Μετά τη διάγνωσή τους με καρκίνο
Κέιτ Μίντλετον: Όλοι οι συμβολισμοί και τα χολιγουντιανά «δάνεια» στο βίντεό της
Ο υψηλός συμβολισμός και ο τρόπος να αποφευχθούν δυσάρεστες και ενοχλητικές ερωτήσεις
Η προσευχή, το κρυμμένο μήνυμα και το νόημα του σημείου όπου έγινε η κινηματογράφιση του βίντεο της Κέιτ Μίντλετον
Η αλήθεια είναι πως το Παλάτι και γενικώς το Στέμμα της Βρετανίας δεν έχει συνηθίσει ούτε τον Τύπο, αλλά ούτε και την κοινή γνώμη σε αφηγήσεις όπως αυτή που επέλεξε η Κέιτ Μίντλετον χθες για να ανακοινώσει το τέλος των χημειοθεραπειών της και τη σταδιακή επιστροφή της στην κανονικότητα και τη δημόσια ζωή.
Και κανείς δεν αμφισβήτησε το προσεγμένο βίντεο της Μίντλετον, ούτε τις καλές προθέσεις της βασιλικής οικογένειας να μοιραστεί τα χαρμόσυνα νέα του τέλους μίας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου για το ζευγάρι Κέιτ και Γουίλιαμ μετά τη διάγνωση της πριγκίπισσας της Ουαλίας με καρκίνο πέρσι τον χειμώνα.
Όμως, πολλοί εκτός από το συγκινητικό του πράγματος είχαν να παρατηρήσουν και μια σειρά άλλων νέων φαινομένων στον τρόπο με τον οποίο τόσο το ζευγάρι, όσο και η βασιλική οικογένεια προσέγγισε, σχεδόν Χολιγουντιανά, και μέσα από άπειρους συμβολισμούς αυτό το τέλος μιας δύσκολης περιόδου και την αρχή μίας αχαρτογράφητης νέας φάσης στη ζωή του ζευγαριού, αλλά και του θεσμού της βασιλείας στη Βρετανία.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το BBC όλο αυτό ήταν σαν το Νόρφολκ να συνάντησε το Χόλιγουντ και τα δυο μαζί την αισθητική του Instagram του βασιλικού ζευγαριού.
Κατ’ αρχάς επρόκειτο για μία καλά φροντισμένη προσέγγιση αναφορικά με τη δημοσιοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών που αφορούσαν την υγεία της πριγκίπισσας και με την κινηματογράφιση του πρότζεκτ να γίνεται από τον έμπειρο Will Warr. Μετά ήταν οι συμβολισμοί που κατάφεραν να χωρέσουν σ’ αυτό το τρίλεπτο βίντεο, με τις εναλλαγές στα πλάνα και τις αλλαγές στα ρούχα των βασικών «πρωταγωνιστών» να υποδηλώνουν ότι χρειάστηκαν περισσότερες από μία κινηματογραφικές λήψεις και σοβαρό μοντάζ ώστε να προκύψει το απαιτούμενο αποτέλεσμα.
Γιατί, όμως, επιλέχθηκε το Νόρφολκ γι’ αυτό το βίντεο; Σύμφωνα με τους ειδήμονες είναι ένα σημείο κυριολεκτικά μέσα στη φύση, πολύ μακριά από τις κλειστές, μεγαλόπρεπες αίθουσες που επιλέγονταν παλιά, προκειμένου να βιντεοσκοπηθούν σημαντικά μηνύματα. Επίσης, το να ακούγεται η φωνή της Μίντλετον σε μία απολύτως προσωπική αφήγηση, κυριολεκτικά μέσα στα δέντρα και το πράσινο, θεωρήθηκε από τους image makers ως μία κίνηση υψηλού συμβολισμού: η «νικήτρια» Κέιτ μιλά για το δύσκολο ταξίδι της με τον καρκίνο μέσα από ένα ιαματικό, θεραπευτικό περιβάλλον που μπορεί να λειτουργήσει καταπραϋντικά όχι μόνο για όσους ενδιαφέρονται για τη δική της κατάσταση, αλλά και για εκατομμύρια ανθρώπους και τις οικογένειές τους που βιώνουν το ίδιο σκληρό μονοπάτι της ασθένειας.
Όλο αυτό είναι ένας καινούριος τρόπος, μακριά από τις βασιλικές ανακοινώσεις της παλιάς σχολής, που παρέμεναν στεγνές και απολύτως εναρμονισμένες με το σκληρό πρωτόκολλο του παλατιού.
Αυτή η πολύ πιο γενναιόδωρη αντιμετώπιση ακολουθεί την τάση των διασημοτήτων και των δημόσιων προσώπων να στέλνουν τα μηνύματά τους απευθείας στο κοινό, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και όχι τις συμβατικές ειδήσεις ή μια συνέντευξη. Επίσης, και σύμφωνα με όσους γνωρίζουν, τέτοιες στρατηγικές επιτρέπουν μεγάλο έλεγχο του μηνύματος - με την υποβλητική μουσική και το επιδέξιο μοντάζ να οδηγούν την ιστορία προς τα εμπρός, παρά τις όποιες ερωτήσεις μπορεί να προκύψουν σχετικά με την υγεία ή τη θεραπεία της Μίντλετον ή ακόμα ακόμα και το ευαίσθητο ερώτημα που αφορά τις δραματικές επιπτώσεις της χημειοθεραπείας στην εξωτερική της εμφάνιση και δεν τολμά κανείς να ακουμπήσει.
Το να βλέπει η κοινή γνώμη την πριγκίπισσα Κάθριν στο δάσος με ένα μακρύ κομψό φόρεμα σε στιλ δεκαετίας του 1970, την κάμερα να κάνει «ζουμ» στα μακριά μαλλιά της που ανεμίζουν στο φύσημα του αέρα, πρακτικά «κλέβει» τη ματιά των θεατών και ενδεχομένως αποτρέπει δυσάρεστες σκέψεις και ενοχλητικά ερωτήματα.
Το ότι τα πλάνα εναλλάσσονται ανάμεσα στην Κέιτ και τον σύζυγό της πρίγκιπα Ουίλιαμ και τα παιδιά τους, στέλνει ένα πραγματικό μήνυμα ενότητας από μια οικογένεια που δοκιμάστηκε για καιρό, ωστόσο τα κατάφερε, φροντίζοντας ταυτόχρονα τα παιδιά της να έχουν μια υγιή αντιμετώπιση μακριά από δράματα και προβληματικές επαφές με τη δημοσιότητα και τα αδιάκριτα βλέμματα.
Πάνω από τις εικόνες υπάρχει η αφήγηση της Catherine, σε στυλ κινηματογραφικής αφήγησης με voice over, που «σφραγίζει» διακριτικά, αλλά σταθερά την αίσθηση της συγκρατημένης αισιοδοξίας της, καθώς καλωσορίζει το τέλος της χημειοθεραπείας της, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει την ευθραυστότητα της ζωής.
Στο βίντεο υπάρχει σχεδόν ο απόηχος μιας ταινίας όπως το About Time, με τη μελαγχολική μουσική, το θάρρος απέναντι στη θλίψη και μια αφήγηση που επιβεβαιώνει τη ζωή, για το πώς μια οικογένεια μπορεί να αλλάξει για πάντα από απρόσμενα γεγονότα. Οι συγκρίσεις εδώ γίνονται απευθείας με τον κινηματογράφο και όχι με δελτία ειδήσεων ή συμβατικές τακτικές δημοσίων σχέσεων.
Υπάρχει επίσης σαφής επίγνωση του τρόπου με τον οποίο αυτή η ταινία μικρού μήκους μπορεί να αποκωδικοποιηθεί και να ερμηνευθεί από πολλές οικογένειες που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο στη δική τους ζωή. Ο επίλογος αυτής της προσωπικής αφήγησης, όπως αναφέρει και ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, μοιάζει κάπως με οικουμενική προσευχή, η προσευχή μιας επιζώσας του καρκίνου που μπορεί να ακουστεί σε κάθε σπίτι, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, θρησκεύματος ή εθνικότητας.
«Σε όλους εκείνους που συνεχίζουν το δικό τους ταξίδι με τον καρκίνο - παραμένω μαζί σας, δίπλα-δίπλα, χέρι-χέρι. Μέσα από το σκοτάδι, μπορεί να βγει το φως, γι' αυτό αφήστε αυτό το φως να λάμψει δυνατά», ακούγεται να λέει η Μίντλετον και φυσικά δεν υπάρχει τίποτα προσποιητό εδώ. Αλλά και τίποτα τυχαίο.
Με πληροφορίες από BBC.com