Άντριου Πάρκερ Μπόουλς: Ο πρώην σύζυγος της Καμίλα παρευρέθηκε στη στέψη του Κάρολου

Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας έχει κάτι από… Σουηδία

Ο Άντριου Πάρκερ Μπόουλς, ο γάμος και ο χωρισμός του με την Καμίλα, οι στενές οικογενειακές σχέσεις, η πρόσκλησή του στη στέψη του Καρόλου.

Για την ενθρόνιση του Καρόλου στάλθηκαν περίπου 2.000 προσκλήσεις. ΟΚ, λογικό νούμερο, αν αναλογιστεί κανείς πως ο βασιλιάς έχει μεγάλο σόι, πολλούς φίλους και χιλιάδες γνωστούς στους οποίους έχει μια κάποια υποχρέωση. Ένα όνομα προσκεκλημένου ωστόσο έκανε την έκπληξη. Στην τελετή στέψης κλήθηκε και ο Άντριου Πάρκερ Μπόουλς, πρώην σύζυγος Καμίλα, ο οποίος και παρευρέθηκε φυσικά στο event (κορόιδο ήταν να χάσει τέτοιο νταβαντούρι;). Σουηδία λέμε…

Η Καμίλα, σήμερα βασίλισσα και 75 χρονών, υπήρξε παντρεμένη με τον 83χρονο Άντριου για 22 χρόνια. Χώρισαν το 1995, μάλλον άσχημα, αφού η Καμίλα κατονομάστηκε από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ως «ο τρίτος άνθρωπος» ανάμεσα στον Κάρολο και τη Νταϊάνα Σπένσερ, οπότε το διαζύγιο φάνταζε μονόδρομος. 

Ο Άντριου Πάρκερ Μπόουλς είχε δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια χρόνια πριν ο έρωτας φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές πολλών ανθρώπων του παλατιού. Οι γονείς του ήταν κολλητάρια με τη βασιλομήτορα. Ήταν τόσο κολλητάρια ώστε συμμετείχαν στην τελετή στέψης της Ελισάβετ το 1953. Με τον Κάρολο ήταν οικογενειακοί φίλοι και έπαιζαν συχνά πόλο. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, έπαιξε και ένα ζετέμ ανάμεσα στον Άντριου και την πριγκίπισσα Άννα. Μετά τον χωρισμό τους παρέμειναν καλοί φίλοι, και μάλιστα ο περί ου έγινε νονός της κόρης της Άννας. 

© EPA/PA

Στις 19 Ιουλίου του 1981 ήταν ο διοικητής της μονάδας του ιππικού που συνόδευε την Νταϊάνα Σπένσερ καθώς εκείνη, ντυμένη νύφη, οδηγούνταν στην εκκλησία για να παντρευτεί τον πρίγκιπα Κάρολο. Στη συνέχεια ο Πάρκερ Μπόουλς συνόδευσε έφιππος το ζευγάρι στον σταθμό του Γουότερλου, προκειμένου να αναχωρήσουν για τον μήνα του μέλιτος.

Κατά τα άλλα, ο πρώην σύζυγος της Καμίλα φοίτησε στην περίφημη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία Sandhurst και υπηρέτησε στον στρατό για 34 χρόνια. Αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του ταξίαρχου· για τους φίλους και τους οικείους του είναι ακόμα και σήμερα «Ο Ταξιάρχος». Έχει λάβει βασιλικούς επαίνους για τη γενναιότητά του στο πεδίο, όμως περισσότερο διακρίθηκε στα σπορ και τη συμμετοχή του στις στρατιωτικές ομάδες του στίβου, του πόλο και της ιπποδρομίας. Πορτρέτο του έχει φιλοτεχνήσει ο Λουσιέν Φρόιντ.

Με την Καμίλα γνωρίστηκε στα 60s. Τα έφτιαχναν και χώριζαν, είχαν τα πάνω και τα κάτω τους για πολλά χρόνια, καθώς η Καμίλα ήταν αναποφάσιστη, αφού ήταν ερωτευμένη και με τον Κάρολο. Ο Άντριου δεν είχε κάνα γκαϊλέ να παντρευτεί με τη σημερινή βασίλισσα της Αγγλίας, αλλά λέγεται ότι έφαγε μεγάλο πρέσινγκ από τον πατέρα του, Ντέρεκ. Υποτίθεται ότι ο Ντέρεκ Μπόουλς και ο μπαμπάς της Καμίλα, Μπρους Σαντ, είχαν αποφασίσει πως τα παιδιά τους έπρεπε να παντρευτούν αναμεταξύ τους κι εκείνοι να γίνουν συμπέθεροι. Μάλιστα έστειλαν στους Times μια αγγελία όπου ανακοίνωναν τους αρραβώνες των δύο νέων. 

© Wood/Express/Hulton Archive/Getty Images

Το σχέδιό τους τελικά έπιασε, και ο Άντριου έκανε πρόταση γάμου στην Καμίλα, η οποία και την αποδέχτηκε, αφού ο Κάρολος εκείνη την εποχή ήταν ναυτάκι και άφαντος. Οι Πάρκερ Μπόουλς απέκτησαν δύο παιδιά, τη Λόρα Λόπες και τον Τομ, τον οποίο βάφτισε ο Κάρολος. Σουηδία λέμε!

Ο έγγαμος βίος τους δεν ήταν ρόδινος. Δεν ήταν μόνο η Καμίλα που είχε εξωσυζυγική σχέση με τον Κάρολο, ήταν και ο Άντριου ζωηρούλης. Οι φίλοι του τον περιγράφουν ως «άτακτο» και «απατεωνάκο» εξαιτίας των πολυάριθμων αισθηματικών περιπετειών του. 

Έναν χρόνο μετά το διαζύγιο με την Καμίλα ο Άντριου ξαναπαντρεύτηκε με τη Ρόζμαρι Ντίκινσον. Οι δύο πρώην παρέμειναν πολύ καλοί φίλοι, κάτι που αποδεικνύεται όχι μόνο από την πρόσκληση στην τελετή της 6ης Μαΐου: Άντριου και Ρόζμαρι παρευρέθηκαν και στον γάμο της Καμίλα με τον Κάρολο τον Απρίλιο του 2005. 

Όταν η Ρόζμαρι πέθανε το 2010 μετά από μια μακρά μάχη με τον καρκίνο, στην κηδεία πήγαν τόσο η Καμίλα όσο και η πριγκίπισσα Άννα, οι οποίες στήριξαν και παρηγόρησαν τον χήρο για την απώλεια της συζύγου του. Ακόμα και σήμερα, 13 χρόνια μετά, ο Πάρκερ Μπόουλς και η βασίλισσα γευματίζουν συχνά μαζί. Πολιτισμένα πράγματα.