Ο σχεδιαστής James Galanos, που έφυγε απ΄τη ζωή στα 92 του

Ο Eλληνοαμερικανός άρχοντας του prêt-a-porter δημιουργούσε ρούχα "για τις γυναίκες που έχουν χρήματα"

Για πολλές δεκαετίες, έντυσε με τις δημιουργίες του όλη την ελίτ της Αμερικής. Ο ελληνοαμερικανός σχεδιαστής James Galanos απεβίωσε την Κυριακή, 30 Οκτώβρη, στο σπίτι του στο Δυτικό Χόλυγουντ.

Είχε σχεδιάσει για την Marylin Monroe και την Grace Kelly, ενώ υπήρξε αγαπημένος σχεδιαστής της Nancy Reagan. Το ταλέντο του τιμήθηκε με πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων και με το δικό του αστέρι στο Fashion Walk of Fame της Νέας Υόρκης.

Nancy Reagan, 1981, με φόρεμα του J.Galanos

Από την αρχή της καριέρας του, o Galanos είχε ξεκάθαρο στόχο: ποιότητα και υψηλή ραπτική. Δεν αναζήτησε ποτέ ευρύ πελατολόγιο, ούτε συνήθιζε να διοργανώνει επιδείξεις μόδας.

Όπως είχε πει κάποτε, δημιουργούσε ρούχα για ένα συγκεκριμένο τύπο γυναίκας, για «εκείνη που έχει χρήματα». Απευθυνόταν στην αφρόκρεμα Ευρώπης και Αμερικής: οι κομψές κυρίες της υψηλής κοινωνίας, που λάτρευαν την πολυτέλεια, υπήρξαν αφοσιωμένοι πελάτες του και τον εμπιστεύονταν απόλυτα.

Νέα Υόρκη, 80s 

«Φορώντας Τζίμι δεν ξεπερνάς ποτέ τα όρια. Είναι εκείνος που καθόρισε τα πρότυπα» δήλωσε κάποτε η Nancy Reagan, σε συνέντευξή της στο Vanity Fair. «Τα φορέματά του είναι τόσο όμορφα που μπορούν να φορεθούν και ανάποδα» σχολίασε, κάποια άλλη στιγμή, η ίδια.

Ο James Galanos γεννήθηκε το 1924, στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Ο πατέρας του, Γρηγόρης Γαλανός, και η μητέρα του Ελένη Γοργολιάτου, είχαν καταγωγή από την Νάουσσα της Πάρου, και διατηρούσαν ένα μικρό εστιατόρια στο νότιο New Jersey. Ο James αποφάσισε όμως να ακολουθήσει διαφορετική πορεία.

Simone D'Aillencourt με φόρεμα του James Galanos, φωτογραφία Nina Leen, 1959.

Simone D'Aillencourt με φόρεμα του James Galanos, φωτογραφία Nina Leen, 1959.

Σπούδασε μόδα στο Traphagen School of Fashion της Νέας Υόρκης και το 1943, όταν αποφοίτησε, έπιασε δουλειά ως βοηθός σχεδιαστή. Συνέχισε την μαθητεία του στα κινηματογραφικά στούντιο της Κολούμπια, με μέντορά του τον ενδυματολόγο Ζαν Λουί, και έπειτα στο Παρίσι στον μετρ της υψηλής ραπτικής, Ρομπέρ Πιγκέ. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Νέα Υόρκη Μετά από μια σύντομη παραμονή στο «prêt a porter», εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Καλιφόρνια, όπου πέρασε το υπόλοιπο της ζωής και της καριέρας του.

Πάντα πιστός στο πνέυμα των λιτών, πλην εντυπωσιακών, γραμμών, όπως το «μικρό, μαύρο φόρεμα», στο οποίο ορκίζονταν, μεταξύ άλλων, η Μαρλέν Ντίτριχ, η Ρόζαλιντ Ράσελ, η Νταϊάνα Ρος, αλλά και ολόκληρη η αμερικανική οικονομική ελίτ.

Vogue, Απρίλιος 1968

Vogue, Απρίλιος 1968 

Το 1998 αποσύρθηκε από το χώρο της μόδας. Όταν ερωτήθηκε ποιο θεωρεί ότι ήταν  το αποκορύφωμα της καριέρας του, εκείνος απάντησε αποστομωτικά  «Αποκορύφωμα της καριέρας μου είναι ότι υπήρξα για 46 χρόνια».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice