Πολιτικοί, καλλιτέχνες και άνθρωποι από τον χώρο του θεάματος αποτίνουν ειλικρινή φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ στα social media

Δηλώνουν συντετριμμένοι και μιλούν για την προσφορά της

Celebrities από τη Βρετανία και τον Αμερική αποχαιρετούν τη βασίλισσα Ελισάβετ στα social media

Είναι και οι ίδιοι πολύ διάσημοι, αλλά η Ελισάβετ ήταν το πιο γνωστό αστέρι. Προσωπικότητες από τον κόσμο της τέχνης, του θεάματος και της πολιτικής, που γνώρισαν από κοντά τη βασίλισσα της Αγγλίας, την αποχαιρετούν με τρυφερότητα και ειλικρίνεια στα social media.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δημοσίευσε φωτογραφία του με την εκλιπούσα και έγραψε: «Από την ημέρα της ενθρόνισής της πριν από 70 χρόνια -η πρώτη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά- μέχρι αυτή τη στιγμή, καθώς αμέτρητα αφιερώματα ανεβαίνουν online για να την τιμήσουν, η Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ Β' έχει γοητεύσει τον κόσμο. Σήμερα, η Μισέλ κι εγώ μπαίνουμε στη χορεία τόσο πολλών άλλων που γιορτάζουν τη ζωή της και θρηνούν τον θάνατό της.[...] Η Μισέλ κι εγώ ήμασταν πολύ τυχεροί να γνωρίσουμε την Αυτού Μεγαλειότητα, γεγονός που σήμανε πολλά για μας. Τότε που ξεκινούσαμε ως Πρόεδρος και Πρώτη Κυρία, μας καλωσόρισε με ανοιχτές αγκάλες και εξαιρετική γενναιοδωρία στην παγκόσμια σκηνή. Ξανά και ξανά, μας έκανε εντύπωση η ζεστασιά της, ο τρόπος με τον οποίο έκανε τους ανθρώπους να νιώθουν άνετα, και πώς έβαζε χιούμορ και γοητεία σε στιγμές και περιστάσεις μεγαλειώδεις. Όπως πολλοί άλλοι άνθρωποι, η Μισέλ και εγώ είμαστε ευγνώμονες που γίναμε μάρτυρες της αφοσιωμένης ηγεσίας της Αυτού Μεγαλειότητος και μας προκαλεί δέος η κληρονομιά της ακούραστης, αξιοπρεπούς δημόσιας προσφοράς. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά της και τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Η Έλεν Μίρεν, που την είχε υποδυθεί το 2006 στο biopic The Queen, έγραψε στο instagram. «Είμαι περήφανη που έζησα στην ελισαβετιανή εποχή. Θρηνούμε μια γυναίκα, που, με ή χωρίς το στέμμα, ήταν η επιτομή της αρχοντιάς».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους θυμήθηκε, μεταξύ άλλων, τις ώρες που περνούσε μαζί της στο Μπάκινχαμ. «Η Λόρα κι εγώ είχαμε την τιμή να γνωρίσουν την Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ. Ήταν μια γυναίκα μεγάλης ευφυίας, γοητείας, διάνοιας. Περνώντας χρόνο μαζί της στο Μπάκινχαμ και πίνοντας το τσάι μας με τη βασίλισσα -και τα Κόργκι της- είναι από τις πιο αγαπημένες στιγμές της προεδρίας μου». 

«Για 70 χρόνια, η Αυτού Μεγαλειότητα ήταν ένας φάρος συνέχειας και ένα τέλειο παράδειγμα κάποιου που ζούσε με βάση ένα σαφώς καθορισμένο σύνολο αξιών», λέει η Άννα Γουίντουρ. «Μετά από τόσες δεκαετίες αφοσίωσης και προσφοράς, είναι αναμφισβήτητα αυτό. Μπορεί να έφυγα από την Αγγλία για την Αμερική πριν από πολλά χρόνια, αλλά ο θαυμασμός και ο σεβασμός που ένιωσα για εκείνη δε μειώθηκε ποτέ. Δεν είμαι η μόνη: η βασίλισσα άγγιξε τους πάντες, όπου κι αν βρίσκονταν στον κόσμο, ίσως γιατί παρά την αίσθηση της απόλυτης προσήλωσης και αφοσίωσης στον ρόλο, αυτό που ήταν ως γυναίκα πάντα έλαμπε· το χαμόγελό της και το έντονο ενδιαφέρον της για τους άλλους δεν την έλειψαν ποτέ. Το έζησα από πρώτο χέρι όταν κάθισα μαζί της στο σόου του σχεδιαστή Richard Quinn, λίγο πριν του απονείμει το βραβείο Queen Elizabeth II for British Design. Ήταν τόσο χαρούμενη που ήταν εκεί, λέγοντάς μου πως είχε να εμφανιστεί σε μια επίδειξη μόδας πολύ πριν γίνει βασίλισσα. Το είπε με τόση χαρά και χιούμορ, που γέμισαν το δωμάτιο, φωτίζοντάς το. Ένα καθημερινό φαινόμενο για την Αυτού Μεγαλειότητα, αξέχαστο για εμάς τους υπόλοιπους».

Ο συνθέτης και θεατρικός παραγωγός Άντριου Λόιντ Βέμπερ την αποχαιρέτησε από το twitter με ένα μεγάλο συγκινητικό μήνυμα και στη συνέχεια πήγε στο Μπάκινχαμ με ένα μπουκέτο λουλούδια για να πενθήσει κοντά της, όπως και χιλιάδες κόσμου. 

Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, Τζέι Κέι Ρόουλινγκ, έγραψε επίσης στο twitter. «Οι περισσότεροι Βρετανοί δεν έχουν γνωρίσει ποτέ άλλο μονάρχη, επομένως ήταν ένα νήμα που τυλίγει όλη μας τη ζωή. Έκανε το καθήκον της στη χώρα μέχρι την ώρα του θανάτου της και αποτέλεσε ένα διαρκές, θετικό σύμβολο της Βρετανίας σε όλο τον κόσμο. Κέρδισε την ανάπαυσή της. Κάποιοι μπορεί να βρίσκουν το ξέσπασμα του βρετανικού σοκ και της θλίψης αυτή τη στιγμή περίεργο, αλλά εκατομμύρια άνθρωποι ένιωσαν στοργή και σεβασμό για τη γυναίκα που αδιαμαρτύρητα εκπλήρωνε τον συνταγματικό της ρόλο για εβδομήντα χρόνια». 

Η βασίλισσα με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ / © John Stillwell - WPA Pool/Getty Images

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, αγαπημένος της βασιλικής οικογένειας και πάντα προσκεκλημένος στα events της, δήλωσε συντετριμμένος: «Λυπάμαι πραγματικά για τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας, της Βασίλισσας. Τι έκρηξη αγάπης και σεβασμού είδαμε στο Πλατινένιο Ιωβηλαίο για τις υπηρεσίες της. Το πόσο συντετριμμένοι αισθανόμαστε όλοι σήμερα δείχνει τι σήμαινε για τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα και σε όλο τον κόσμο. Πόσο μας ενέπνευσε με την ηγεσία της. Πώς μας παρηγορούσε όταν οι καιροί ήταν δύσκολοι. Μέχρι τις τελευταίες της μέρες υπηρέτησε την πατρίδα της με αξιοπρέπεια και χάρη. Φέτος θα αντιλαμβανόταν πόσο αγαπητή ήταν. Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με τη Βασιλική μας Οικογένεια…»

Ένας επίσης θρυλικός ποδοσφαιριστής, ο Γκάρι Λίνεκερ, έγραψε: «Μια τέτοια τρομερά θλιβερή μέρα. Η Αυτού Μεγαλειότητα Η Βασίλισσα πέθανε. Μια πραγματικά αξιόλογη γυναίκα που υπηρέτησε τη χώρα της με αξιοπρέπεια, πίστη και χάρη. Μόνη παρηγοριά ότι υπάρχει πάντα στις ζωές των περισσότερων από εμάς. Αναπαύσου εν ειρήνη, Μεγαλειότατε».

Το πρώην Spice Girl, Βικτόρια Μπέκαμ, σύζυγος Ντέιβιντ, εξέφρασε επίσης τη θλίψη της στο instagram: «Σήμερα είναι μια πολύ θλιβερή μέρα όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Είμαι βαθιά λυπημένη για τον θάνατο της αγαπημένης μας Μονάρχη, της Αυτού Μεγαλειότητας της Βασίλισσας. Θα μείνει στη μνήμη των ανθρώπων για τη σταθερή πίστη και τις υπηρεσίες της. Οι σκέψεις μου είναι με τη βασιλική οικογένεια αυτή την απίστευτα θλιβερή στιγμή».

Δεν ήταν μόνο οι Βρετανοί celebrities που εξέφρασαν τη λύπη τους για την απώλεια. Η Τζάνετ Τζάκσον τη χαιρέτησε με ένα λιτό μήνυμα και μία φωτογραφία όπου κάνει χειραψία με την Ελισάβετ.

Η Πάρις Χίλτον, ενώ στο instagram απολάμβανε όλο χαρά το Φεστιβάλ Burning Man, στο twitter θρηνούσε και τιμούσε την Ελισάβετ. «Το αυθεντικό girl boss. Μια από τις πιο εμπνευστικές γυναίκες. Το τέλος μιας εποχής» έγραψε.

Το μοντέλο Ελ ΜακΦέρσον από την Αυστραλία έγραψε δύο φράσεις της βασίλισσας: «Δεν γνωρίζω καμία φόρμουλα επιτυχίας. Αλλά με τα χρόνια έχω παρατηρήσει ότι ορισμένα χαρακτηριστικά των ηγετών είναι παγκόσμια και συχνά αφορούν την εύρεση τρόπων για την ενθάρρυνση των ανθρώπων να συνδυάσουν τις προσπάθειές τους, τα ταλέντα τους, τις γνώσεις τους, τον ενθουσιασμό τους και την έμπνευσή τους να συνεργαστούν». Και: «Ας μην παίρνουμε τον εαυτό μας πολύ στα σοβαρά. Κανείς μας δεν έχει το μονοπώλιο της σοφίας».

«Δε θα τη δούμε ποτέ ξανά. Ήταν σταθερή και αφοσιωμένη μέχρι το τέλος. 70 χρόνια καθήκοντος. Απίστευτη» έγραψε η Μπέτι Μίντλερ. 

Η δική μας ηθοποιός, σκηνοθέτης, κωμικός Νία Βάρνταλος πόσταρε φωτογραφία της στο πλευρό της Λίλιμπετ και έγραψε: «Ο Θεός να ευλογεί τη Βασίλισσα, την πιο γοητευτική και αστεία παρέα σε δείπνο. Αναπαύσου εν ειρήνη, αγαπητή Βασίλισσα Ελισάβετ».

Διαβάστε πώς την ξεπροβόδισαν για το επέκεινα οι ρόκερ, ο Έλτον Τζον, ο Μικ Τζάγκερ.