Τι κοινό έχουν η Μέγκαν Μαρκλ και η Γουόλις Σίμπσον

Οι δύο Αμερικανίδες που ταρακούνησαν τη βρετανική βασιλική οικογένεια

Μέγκαν Μαρκλ και Γουόλις Σίμπσον: Τα κοινά ανάμεσα στις δύο γυναίκες που κλυδώνισαν τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας.

Είναι οι δύο Αμερικανίδες που άλλαξαν την πορεία της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας. Η Γουόλις Σίμπσον παντρεύτηκε τον βασιλιά Εδουάρδο Η’, ο οποίος παραιτήθηκε από τον θρόνο προκειμένου να είναι μαζί με τη σύζυγό του. Ο γάμος του αποδοκιμάστηκε από την κοινωνία και κυρίως από τους Γουίνδσορ, καθώς η Σίμπσον είχε παντρευτεί και είχε χωρίσει δύο φορές στο παρελθόν. Με δεδομένο ότι ο εκάστοτε βασιλιάς της Βρετανίας είναι και επικεφαλής της Εκκλησίας, κρίθηκε αδιανόητο να παντρευτεί ο Εδουάρδος τη συγκεκριμένη γυναίκα. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως ο Εδουάρδος ήταν θείος της βασίλισσας Ελισάβετ (ο μπαμπάς του ήταν παππούς της Λίλιμπετ). 

Η Μέγκαν Μαρκλ είναι επίσης Αμερικανίδα και διαζευγμένη. Ωστόσο, αρχικά έγινε δεκτή από την οικογένεια. Όμως ο βρετανικός Τύπος την κυνηγούσε και, όταν ο Χάρι θέλησε να την προστατεύσει κάνοντας ένα βήμα πίσω στα πριγκιπικά του καθήκοντα, βρέθηκε αντιμέτωπος με το δίλημμα: έρωτας ή καθήκον. Και διάλεξε τον έρωτα, όπως και ο θείος του. 

Έχουν άλλα κοινά οι δύο γυναίκες που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας για τη βρετανική μοναρχία; Έχουν, παρά το γεγονός πως απέχουν μεταξύ τους πολλές δεκαετίες· η Σίμπσον πέθανε το 1986. 

Ο Εδουάρδος Η' και η Γουόλις Σίμπσον στο Σπλιτ το 1936
Ο Εδουάρδος Η' και η Γουόλις Σίμπσον στο Σπλιτ το 1936 / © EPA/UPPA/PHOTOSHOT

Η γνωριμία
Και τα δύο ζευγάρια γνωρίστηκαν μέσω κοινού φίλου. Ο Εδουάρδος συνάντησε τη Σίμπσον σε ένα πάρτι που διοργάνωσε η Λαίδη Φέρνες το 1931. Βέβαια, η Σίμπσον βρισκόταν στο πάρτι με τον τότε σύζυγό της. Αρκετές δεκαετίες μετά, ο Χάρι και η Μέγκαν ήρθαν κοντά με τη μεσολάβηση-προξενιό ενός φίλου τους, του Μίσα Νόνου, ο οποίος και έστησε ένα ραντεβού στα τυφλά. Τα δύο πιτσουνάκια έβγαιναν για μερικούς μήνες μυστικά ώσπου να δημοσιοποιήσουν το ειδύλλιο.

Μέγκαν Μαρκλ και πρίγκιπας Χάρι
Μέγκαν Μαρκλ και πρίγκιπας Χάρι / © EPA/SEM VAN DER WAL

Τα διαζύγια
Η Μαρκλ ήταν παντρεμένη με τον παραγωγό ταινιών Τρέβορ Ένγκελσον για δύο χρόνια. Πριν τον γάμο στην Τζαμάικα το 2011, είχαν σχέση έξι χρόνων. Χώρισαν το 2013. Η Σίμπσον παντρεύτηκε αρχικά το Ερλ Γουίνφιλντ Σπένσερ και στη συνέχεια τον Έρνεστ Σίμπσον. Πήρε επίσημα διαζύγιο το 1936 και παντρεύτηκε τον Εδουάρδο το 1937. 

Οι παραιτήσεις
Και οι δύο γαμπροί επέλεξαν τις γυναίκες του από τα αξιώματα. Ο Εδουάρδος είναι ο μοναδικός μονάρχης που εγκατέλειψε οικειοθελώς τον θρόνο. Ανήγγειλε την απόφασή του στο ραδιόφωνο τον Δεκέμβριο του 1936 λέγοντας: «Δεν μπορώ να είμαι βασιλιάς χωρίς την υποστήριξη της γυναίκας που αγαπώ». Αμέσως μετά εκδιώχθηκε από τη Βρετανία και έζησε εξόριστος. Στην περίπτωση του Χάρι, η βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε τις ευλογίες της στον εγγονό της να παντρευτεί μια διαζευγμένη Αμερικανίδα. Πολλοί θεώρησαν πως η κίνησή της σηματοδοτούσε τον εκσυγχρονισμό της βασιλείας, όμως βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα. Το 2020 Χάρι και Μέγκαν ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τα καθήκοντά τους ως ανώτερα εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας και δήλωσαν πως ήθελαν να ζήσουν «οικονομικά ανεξάρτητοι». Κυνηγημένοι από τον Τύπο αλλά και μέλη των Γουίνδσορ, έφυγαν για τις ΗΠΑ. Επέστρεψαν στη Βρετανία ελάχιστες φορές και δηλώνουν «ελεύθεροι». 

Η Γουόλις Σίμπσον και ο Εδουάρδος το 1954
Η Γουόλις Σίμπσον και ο Εδουάρδος το 1954 / ©EPA PHOTO PA FILES

Η δημοσιότητα
Η Γουόλις Σίμπσον, πριν τον γάμο της με τον Εδουάρδο, ήταν περιορισμένα γνωστή στους κοινωνικούς κύκλους των ΗΠΑ. Μετά το σκάνδαλο, ανακηρύχτηκε «Γυναίκα της χρονιάς» από το περιοδικό Time το 1936 και έγινε διάσημη σε όλον τον κόσμο. Η Μέγκαν Μαρκλ ήταν γνωστή σε όσους παρακολούθησαν τη σειρά «Suits» ως ηθοποιός βήτα, όχι ως πρωταγωνίστρια. Αφότου άρχισε να βγαίνει με τον Χάρι και μετά τα τσαλίμια προς τη βασιλική οικογένεια, έγινε πανδιάσημη. Το 2018 ήταν επιλαχούσα για «Πρόσωπο της χρονιάς» από το Time.

Μέγκαν Μαρκλ και πρίγκιπας Χάρι
© EPA/NEIL MUNNS

Τα αδέλφια
Η «σκανδαλώδης» σχέση του Εδουάρδου με τη Σίμπσον λέγεται ότι δημιούργησε τεράστια διαμάχη με τον αδελφό του, τον βασιλιά Γεώργιο Στ’ (μπαμπάς της Ελισάβετ). Μετά την παραίτηση ο Γεώργιος δεν επισκέφτηκε ποτέ τον αδελφό του στον τόπο εξορίας. Χάρι και Γουίλιαμ φαίνεται να έχουν παρόμοια εμπειρία. Ο Γουίλιαμ δεν χώνεψε τη Μέγκαν από την πρώτη στιγμή και προσπάθησε να προειδοποιήσει τον μικρό του αδελφό για ενδεχόμενους μπελάδες. Πάντως στις ελάχιστες συναντήσεις τους μπροστά σε κόσμο εμφανίστηκαν πολιτισμένοι, αλλά καθόλου διαχυτικοί ο ένας προς τον άλλον.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice