Ντεπ - Χερντ: Η νέα σειρά του Netflix ριχνει φως στα χειρότερα σημεία της δίκης
© EPA /MICHAEL REYNOLDS / POOL
Celebrities

Τζόνι Ντεπ – Άμπερ Χερντ: Δέκα στιγμές που καθόρισαν τη δίκη τους

Η νέα σειρά του Netflix επανεξετάζει το σοκ που προκάλεσε η δίκη Ντεπ – Χερντ με μία λίγο πιο διεισδυτική ματιά

looksiteblackandwhite.jpg
Look Team |

Στο Netflix από χθες παίζει η ανάλυση της πλέον πολύκροτης δίκης ανάμεσα στον Τζόνι Ντεπ και την Άμπερ Χερντ  

Η δίκη – λιντσάρισμα ανάμεσα στον Τζόνι Ντεπ και την Άμπερ Χερντ δεν απασχόλησε απλώς τα παγκόσμια media: έγινε αφορμή για σκληρή κριτική από φεμινιστικές ομάδες για τον τρόπο που καλύφθηκε, για το πώς γελοιοποιήθηκε η Χερντ από ομάδες του διαδικτύου και τα social media, αλλά και για την τελική της έκβαση. Τώρα, το Netflix πιστό στην υπόσχεσή του να εξετάσει μέσα από ένα docu-series τον αντίκτυπο της πολύκροτης, τηλεοπτικά μεταδιδόμενης δίκης για δυσφήμιση μεταξύ των ηθοποιών υλοποίησε το βράδυ της Τρίτης ακριβώς αυτή την υπόσχεσή του προς το (αδηφάγο) τηλεοπτικό κοινό.

Επί έξι εβδομάδες το 2022, το δικαστήριο της αμερικανικής πολιτείας Βιρτζίνια άκουσε τις ανατριχιαστικές και κάποτε ανυπόφορες λεπτομέρειες της θυελλώδους σχέσης του Ντεπ και της Χερντ και το τελικό, δυσάρεστο τέλος της.

Για την ιστορία (που πια ολοι γνωρίζουν) ο Ντεπ μήνυσε την πρώην σύζυγό του για συκοφαντική δυσφήμιση σχετικά με ένα άρθρο γνώμης που έγραψε για την Washington Post, ισχυριζόμενη ότι ήταν θύμα ενδοοικογενειακής κακοποίησης, αν και δεν τον ανέφερε ονομαστικά. Η Χερντ ανταπέδωσε την αγωγή.

Οι ένορκοι επιδίκασαν στον Ντεπ - ο οποίος αρνήθηκε ότι κακοποιούσε τη σύζυγό του - αποζημίωση ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων (12 εκατομμύρια λίρες) και ποινική αποζημίωση.

Η Χερντ κέρδισε μία από τις τρεις ανταγωγές εναντίον του Ντεπ και της επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 2 εκατ. δολαρίων.

Αλλά η υπόθεση, που ονομάστηκε η πρώτη «δίκη μέσω TikTok», έγινε παγκόσμιο και κάποτε εξόχως ενοχλητικό viral για τις συζητήσεις που προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και για την ίδια τη νομική διαδικασία.

Καθώς η σειρά προβάλλεται, αξίζει τον κόπο να σταθεί το τηλεοπτικό κοινό σε 10 σημαντικές στιγμές από το δικαστήριο, οι οποίες συνέβαλαν στην τελική απόφαση αυτής της σφοδρής –με αρκετά πισώπλατα εκατέροθεν μαχαιρώματα- αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πρώην τώρα πια συζύγων.

#1 «Αμοιβαία κακοποίηση» μεταξύ Χερντ και Ντεπ

Για ορισμένους παρατηρητές, η σχέση μεταξύ Χερντ και Ντεπ θα μπορούσε να συνοψιστεί σε αυτές τις δύο λέξεις: αμοιβαία κακοποίηση.

Αυτή ήταν η περιγραφή που χρησιμοποίησε η κλινική ψυχολόγος Laurel Anderson, πρώην σύμβουλος γάμου των δύο ηθοποιών.

Κληθείσα στο εδώλιο από την ομάδα του Ντεπ, η δρ Άντερσον περιέγραψε μια ασταθή σχέση, με τα δύο μέρη να απειλούν να αποχωρήσουν από τις συνεδρίες εν μέσω διαφωνιών. Αλλά κατά την άποψη της δρος Άντερσον, η Χερντ ήταν συχνά η υποκινήτρια αυτών των καυγάδων...

Ο Ντεπ ήταν «καλά ελεγχόμενος» για δεκαετίες πριν γνωρίσει τη Χερντ, είπε ο Δρ Άντερσον, και δεν ασκούσε βία σε προηγούμενες συντρόφους του. «Με την κυρία Χερντ να υποκινεί όλη αυτή τη βία, συμμετείχαν και οι δύο σε αυτό που είδα ως αμοιβαία κακοποίηση», είπε στους ενόρκους.

Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις η Χερντ ξεκίνησε βίαιες αλληλεπιδράσεις σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τον Ντεπ να αποχωρήσει από τη σχέση, δήλωσε η ίδια. «Ήταν θέμα προσωπικής περηφάνειας γι’ αυτήν αν ένιωθε ότι δεν τη σεβόταν, να ξεκινήσει έναν καβγά», ακούστηκε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο.  

#2 Να κάψουμε την Άμπερ..!

Κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών κατάθεσης, ο Ντεπ πιέστηκε από τις δικαστικές αρχές και προκειμένου να απαντήσει για μια σειρά γραπτών μηνυμάτων καθώς και μέιλς που περιείχαν από υβριστικούς χαρακτηρισμούς μέχρι απειλές κατά ζωής της πρώην συζύγου του.

Σε μια περίπτωση, ρωτήθηκε για μια ανταλλαγή μηνυμάτων του 2013 με τον Βρετανό ηθοποιό Paul Bettany.

«Ας την κάψουμε», είχε γράψει ο Ντεπ, αναφερόμενος στη Χερντ. «Ας την πνίξουμε πριν την κάψουμε». Στη συνέχεια έκανε μια ακόμη ακραία πρόταση «για να βεβαιωθούμε ότι είναι νεκρή», όπως χαρακτηριστικά είχε γράψει.

Ο ηθοποιός δήλωσε στους ενόρκους ότι «ντρεπόταν» για τα μηνύματα και ότι ήταν μια προσπάθεια να διακωμωδήσει την αγριότητα που συνέβαινε στον γάμο του, βασισμένη σε σκετς των Monty Python.

«Αυτή είναι μια ταινία που όλοι θα βλέπαμε όταν ήμασταν 10 ετών - είναι απλώς ασεβές και αφηρημένο χιούμορ», είπε.

#3 Διαταραχές προσωπικότητας ή μετατραυματικό στρες;

Κληθείσα στο εδώλιο από την ομάδα του Ντεπ, η ιατροδικαστική ψυχολόγος Dr. Shannon Curry είπε στους ενόρκους ότι πιστεύει ότι η Χερντ έπασχε από οριακή διαταραχή προσωπικότητας και μετατραυματικό στρες.

Η δρ Κάρι είπε ότι κατέληξε στο συμπέρασμά της αφού πέρασε περίπου 12 ώρες με τη Χερντ τον Δεκέμβριο του 2021, κάνοντας τεστ ψυχικής υγείας και εξετάζοντας τα ιατρικά της αρχεία.

Η οριακή προσωπικότητα είναι μια ασθένεια αστάθειας, είπε η Δρ Curry, που χαρακτηρίζεται από «πολύ θυμό, σκληρότητα προς τους λιγότερο ισχυρούς ανθρώπους και αναζήτηση προσοχής».

Οι συμπεριφορές αυτές «καθοδηγούνται από έναν υποβόσκοντα φόβο εγκατάλειψης», είπε, μετά από ηχητικό υλικό που μοιράστηκε στο δικαστήριο με τη Χερντ να εκλιπαρεί τον Ντεπ να μην την αφήσει.

Όμως οι διαγνώσεις της Dr Curry απορρίφθηκαν από την ψυχολόγο Dr Dawn Hughes, η οποία κλήθηκε από τη νομική ομάδα της Heard. Αντ' αυτού, η Δρ Hughes διέγνωσε τη Χερντ με διαταραχή μετατραυματικού στρες, που προκλήθηκε από «βία μεταξύ συντρόφων από τον κ. Ντεπ».

#4 Ανεξέλεγκτη κατάχρηση ουσιών

Καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης, οι ένορκοι άκουσαν δύο αντικρουόμενες μαρτυρίες για τη χρήση ουσιών από τον Ντεπ.

Εκεί άκουσαν τον Ντεπ να λέει ότι ήταν νηφάλιος για μεγάλο μέρος της σχέσης του με τη Χερντ μετά την αποτοξίνωση από το οπιοειδές οξυκωδόνη το 2014. Ωστόσο, η ηθοποιός περιέγραψε έναν διαφορετικό Ντεπ - επιρρεπή σε κραιπάλες με αλκοόλ και ναρκωτικά, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της να αποτοξινωθεί. Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια, ο Ντεπ έκανε συχνά κατάχρηση αλκοόλ, κοκαΐνης και παυσίπονων.

«Λιποθυμούσε, αρρώσταινε, έχανε τον έλεγχο του εαυτού του», είπε.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, αυτή τη συμπεριφορά εμφάνιζε ο Ντεπ ακόμα και μπροστά στα παιδιά του. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της δίκης κατέθεσε και η επί μακρόν διαχειρίστρια του ιδιωτικού νησιού του ηθοποιού στις Μπαχάμες, λέγοντας ότι θυμάται να βλέπει τον Ντεπ λιπόθυμο στην άμμο, μπροστά στα μάτια του γιου του.

Ο Ντεπ απέρριψε τις καταθέσεις περί ναρκωτικών και αλκοόλ ως «ξεκάθαρα ψευδείς». Η νομική ομάδα υπεράσπισης του ηθοποιού επεσήμανε ότι και η ίδια έπινε και μερικές φορές έκανε χρήση ναρκωτικών.

#5 Ποιος είναι το "τέρας";

Εξαρτάται από το ποιος ερωτάται. Και πάλι, οι ένορκοι παρουσίασαν δύο πολύ διαφορετικές εικόνες για τους κεντρικούς χαρακτήρες της δίκης.

Η Χερντ είπε στο δικαστήριο ότι το «Τέρας» ήταν η σκοτεινή πλευρά του πρώην συζύγου της, η ασταθής και βίαιη εκδοχή του, που αναδυόταν όταν ο Ντεπ ήταν μεθυσμένος ή υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Τα γραπτά μηνύματα που έστελνε εκείνη την περίοδο ο Ντεπ σε μέλη του προσωπικού, αλλά και φίλους του φαίνεται να υποστηρίζουν αυτή την περιγραφή. «Η Άμπερ και εγώ ήμασταν απολύτως τέλειοι... Έχω κλειδώσει το παιδί-τέρας μου σε ένα κλουβί βαθιά μέσα μου και αυτό λειτούργησε», έγραψε σε μια περίπτωση. Αλλά ενώ βρισκόταν στο εδώλιο, ο Ντεπ είπε ότι το «τέρας» ήταν μια φράση που χρησιμοποιούσε απλώς για να κατευνάσει την τότε σύζυγό του σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη σύγκρουση.Στην ερώτηση γιατί χρησιμοποίησε ο ίδιος τη φράση, απάντησε:

«Επειδή την άκουγα συνέχεια».

#6 Ο Ντεπ καταθέτει ότι «ποτέ» δεν χτύπησε τη Χερντ

Ενώ βρισκόταν στο εδώλιο, ο Ντεπ απέρριψε ευθέως τους ισχυρισμούς της πρώην συντρόφου του για κακοποίηση, λέγοντας στους ενόρκους ότι «ποτέ δεν χτύπησε την κυρία Χερντ με αυτόν τον τρόπο, ούτε έχω χτυπήσει καμία γυναίκα στη ζωή μου».

Αντιθέτως, ο Ντεπ ισχυρίστηκε ότι υπέφερε στα χέρια της Χερντ, η οποία τον κακοποιούσε και τον υποτιμούσε.

«Θα μπορούσε να ξεκινήσει με ένα χαστούκι, θα μπορούσε να ξεκινήσει με ένα σπρώξιμο. θα μπορούσε να ξεκινήσει με το να πετάξει ένα τηλεχειριστήριο τηλεόρασης στο κεφάλι μου», είπε. «Αυτή έχει ανάγκη για σύγκρουση, έχει ανάγκη για βία. Ξεσπά από το πουθενά».

Τζονι Ντεπ και Άμπερ Χερντ στο Νέτφλιξ

Η ομάδα του ηθοποιού χρησιμοποίησε τα ίδια τα λόγια της Χερντ - ηχογραφήσεις και χειρόγραφες σημειώσεις - για να υπογραμμίσει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Σε μια ηχογράφηση, η ηθοποιός ακούγεται να παραδέχεται ότι «χτύπησε» τον Ντεπ, πριν τον ειρωνευτεί και τον αποκαλέσει «μωρό» στη συμπεριφορά και το μυαλό. Και σε ένα γράμμα προς τον ίδιο εμφανίζεται να του ζητάει συγνώμη που «τρελάθηκε». «Λυπάμαι που σε πλήγωσα. Μπορώ να γίνω κακιά όταν πληγώνομαι», του έγραφε στο ίδιο μήνυμα η Χερντ.

#7 Ένα (μάλλον) καταδικασμένο ταξίδι στην Αυστραλία

Οι ένορκοι άκουσαν διάφορες αφηγήσεις -κάποιες αλληλοεπικαλυπτόμενες, πολλές αντιφατικές- για ένα ταξίδι του 2015 στην Αυστραλία, όπου ο Ντεπ γύριζε μια ταινία στο πλαίσιο του franchise «Οι Πειρατές της Καραϊβικής».

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο Ντεπ, εκεί ήταν που έχασε την άκρη του μεσαίου του δακτύλου κατά τη διάρκεια ενός εκρηκτικού καυγά με την τότε σύζυγό του, και όταν εκείνη του πέταξε ένα μπουκάλι βότκα, το οποίο έσπασε.

Ο Ντεπ είπε στους ενόρκους ότι έπαθε σοκ και χρησιμοποίησε το αίμα από τον τραυματισμό του για να γράψει μηνύματα προς τη Χερντ στον τοίχο. «Δεν ξέρω με τι μοιάζει ένας νευρικός κλονισμός, αλλά αυτό είναι ίσως το πιο κοντινό που έχω πάθει ποτέ», είπε.

Η Χερντ αρνήθηκε ότι τραυμάτισε το δάχτυλό του και είπε ότι ο Ντεπ της επιτέθηκε σεξουαλικά εκείνο το βράδυ με ένα μπουκάλι αλκοόλ.

Ένας χειρουργός που κλήθηκε από την ομάδα της Χερντ αμφισβήτησε επίσης τον ισχυρισμό του χολιγουντιανού αστέρα, λέγοντας ότι η περιγραφή των γεγονότων ήταν «απίθανη», εν πολλοίς επειδή το νύχι του παρέμεινε άθικτο. Ο Δρ Ρίτσαρντ Μουρ δήλωσε ότι αν τα γεγονότα συνέβησαν όπως τα περιέγραψε ο Ντεπ, το νύχι του θα είχε υποστεί ζημιά από το μπουκάλι.

#8  Ένα διαφορετικό αστέρι σ’ αυτού του είδους το star system

Ενώ ο Ντεπ και η Χερντ έφεραν ασυνήθιστo star quality στο δικαστήριο του Φέρφαξ, η δικηγόρος του Ντεπ, Καμίλ Βάσκεζ, ήταν εκείνη που αποδείχθηκε ότι ήταν το κάπως αναπάντεχο αστέρι της δίκης.

Η νεαρή δικηγόρος από την Καλιφόρνια τράβηξε την προσοχή εκατομμυρίων ανθρώπων εν μέσω της δίκης για δυσφήμιση. Μπλουζάκια που κοσμούσαν το όνομά της και hashtags που την εξυμνούσαν έκαναν τον γύρο των κοινωνικών δικτύων.

Ποια είναι η δικηγόρος του Τζόνι Ντεπ, Καμίλ Βασκέζ;

Το αιχμηρό στυλ της κας Vasquez έγινε ιδιαίτερα εμφανές στην αντεξέταση της Χερντ. Οι στιχομυθίες ανάμεσα στις δυο τους ήταν ένα πραγματικό πινγκ πονγκ εξουσίας.

Σε μια περίπτωση, οι δύο τους διαπληκτίστηκαν για μια φωτογραφία χυμένου κρασιού. Πρόκειται για μία από τις πολλές εικόνες που παρουσίασε η Χερντ, οι οποίες φέρονται να προέρχονται από έναν τεράστιο καβγά που είχε το ζευγάρι το 2016 και ο οποίος κατέληξε σε επίθεση του Ντεπ εναντίον της. Κατά τη διάρκεια του στενού μαρκαρίσματος της Βάσκεζ στη Χερντ, η τελευταία απευθύνθηκε στους ενόρκους και ισχυρίστηκε ότι οι φωτογραφίες είχαν διαγραφεί ή κάποιος τις είχε επεξεργαστεί (από τη νομική ομάδα του Ντεπ) προς όφελος του πελάτη τους.

«Θα εκτιμούσα αν δεν προβάλετε επιχειρήματα στους ενόρκους», είχε αντικρούσει αυστηρά η Βάσκεζ.

Η δίκη Ντεπ Χερντ στο Νέφλιξ
© EPA

#9 Η Κέιτ Μος σε μια σπάνια εμφάνιση στο δικαστήριο

Το σούπερ μόντελ από τη Βρετανία ήταν από τους μάρτυρες της τελευταίας στιγμής στη μακρά λίστα ατόμων που είχαν προσέλθει για να υπερασπιστούν τον Ντεπ.

Η Μος, η οποία διατηρούσε σχέση με τον Ντεπ μεταξύ 1994 και 1998, κλήθηκε από την ομάδα του ηθοποιού την τελευταία εβδομάδα της δίκης για να αντικρούσει μια φήμη που επικαλέστηκε η Χερντ, σύμφωνα με την οποία ο πρώην σύζυγός της είχε σπρώξει το μοντέλο από τις σκάλες τη δεκαετία του 1990.

Η Χερντ είχε περιγράψει έναν καυγά το 2015 με τον Ντεπ στον οποίο είπε ότι χτύπησε τον Ντεπ επειδή είχε χτυπήσει την αδελφή της ενώ στεκόταν στην κορυφή μιας σκάλας.

«Απλά, στο μυαλό μου, σκέφτηκα αμέσως την Κέιτ Μος και τις σκάλες και τον χτύπησα», είπε η Χερντ.

Στη σύντομη κατάθεσή της μέσω βιντεοκλήσης, η Μος αρνήθηκε ότι ο Ντεπ την έσπρωξε ποτέ από τις σκάλες.

«Είχε πέσει μια βροχή και καθώς έβγαινα από το δωμάτιο γλίστρησα από τις σκάλες και χτύπησα την πλάτη μου. Ήρθε τρέχοντας για να με βοηθήσει και με μετέφερε στο δωμάτιό μου και μου έδωσε ιατρική βοήθεια. Ποτέ δεν με έσπρωξε, δεν με κλώτσησε ή δεν με πέταξε από κάποια σκάλα», είπε η Μος.

#10 Εκατοντάδες απειλές θανάτου

Κατά την τελευταία ημέρα της κατάθεσης, η Χερντ έδωσε μία συναισθηματικά φορτισμένη κατάθεση για τις παρενοχλήσεις που, όπως είπε, υπέστη μετά το διαζύγιό της από τον Ντεπ.

«Λαμβάνω εκατοντάδες απειλές θανάτου τακτικά, αν όχι καθημερινά. Χιλιάδες από τότε που ξεκίνησε αυτή η δίκη. Οι άνθρωποι κοροϊδεύουν, χλευάζουν τη μαρτυρία μου για την επίθεση που δέχτηκα. Κάθε μέρα πρέπει να ξαναζώ το τραύμα», είχε πει τότε η Χερντ. Τότε μάλιστα είχε χαρακτηρίσει την ακροαματική διαδικασία «φρικτή» και «ταπεινωτική».

«Ίσως είναι εύκολο να το ξεχάσει κανείς, αλλά είμαι άνθρωπος. Όπως στέκομαι εδώ σήμερα, δεν μπορώ να κάνω καριέρα. Δεν μπορώ καν να έχω ανθρώπους να συναναστρέφονται μαζί μου εξαιτίας των απειλών και των επιθέσεων που θα πρέπει να υποστούν».

ΠΗΓΗ: BBC.com

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice