Tatum O’Neal: Το σοβαρό εγκεφαλικό και τα ναρκωτικά
© Instagram
Celebrities

H Tatum O’Neal εξομολογείται: Το σοβαρό εγκεφαλικό και η «μάχη της επιστροφής»

«Κόντεψα να πεθάνω»

62224-137655.jpg
Newsroom |

Tatum O’Neal: Το σοβαρό εγκεφαλικό από υπερβολική δόση ναρκωτικών στη διάρκεια της πανδημίας

Σε μία συγκλονιστική εξομολόγηση για την περιπέτεια της υγείας, όταν το 2020 υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο από υπερβολική δόση ναρκωτικών, προχώρησε η Tatum O’Neal και ο γιος της Kevin.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός έφτασε ένα βήμα πριν τον θάνατο, αφού το βαρύ εγκεφαλικό την άφησε έξι εβδομάδες σε κόμμα. Η ίδια, τα τελευταία τρία χρόνια προσπαθεί να ανακτήσει τις δυνάμεις της, τη μνήμη της και την ικανότητά της να διαβάζει και να γράφει.

Η Tatum O’Neal, τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, έκανε κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, μερικά από τα οποία της είχαν συνταγογραφηθεί για τους πόνους στην πλάτη και τον αυχένα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η υπερβολική δόση από συνδυασμό παυσίπονων, οπιούχων και μορφίνης της προκάλεσαν το εγκεφαλικό.

Η ηθοποιός και ο γιος της, Kevin, 37 ετών, το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά της με τον πρώην σύζυγό της, θρύλο του τένις John McEnroe, μίλησαν για όσα της συνέβησαν εκείνη την περίοδο. «Είχε απομονωθεί πολύ. Με την προσθήκη της μορφίνης και των βαρύτερων φαρμακευτικών ουσιών, είχε αρχίσει να γίνεται τρομακτική. O COVID, ο χρόνιος πόνος, όλα αυτά τα πράγματα οδήγησαν σε ένα μέρος απομόνωσης. Σε αυτό το σημείο, δεν νομίζω ότι υπήρχε μεγάλη ελπίδα γι’ αυτήν».

Στο νοσοκομείο, η O’Neal διαγνώστηκε με αφασία, μια διαταραχή που προκύπτει από βλάβη στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη γλώσσα. «Ήταν σε κώμα και είχε βλάβη στον δεξιό μετωπιαίο φλοιό της. Κατά καιρούς, η κατάσταση ήταν δύσκολη. Έπρεπε να καλέσω τον αδελφό και την αδελφή μου και να τους πω ότι θεωρείτο τυφλή, κουφή και ενδεχομένως να μην ξαναμιλούσε ποτέ», είπε ο Kevin.

Αρχικά δεν μπορούσε να μιλήσει ή να επικοινωνήσει όταν συνήλθε από το κώμα. «Δεν ήξερε πού βρισκόταν», λέει ο Κevin. «Δεν μπορούσε να πει φοβάμαι».

Μέχρι τότε, οι περιορισμοί του COVID εφαρμόζονταν αυστηρά και η οικογένεια δεν επιτρεπόταν να επισκεφθεί την O’Neal στο νοσοκομείο. Μπορούσαν να επικοινωνούν μόνο μέσω τηλεφώνου και βιντεοκλήσεων. «Όταν η Emily την επισκέφθηκε για πρώτη φορά, έπρεπε να σταθεί πίσω από γυαλί», θυμάται ο Kevin.

Η Tatum O’Neal, τα επόμενα δύο χρόνια, υπό ιατρική παρακολούθηση και με τακτική θεραπεία , πάλεψε να ανακτήσει την πλήρη μνήμη της, μια διαδικασία που συνεχίζεται.

Και ενώ το λεξιλόγιό της βελτιώνεται συνεχώς, υπάρχει ακόμα δρόμος να διανύσει. Όπως λέει ο Kevin, «συναισθηματικά τα πράγματα που έκαναν τη μαμά μου να θέλει να πάρει ναρκωτικά εξαρχής, αυτά τα πράγματα είναι ακόμη εδώ». 

Εκτός από την καθημερινή της θεραπεία, η O’Neal παρακολουθεί συναντήσεις δώδεκα βημάτων (συχνά μέσω Zoom) και εργάζεται για την ανάρρωσή της, όλα υπό τη φροντίδα του γιατρού της. «Προσπαθούσα όλη μου τη ζωή να γίνω νηφάλια», λέει η O’ Neal.

«Κάθε μέρα, προσπαθώ».

Η ζωή και η καριέα της Tatum O’Neal

Η Tatum O'Neal έγινε γνωστή για την εμφάνισή της σε αρκετές ταινίες τη δεκαετία του 1970, ενώ στα 10 της χρόνια κέρδισε το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Paper Moon» (1973) και έτσι έγινε η νεότερη ηθοποιός που έχει κερδίσει ποτέ Όσκαρ.

Η επιτυχία αυτή της άνοιξε πολλές πόρτες στον χώρο του κινηματογράφου. Ακολούθησαν άλλες ταινίες όπως οι «The Bad News Bears» (1976) και «International Velvet» (1978).

Όσα κατάφερε σε πολύ μικρή ηλικία της δημιούργησαν πολλά προβλήματα και ήρθε αντιμέτωπη με την ψυχολογική της αστάθεια. Αγωνίστηκε με τον εθισμό στα ναρκωτικά και την αλκοόλ, κάτι που δεν άφησε ανεπηρέαστη την καριέρα της.

Η γνωστή ταραχώδης σχέση της με τον πατέρα της είχε πολλά σκαμπανεβάσματα. Ο γάμος της το 1986 με τον θρύλο του τένις John McEnroe ήταν επίσης ασταθής, καταλήγοντας σε ένα αμφιλεγόμενο διαζύγιο, μια μάχη για την κηδεμονία και αμέτρητα πρωτοσέλιδα.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice