Τι θα μπορούσε να μάθει ο Kanye West από τις Kardashians για τις επιχειρήσεις του;

Μετά το φιάσκο της Yeezy με την Gap, η αυτοκρατορία του δισεκατομμυριούχου ράπερ φαίνεται ότι περνάει περίοδο καμπής

Kanye West: Η διάλυση της συνεργασίας των ρούχων Gap με τη Yeezy και οι διαφορές με τα μοντέλα που ακολουθούν οι Kardashians στις επιχειρήσεις τους.

«Στην πραγματικότητα, δεν έχω διαβάσει κανένα βιβλίο», μία δήλωση που σοκάρει, ειδικά όταν προέρχεται από ένα δισεκατομμυριούχο όπως ο Kanye West. Αυτό τόλμησε να ισχυριστεί στο live podcast Alo Mind Full της Alo Yoga με αφορμή μια συζήτηση για ένα βιβλίο που ενέπνευσε τον παρουσιαστή Danny Harris. Αυτή η δήλωση βέβαια δεν θα μας ξάφνιαζε και τόσο πολύ αν γνωρίζαμε το παρασκήνιο των επενδύσεων και των συνεργασιών του, καθώς και τον τρόπο που χειρίζεται τις επιχειρήσεις του. Διότι εκτός από την εκκεντρικότητα και την παραξενιά που διακρίνει την προσωπικότητά του και τις σχέσεις του, η αυτοκρατορία του Kanye West φαίνεται ότι περνάει περίοδο καμπής.

Η συνεργασία μεταξύ της διάσημης αλυσίδας ρούχων Gap και της Yeezy, ιδιοκτησίας του δημοφιλή αμερικανού ράπερ Kanye West έφθασε στο τέλος της. Η σειρά Yeezy x Gap είναι πια παρελθόν, μετά από μήνες παραπόνων και γκρίνιας. Σε συνέντευξή του στο CNBC στις 15 Σεπτεμβρίου, ο Kanye West ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει μόνος του και εξέφρασε την απογοήτευσή του τόσο για τον τρόπο που παρουσιάζονται τα ρούχα του στα καταστήματα της Gap όσο και για την ελλιπή προώθησή τους. Η Gap είχε επίσης υποσχεθεί ότι θα άνοιγε έως και πέντε καταστήματα αφιερωμένα στην πώληση προϊόντων Yeezy, αλλά τώρα ο Kanye West σχεδιάζει να ανοίξει τα δικά του σημεία λιανικής πώλησης του προσωπικού του brand, ξεκινώντας πρώτα από την Ατλάντα. Η συμφωνία μεταξύ των δύο ξεκίνησε το 2020 και περιλάμβανε την πώληση ρούχων για άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε προσιτές τιμές, με τον ίδιο τον Kanye West να εμπλέκεται προσωπικά στο design των καταστημάτων και στην online παρουσίαση των προϊόντων του. Παρ’ όλα αυτά τα διάσημα αθλητικά sneakers του Kanye West που πωλούνται μέσω των καταστημάτων της adidas δεν ήταν διαθέσιμα στα καταστήματα της Gap. Από την πλευρά της η αλυσίδα ρούχων ήταν υποχρεωμένη να πληρώνει δικαιώματα επί των πωλήσεων, καθώς και παραχώρηση μετοχικού κεφαλαίου στον Kanye West. Η συμφωνία ήταν για δέκα χρόνια, αλλά ναυάγησε πριν καν συμπληρωθεί η διετία.

Η εταιρία Yeezy είναι διάσημη για τα αθλητικά της παπούτσια με τον Kanye να σχεδιάζει το πρώτο ζευγάρι Nike Air Yeezy 1 το 2009 για την εταιρία αθλητικών ειδών Nike. Το 2015 ο Kanye West ξεκίνησε την συνεργασία του με την adidas, αφού πρώτα διέκοψε την επαφή του με την Nike. Ο ίδιος ο Kanye West ως έφηβος είχε δουλέψει σε κατάστημα της Gap, ενώ το 2015 είχε δηλώσει στο περιοδικό Vanity Fair ότι ήθελε κάποια στιγμή να γίνει καλλιτεχνικός διευθυντής της αλυσίδας.

Kanye West: Η διάλυση της συνεργασίας των ρούχων Gap με τη Yeezy και οι διαφορές με τα μοντέλα που ακολουθούν οι Kardashians στις επιχειρήσεις τους.
Τα αθλητικά παπούτσια Nike Air Yeezy 1 Prototype του Kanye West © EPA/JEROME FAVRE

Σε δηλώσεις του στο Bloomberg είχε πει πως «Τώρα είναι η ώρα για τον Ye να δημιουργήσει μια νέα βιομηχανία. Δεν θα υπάρξουν άλλες εταιρείες ανάμεσα σε εμένα και το κοινό». Για όσους δεν γνωρίζουν, το Yeezy όπως και το Ye είναι ένα από τα πολλά ονόματα που χρησιμοποιεί ο Kanye. Άλλα ονόματα που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν είναι το Yeezus, Saint Pablo και Louis Vuitton Don.

Η αλλαγή αυτή της επιχειρηματικής κατεύθυνσης, με πωλήσεις απευθείας στον καταναλωτή χωρίς μεσολάβηση τρίτων, φαίνεται να ακολουθεί το ίδιο business model με το οποίο η πρώην σύζυγός του, Kim Kardashian όπως και η υπόλοιπη οικογένειά της γνώρισαν τεράστια επιτυχία. Αυτή η direct-to-consumer προσέγγιση έδεσε τέλεια χάρη στην τεράστια παρουσία της οικογένειας Kardashian στο υπέρ επιτυχημένο reality show “Keeping Up with the Kardashians” καθώς και στους εκατομμύρια ακόλουθούς τους στα social media. Η αδερφή της Kim, Kylie Jenner, η πρώτη από την οικογένεια των Kardashian που έγινε δισεκατομμυριούχος, έφτιαξε την αυτοκρατορία της με τη σειρά καλλυντικών Kylie Beauty, προωθώντας την στους θαυμαστές της απευθείας από το Instagram. Παρόλο που η πρώην σύζυγος του Kanye συνεργάζεται με την αλυσίδα ρούχων Nordstrom για την προώθηση της δικής της εταιρίας εσωρούχων Skims, οι περισσότερες πωλήσεις έρχονται μέσω της προσωπικής της ιστοσελίδας. Στα 41 της, η εκτιμώμενη καθαρή περιουσία της Kim είναι 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι ιδιοκτήτρια της εταιρίας make-up KKW Beauty, της σειράς αρωμάτων KKW Fragrance και είναι η πέμπτη πιο δημοφιλής celebrity στο Instagram παγκοσμίως. Έχει επίσης λανσάρει την εφαρμογή Kimojis και το παιχνίδι Kim Kardashian:Hollywood για τα smartphones, το οποίο κέρδισε 1,6 εκατομμύρια δολάρια τις πρώτες πέντε ημέρες της κυκλοφορίας του. Η πιο πρόσφατη κίνησή της στον επιχειρηματικό χώρο είναι η ίδρυση της επενδυτικής εταιρίας SKKY Partners σε συνεργασία με την Carlyle Group. Η εταιρία σκοπεύει να επικεντρωθεί σε καταναλωτικά προϊόντα, media, προϊόντα πολυτελείας όπως και σε επενδύσεις ηλεκτρονικού εμπορίου. Σε αντίθεση με το επιχειρηματικό μοντέλο της Kim Kardashian, η εμπλοκή του Kaye West στον χώρο της μόδας και του εμπορίου ρούχων εξαρτάται περισσότερο από συνεργασίες με επώνυμες αλυσίδες λιανικής και με διάφορες εταιρίες διανομής. Αυτό, ναι μεν του παρέχει το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης διανομής με το λιγότερο δυνατό κόστος, αλλά τείνει να θυσιάζει τον δημιουργικό έλεγχο και τον τρόπο που προωθούνται τα προϊόντα του, όπως και συνέβη. Χρειάστηκε να ναυαγήσει το πείραμα με την Gap για να προχωρήσει στο άνοιγμα της δικής του αλυσίδας καταστημάτων Yeezy.

Kanye West: Η διάλυση της συνεργασίας των ρούχων Gap με τη Yeezy και οι διαφορές με τα μοντέλα που ακολουθούν οι Kardashians στις επιχειρήσεις τους.
Ο Kanye West μετά την επίδειξη μόδας της Yeezy κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού, 2 Μαρτίου 2020 © Arnold Jerocki/GC Images

Δεν είναι όμως μόνο η περιπέτεια του Kanye με την Gap που δεν ευδοκίμησε. Η επικερδής συνεργασία του West με τον αθλητικό κολοσσό adidas, μπορεί να είναι η επόμενη που θα καταρρεύσει. Αν και η συνεργασία τους δεν λήγει μέχρι το 2026, ο Kanye West, ο οποίος είναι γνωστός για την εκκεντρικότητά του, έχει συσσωρεύσει μια σειρά από παράπονα προς την γερμανική εταιρία αθλητικών ειδών. Έχει υποστηρίξει ότι η adidas έχει αρχίσει να αντιγράφει ορισμένα από τα σχέδιά του για τα αθλητικά παπούτσια Yeezy χωρίς την έγκρισή του και ότι δεν τον συμπεριλαμβάνουν στον σχεδιασμό και στις λήψεις αποφάσεων. Η adidas μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει αυτήν την κόντρα.

Kanye West: Η διάλυση της συνεργασίας των ρούχων Gap με τη Yeezy και οι διαφορές με τα μοντέλα που ακολουθούν οι Kardashians στις επιχειρήσεις τους.
Ο Kanye West ως καλεσμένος - έκπληξη του Kid Cudi στο φεστιβάλ Coachella, Καλιφόρνια, 20 Απριλίου 2019 © EPA/ETIENNE LAURENT

O Kanye West είναι δισεκατομμυριούχος, προς το παρόν. Σύμφωνα με το περιοδικό  Forbes, ο Kanye West απέκτησε status δισεκατομμυριούχου μόλις πέρυσι, ωστόσο ο καλλιτέχνης υποστηρίζει ότι η περιουσία του είναι αξίας 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το δημοσίευμα του Forbes αποτίμησε τον West σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια για φέτος, εν μέρει χάρη στο μερίδιό του στην εταιρία Skims, καθώς και στα ακίνητα που κατέχει όπως και στα έσοδα από τη μουσική του καριέρα. Ωστόσο, το Forbes εκτιμά ότι η συμφωνία με την adidas είναι αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εάν σκοπεύει να διακόψει τους δεσμούς του με αυτήν, θα έριχνε την περιουσία του πολύ κάτω από το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice