Η Ιλόνα Μαρ και το body positive μήνυμά της
© Mike Coppola/Getty Images
Celebrities

Ιλόνα Μαρ: «Είμαι μεγαλόσωμο κορίτσι και αυτό είναι ΟΚ»

Η Ολυμπιονίκης του ράγκμπι είναι η πιο επιδραστική γυναίκα των Ολυμπιακών Αγώνων αυτή τη στιγμή και υπάρχει λόγος

Η Ιλόνα Μαρ, ολυμπιονίκης του ράγκμπι με την Εθνική ΗΠΑ, έχει γίνει viral για όλους τους σωστούς λόγους

Οι λάτρεις του ράγκμπι τη γνωρίζουν καλά. Και όσοι δεν τη γνώριζαν, την έμαθαν από τη θεαματική είσοδό της λίγο πριν τη συνέντευξη Τύπου της Εθνικής ΗΠΑ, με το χάλκινο μετάλλιο να κρέμεται στον λαιμό της και ένα σάντουιτς στο χέρι. Ο λόγος για την Ιλόνα Μαρ (Ilona Maher), την αγαπημένη του εν λόγω σπορ για πολύ κόσμο εκεί έξω και κυρίως για τα νεαρά κορίτσια που την παρακολουθούν στο Tik Tok. Γιατί η Μαρ είναι (και) TiKToker και λέει πολλά ενδιαφέροντα για την αγάπη του γυναικείου σώματος και τα στερεότυπα γύρω από αυτό.  

Εκείνη την ημέρα, η Μαρ από τη μία απαντούσε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων και από την άλλη έριχνε κλεφτές δαγκωνιές στο σάντουιτς που τόσο λαχταρούσε μετά τον νικητήριο αγώνα της με την Εθνική των ΗΠΑ, φορώντας το –σήμα κατατεθέν- κατακόκκινο κραγιόν της και επιμένοντας ότι οι γυναίκες που τρέχουν, κάνουν τάκλιν και ανταλλάσουν σκληρές πάσες, δεν στερούνται τίποτα από τη θηλυκότητά τους είτε επειδή είναι πιο μεγαλόσωμες απ’ ό,τι τις θέλουν τα στερεότυπα είτε επειδή δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα που έχει ο ετεροκανονικός κόσμος για τις γυναίκες.

Η Μαρ, η οποία έγινε διάσημη πριν από τρία χρόνια χρησιμοποιώντας την ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ της για να καταγράψει τα παρασκήνια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, βοήθησε να οδηγηθούν οι ΗΠΑ στο χάλκινο μετάλλιο στους Αγώνες του Παρισιού με ένα συγκλονιστικό φινάλε στη νίκη με 14-12 επί της Αυστραλίας. Ο αγώνας για το χάλκινο μετάλλιο έληξε με την Alex "Spiff" Sedrick να σκοράρει με μια προσπάθεια κατά μήκος του γηπέδου, καθώς ο χρόνος έληγε, και στη συνέχεια να βάζει ένα θεαματικό γκολ μέσα από τα δοκάρια.

Η γεμάτη δάκρυα συνέντευξη της Μαρ μετά τον αγώνα ήταν αρκετή για να κάνει κάθε Αμερικανό να θέλει να αγκαλιάσει την 27χρονη από το Βερμόντ, η οποία έχει πτυχίο νοσηλευτικής και μεταπτυχιακό στις επιχειρήσεις, αλλά στην πραγματικότητα θέλει απλώς να παίζει ράγκμπι και να προωθεί το άθλημα στα κορίτσια όλου του κόσμου.

@ilonamaher

Seen yourself in these athletes @paris2024 @Team USA @Olympics #olympics

♬ original sound - Ilona Maher

«Νομίζω ότι το στερεότυπο γύρω από μία αθλήτρια του ράγκμπι είναι αυτή η ιδέα ότι πρέπει να εγκαταλείψεις τη θηλυκότητά σου και να παίξεις ένα πολύ αρρενωπό, βίαιο άθλημα», δήλωνε η Μαρ μία ημέρα μετά τον αγώνα που της χάρισε το μετάλλιο.  «Εγώ και η ομάδα μου και κάποιοι άλλοι σ’ αυτόν τον χώρο –όπως οι παίκτριες της Αυστραλίας και της Ιρλανδίας-  δείχνουμε αυτή τη θηλυκότητα. Μακιγιαριζόμαστε πριν από τους αγώνες, χτενιζόμαστε όμορφα, θέλουμε να νιώθουμε όμορφα εκεί έξω. Αλλά αυτό δεν αφαιρεί από το πόσο εκπληκτικά αντιμετωπίζουμε αυτό που συμβαίνει στο γήπεδο, το ότι πρέπει να τρέξουμε, να αναμετρηθούμε, να χτυπηθούμε. Μπορείς να είσαι όλα αυτά τα πράγματα μαζί και τα στερεότυπα γύρω από τον γυναικείο αθλητισμό απλά πρέπει να πεταχτούν από το παράθυρο τώρα».

USA Rugby wins first Olympic medal

Η Maher, η οποία χρησιμοποιεί το hashtag #beastbeautybrains στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγινε η παίκτρια ράγκμπι με τους περισσότερους followers στο Instagram κατά τη διάρκεια αυτών των αγώνων με 2 εκατομμύρια followers. Στο TikTok έχει 1,9 εκατομμύρια followers.

Συνέχισε να καταγράφει τη ζωή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και αποκάλεσε το χωριό των αθλητών "The Villa" σε μια αναφορά στο "Love Island" (παρακολουθεί τη βρετανική έκδοση και πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι στο σόου – το κορίτσι έχει χιούμορ, λέμε). Αλλά η μεγαλύτερη επιρροή της ήταν τα μηνύματά της για τη θετικότητα του σώματος και μια ανάρτηση που έκανε πριν από 2 μήνες και έγινε ξανά viral αυτή την εβδομάδα, ύστερα από το χλευαστικό σχόλιο ενός χρήστη των social media που της έκανε σκληρό bodyshaming, πιθανολογώντας μάλιστα ότι έχει δείκτη μάζας σώματος 30 (σ.σ.: στον ΔΜΣ για τις γυναίκες, οτιδήποτε άνω του 25 κατατάσσει τη γυναίκα στην κατηγορία των παχύσαρκων).

Και φυσικά, η Μαρ δεν άφησε το σχόλιο να πέσει κάτω. Απάντησε και ακολούθησε μικρός χαμός.

@ilonamaher

Here to cause a ruckus @paris2024 @Team USA @SKIMS @Love Island USA @Love Island

♬ original sound - Ilona Maher

«Νομίζω ότι προσπαθούσες να με ειρωνευτείς, αλλά αυτό στην πραγματικότητα είναι γεγονός. Έχω πράγματι ΔΜΣ 30 - για την ακρίβεια 29,3. Θεωρούμαι υπέρβαρη όλη μου τη ζωή», του απάντησε η Μαρ.

Τοτε ήταν που αποκάλυψε ότι ζυγίζει 90 κιλά (200 pounds) και έχει ύψος 1.78 εκατοστά (5 foot-10): οι δύο μετρήσεις που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ΔΜΣ. Ένας ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9 θεωρείται υπέρβαρος, ενώ ένας ΔΜΣ 30 και άνω θεωρείται παχύσαρκος.

Και τότε τα πράγματα πήραν μία πιο εξομολογητική τροπή: η Μαρ δήλωσε ότι το στίγμα της παχύσαρκης ή έστω υπέρβαρης την κυνηγούσε ήδη από το Λύκειο, όταν έπρεπε να παραδίδει τα χαρτιά από τις ιατρικές της εξετάσεις. «Εκείνη την ημέρα ντράπηκα τόσο πολύ που έδωσα αυτό το χαρτί με αυτό το πράγμα πάνω του να μιλάει για εμένα. Όλη μου τη ζωή ήμουν έτσι», ακούγεται να λέει στο σχετικό βίντεο στο TikTok.

Παρ’ όλα αυτά, η ίδια εξήγησε ότι ήταν υπέροχη έκπληξη το ότι τα παλιότερα βίντεο της για το body positivity ήρθαν και πάλι στην επιφάνεια και έχουν ένα θετικό μήνυμα να στείλουν σε όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες εκεί έξω.

«Είναι αυτό που λέω πάντα και είναι σημαντικό για εμένα να το φωνάζω και αφορά όλα τα νεαρά κορίτσια που πρέπει να αντιδρούν σαν ‘Ω, φίλε, εντάξει, νιώθω υπέροχα με το σώμα μου. Το λατρεύω. Πρέπει να είναι μια συνεχής ροή όλο αυτό. Νομίζω ότι υπάρχει αυτή η ιδέα για το τι είναι οι γυναίκες αθλήτριες και υπάρχει αυτή η ανάγκη να είναι αδύνατες και γυμνασμένες. Αλλά, όχι, υπάρχουν αθλητές όλων των μεγεθών που διαγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Η Sally Horrox, διευθύντρια του γυναικείου ράγκμπι του World Rugby, δήλωσε ότι η Μαρ είναι μια «πρωτοφανής» αθλήτρια, μία πηγαία δύναμη που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του ράγκμπι.

@ilonamaher

As long as haters keep saying dumb stuff, I’m gonna keep clapping back

♬ original sound - Ilona Maher

«Δεν ακολουθεί κανέναν. Είναι πρωτοπόρος», δήλωσε η Horrox στο Associated Press. «Αυτό το προφίλ στις ΗΠΑ και το παγκόσμιο προφίλ της που τώρα αποκτά δύναμη, αυτό θα κάνει θαύματα για το ράγκμπι και τον γυναικείο αθλητισμό. Μιλάει τόσο δυναμικά για το τι της έχει κάνει το ράγκμπι όσον αφορά την αυτοπεποίθηση του σώματος, την εικόνα του σώματος, τις ευκαιρίες και το θέλει αυτό για τα κορίτσια, ιδιαίτερα, και αν τύχει να είναι αθλήτριες του ράγκμπι, υπέροχα! "Αλλά θα μιλήσει για αυτόν τον σκοπό και την αξία του αθλητισμού, της υγείας και του τρόπου ζωής, και θα το κάνει αυτό έξω από την αρένα του ράγκμπι. Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένη και θα πρέπει να είναι πολύ περήφανη για αυτό που κάνει». Οι συμπαίκτες της μοιράζονται όλοι το ίδιο πάθος για τα μηνύματα της Μαρ. Η Sammy Sullivan, η οποία ξεκίνησε το ράγκμπι στο West Point, από όπου αποφοίτησε το 2020 και είναι ενεργή αρχηγός του στρατού, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο στερεότυπο που πρέπει να καταπολεμήσουν οι γυναίκες παίκτριες του ράγκμπι είναι ότι δεν μπορούν να είναι κοριτσάκια.

Olympian Ilona Maher on redefining strength and femininity in rugby

«Ο κόσμος μας βλέπει σαν να έχουμε έλλειψη θηλυκότητας, και νομίζω ότι είναι το εντελώς αντίθετο», δήλωσε η Sullivan και συνέχισε: «Νομίζω ότι η δύναμη και η ισχύς και η επιθετικότητα μπορούν να είναι θηλυκές και μπορούν να είναι όμορφες, αν το θέλεις. Η ομάδα μας είναι η επιτομή όλων αυτών. Όλες μας δείχνουμε τη θηλυκότητά μας με διαφορετικούς τρόπους και αυτό είναι κάτι όμορφο πίσω από τις γυναίκες του αμερικανικού ράγκμπι».

Αυτό λειτούργησε για την Μαρ, η οποία δήλωσε την Τετάρτη ότι ελπίζει να παίξει στο Λος Άντζελες το 2028. Τώρα έχει ένα χάλκινο μετάλλιο και θα επιδιώξει το χρυσό - και να συνεχίσει να κλείνει το στόμα των επικριτών του γυναικείου σώματος.

Το καλύτερο, όμως, η Μαρ γι’ αυτόν τον τύπο που σχολίαζε τη σωματοδομή της, το άφησε για το τέλος και είχε δίκιο: «Θα πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εσύ δεν θα πας». Και είχε δίκιο.

Με πληροφορίες από Associated Press, CBS.com., People

 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice