Έναν χρόνο μετά την απελευθέρωση της ποπ σταρ Britney Spears από την κηδεμονία του πατέρα της, πολλές σκοτεινές λεπτομέρειες από το παρελθόν της οικογένειας έρχονται στο φως.
© Mark Seliger
Celebrities

Η κατάρα των Spears

Η Britney, ο μπαμπάς της και η σκοτεινή ιστορία της οικογένειας

Έναν χρόνο μετά την απελευθέρωση της ποπ σταρ Britney Spears από την κηδεμονία του πατέρα της, πολλές σκοτεινές λεπτομέρειες από το παρελθόν της οικογένειας έρχονται στο φως.

Δεν είναι σπάνιο. Πίσω από έναν χειριστικό, καταπιεστικό γονέα που χάνει τον έλεγχο, πολλές φορές κρύβεται μία προβληματική οικογένεια. Στην περίπτωση της Britney Spears, όμως, λόγω της τεράστιας και πολυετούς δημοσιότητας που πήρε το θέμα, τα ΜΜΕ αναζήτησαν το παρελθόν του πατέρα της προσπαθώντας να κατανοήσουν τι ήταν αυτό που τον έκανε να κρατάει τη διάσημη, εκατομμυριούχο κόρη του δέσμια μιας παράλογης δικαστικής ανάθεσης της κηδεμονίας. Και αυτό που ανακάλυψαν ήταν δύο γενεές τοξικότητας, βίας και γυναικείας καταπίεσης.

Είναι ήδη ένας χρόνος από τη νόμιμη απελευθέρωση της Britney και ελάχιστα μόνο  έχουν φανεί από αυτή τη σκοτεινή ιστορία που πάει πίσω, στη μικρή πόλη Kenwood κοντά στον ποταμό Μισισιπή, και φτάνει μέχρι σήμερα, στην πολυτελή έπαυλη της Britney με την ίδια «ελεύθερη πια» να ανεβάζει εμμονικά βίντεο στο Ιnstagram, χορεύοντας, χορεύοντας, χορεύοντας με μία –δυστυχώς– αψυχολόγητη στάση. Το σύνθημα «Justice for Britney» φαίνεται να έχει ακόμη ισχύ, αν και ίσως θα έπρεπε να αλλάξει σε: Λίγη Αγάπη για τη Britney.

Τα χρόνια στη Λουιζιάνα

Ο Jamie Spears ήταν ένα μικροκαμωμένο, αλλά πολύ γυμνασμένο αγόρι που ζούσε σε αυτή τη μικρή πόλη της Λουιζιάνα. Ο πατέρας του, June Austin Spears, ήταν ένας σκληρός, νευρικός άνθρωπος που τα τέσσερα παιδιά του και η γυναίκα του, η όμορφη ξανθιά Emma Jean Forbes, τον έτρεμαν. Όταν στην οικογένεια ήρθε ακόμη ένα μωρό, που όμως πέθανε 3 μέρες μετά τη γέννησή του, η μητέρα του Jamie έβαλε μία καραμπίνα κάτω από το σαγόνι της και αυτοκτόνησε. Ο σύζυγός της θα έλεγε στον ιατροδικαστή ότι η ίδια είχε προσπαθήσει άλλες τρεις φορές να αυτοκτονήσει και ότι εκέινος είχε μεριμνήσει να την κλείσει σε ψυχιατρική κλινική. Ο Jamie ήταν 13 ετών και αυτό που ένιωσε ήταν ότι η μητέρα του τον εγκατέλειψε, όπως και τα άλλα αδέρφια του, με έναν σκαιό τρόπο – σαν να μην της ήταν αρκετή η αγάπη που της είχαν.

Έναν χρόνο μετά την απελευθέρωση της ποπ σταρ Britney Spears από την κηδεμονία του πατέρα της, πολλές σκοτεινές λεπτομέρειες από το παρελθόν της οικογένειας έρχονται στο φως.
Οικογένεια Spears. Από αριστερά: Ο πατέρας Jamie, ο αδελφός Bryan, ο παππούς June, η αδελφή Jamie-Lynn, η Britney και η μητέρα της Lynne Spears © Kevin Mazur/WireImage

Πολλά χρόνια αργότερα, όταν ήταν μικρή η Britney Jean, όλοι έλεγαν ότι είχε πάρει την ομορφιά της γιαγιάς της, μια και είχαν εκπληκτική ομοιότητα. Η ίδια, μεγαλώνοντας, ένιωθε μια ανησυχία που έχει πάρει αυτό το σκοτεινό όνομα.

Ο παππούς της Britney, ο σύζυγος της Jean, παντρεύτηκε άλλες δύο φορές και, ξυλοκοπώντας συνεχώς τις γυναίκες του, κατάφερε να αποκτήσει πολλά παιδιά, δικά του αλλά και θετά. Τα μετέπειτα χρόνια, στο δικαστήριο, είχε πει ότι τα παιδιά του ήταν δέκα, αλλά ποτέ δεν ήταν σαφές ποιούς μετρούσε. Κάποια από αυτά τον κατηγόρησαν και για σεξουαλική κακοποίηση. Με τον Jamie ήταν αρκετά απαιτητικός και τον πίεζε να γίνει καλός ποδοσφαιριστής – και ο μικρός τα κατάφερε. Κάτι που τον βοήθησε στη δημοφιλία του στη μικρή πόλη που ζούσε, αλλά όταν έσπασε το πόδι του και άρχισε να πίνει η καριέρα στον αθλητισμό τελείωσε.

Ο αθλητικός Jamie Spears

Ίσως αυτή η φυσική ευεξία είναι και το καλύτερο πράγμα που κληρονόμησε η Britney από τον πατέρα της. Η ίδια είναι μια γυναίκα της οποίας η καλλιτεχνική παρουσία βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στη σωματικότητα. Κινεί το σώμα της με ακρίβεια χιλιοστού, κάνει δυναμικές κινήσεις και έχει (είχε, τουλάχιστον) αυτοέλεγχο και ευεξία.

Αυτή η σωματική δύναμη του, αν και «μεσαίου μεγέθους», Jamie ήταν που εντυπωσίασε τη μαμά της Britney, τη Lynne Bridges, μια έξυπνη κοπέλα που γνώριζε όλη του τη ζωή, από τον καιρό που ήταν μαζί στο δημοτικό. Εκείνη, παρακούοντας τις αντιρρήσεις των γονιών της, τον παντρεύτηκε.

Η Lynne έμεινε έγκυος μέσα σε ένα μήνα από τον γάμο της με τον Jamie Spears. Έμεναν στο τρέιλερ της Lynne και της έφερνε τηγανητό κοτόπουλο και παγωμένα σταφύλια μέχρι την άφιξη του πρώτου τους γιου, του Bryan James, όταν  και άρχισε να πίνει. Αργότερα, ο Jamie εξαφανίστηκε για μία εβδομάδα, μεθοκοπώντας και τριγυρνώντας με άλλες γυναίκες. Όταν η Lynne αποφάσισε να επιστρέψει στο σχολείο, ο Jamie της έλεγε ότι ήταν πολύ ηλίθια για να αποφοιτήσει. Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, ήρθε η μικρή Britney Jean στη ζωή. Η οικογένειά τους αργότερα θα χαρακτηριζόταν από την Britney ως «τέρας».

Το παιδί-θαύμα και η κατάρρευση

Ο Jamie υποσχέθηκε να σταματήσει το ποτό και να αφιερωθεί στον Θεό. Δεν το κατάφερε όμως. Τα οικονομικά της οικογένειας πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο και όλη η προσοχή τους δίνονταν στο να γίνει η μικρή Britney σταρ, γυρίζοντάς την σε παιδικούς διαγωνισμούς. Και το κατάφεραν, όταν η μικρή κέρδισε ανάμεσα σε 20.000 άλλα παιδιά τον ρόλο για να παίξει στο Mickey Mouse Club. Τον Ιούλιο του ’98, ο Jamie και η Lynne υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης. Τρεις μήνες αργότερα κυκλοφόρησε το «… Baby One More Time», όταν η Britney Jean Spears ήταν 16 ετών, και την έκανε εκατομμυριούχο.

Οι γονείς χώρισαν μετά από απαίτηση της κόρης τους. Η μαμά Lynne πήγε να ζήσει στην έπαυλη που της έκανε δώρο η Britney και ο Jamie στο παλιό σπίτι της οικογένειας που είχε μετατραπεί σε έναν «ναό Britney» με αφίσες, εξώφυλλα περιοδικών, κάδρα, αναμνηστικά κλπ.

Στο μεταξύ, η Britney παντρεύτηκε έναν από τους χορευτές της και απέκτησε μαζί του δύο αγοράκια, αλλά η συμπεριφορά της είχε αρχίσει να γίνεται αλλοπρόσαλλη και ασταθής. Θα μπορούσε βέβαια να πει κανείς ότι είναι μια γυναίκα που ζει έξαλλα τη δεκαετία των 20 χρόνων της – ακόμα και τότε που ξύρισε το κεφάλι της και άρχισε να μπαινοβγαίνει σε κλινικές αποτοξίνωσης. Ο γάμος της με τον χορευτή έληξε, και όταν τη συνέλαβαν να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών, χωρίς άδεια και με τα παιδιά της στο αυτοκίνητο, έχασε την επιμέλειά τους. Η Britney, εκτός ελέγχου, άρχισε μια χαοτική ζωή. Ένα βράδυ, γνώρισε και ερωτεύτηκε έναν τύπο σε ένα κλαμπ, ο οποίος αργότερα αποκαλούσε τον εαυτό του «μάνατζέρ» της και την κρατούσε υπό έλεγχο δίνοντάς της χάπια, όπως τον κατηγόρησε αργότερα ο πατέρας της. Στο τέλος μιας εποπτευόμενης επίσκεψης στους δύο της γιους, η Britney κλειδώθηκε στο μπάνιο με τον μικρότερο, κλαίγοντας σε κατάσταση υστερίας, ενώ αρνιόταν να βγει. Κάποιος κάλεσε την αστυνομία, η Britney μεταφέρθηκε με ένα φορείο για νοσηλεία και έτσι στερήθηκε το δικαίωμα να επισκέπτεται τα παιδιά της. Ο Τύπος χαρακτήρισε όλο αυτό το γεγονός ως «κατάρρευση», μια μοντέρνα, βολική λέξη για τη νευρική διαταραχή.

Έναν χρόνο μετά την απελευθέρωση της ποπ σταρ Britney Spears από την κηδεμονία του πατέρα της, πολλές σκοτεινές λεπτομέρειες από το παρελθόν της οικογένειας έρχονται στο φως.
Η Britney με τους δυο γιούς της (δεξιά) στο Λος Άντζελες το 2015 © Jon Kopaloff/FilmMagic

Ο Jamie υπέβαλε ένα έγγραφο που ζητούσε να γίνει κηδεμόνας της Britney – αν και ήταν παράτυπο επειδή δεν ήταν ανήλικη, αλλά μια 26χρονη γυναίκα ικανή να αποφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Το έγγραφο υποδείκνυε ότι η Britney έπασχε από άνοια, αν και η ακρίβεια αυτής της διάγνωσης επρόκειτο να αμφισβητηθεί. Ο Jamie εκείνη την περίοδο είχε γνωρίσει τη γυναίκα ενός πάστορα η οποία είχε δική της εταιρία διαχείρισης οικονομικών και της ανέθεσε τον έλεγχο της εταιρίας της Britney. Η Britney δεν είχε πλέον τον έλεγχο του εαυτού της ή των χρημάτων της. Η υπόλοιπη οικογένεια ζούσε πλουσιοπάροχα «στην υγειά της Britney» ενώ με τον πατέρα της ξεκίνησε μια περίεργη, αρρωστημένη σχέση. Η ίδια τον κατηγορεί ότι την έλεγε «χοντρή» μπροστά σε συνεργάτες της, εκείνη τον κορόιδευε, εκείνος έβαζε τα κλάματα και κανένας δεν καταλάβαινε αν ο Jamie κυνηγούσε τη χλιδή ή την εξουσία πάνω στην κόρη του. Είχε δηλώσει στον Τύπο: «Εγώ είμαι η Britney Spears».

13 χρόνια μετά

Κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο και παρακολούθηση, η μοναδική πρόσβαση της Britney στον έξω κόσμο ήταν ο λογαριασμός της στο Instagram – που τον διαχειριζόταν μια ομάδα μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για την περίπτωσή της κινητοποιήθηκε ένας ολόκληρος κόσμος από φανς που έφερε το πρόβλημά της στην επικαιρότητα. Η ίδια, τώρα, τους ευχαριστεί για τη «σωτηρία» της.

Η σκλαβιά της Britney διήρκεσε 13 χρόνια. Στο δικαστήριο παρακάλεσε για άλλη μία φορά να απελευθερωθεί και είπε ότι ο πατέρας της και όλη της η οικογένεια θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή. Οι ίδιοι βέβαια ακόμα πιστεύουν ότι η Britney είναι ανίκανη να ζήσει μόνη της και ότι χρειάζεται «βοήθεια».

Σήμερα, ένα χρόνο από τότε που η Britney Spears απελευθερώθηκε από τον έλεγχο του πατέρα της, τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα. Η μητέρα της ζει αποξενωμένη από την κόρη της, στην έπαυλη που της χάρισε. Ο Jamie έχει επιλέξει να ζει σε ένα τροχόσπιτο μπροστά από μια αποθήκη, μέσα στην οποία βρίσκονται κιβώτια γεμάτα πράγματα από την καριέρα της κόρης του – αντικείμενα από σόου και βίντεο κλιπ, γιγάντια αστραφτερά φτερά αγγέλου, ένα κόκκινο σακάκι θηριοδαμαστή τσίρκου, εκατοντάδες μπικίνι εσώρουχα με στολίδια και δαντέλες, αξεσουάρ, μπότες... τα πάντα.

Η Britney, τώρα, είναι κολλημένη στο Instagram. Φανερά αφιλτράριστη, επικοινωνεί με τους θαυμαστές με βίντεο όπου η ίδια στροβιλίζεται άγρια, με «κάτι» να υπάρχει στον τρόπο της που προκαλεί αμηχανία. Αναρτήσεις τρομερά άβολες, μιας και η απαράμιλλη κυριαρχία στο σώμα της φαίνεται να έχει εξασθενήσει. Αυτά τα 13 χρόνια δεν την άφησαν αλώβητη. Ίσως κάποτε μπορέσει να βγει και να μιλήσει για αυτή τη μεγάλη, σκοτεινή ιστορία της.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice