Ο Τζόνι Ντεπ και ο Τζεφ Μπεκ έκαναν αγωγή σε καθηγητή που τους κατηγορεί για λογοκλοπή σε τραγούδι από την κοινή δισκογραφική τους δουλειά, «18».
Τζόνι Ντεπ και Τζεφ Μπεκ έκαναν αγωγή σε καθηγητή που τους κατηγορεί για λογοκλοπή © EPA/Kimmo Brandt
Celebrities

Κατηγορούνται για λογοκλοπή Τζόνι Ντεπ και Τζεφ Μπεκ - Απαντούν με μήνυση

Ένα τραγούδι από το άλμπουμ «18» τους οδηγεί στα δικαστήρια

62224-137655.jpg
Newsroom |

Ο Τζόνι Ντεπ και ο Τζεφ Μπεκ έκαναν αγωγή σε καθηγητή που τους κατηγορεί για λογοκλοπή σε τραγούδι από την κοινή δισκογραφική τους δουλειά, «18».

Στα δικαστήρια ξανά ο Τζόνι Ντεπ. Αυτή τη φορά, από κοινού με τον κορυφαίο ροκ κιθαρίστα, Τζεφ Μπεκ.

Οι αστέρες του σινεμά και της μουσικής μηνύουν τον καθηγητή και λαογράφο Μπρους Τζάκσον, για τους ισχυρισμούς του ότι το τραγούδι του ντουέτου «Sad Motherfuckin’ Parade», από το συνεργατικό τους άλμπουμ «18», περιέχει αποσπάσματα λογοκλοπής.

Τον Αύγουστο της χρονιάς που διανύουμε, ο Τζάκσον κατηγόρησε τον Ντεπ και τον Μπεκ ότι πήραν γραμμές από το ποίημα που τεκμηρίωσε στο βιβλίο του το 1974 «Get Your Ass in the Water and Swim Like Me». Διάφορες γραμμές εμφανίζονται και στα δύο έργα: «Είμαι κουρελιασμένος, το ξέρω, αλλά δεν έχω βρώμα / Ο Θεός να ευλογεί την κυρία που θα μου αγοράσει ένα ποτό» και «Αυτό που πραγματικά χρειάζεται αυτός ο m**f**, είναι ένα μπάνιο».

Το ποίημα δεν έχει εξακριβωμένο συγγραφέα, αλλά το διηγήθηκε στον Τζάκσον ένας τρόφιμος στο κρατικό σωφρονιστικό κατάστημα του Μιζούρι, ονόματι Σλιμ Γουίλσον.

Στον απόηχο των ισχυρισμών του Τζάκσον, ένας εκπρόσωπος του ντουέτου είπε ότι θα επανεξετάσουν τις αξιώσεις και θα πιστώσουν πνευματικά δικαιώματα «εάν κριθεί απαραίτητο».

Αλλά το Rolling Stone αναφέρει ότι οι Τζόνι Ντεπ και Τζεφ Μπεκ έχουν καταθέσει μήνυση εναντίον του Τζάκσον αξιώνοντας απροσδιόριστες ζημιές, νομικές αμοιβές, καθώς και από μέρους του δήλωση ότι δεν διέπραξαν παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Η αγωγή τους ισχυρίζεται ότι ο Τζάκσον «δεν έχει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στις λέξεις» του ποιήματος, μόνο για τις δικές του καταγραφές, τις οποίες το δίδυμο ισχυρίζεται ότι δεν παραβίασε.

Jeff Beck, Johnny Depp - Sad Motherfuckin' Parade

Ο Τζάκσον είπε στο Rolling Stone: «Δεν έγραψαν ούτε μια λέξη για το Sad Motherfuckin’ Parade και μήνυσαν το άτομο από το οποίο το έκλεψαν και που τους έπιασε να το κάνουν. Από την άποψή μου, αυτό είναι σαν ένας διαρρήκτης να μηνύσει έναν ιδιοκτήτη σπιτιού επειδή έκοψε το χέρι του στο παράθυρο της κουζίνας το οποίο έσπασε και μπήκε μέσα».

Η αγωγή των Ντεπ και Μπεκ περιέγραψε τους ισχυρισμούς του Τζάκσον ως «παλιομοδίτικο εκβιασμό». Απαντώντας, ο Τζάκσον χαρακτηρίζει τον ισχυρισμό τους «κόλπο δημοσιότητας» και διευκρίνισε ότι δεν εγείρει «επίσημες οικονομικές απαιτήσεις» από το ζευγάρι, αλλά είπε ότι «τα τυχόν χρήματα διακανονισμού θα δοθούν απευθείας σε οργανισμούς που προάγουν τη δια βίου δέσμευσή τους για τη διατήρηση της αφροαμερικανικής κουλτούρας και των παραδόσεών της».

(Με πληροφορίες του Guardian)

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice