Miss AI: Ο πρώτος διαγωνισμός ομορφιάς για AI μοντέλα

Πόσο όμορφη μπορεί να είναι η τεχνητή νοημοσύνη και ποιος το κρίνει αυτό;

Ο πρώτος διαγωνισμός ομορφιάς μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης θα διεξαχθεί τον Μάιο του 2024, με τον νικητή να κερδίζει 13 χιλιάδες δολάρια

Από ότι φαίνεται δεν ήταν τόσο δύσκολο να περάσουμε από τη Miss Universe στη Miss ΑΙ, ωστόσο δεν ήταν κάτι που περιμέναμε όντως να συμβεί. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει έρθει για να δώσει ζωή στα σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας, διοργανώνοντας επισήμως τον πρώτο διαγωνισμό ομορφιάς ΑΙ. Μοντέλα που έχουν «γεννηθεί» από εργαλεία artificial intelligence θα κριθούν από μια ειδική τετραμελή επιτροπή, η οποία θα ανακοινώσει τον νικητή στις 10 Μαΐου 2024. Το έπαθλο της πρώτης θέσης ανέρχεται στο πόσο των 13.000 δολαρίων, της δεύτερης στων 5.000 και της τρίτης στων 2.000. Σε ποιον θα δοθούν όμως όλα αυτά τα χρήματα και κυρίως, γιατί; 

Miss AI: Διοργάνωση και συμμετέχοντες διαγωνισμού

© WAICA

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των WAICAs (World AI Creator Awards) και διεξάγεται σε συνεργασία με την συνδρομητική πλατφόρμα Fanvue. Σκοπός να αναδειχθεί η φαντασία και ευρηματικότητα όλων όσων ασχολούνται με τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, διοχετεύοντας την προσπάθεια και δεξιοτεχνία τους στη δημιουργία των «τέλειων»  AI μοντέλων. Μην σας παραπέμπει ο τίτλος Miss AI, στην πραγματικότητα πρόκειται για την εύρεση του καλύτερου και πιο έμπειρου AI-creator. Είναι ένας διαγωνισμός που επικεντρώνεται στην αναγνώριση τέχνης, όχι στην ενίσχυση στερεοτυπικών προτύπων ομορφιάς, σύμφωνα με συνεντεύξεις εκπρόσωπων των WAICAs.

© WAICA

Οι δηλώσεις συμμετοχής άνοιξαν την Κυριακή, 14 Απριλίου 2024, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Οι υποψήφιοι καλούνται να στείλουν την εικόνα της γυναίκας που έχουν δημιουργήσει, καθώς και τις πιθανές απαντήσεις τους σε μια λίστα συγκεκριμένων ερωτήσεων. Μια από τις ερωτήσεις που δεν θα μπορούσε να λείπει είναι η κλασική «πώς θα ήταν καλύτερος ο κόσμος» και ελπίζουμε αυτή τη φορά να ακουστεί κάτι άλλο εκτός από το «εύχομαι παγκόσμια ειρήνη και αγάπη».

Πώς και ποιοι κρίνουν την τεχνητή ομορφιά

© WAICA

Βάσει ποιων κριτηρίων χαρακτηρίζεται ένα τέτοιο μοντέλο όμορφο, πόσο μάλλον ικανό να κερδίσει τον τίτλο Miss AI; Η εμφάνιση και σε αυτή την περίπτωση μετράει, όμως δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε ορισμένες λεπτομέρειες όπως τα μάτια και τα χέρια. Τις περιοχές δηλαδή που είναι πιο λεπτεπίλεπτες και απαιτούν υπομονή και αρκετό χρόνο για να βγει το ιδανικό ανθρωποφανές αποτέλεσμα. Για αυτό και το επόμενο κριτήριο που επηρεάζει σημαντικά, είναι η τεχνική ικανότητα που χρειάστηκε για τη δημιουργία του εκάστοτε μοντέλου. Το μοντέλο που καταφέρνει να συνδυάσει «φυσική ομορφιά» με ικανότητες προηγμένης τεχνολογίας, είναι αυτό που έχει περισσότερες πιθανότητες να διεκδικήσει μια υψηλή θέση.

Μέχρι στιγμής οι προϋποθέσεις αυτές φαίνονταν αρκετά λογικές για έναν τέτοιο διαγωνισμό, όμως δεν είναι οι μόνες. Στην λίστα προστίθεται η κοινωνική επιρροή των μοντέλων στον κόσμο των social media. Με άλλα λόγια, πόσο καλές influencers μπορούν να είναι οι γυναίκες τεχνητής νοημοσύνης. Ακούγεται περίεργο, θυμίζει λίγο matrix, όμως έχουν δημιουργηθεί τα αντίστοιχα προφίλ στο instagram τα οποία συγκεντρώνουν χιλιάδες ακόλουθους. Όπως η Aitana Lopez, η εικονική ψυχή σύμφωνα με το προφίλ της, που δηλώνει δεινή gamer, έχει ροζ μακριά μαλλιά, της αρέσουν τα ταξίδια και ανήκει στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού.

Τέσσερα θα είναι τα άτομα που θα επιλέξουν τον νικητή δημιουργό, εκ των οποίων τα δύο είναι μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Η Aitana Lopez και η Emily Pellegrini αποτελούν το ήμισυ του πάνελ, το οποίο συμπληρώνεται με την ιστορικό διαγωνισμών της Βρετανίας, Sally-Ann Fawcett και τον Andrew Bloch, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων της εταιρίας Lord Sugar. Η πιο σύγχρονη επιτροπή είναι έτοιμη να γνωρίσει τα μοντέλα, να τα αξιολογήσει και να βρει τον καλύτερο και σίγουρα με την περισσότερη φαντασία και skills ΑΙ-creator. Όπως αναφέρεται στη «The Sun» από την  Sally-Ann Fawcett, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής, δεδομένου ότι εγκαινιάζεται  σχεδόν 150 χρόνια μετά τον πρώτο διαγωνισμό ομορφιάς που έλαβε χώρα στη δεκαετία του 1880 στο Ντέλαγουερ. 

Σχόλια και αντιδράσεις για τον διαγωνισμό 

Τον τελευταίο χρόνο η τεχνητή νοημοσύνη εμφανίζεται σε όλο και περισσότερες πτυχές της καθημερινότητας, από τον μαγικό σύμβουλο που ακούει στο όνομα ChatGPT, μέχρι τα νέα εργαλεία στον κόσμο της μεταλώττισης για προσιτή ψυχαγωγία σε όλους. Πλέον ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς χρησιμοποιούνται τα σύγχρονα αυτά εργαλεία, σχεδόν όλοι αντιλαμβανόμαστε σε έναν βαθμό τι κάνουν, νιώθοντας συχνά εντυπωσιασμένοι με όσα ανακαλύπτουμε.

Εικόνα επεξεργασμένη από AI © Freepik / vecstock

Στην περίπτωση όμως του διαγωνισμού ομορφιάς οι απόψεις διίστανται, με τις επικρατέστερες να είναι αρνητικές, σχολιάζοντάς το ως μία από τις πιο παθητικές ιδέες που έχει σκεφτεί κανείς. Από την άλλη πλευρά, για πολλούς από την κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί την έναρξη ενός νέου θεσμού, που φωτίζει τις τεχνικές δεξιότητες και τη δουλειά που κρύβεται πίσω από τις καινοτόμες ψηφιακές δημιουργίες. Σε κάθε περίπτωση, μένει να δούμε πού και πώς θα συνεχίσουν να δίνουν το παρών οι AI-creators, ελπίζοντας σε αποτελέσματα που πραγματικά θα μας εκπλήξουν, δείχνοντάς μας πως με τον κατάλληλο εξοπλισμό, μία ιδέα μπορεί να εξελιχθεί σε επίπεδο που ούτε εμείς είχαμε φανταστεί.