Katy Perry: «Εμφανίστηκε» ως AI στο Met Gala 2024

Οι deepfake φωτογραφίες που ξεγέλασαν μέχρι και τη μητέρα της ποπ σταρ

Met Gala 2024: Katy Perry και Rihanna στο κόκκινο χαλί ως AI διασημότητες 

Στις 6 Μαΐου 2024, ο χώρος του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης γέμισε λάμψη, διασημότητες, δημιουργίες εμπνευσμένες από ιστορικά σχέδια και μερικούς AI «καλεσμένους». Περιμέναμε μια εντυπωσιακή εμφάνιση της Rihanna, όμως δεν ήρθε ποτέ. Θέλαμε να δούμε τι φόρεμα έχει επιλέξει για φέτος η Katy Perry -κανένα δε συγκρίνεται με την ενδυμασία μπέργκερ- αλλά ούτε εκείνη κατάφερε να έρθει. Κι όμως μέσα σε λίγες ώρες, η πλατφόρμα Χ είχε αποφασίσει πως οι δύο καλλιτέχνιδες έδωσαν το παρόν, φορώντας μακριά φλοράλ φορέματα και αψεγάδιαστο μακιγιάζ. Τόσο αψεγάδιαστο που τελικά ήταν προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Οι φωτογραφίες ταξίδεψαν στο διαδίκτυο, περνώντας από το X στο Instagram, έπειτα στο TikTok και τελικά ξεγέλασαν εκτός από πολλούς χρήστες και τη μητέρα της Katy Perry.

Όταν το AI πήγε στο Met Gala

Έχοντας γίνει viral οι AI φωτογραφίες των διασήμων, η Katy Perry αποφάσισε να αντιμετωπίσει την κατάσταση με χιούμορ, δημοσιεύοντας στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram το υλικό που σχετίζεται με την ίδια. Σε ένα ποστ καρουζέλ, βλέπουμε την «πρώτη εμφάνιση» με ένα μακρύ χρυσό φόρεμα, γεμάτο λουλύδια, ενώ συνεχίζοντας στη δεύτερη φωτογραφία βλέπουμε την καλλιτέχνιδα με μια διαφορετική, αλλά εξίσου εντυπωσιακή ενδυμασία, παραμένοντας πιστή στον κώδικα ενδυμασίας «Garden of Time» της φετινής διοργάνωσης. «Δεν μπόρεσα να έρθω στο MET, είχα δουλειά» είναι η συνοδευτική λεζάντα της δημοσίευσης. Σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone η Katy Perry απουσίαζε από το event λόγω ηχογραφήσεων, ωστόσο πολλοί εικάζουν πως πρόκειται για δικαιολογία, μια και η τελευταία φορά που κυκλοφόρησε νέο της τραγούδι ήταν το 2020. 

Τεχνητή νοημοσύνη vs Katy Perry

Και ενώ μέχρι στιγμής η AI «πασαρέλα» στο κόκκινο χαλί ήταν απλώς ένα αστείο συμβάν και μια ακόμα απόδειξη του πόσο προηγμένη είναι η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορούσε να θεωρηθεί αρκετά ανησυχητικό. «Δεν ήξερα ότι πήγες τελικά στο Met Gala. Δείχνεις υπέροχη σε αυτό το φόρεμα» ήταν το μήνυμα που έλαβε η Katy Perry από τη μητέρα της. Αντιλαμβανόμαστε πως κάτι είναι αρκετά ύπουλο, όταν ξεγελάει μέχρι και τους γονείς μας, πόσο μάλλον την μητέρα μας. «LOL μαμά το AI ξεγέλασε και εσένα, ΠΡΟΣΕΧΕ» ήταν η απάντηση της ποπ σταρ. Αυτή τη στιγμή οι φωτογραφίες με τις ψεύτικες εμφανίσεις της Katy Perry ξεπερνούν τα 2,6 εκατομμύρια likes στο Instagram και έχουν προβληθεί πάνω από 13 εκατομμύρια φορές στο X. Πόσο πιστευτό μπορεί να γίνει κάτι από τη στιγμή που θα διαρρεύσει στο διαδίκτυο; 

Τεχνητή νοημοσύνη vs Rihanna

Και αν είστε εξοικειωμένοι με τον κόσμο των social media και αναγνωρίσατε γρήγορα πως πρόκειται για deepfake εικόνες, το tweet που ακολουθεί με τη Rihanna ως  AΙ είναι δύσκολη πίστα. Αρκετά ευκρινή χαρακτηριστικά, ογκώδη ενδυμασία που παραπέμπει στο λευκό φόρεμα που είχε φορέσει στο Met Gala του 2023, όλα δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Ωστόσο σύμφωνα με το περιοδικό People, η 36χρονη καλλιτέχνιδα δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση, λόγω γρίπης. 

Τεχνητή νοημοσύνη και αποκαλύψεις

Εντός μερικών ωρών αποκαλύφθηκε από τα site του εξωτερικού πως ούτε η Katy Perry ούτε η Rihanna συμμετείχαν στο φετινό Met Gala -τουλάχιστον με φυσική παρουσία- με τους χρήστες του διαδικτύου να δηλώνουν σοκαρισμένοι. Παρόλα αυτά δεν πρόκειται για το πρώτο περιστατικό εξαπάτησης με χρήση εργαλείων AI, μια και δημοσιογράφος του BBC εντόπισε εικόνες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη, παρουσιάζοντας μαύρους ψηφοφόρους. Οι εικόνες κοινοποιήθηκαν άμεσα μερικές ημέρες πριν τις εκλογές, θέλοντας να ενισχύουν με κάθε τρόπο τη νίκη του υποψήφιου προέδρου. Αναμένεται να δούμε πολλές τέτοιες «δημιουργίες» στις ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ίσως όλα όσα συνέβησαν στο Met Gala ήταν μια υπενθύμιση και σίγουρα ένα τεστ, του πόσο εύπιστοι και προσεκτικοί είμαστε. Το διαδίκτυο μας προσφέρει πολλά, από πληροφορίες μέχρι ψυχαγωγικό περιεχόμενο, ωστόσο δεν λέει πάντοτε την αλήθεια, όσες γνώσεις και αν έχει.