αφοπλίζει. Η σειρά έχει αποσπάσει 10 υποψηφιότητες για Emmy.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice