Η εμμονή των 90s με τα πολύ αδύνατα σώματα επιστρέφει στη μόδα

Παρά το κίνημα του body positivity, η βιομηχανία της μόδας φαίνεται να γυρνάει πίσω στο φετίχ του skinny σωματότυπου

Από την Kim Kardashian, την Bella Hadid και το Y2K trend, τo skinny και το «heroin chic» επιστρέφουν και μας προβληματίζουν πιο πολύ από ποτέ.

Στην αρχή ελπίζαμε ότι το κίνημα του body positivity θα μας οδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση, αφήνοντας για πάντα πίσω κάθε πρότυπο που πρόσταζε η μόδα για το σώμα μας. Αντιθέτως όμως, μια νέα πραγματικότητα μας περιμένει: Η εμμονή με τα πολύ αδύνατα γυναικεία σώματα επιστρέφει και ξανά προς τη δόξα τραβά.

Παρατηρώντας τα shows από τις παγκόσμιες εβδομάδες μόδας που πραγματοποιήθηκαν αυτόν και τον προηγούμενο μήνα, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η συμπερίληψη των plus-size μοντέλων έχει μειωθεί σημαντικά. Κάποιοι σχεδιαστές μάλιστα δεν επέλεξαν ούτε ένα (έστω τυπικά) curvy μοντέλο στην πασαρέλα τους. Για όσους πάλι παρακολούθησαν ευλαβικά τις τάσεις όλης της χρονιάς, έμοιαζε αναμενόμενο ότι μαζί με τα extra χαμηλοκάβαλα παντελόνια και τις micro mini φούστες των late 90s και 00s, θα ξυπνούσε και η εμμονή με τα «skinny» σώματα εκείνης της εποχής.

Αυτή τη στιγμή στο TikTok το hashtag «size 0 is coming back», κερδίζει ολοένα και περισσότερη αναγνωρισιμότητα. Μεγάλη αίσθηση κάνει και το γεγονός ότι πολλά κορίτσια χρησιμοποιούν το χαρακτηριστικό audio του supermodel Bella Hadid «My name is, my name is Bella Hadid» για να αναρτήσουν videos που επιδεικνύουν την αδύνατη σιλουέτα τους ή κάποια πολύ περιοριστικά διατροφικά tips. Και ενώ η Bella μπορεί να μην εμπλέκεται άμεσα σε αυτά τα TikToks, η πλέον ανησυχητικά αδυνατισμένη της φιγούρα εμπνέει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κοριτσιών και νέων γυναικών.

Είναι ενδιαφέρον (αλλά όχι μη αναμενόμενο) το γεγονός ότι ακόμα και οι Kardashians έχουν συνδεθεί άμεσα με την επιστροφή του «skinny» προτύπου. Η αρχή, από ό,τι φαίνεται, έγινε το 2022 όταν η Kim Kardashian φόρεσε το ιστορικό φόρεμα της Marilyn Monroe για να εμφανιστεί στο Met Gala. Η ίδια παραδέχτηκε ότι για να χωρέσει μέσα στο συγκεκριμένο φόρεμα έχασε 10 κιλά μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες.

Και αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας, αφού η Kim και η αδερφή της η Chloé δείχνουν πιο αδύνατες από ποτέ. Φήμες επιμένουν ότι οι δυο αδερφές έχουν αφαιρέσει ακόμα και τα BBL (Brazilian Butt Lift) ή τα επιθέματα από τους γοφούς τους.

Πάνε οι πλούσιες καμπύλες της Kim που ενέπνευσαν τόσες γυναίκες οι οποίες δεν είχαν τις λεπτεπίλεπτες αναλογίες ενός μοντέλου. Το μεγάλο στήθος, η λεπτή μέση, οι γεμάτοι μηροί και ίσως το πιο σημαντικό από όλα, τα πολύ μεγάλα οπίσθια, ήταν το πιο ποθητό στιλ σώματος που γέμιζε τα feed μας σε όλα τα social media, τουλάχιστον τα δέκα τελευταία χρόνια. Είναι λοιπόν οι καμπύλες εκτός; Δύσκολα μπορεί να απαντηθεί κάτι τέτοιο με σιγουριά. Αυτό που γνωρίζουμε απόλυτα είναι ότι πάντοτε θα υπάρχει ένα πρότυπο ομορφιάς έτοιμο να αντικαταστήσει ένα άλλο, μέσα στον ατελείωτο κύκλο της μόδας.

Τι γίνεται όμως όταν ένα πρότυπο είναι οριακά επικίνδυνο; Κάθε millennial μπορεί να ανακαλέσει στο μυαλό του την πίεση που δέχονταν από τα media και τα περιοδικά με τα υπερβολικά skinny σώματα. Σας λέει κάτι το τοξικό trend των 90s που άκουγε στο όνομα «heroin chic»; Οι εύθραυστες φιγούρες (κυρίως ως αποτέλεσμα των καταχρήσεων) των Kate Moss και Gia Carangi ήταν η επιτομή της τότε ομορφιάς. Και για να μην παρεξηγηθώ, υπάρχουν όντως σώματα που είναι φυσικά και χωρίς κάποια προσπάθεια αδύνατα. Όταν όμως κάποιος επιμένει με εξαντλητικές δίαιτες και ανορθόδοξα μέσα να φτάσει ένα τέτοιο αποτέλεσμα στα άκρα, τότε πλέον δεν μιλάμε για μια υγιής εμφάνιση.

Δεν έχει πολύ καιρό που η New York Post κυκλοφόρησε ένα άρθρο με τίτλο: «Bye-bye booty: Το heroin chic επέστρεψε». Οι αντιδράσεις ήταν έντονες με ακτιβιστές του body positivity όπως η Jameela Jamil να ζητούν από την εφημερίδα να ανακαλέσει, αλλά η ζημιά είχε γίνει ήδη. Αντίστοιχα στο βίντεο που μοιράστηκε στο TikTok αναφέρει: «Το δοκιμάσαμε αυτό τη δεκαετία του 1990 και χιλιάδες άνθρωποι ανέπτυξαν διατροφικές διαταραχές. Είχα και εγώ μια για σχεδόν 20 χρόνια. Δεν το κάνουμε ξανά αυτό. Τα σώματά μας δεν είναι trends. Οι σωματότυποί μας δεν είναι trends. Άντε γ@@@@»

Και έχει απόλυτο δίκιο.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice