Harry & Meghan: Το ντοκιμαντέρ του Netflix με το οποίο ασχολείται όλη η Βρετανία

Τι αποκαλύφθηκε στα τρία πρώτα επεισόδια που ανέβηκαν στην πλατφόρμα

Harry & Meghan: Τι αφηγούνται τα τρία πρώτα επεισόδια του ντοκιμαντέρ του Netflix με θέμα την κοινή ζωή του πρίγκιπα Χάρη και της Μέγκαν Μαρκλ.

Το πρωί της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου, στα διάφορα παλάτια της Βρετανίας, οι γαλαζοαίματοι ένοικοι θα ξεφύσηξαν ανακουφισμένοι -λογικά το περίμεναν πολύ χειρότερο. Την ίδια στιγμή θα άρχισαν να τρώνε τα νύχια τους για τη συνέχεια του ντοκιμαντέρ που θα ανέβει στο Netflix σε μερικές μέρες (15 Δεκεμβρίου). Μάλλον εκεί θα γίνει το πατιρντί και οι αποκαλύψεις που μας υποσχέθηκαν τα τρέιλερ. Πάντως τη Μέγκαν δεν τη συμπαθείς μέσα στις τρεις πρώτες ώρες, ούτε και πείθεσαι πως είναι τέρας φιλαληθείας... 

Τα τρία πρώτα επεισόδια του Harry & Meghan είναι σχετικά ανώδυνα. Οι όποιες αιχμές διατυπώνονται με αοριστίες, κάποιος, κάπου, κάποτε… Είναι στην ουσία το love story τους, το οποίο ο Χάρι το διανθίζει με το επίθετο «great», κι ένα βαρύ κατηγορώ στα ΜΜΕ. Ό,τι μαθαίνουμε είναι από συνεντεύξεις των ίδιων και των φίλων τους.

Το παραμύθι των Σάσεξ έχει αρχετυπική δομή και αφήγηση, με μερικές πινελιές σύγχρονου κόσμου. Γνωρίστηκαν στο instagram, αγαπήθηκαν, πήγαν στην Μποτσουάνα στα κρυφά, περνούσαν φανταστικά. Και ξαφνικά, όταν η σχέση τους έγινε γνωστή, η ζωή τους άλλαξε δραματικά, με τους δημοσιογράφους να τους παίρνουν στο κατόπι. Οι παλιοί και έμπειροι Γουίνδσορ γνώριζαν τι θα συμβεί, του Χάρι του ήρθε απότομο. Όταν ζήτησε την προστασία της Μέγκαν από τον βρετανικό ταμπλόιντ Τύπο, τα μέλη της οικογένειάς του κοιτάχτηκαν μεταξύ τους με απορία: τι λέει τούτος; Τα ίδια και χειρότερα είχαν περάσει και οι ίδιοι, δεν έβλεπαν τον λόγο για προνομιακή αντιμετώπιση της Αμερικάνας νύφης. Μόνο που για τον Χάρι, οι επιθέσεις απέναντι στη Μέγκαν είχαν ρατσιστικό υπόβαθρο, δεν ήταν απλές κακίες. Το θέμα του ρατσισμού και των προκαταλήψεων έρχεται και ξανάρχεται στα στόματα των πρωταγωνιστών, με τον αφυπνισμένο Χάρι να απολογείται για τους «σκελετούς» της οικογένειάς του. 

Περιμένοντας τα άλλα τρία επεισόδια που αφηγούνται από τον γάμο του ζεύγους μέχρι την «αυτομόλησή» τους στην Αμερική και τη ζωή στο Μοντεσίτο μέχρι σήμερα, συγκεντρώσαμε τα αξιοσημείωτα σημεία των τριών πρώτων επεισοδίων: 

Στα γράμματα της αρχής του πρώτου επεισοδίου αναφέρεται σε μήνυμα ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας αρνήθηκαν να σχολιάσουν όσα λέγονται στο ντοκιμαντέρ. Ωστόσο, εκπρόσωποι των ανακτόρων του Μπάκινχαμ και του Κένσινγκτον λένε ότι ουδέποτε τους ζητήθηκε ο σχολιασμός του τηλεοπτικού προϊόντος. Το παλάτι του Κένσινγκτον ομολογεί ότι δέχτηκε ένα μέιλ από την εταιρεία παραγωγής. Στην προσπάθεια να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του μέιλ με το Netflix και την Archewell Productions, δεν έλαβε απάντηση. Το Netflix πάλι επιμένει ότι επικοινώνησαν με τον Κάρολο και τον Γουίλιαμ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απαντήσουν στα λεγόμενα του «άσωτου υιού» της οικογένειας. 

- Χάρι και Μέγκαν θεωρούν ότι θυσίασαν πολλά για να είναι μαζί. Φοβούνται για την ασφάλεια της οικογένειάς τους, δέχονται απίστευτα κύματα μίσους τα τελευταία τρία χρόνια. 

- «Είμαι γιος της μητέρας μου» λέει ο Χάρι, εξηγώντας ότι παίρνει αποφάσεις όχι με το κεφάλι, τη λογική, αλλά με την καρδιά, το συναίσθημα. «Η μαμά μου σίγουρα πήρε τις περισσότερες από τις αποφάσεις της - αν όχι όλες - με την καρδιά της».

- Δεν την ήθελαν γιατί ήταν αμερικανίδα ηθοποιός, δεν ταίριαζε στο «καλούπι», είναι η εξήγηση που δίνει ο Χάρι στην καχυποψία απέναντι στη Μέγκαν από μέλη της οικογένειάς του. 

-Ο Χάρι δηλώνει περήφανος που τα παιδιά του έχουν μεικτά γονίδια και επιθυμία του είναι να συμβάλει στο να γίνει ο κόσμος «ένα καλύτερο μέρος για αυτά». Επίσης, Χάρι και Μέγκαν θεωρούν σημαντικό να μην επαναλάβουν στα παιδιά τους λάθη που έκαναν οι δικοί τους γονείς. 

- Ο δούκας συγκρίνει τη Μέγκαν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, λέγοντας ότι είναι το ίδιο συμπονετική, έχει την ίδια ενσυναίσθηση και αυτοπεποίθηση με τη μητέρα του.

- Η Μέγκαν δηλώνει έκπληκτη από το γεγονός ότι τηρείται το βασιλικό πρωτόκολλο και οι επισημότητες ακόμα κι όταν οι γαλαζοαίματοι είναι μπιζ μπιζέ (αναμετάξυ των), στα ενδότερα των παλατιών, χωρίς ξένους και κάμερες ανάμεσά τους. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι ο Γουίλιαμ και η Κέιτ ενοχλήθηκαν όταν στην πρώτη τους γνωριμία τους υποδέχτηκε με σκισμένο τζιν και ξυπόλητη, και έσπευσε να τους αγκαλιάσει. «Είμαι της αγκαλιάς, πάντα ήμουν αγκαλίτσας, δεν είχα αντιληφθεί ότι αυτό ενοχλεί πολλούς Βρετανούς» ρίχνει την μπηχτή της. 

- Στο στόχαστρο του ζεύγους βρίσκεται και ο πατέρας της Μέγκαν, Τόμας Μαρκλ, ο οποίος «έδωσε» τη σχέση της κόρης του στους παπαράτσι. «Δεν έχει πια πατέρα» σχολιάζει ο Χάρι. 

Αν στα επόμενα τρία επεισόδια του Harry & Meghan δεν υπάρξουν δραματικές ανατροπές, το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ του Netflix θα μπορούσε να λειτουργήσει ως γέφυρα προσέγγισης των «δύο αντιμαχόμενων πλευρών». Μπροστά σε όσα επιθετικά ειπώθηκαν στη συνέντευξη με την Όπρα, οι εξομολογήσεις του Χάρι και της Μέγκαν στο Netflix και η αφήγηση της δικής τους πλευράς της ιστορίας είναι μια καραμπινάτη απόπειρα εκεχειρίας. Το πνεύμα των Χριστουγέννων;