Η Αμερικανίδα σταρ μίλησε για την κατάσταση της υγείας του αγαπημένου ηθοποιού
«Αγαπώ αυτόν τον τύπο τόσο πολύ» - Η κόρη του Μπρους Γουίλις μοιράστηκε φωτογραφίες με τον πατέρα της
Η Ταλούλα Γουίλις δημοσίευσε ένα κολάζ φωτογραφιών με τον πατέρας της, που συνεχίζει να παλεύει με τη μετωποκροταφική άνοια
Η κόρη του Μπρους Γουίλις μοιράστηκε φωτογραφίες με τον πατέρα της - Η Ταλούλα Γουίλις δημοσίευσε ένα κολάζ φωτογραφιών με τον πατέρας της, που συνεχίζει να παλεύει με τη μετωποκροταφική άνοια
Η κόρη του Μπρους Γουίλις, Ταλούλα, μοιράστηκε μερικές φωτογραφίες με τον πατέρα της, καθώς εκείνος συνεχίζει να παλεύει με τη μετωποκροταφική άνοια.
«Έι, αγαπώ αυτόν τον τύπο τόσο πολύ και το να νιώθεις συναισθήματα είναι δύσκολο πράγμα, αλλά είμαι τόσο ευγνώμων που τα αφήνω να ρέουν μέσα μου τώρα αντί να αποσυνδέομαι από αυτά! Από τα αρχεία για πάντα» έγραψε στη λεζάντα η Ταλούλα Γουίλις τη Δευτέρα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η ίδια τον προηγούμενο Μάρτιο με μια ανάρτηση πάλι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μοιράστηκε οτι διαγνώστηκε με αυτισμό. Στα πλάνα που δημοσίευσε η Ταλούλα, φαίνεται ο Μπρους Γουίλις να την κρατά αγκαλιά, όσο απαντούσε σε ερωτήσεις στο κόκκινο χαλί. Όσο ο μπαμπάς της παραχωρούσε την συνέντευξη, εκείνη έτριβε το ξυρισμένο κεφάλι του με το χέρι της και έπαιζε με τα αυτιά του.
Εκτός από την Tαλούλα, ο Μπρους Γουίλις έχει ακόμα δύο κόρες, την Ράμερ και την Σκάουτ, από τον γάμο του με την Ντέμι Μουρ. Η οικογένεια του ηθοποιού, συμπεριλαμβανομένης της νυν συζύγου του Έμμα Χέμινγκ Γουίλις, ανακοίνωσε τη διάγνωση της μετωποκροταφικής άνοιας τον Φεβρουάριο του 2023, όταν ο ηθοποιός ήταν 67 ετών.
Η πάθηση μετωποκροταφική άνοια (FTD)
Η μετωποκροταφική άνοια είναι συνολικά η 4η συχνότερη μορφή άνοιας, συνιστώντας το 5-10% όλων των περιστατικών. Ωστόσο, το ανθρώπινο και κοινωνικό της κόστος είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο αν ληφθεί υπόψιν το φάσμα των ανοιών με πρώιμη έναρξη: στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 45 και 64 ετών, προσβάλλει σχεδόν τον ίδιο αριθμό ατόμων με τη νόσο Alzheimer, ενώ σε ηλικίες κάτω των 60 γίνεται το συχνότερο αίτιο άνοιας.
Η μετωποκροταφική άνοια εμφανίζεται συνήθως στην έκτη δεκαετία της ζωής. Κάποιες μελέτες θέτουν τη μέση ηλικία έναρξης της νόσου στα 58 έτη.
Περίπου 60% των πασχόντων είναι μεταξύ 45 και 64 ετών. Η εμφάνιση της νόσου πριν τα 40 και μετά τα 75 είναι ασυνήθης.
Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, δεν είναι σπάνια η καθυστερημένη ή η λανθασμένη διάγνωση. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ότι η πραγματική συχνότητα της μετωποκροταφικής άνοιας είναι μεγαλύτερη από αυτή που αναδεικνύεται στις μελέτες.
Ποιες είναι οι μορφές και ποια τα συνήθη συμπτώματα της μετωποκροταφικής άνοιας;
Όπως αναφέρει το neurologos.gr, για πρακτικούς διαγνωστικούς λόγους, οι διάφοροι υπότυποι μετωποκροταφικής άνοιας ταξινομούνται με βάση τα πρωτοεμφανιζόμενα συμπτώματα (τα οποία δεσπόζουν στην κλινική εικόνα). Ωστόσο, η κατάταξη αυτή δεν έχει απόλυτο χαρακτήρα. Η ίδια νόσος (με τις συγκεκριμένες ιστολογικές αλλοιώσεις) μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικά αρχικά συμπτώματα ακόμα και σε περιπτώσεις που υπάρχουν πολλά προσβεβλημένα άτομα εντός της ίδιας οικογένειας.
Τα διαφορετικά κλινικά σύνδρομα που εντάσσονται στο φάσμα των μετωποκροταφικών ανοιών είναι τα ακόλουθα:
Με κύριο αρχικό σύμπτωμα την προοδευτική μεταβολή της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς. Η μορφή αυτή είναι η πιο συχνή. Ονομάζεται συμπεριφορική ή μετωπιαία παραλλαγή της μετωποκροταφικής άνοιας (behavioral variant FTD)
Με κύριο αρχικό σύμπτωμα την προοδευτική διαταραχή του λόγου
Πρόκειται για τρία διαφορετικά σύνδρομα τα οποία συλλογικά κατατάσσονται ως Πρωτοπαθείς Προϊούσες Αφασίες (Primary Progressive Aphasias – PPA):
- Προϊούσα μη ρέουσα αφασία (Progressive Non Fluent Aphasia – PNFA)
- Σημασιολογική άνοια ή κροταφική παραλλαγή της μετωποκροταφικής άνοιας (Semantic Dementia – SD)
- Λογοπενική πρωτοπαθής προϊούσα αφασία (Logopenic PPA)
Με συνύπαρξη κινητικών διαταραχών
Είναι ετερογενής ομάδα παθήσεων, ορισμένες εκ των οποίων οδηγούν σε συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της νόσου Parkinson:
- Φλοιοβασικό Σύνδρομο (Corticobasal Syndrome)
- Προϊούσα Υπερπυρηνική Παράλυση (Progressive Supranuclear Palsy)
- Μετωποκροταφική άνοια με παρκινσονισμό (FTD with Parkinsonism)
- Μετωποκροταφική άνοια – Νόσος Κινητικού Νευρώνα (FTD – Motor Neuron Disease)