Διασημότητες που αποκλήρωσαν τα παιδιά τους για... φιλανθρωπικούς λόγους

Από τον Σον Κόνερι στον Γουόρεν Μπάφετ και από τον Στινγκ στον Τζορτζ Λούκας

Newsroom |

Πλούσιοι και διάσημοι γονείς που δεν άφησαν ή δεν θα αφήσουν περιουσία στα παιδιά τους

Το να έχει κανείς πλούσιους και διάσημους γονείς είναι τις περισσότερες φορές «εύχη» αλλά κάποιες φορές και «κατάρα». Η κοινή πεποίθηση είναι ότι το να έχεις βαθύπλουτους γονείς συνήθως συνεπάγεται ότι έχεις, αν όχι ένα εξασφαλισμένο, τότε σίγουρα ένα πιο άνετο, οικονομικά, μέλλον. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ολοένα και αυξανόμενη τάση, η οποία ξεκίνησε από τον Μπιλ Γκέιτς και τον Γουόρεν Μπάφετ, σύμφωνα με την οποία πολλοί κροίσοι της υφηλίου δεν προτίθενται να αφήσουν τίποτα στα παιδιά τους. 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πάντως, ξεκίνησε από τον μεγιστάνα Γουόρεν Μπάφετ ο οποίος, προ ετών, και παρότι έχει συγκεντρώσει μια περιουσία άνω 102 δισ. δολαρίων, δήλωσε ευθαρσώς ότι μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των χρημάτων θα πάει στα τρία παιδιά του, ένα ποσό γύρω στο 1 δισ. δολάρια δηλαδή. Ο επιχειρηματίας επενδυτής έχει δεσμευτεί να δώσει το 99% του πλούτου του κατά τη διάρκεια της ζωής του. Κάπως έτσι, ο Μπάφετ με τον Γκέιτς ίδρυσαν από κοινού το ίδρυμα Giving Pledge, υποσχόμενοι να δωρίσουν το συντριπτικό μέρος της αμύθητης περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, αμέσως μετά τον θάνατό τους.

Mπιλ Γκέιτς

O Μπιλ Γκέιτς διαθέτει μία περιουσία ανώ των 100 δισ. δολαρίων, την οποία και σκέφτεται να μην παραδώσει στα παιδιά του. Παρ’ όλα αυτά, ο μεγιστάνας της Microsoft έχει δηλώσει ότι θα παρέχει σε αυτά κάθε ευκαιρία για μία καλύτερη εκπαίδευση: «Τα παιδιά μας θα λάβουν την καλύτερη παιδεία και εκπαίδευση και λίγα χρήματα γιατί πρέπει να χαράξουν τη δική τους πορεία». Όσον αφορά την αμύθητη περιουσία του, το ζεύγος Γκέιτς έχει αποφασίσει να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Γουόρεν Μπάφετ

Ο Γουόρεν Μπάφετ έχει συσσωρεύσει μία περιουσία αξίας πολλών δισ. δολαρίων, ωστόσο μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των χρημάτων θα καταλήξουν στα παιδιά του. Στην πραγματικότητα, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής αναμένεται να δώσει το 99% του πλούτου του, κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μάλιστα, ο ίδιος δημιούργησε το «Giving Pledge» προκειμένου να πείσει τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο να δωρίσουν τις περιουσίες τους σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ενώ μέχρι σήμερα ο Μπάφετ έχει δωρίσει πολλά δισεκατομμύρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Στινγκ

O Στινγκ διαθέτει μία περιουσία αξίας 300 εκατ. δολαρίων, την οποία όπως έχει ο ίδιος δηλώσει δεν πρόκειται να αφήσει στα παιδιά του. Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην Daily Mail, ο διάσημος τραγουδιστής είπε ότι θα ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του κατά τη διάρκεια της ζωής του: «Τους έχω ενημερώσει ότι δεν θα περισσέψουν αρκετά χρήματα από την περιουσία μου, γιατί θα τα ξοδέψω». Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι θα τα στηρίξει σε περίπτωση που εκείνα χρειαστούν τη βοήθειά του.
 
Σον Κόνερι

Από το 2020, όταν και πέθανε ο Σον Κόνερι, ο κόσμος περίμενε να ανακοινωθεί η διαθήκη του ηθοποιού για να φανεί αν ο γιος του πήρε κάτι. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Κόνερι είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι θα στερούσε την κληρονομιά του από τον γιο του για να του δώσει ένα μάθημα: «Δεν ξέρει πώς είναι να περνάς δύσκολα, αλλά δεν είναι πολύ αργά για να μάθει τη ζωή», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Το 2007, ο ηθοποιός δημοσιοποίησε ότι ήθελε ο 45χρονος γιος του «να βγάλει τα προς το ζην μόνος του και όχι από το μαξιλαράκι ασφαλείας του πατέρα του».

Μάρλον Μπράντο

Ο Μάρλον Μπράντο είχε 11 παιδιά, στα οποία μπορούσε να μοιράσει την κληρονομιά του. Ωστόσο, ακόμη και όσο ζούσε, απέκλεισε από τη διαθήκη του 2 άτομα: την υιοθετημένη κόρη του, Πέτρα, την οποία μεγάλωσε από την ηλικία των 14 ετών, και τον γιο της αείμνηστης κόρης του, Σεγιέν. Ο επίσημος λόγος για αυτό δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ. Αλλά υπάρχει η θεωρία ότι η απόφαση σχετικά με την Πέτρα ελήφθη λόγω του γεγονότος ότι η μητέρα του κοριτσιού μήνυσε τον Μπράντο για χρήματα. Ο λόγος που ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός τιμώρησε τον εγγονό του παραμένει άγνωστος.

Ντάνιελ Kρεγκ

Ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον πράκτορα 007 είναι πλούσιος. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η περιουσία του είναι σχεδόν 160 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, οι 2 κόρες του Ντάνιελ Κρεγκ είναι απίθανο να πάρουν κάτι από αυτό το ποσό. Όντας από μια φτωχή οικογένεια (ο πατέρας του Κρεγκ ήταν ναύτης και η μητέρα του ήταν δασκάλα τέχνης), πιστεύει ότι ένα άτομο πρέπει να κερδίζει τα προς το ζην. Ο ηθοποιός αποκαλεί την ίδια την έννοια της «κληρονομιάς» αρκετά δυσάρεστη. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του, ένα άτομο πρέπει να ξοδεύει όλα του τα χρήματα κατά τη διάρκεια της ζωής του.

50 Cent

Οι διαφωνίες μεταξύ του ράπερ 50 Cent και του γιου του, Μαρκίζ, έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης στα ΜΜΕ εδώ και καιρό. Γεγονός είναι ότι ο μουσικός και ο έφηβος γιος του αναφέρονται συνέχεια στη δύσκολη σχέση τους δημοσιεύοντας τα κείμενά τους στο διαδίκτυο. Ως αποτέλεσμα, ο ράπερ απείλησε δημόσια ότι ο γιος του θα αποκλειστεί από τη διαθήκη του.

Κερκ Ντάγκλας

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο ηθοποιός αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο του για να βοηθήσει όσους είχαν ανάγκη. Αυτός και η σύζυγός του ίδρυσαν ένα ίδρυμα του οποίου ο στόχος ήταν «να βοηθήσει αυτούς που δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους». Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι φρόντισε στη διαθήκη του να δοθούν σχεδόν όλα τα χρήματά του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Έλτον Τζον 

Ο Έλτον Τζον και ο σύζυγός του, Ντέιβιντ Φέρνις, διαθέτουν από κοινού μία περιουσία αξίας 500 εκατ. δολαρίων, ωστόσο δεν σκοπεύουν να αφήσουν αρκετά χρήματα στα παιδιά τους: «Φυσικά και θέλω να αφήσω τα αγόρια μου σε μία καλή οικονομική κατάσταση, αλλά θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να τους αφήσουμε “χρυσά κουτάλια” γιατί θα τους καταστρέψουμε τη ζωή», δήλωσε στη Daily Mirror το μουσικό είδωλο, προσθέτοντας «Τα παιδιά μας έχουν μια φανταστική ζωή, αλλά πρέπει να μάθουν να σέβονται τα χρήματα και την εργασία».

Τεντ Τέρνερ

O Τεντ Τέρνερ είναι κορυφαίος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, με περιουσία άνω των δυο δισ. δολαρίων. Και παρόλο που ο ίδιος επέτρεψε στα παιδιά του να συμμετέχουν στο φιλανθρωπικό του έργο, δεν θα τους αφήσει σημαντική κληρονομιά: «Την ώρα του θανάτου μου, σχεδόν όλος μου ο πλούτος θα πάει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς» έγραψε σε επιστολή του στο Giving Pledge.
 
 Τζορτ Λούκας

O Τζορτζ Λούκας είναι ένας από τους πλουσιότερους σκηνοθέτες στο Χόλιγουντ. Ο ίδιος διαθέτει μια περιουσία άνω των πέντε δισ. δολαρίων, όμως τα τέσσερα παιδιά του δεν πρόκειται να απολαύσουν όλους τους καρπούς της εργασίας του. Στην πραγματικότητα, ο σκηνοθέτης εντάχθηκε στο «Giving Pledge», την πρωτοβουλία του Γκέιτς και του Μπάφετ, υπόσχοντας να δωρίσει πάνω από τα μισά του χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.