Ήταν ο Εnninful πολύ μπροστά για τη Vogue;
©ΑΠΕ
Celebrities

Edward Εnninful: Ο άνθρωπος που απογείωσε τη βρετανική Vogue αποχώρησε ξαφνικά

Ο «εμφύλιος» ανάμεσα στην Anna Wintour και στον Enninful για το τιμόνι της αμερικάνικης Vogue δείχνει νικήτρια την 73χρονη ιστορική διευθύντρια

Edward Enninful: O αρχισυντάκτης της βρετανικής Vogue αποχώρησε από τη θέση του μετά από μια εξαετία.

Μόνο επιτυχίες είχε στο παλμαρέ του αυτός ο τρομερός 51χρονος αρχισυντάκτης της Βρετανικής Vogue. Με καταγωγή από την Γκάνα ήταν ο πρώτος έγχρωμος ανοικτά ομοφυλόφυλος που βρέθηκε στο τιμόνι του ιστορικού περιοδικού να το διευθύνει με απίστευτη επιτυχία τα τελευταία 6 χρόνια. Τόση, ώστε η βασίλισσα Ελισάβετ να του απονείμει το τίτλο του OBE, τον ίδιο τίτλο που είχε απονείμει λίγα χρόνια νωρίτερα και στη συνάδελφο και συμπατριώτισσά του, Anna Wintour.

Από το 2017 που ανέλαβε τη θέση δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να αποδεικνύει το μεγάλο του ταλέντο και το ανοικτό του πνεύμα. Πρωτοπόρος, τολμηρός και με όραμα, αφιέρωσε την εξαετή του θητεία στην κατάρριψη στερεοτύπων, στη συμπερίληψη και την αποδοχή. Το 2018, η ηθοποιός Paris Lee αποτέλεσε την πρώτη transgender που απέκτησε τη δική της στήλη στη Vogue. Ένα χρόνο αργότερα, η ηθοποιός Laverne Cox έγινε η πρώτη τρανς γυναίκα που βρέθηκε σε εξώφυλλο του περιοδικού. Το 2020, η Judi Dench, σε ηλικία των 85 ετών, ήταν η ηλικιακά μεγαλύτερη cover-star της Vogue. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, ο Misan Harriman ήταν ο πρώτος έγχρωμος φωτογράφος που είδε τις εικόνες του να φιγουράρουν στις σελίδες της ύστερα από 107 χρόνια κυκλοφορίας. Ο Enninful μετασχημάτισε το προφίλ και το χαρακτήρα του εντύπου. Από παραδοσιακό και καθώς πρέπει, έγινε diverse και real.

«Στόχος μου ήταν να δημιουργήσω ένα περιοδικό για όλες τις γυναίκες. Γνώριζα ότι οι επιλογές μου μπορεί να δημιουργούσαν προβλήματα και να άφηναν ανοικτή την πόρτα της απόλυσής μου, αλλά συγχρόνως πίστευα ότι η αλλαγή ήταν απαραίτητη. Μόνο έτσι θα είχα τη συνείδησή μου καθαρή», είχε δηλώσει παλιότερα ο ίδιος. Οι προβλέψεις του Εnninful αποδείχθηκαν εν μέρει αληθινές. Πριν λίγες ημέρες η Condé Nast ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του αρχισυντάκτη. Πλέον θα κατέχει τη θέση του Εditorial Advisor & Global Creative & Cultural Advisor, μια «Συμβουλευτική θέση» δηλαδή με την «ελευθερία να αναλάβει ευρύτερα δημουργικά έργα», θέση που φαίνεται να μην τον ικανοποιεί αφού ο πραγματικός στόχος του Enninful ήταν το τιμόνι της αμερικανικής Vogue που κατέχει μέχρι τώρα η Anna Wintour. Παρόλο που τα μέσα το παρουσίασαν ως προαγωγή, οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν πιστεύουν ότι ίσως προτιμήσει να ξαναγυρίσει στη παλιά του αγάπη, το styling. Η αποχώρησή του δεν φάνηκε να ξαφνιάζει ούτε τα υπόλοιπα στελέχη του μέσου. Αντίθετα, θεωρούνταν θέμα χρόνου. «Η σχέση του με τον εκδοτικό Οίκο ήταν τεταμένη αρκετό καιρό τώρα, ο ίδιος αισθάνονταν ότι η άποψή του δεν “περνούσε” σε αρκετά ζητήματα», αποκάλυψε μέλος της Conde Nast.

Ο Εnninful δεν παραίτηθηκε ποτέ από τη φιλοσοφία του γύρω από την αποδοχή και τη συμπερίληψη και πάλεψε για να υπάρχουν στον κόσμο της μόδας. Τα κεντρικά της βρετανικής Vogue υποστήριζαν ό,τι απώτερος στόχος του Enninful ήταν μια genderless Vogue. Κάτι που έβρισκε αντίθετη τη «βασίλισσα» Anna Wintour, αρχισυντάκτρια της αμερικανικής έκδοσης από το 1988 και διεθνής Chief Content Officer για την Condé Nast. Ο Ένινφουλ και δικαίως πίστευε ότι μπορούσε να αναλάβει τον αμερικανικό εκδοτικό κολοσσό, είχε εμπιστευτεί μάλιστα στους φίλους του ότι είχε αρχίσει να ψάχνει σπίτι στη Νέα Υόρκη. «Ο Edward είχε βάλει στόχο το φεγγάρι και έχασε, έτσι θα επιστρέψει στη πρώτη του μεγάλη αγάπη, το styling» δήλωσε φιλικό του πρόσωπο στους Sunday Times. «Πάντως μη περιμένετε να μείνει στον μεγαλόπρεπο νέο τίτλο που του έδωσαν. Το πιο πιθανό είναι να δούμε συνεργασίες του με μεγάλους Οίκους Μόδας ή ακόμα και εταιρείες Τεχνολογίας όπως η Apple» αποκάλυψε το ίδιο πρόσωπο στους Times.

Η προσφορά του Enninful, τόσο στο βρετανικό περιοδικό, όσο και στον κόσμο της μόδας γενικότερα, είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική. Ο ίδιος κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση του κοινού του περιοδικού. Παρόλα αυτά, το έδαφος φάνηκε ότι δεν ήταν ακόμη αρκετά ώριμο για μια τέτοια αλλαγή. «Η Vogue απευθύνεται κυρίως στις γυναίκες. Αλλά στη σημερινή εποχή και με τα τωρινά δεδομένα, πόσο σκόπιμος ο διαχωρισμός των δύο φύλων;» είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του. «Κανείς δεν θα κατορθώσει να κάνει τη Vogue genderless όσο βρίσκεται η Anna Wintour. Δεν μου κάνει εντύπωση η αποχώρησή του. Αντίθετα, απορώ πώς άντεξε τόσο καιρό» είχε δηλώσει στέλεχος του περιοδικού. Με ή χωρίς τον Edward Enninful το συμπέρασμα είναι ένα: Στον άγριο και σκληρό κόσμο της Conde Nast ένας είναι ο αήττητος διάβολος και φοράει... Prada!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice