Όπρα γιατί μας το έκανες αυτό;
© Raymond Hall - GC Images / Getty Images
Celebrities

Όπρα, γιατί μας το έκανες αυτό;

Λίγο πριν κλείσει τα εβδομήντα της χρόνια, η Όπρα Γουίνφρεϊ είναι και πάλι αδύνατη. Το θέμα με τα κιλά της δεν είναι ότι τα έχασε, αλλά το πώς τα έχασε

Όπρα Γουίνφρεϊ: Οι μάχες της με τα κιλά, οι αμφιλεγόμενες μέθοδοι αδυνατίσματος και η νέα της εμφάνιση

Ένα πρωινό με μελομακάρονα και κουραμπιέδες μαζί με ένα καπουτσίνο, άντε και ένα κομμάτι πολίτικης βασιλόπιτας είναι ό,τι καλύτερο για την υποδοχή της νέας χρονιάς.Δεν είναι όμως και ό,τι πιο υγιεινό, το αντίθετο. Η Όπρα όμως θα με καταλάβαινε. Μια ζωή στη δίαιτα, μια ζωή επιστροφή στις λιχουδιές και ξανά στις δίαιτες. Αυτό το περίφημο γιο-γιο. Μια ζωή να ξορκίζει τα κιλά της, που συνέβαλαν-να τα λέμε κι αυτά- στο πρόσωπο «φράπα».  Άλλη μιάμιση ζωή να αγοράζει ρούχα ένα νούμερο μικρότερα, για να τα φορέσει όταν γίνει το θαύμα, μάταια. Διδακτορικό είχε κάνει στην περίφημη δίαιτα γιο-γιο.

Η Όπρα Γουίνφρεϊ είναι σούπερ διάσημη και ό,τι κάνει, ό,τι φορά, όποιο βιβλίο προτείνει στο bookclub της, όποιον καλεσμένο έχει στην εκπομπή της, όποια ταινία δει, όποια δίαιτα κάνει, ό,τι φάει και ό,τι πιει γίνεται viral. Η Αμερικανίδα μεγιστάνας, παραγωγός, παρουσιάστρια talk show, ηθοποιός, εκδότρια και συγγραφέας, είναι μια σταρ παγκόσμιου βεληνεκούς, η απόλυτη taste maker.

Τα νέα δεν άργησαν να φτάσουν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Όπρα είναι και πάλι αδύνατη. Λίγο πριν κλείσει τα εβδομήντα της χρόνια γιόρτασε τη λυγερή κορμοστασιά της με ένα μοβ στενό φόρεμα που αγκάλιαζε τη δαχτυλιδένια μέση της. Η Όπρα αδυνάτισε, πέταξε τα κιλά της σαν να πέταξε από πάνω της ένα αρνί. Μπορεί και δυο αρνιά, δηλαδή το βάρος τους. Η επιλογή του χρώματος δεν ήταν τυχαία. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και νέο κορμί και νέα ταινία. Φορώντας μωβ προμόταρε το θρυλικό «Πορφυρό χρώμα».

Όπρα γιατί μας το έκανες αυτό;
© Stephani Spindel / EPA

The Color Purple, την ταινία που ξαναγυρίστηκε τώρα σε μιούζικαλ με έτερο συμπαραγωγό τον Στίβεν Σπίλμπεργκ

Το θέμα με τα κιλά της Όπρα δεν είναι ότι τα έχασε, αλλά το πως τα έχασε. Στην αρχή είπε τα τετριμμένα, να ότι έκανε γυμναστική, πολλή πεζοπορία,σούπερ προσεγμένη διατροφή και έγινε το μιράκολο.

Κλάμα για την περιβόητη Σούζι (κάθε γυναίκα μετά τα 45), η οποία  τρώει και δεν ψεύδεται αλλά μόλις φάει και χαλαρώσει, αρχίζει να τραβάει τα ζόρια της.  Και δεν τη σώζει καμιά πεζοπορία και δίαιτα. Πρέπει να μπει σε πολύμηνο bootcamp.  Κλάμα διότι σου λέει η κάθε Σούζι, η Όπρα τα κατάφερε κι εγώ βασανίζομαι…Πονάνε τα γόνατα μου, τι να κάνω; -Να, χάσεις κιλά. Περιμένω παιδί -Πρόσεχε να μην πάρεις πολλά κιλά- Μπήκα στην εμμηνόπαυση- Πρόσεχε! Ιδανικά να χάσεις κιλά. Οι περισσότερες γυναίκες στη ζωή τους ένα αδιάκοπο πάρε-δώσε με τα κιλά το έχουν. Και η σχέση με τη ζυγαριά δεν είναι δα κι ερωτική. Εκτός κι αν αυτός ο έρωτας είναι κακός μπελάς.

Όπρα γιατί μας το έκανες αυτό;
© Allison Dinner / EPA

Αλλά… Στην πορεία η Όπρα, άγνωστο αν αναγκάστηκε,αποκάλυψε ότι πήρε χάπια αδυνατίσματος, τα γνωστά για τα οποία έχει γίνει τόσος ντόρος. Μίλησε ανοιχτά και σε περιοδικά, όπως το People, και είπε ότι μαζί με πέντε λίτρα νερό την ημέρα, σε συνδυασμό με ένα από τα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους, την καταμέτρηση θερμίδων και τη λήψη του τελευταίου της γεύματος αυστηρά στις τέσσερις το απόγευμα, έφτασε σε απόσταση επτά κιλών από το βάρος που είχε θέσει ως στόχο.  Δεν ήθελε να καταφύγει στα φάρμακα, τα θεωρούσε εύκολη λύση και ήθελε να αποδείξει, πρωτίστως στον εαυτό της, ότι είχε τη δύναμη της θέλησης να το κάνει.

Μια ζωή η Όπρα έτρωγε άγριο μπούλινγκ για τα κιλά της. Με ντρόπιαζαν και με κατηγορούσαν, έχω βιώσει τον εξευτελισμό από τους άλλους ανθρώπους δήλωσε στο People. Παίρνοντας το χάπι κατάφερε την περίοδο των εορτών, η σεζόν άνοιξε για την Όπρα την ημέρα των Ευχαριστιών, να πάρει μόνο ένα κιλό αντί για το σύνηθες φιλοδώρημα των οκτώ.

Ασχέτως αν η Όπρα έπρεπε να χάσει κιλά, ας πούμε για λόγους υγείας ή διότι έτσι σταμάτησε και ο αυτοεξευτελισμός της , όπως είπε, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η κουλτούρα της δίαιτας είναι πανίσχυρη.

Δεν πειράζει που η Βιρτζίνια Σόουλ Σμιθ, συγγραφέας του βιβλίου «Κουβέντα για το λίπος: Η Γονεϊκότητα στην εποχή της κουλτούρας της δίαιτας», χαρακτήρισε ως επικίνδυνο αυτό που η Γουίνφρεϊ περιγράφει ως «υγιεινό τρόπο ζωής», συμπεριλαμβανομένου του να τρώει το τελευταίο γεύμα της ημέρας στις 4 το απόγευμα. Δεν είναι αυτό που η Σόουλ Σμιθ θα ήθελε να μιμηθεί ένας νέος. «Αν είσαι παιδί που παίζει ποδόσφαιρο μέχρι τις 5 το απόγευμα, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Πρέπει να πας σπίτι και να φας βραδινό».

Όπρα γιατί μας το έκανες αυτό;
© Alba Vigaray / EPA

«Μπορούμε να δούμε την Όπρα ως την αποκρυστάλλωση μιας ευρύτερης πάλης, πολλών από εμάς, με το σώμα μας, ανεβοκατεβάζοντας το βάρος μας, ενώ στην πραγματικότητα το σώμα μας απλά αισθάνεται άνετα σε ένα μεγαλύτερο βάρος από αυτό που θεωρείται κοινωνικά αποδεκτό», δήλωσε η Κέιτ Μέιν, αναπληρώτρια καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ και συγγραφέας ενός επερχόμενου βιβλίου για την προκατάληψη κατά του λίπους. Αυτή η ένταση υπογραμμίζει πόσο περίπλοκη είναι η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, δήλωσε η δρ Μέλανι Τζέι, διευθύντρια του προγράμματος του NYU Langone για την παχυσαρκία, η οποία συμμετείχε σε πρόσφατο πάνελ μαζί με την διάσημη τηλεοπτική παρουσιάστρια.

«Κανείς σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχει δείξει ότι έχει το μεγαλύτερο κίνητρο να χάσει βάρος απ’ ό,τι η Όπρα, δεν έχει δείξει ότι έχει τους πόρους να το κάνει, και πολύ δημόσια να έχει χάσει και να έχει πάρει βάρος, παλεύοντας πραγματικά όλη της τη ζωή», δήλωσε η δρ Τζέι  καταλήγοντας «Κάτι που δείχνει πραγματικά ότι η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί και ότι το κομμάτι της ντροπής δεν βοηθάει». Έχει δίκιο η επιστήμονας.

Το παράπλευρο, αρνητικό χνάρι που αφήνει πίσω της η Όπρα, ή όποια άλλη διάσημη αναμετριέται αιωνίως με το βάρος της, είναι ότι το σώμα της γυναίκας είναι πεδίο μάχης, ότι οι ορέξεις μας πρέπει να υποταχθούν, ότι το λίπος είναι ένας εχθρός που πρέπει να καταπολεμηθεί με κάθε διαθέσιμο όπλο, ότι ο πόλεμος δεν τελειώνει ποτέ και ότι η λεπτότητα είναι το αληθινό έργο ζωής μιας γυναίκας.

Όλα αυτά την ώρα που προσπαθούμε να πούμε στις κόρες μας -γιατί οι γυναίκες είναι αυτές που εξακολουθούν να σηκώνουν το συντριπτικό βάρος του στίγματος του βάρους- ότι το σώμα μας δεν είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, ότι η υγεία και η ευτυχία, η ομορφιά και η δύναμη δεν συνδέονται με είκοσι ραγάδες και έναν αριθμό στη ζυγαριά.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice