H Ιμέλντα Μάρκος την εποχή της νιότης της, στο αεροδρόμιο του Hearhrow στο Λονδίνο, Φεβρουάριος 1973 © Photo by Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images
H Ιμέλντα Μάρκος την εποχή της νιότης της, στο αεροδρόμιο του Hearhrow στο Λονδίνο, Φεβρουάριος 1973 © Photo by Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images
Celebrities

Ιμέλντα Μάρκος: Μουσικό άλμπουμ και μιούζικαλ από τον David Burne και Fatboy Slim

Τα καλλιστεία, ο γάμος με τον δικτάτορα Φερδινάντο Μάρκος, η θηριώδης συλλογή των παπουτσιών, τα πανάκριβα ρούχα, η λαϊκή εξέγερση, η εξορία στις ΗΠΑ και η επιστροφή

Ιμέλντα Μάρκος: «Here Lies Love», μουσικό άλμπουμ και μιούζικαλ από τον David Burne και Fatboy Slim στο Μπρόντγουεϊ

Στο άκουσμα του ονόματος Ιμέλντα Μάρκος το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι χιλιάδες ζευγάρια παπούτσια και μετά τρυφηλότητα, σπατάλη και κατηγορίες για διαφθορά. Η πολιτικός και πρώην Πρώτη Κυρία των Φιλιππίνων θρυλείται ότι είχε αραδιασμένα στα ράφια του βεστιαρίου της 3.000 ζευγάρια γόβες, κάτω από τις κρεμάστρες με τις μυθικές τουαλέτες υψηλής ραπτικής.

Η Ιμέλντα Μάρκος εξακολουθεί να εξιτάρει και η φράση «Here Lies Love», για την οποία λέγεται ότι θα ήθελε να χαραχθεί στο μάρμαρο μετά τον θάνατό της, έχει γίνει ήδη και άλμπουμ και μιούζικαλ. «Εδώ κείται η αγάπη».

Ιμέλντα Μάρκος: Μουσικό άλμπουμ και μιούζικαλ από τον David Burne και Fatboy Slim

Στην περιβόητη συλλογή των παπουτσιών δεν έγινε καμία αναφορά στο ντίσκο ποπ μιούζικαλ «Here Lies Love» στο Μπρόντγουεϊ, που ξετύλιγε τη ζωή της Ιμέλντα Μάρκος με πολλή μουσική, χορό, τραγούδι. Η αυλαία έπεσε μετά από 150 παραστάσεις στο τέλος του Νοεμβρίου που μας πέρασε. Το μιούζικαλ «γεννήθηκε» από τη συνεργασία του David Byrne και του Fatboy Slim. Αφορούσε στη ζωή της Μάρκος και την ακολουθούσε μέχρι που εκείνη και η οικογένειά της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις Φιλιππίνες εξορίζοντας εαυτούς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως εξήγησε ο Burne «Αυτό που με ενδιέφερε, ήταν να εξερευνήσω τι κινεί ένα ισχυρό άτομο – τι το κάνει να τρελαίνεται. Πώς φτιάχνει και μετά ξαναφτιάχνει τον εαυτό του; Σκέφτηκα, δεν θα ήταν υπέροχο αν (καθώς αυτό το έργο αποτελείται κυρίως από κλαμπάτη χορευτική μουσική) θα μπορούσε κανείς να το βιώσει σε ένα περιβάλλον κλαμπ; Θα μπορούσε κανείς να φέρει μια ιστορία και ένα είδος θεάτρου στην ντίσκο;»

Imelda Marcos
H Ιμέλντα την εποχή της νιότης της, στο αεροδρόμιο του Hearhrow στο Λονδίνο, Φεβρουάριος 1973 © (Photo by Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images)

Όσοι δεν πρόλαβαν το επιτυχημένο μιούζικαλ, προηγήθηκε μουσικό άλμπουμ από τους Byrne και Fatboy Slim. Αρχικά το δίδυμο σχεδίαζε να μετατρέψει την ιστορία της ζωής της Μάρκος σε ένα concept άλμπουμ με τραγουδιστές τους Steve Earle, Tori Amos, Cyndi Lauper κ.ά. Και το έκαναν πράξη, καθώς το άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2010 με τίτλο «Here Lies Love» – τη δυνητικά απόκρυφη φράση που η Ιμέλντα λέγεται ότι θέλει στην ταφόπλακά της.

Όσο για τα παπούτσια που άφησε πίσω του το ζεύγος Μάρκος μετά τη λαϊκή εξέγερση του 1982, αυτά τα έφαγαν οι τερμίτες και τα κατέστρεψαν οι πλημμύρες. Από τις καταιγίδες στη Μανίλα γλίτωσαν ελάχιστα αντικείμενα, ρούχα και αξεσουάρ. Στο Εθνικό Μουσείο των Φιλιππίνων συντηρήθηκαν ορισμένα φορέματα, δημιουργίες εμβληματικών Φιλιππινέζων μόδιστρων.

Για την ιστορία, η Ιμέλντα Μάρκος βρίσκεται εν ζωή και είναι 95 ετών. Ο γιος της, ο Μπόνγκ μπόνγκ, γνωστός ως PBBM (Πρόεδρος Bongbong Marcos), είναι ο σημερινός ηγέτης των Φιλιππίνων.

Scenes from David Byrne and Fatboy Slim's Here Lies Love on Broadway

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice