Πέθανε η γυναίκα που τους «ήξερε όλους»
© Keystone/Hulton Archive/Getty Images/Ideal Image
Celebrities

Πέθανε η γυναίκα που τους «ήξερε όλους»

H Ira von Fürstenberg είχε αρνηθεί να ποζάρει γυμνή για τον Dali

62224-137655.jpg
Newsroom |

Άιρα φον Φίρστενμπεργκ: Πέθανε η γυναίκα που αρνήθηκε να ποζάρει γυμνή στον Νταλί 

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών η πριγκίπισσα Ira von Fürstenberg, επιτομή της γοητείας και της ίντριγκας του τζετ σετ, μοντέλο στο Παρίσι, «κινηματογραφικός πειρασμός» και celebrity που ταξίδευε σε όλο τον κόσμο και συναναστρεφόταν με βασιλείς, και διασημότητες.

Η κηδεία της έγινε στις 23 Φεβρουαρίου στη Ρώμη, τη γενέτειρά της, αλλά δεν δόθηκε στη δημοσιότητα η αιτία θανάτου της.

Σε συνέντευξή της πέρυσι στους Financial Times, κλήθηκε να θυμηθεί την καλύτερη συμβουλή που έλαβε ποτέ. Είπε ότι ήταν να «μάθει πώς να λέει όχι». «Αλλά αυτό είναι ένα μάθημα», πρόσθεσε, «που ποτέ δεν το έκανα σωστά».

Βρέθηκε στις κινηματογραφικές μαρκίζες σε ταινίες όπως η κατασκοπική παρωδία «Matchless» (1967) και το σπαγγέτι γουέστερν «Deaf Smith & Johnny Ears» (1973). Πόζαρε για την Vogue, φωτογραφήθηκε από τον γίγαντα της μόδας Helmut Newton και περπάτησε στην πασαρέλα με ένα φόρεμα Mondrian για τον Yves Saint Laurent.

Φέρει τον τίτλο της πριγκίπισσας από μια αριστοκρατική οικογένεια με αυστροουγγρικές ρίζες. Η μητέρα της καταγόταν από την ισχυρή οικογένεια Agnelli του Τορίνο, στην οποία ανήκε η αυτοκινητοβιομηχανία Fiat. (Το όνομα von Fürstenberg θα αποκτούσε περαιτέρω αναγνώριση από τη σχεδιάστρια μόδας Diane von Fürstenberg, η οποία παντρεύτηκε τον αδελφό της von Fürstenberg, Egon).

Ira von Fürstenberg, socialite princess of the jet set age, dies at 83
© by Keystone/Hulton Archive/Getty Images/Ideal Image

Η von Fürstenberg ήταν περιζήτητη στον κόσμο της μόδας. Ό,τι έκανε, ό,τι φόρεσε, ό,τι είπε βοήθησε να αναδευτούν οι τάσεις. Ο σχεδιαστής Valentino αναγνώρισε την επιρροή της αρκετά ώστε να την τοποθετήσει επικεφαλής του τμήματος αρωμάτων του τη δεκαετία του 1970. Μεταξύ των μύθων που την συνοδεύουν είναι ότι αρνήθηκε να ποζάρει γυμνή για τον ζωγράφο Salvador Dali ο οποίος εξεμάνη. 

Το 1987, άρχισαν να διαδίδονται φήμες ότι θα μπορούσε να παντρευτεί τον πρίγκιπα Rainier III του Μονακό, χήρο της Grace Kelly.

Στην παρουσίαση του βιβλίου της στο Λονδίνο το 2019 για τη βιογραφία «Ira: The Life and Times of a Princess» του Nicholas Foulkes, ένας δημοσιογράφος της Vogue προσπάθησε να προκαλέσει κάποιες ιστορίες αναφέροντας μια σειρά από διακεκριμένους σχεδιαστές, καλλιτέχνες, σκηνοθέτες και άλλες διασημότητες από τη δεκαετία του 1960. von Fürstenberg ανέφερε ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος στην εκδήλωση για το βιβλίο για να αρχίσει να αναπολεί. «Τους ήξερα όλους», είπε.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice