Εσείς ξέρετε τι είναι οι Νεο-λολ-γισμοί;

Η Αναστασία Βουτσά αποτυπώνει με το πενάκι της πάνω σε αντικείμενα την κρυμμένη παράνοια μέσα στις γλωσσικές παροιμίες, ιδιωματισμούς και εκφράσεις

Πώς μοιάζει μια «Ντακιουρία»; Τι είναι η «Μάν(ν)α εξ’ ουρανού»; Πίστευες ποτέ ότι θα σε πουν «Ψωνάρα» ή «Ψηλομύτα» και θα σου αρέσει κιόλας; Αν όλα τα παραπάνω ερωτήματα σου φαίνονται παραληρηματικά, καλά κανείς! Γιατί τα σχέδια της Αναστασίας Βουτσά είναι ακριβός αυτό.

Λάτρης των λογοπαιγνίων και τον παροιμιών, η Αναστασία δημιουργεί σχέδια/κατασκευές (μαγνητάκια,μπρελόκ,κοσμήματα) εμπνευσμένα από παροιμίες, φράσεις και λογοπαίγνια. Στη δημιουργία του brand Νεο – λολ – γισμοί [που είναι και αυτό ένα ακόμη λογοπαίγνιο, ένας συνδυασμός της λέξης νεολογισμός και της ιδιαίτερα δημοφιλούς έκφρασης λολ – δηλ. Lol, (λολ) = laughing out loud = hahaha] οδηγήθηκε μέσω της πολύ ιδιαίτερης δουλειά της στην οποία απασχολείται τον τελευταίο χρόνο. Η Αναστασία εργάστηκε ως Εικαστική Θεραπεύτρια στην ΜΚΟ ΕΔΡΑ με παιδάκια με αυτισμό και μαθησιακές δυσκολίες. Δουλεύοντας με ένα παιδάκι, δημιούργησε την πρώτη της οπτικοποιημένη παροιμία. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Αναστασία έχεις σπουδές στο σχέδιο;

Οι σπουδές μου ξεκίνησαν με foundation σε art & design στο University of Roehampton όπου δούλεψα πάνω σε διάφορα είδη σχεδίου όπως αρχιτεκτονικό, το ελεύθερο σχέδιο και με διάφορα υλικά όπως πηλό, ξύλο, καμβά. Το επόμενο μου βήμα ήταν να πάω στο University of Reading όπου και πήρα συνδυαστικό πτυχίο πάνω στην Τέχνη και τη Ψυχολογία. Το πτυχίο αυτό αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της μετέπειτα δουλειάς μου και μου προσέφερε την απαραίτητη τεχνογνωσία για να εξελιχθώ. Εκεί πειραματίστηκα με αναλογική φωτογραφία, περφόρμανς, χτίσιμο εγκαταστάσεων, παραγωγή ταινιών, life drawing, publications και διάφορα άλλα πρότζεκτ που με φέρανε ένα βήμα κοντά στο να μάθω πως μπορώ να μετατρέψω την δημιουργικότητα μου σε επαγγελματισμό. Τον τελευταίο χρόνο δούλεψα ως Εικαστική Θεραπεύτρια στην ΜΚΟ ΕΔΡΑ με παιδάκια με αυτισμό και μαθησιακές δυσκολίες το οποίο μου άνοιξε καινούρια μονοπάτια αντίληψης της τέχνης, αλλά και της ζωής γενικότερα. Παράλληλα έκανα μαθήματα πατρόν ραπτικής στην σχολή «ασκαρδαμυκτί» και από Σεπτέμβριο ξεκινάω το master μου πάνω στην  «Ψυχοθεραπεία μέσω Τέχνης» στο University of Roehampton στην Αγγλία.

Σελιδοδείκτης «Δεν τρέχει κάστανο».

Πώς σου ήρθε η ιδέα να οπτικοποιήσεις τα ευφάνταστα λογοπαίγνια που σκέφτεσαι ή τις παροιμίες και να τα μεταμορφώσεις σε αντικείμενα που μπορεί να κουβαλά ο καθένας καθημερινά μαζί του;

Στην δουλειά μου για να χτίσεις μια όμορφη θεραπευτική σχέση πρέπει να ακούς τα θέλω του άλλου και να μην γίνεσαι παρεμβατικός. Παραδείγματος χάριν, δούλευα με ένα παιδάκι δεν ήθελε να το κοιτάνε όταν εκείνο ζωγράφιζε και μόνο όταν ζωγράφιζες δίπλα του είχε την άνεση να δουλέψει. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας μας ζωγράφισα ένα αχλάδι με ουρά τίγρης οπτικοποιώντας το «Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά» και εκείνο ξεκαρδίστηκε. Μπουμ! Αυτό ήταν! Συνειδητοποίησα ότι με το χιούμορ μπορώ να συνδυάσω την αγάπη μου για σαρκασμό, παιχνίδι, χιούμορ, δημιουργικότητα και την αγάπη μου στο να βοηθάω τους γύρω μου να νιώθουν καλά και να είναι χαρούμενοι. Αν ένα τόσο απλό σκίτσο άλλαξε την διάθεση ενός από τους πιο δύσκολους κριτές, ενός παιδιού, τότε κατάλαβα ότι είναι πιθανό να μπορέσω να το καταφέρω και με άλλους και το πάθος μου να μοιράσω χαμόγελα ήταν η κινητήριος δύναμή μου.

Υπάρχει λογοπαίγνιο που να σε έχει δυσκολέψει ή σου βγαίνει η εικόνα με το που το ακούς;

Για κακή τύχη των κοντινών μου ανθρώπων, που ακούνε τις ιδέες μου ολημερίς και ολονυχτίς, όχι… Μου έρχεται η εικόνα αμέσως, ακόμα και αν πολλές φορές βγάζει νόημα μόνο σε εμένα! Απορημένες εκφράσεις και μορφασμοί απόγνωσης και ατάκες τύπου «Ιιιιιιιιι, κακόοοο» ήταν και είναι και θα είναι μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μου. (Σόρρυ φρεντς!) Χρησιμοποιώ αυτή την άμεση οπτικοποίηση των φράσεων ως σήμα κατατεθέν της δουλειάς  και όταν κάποιος μου στέλνει ατάκα, λογοπαίγνιο, παροιμία της επιλογής του είναι έτοιμο σε χρόνο ντε τε.

Θυμάσαι πιο ήταν το πρώτο σου;

Το πρώτο μου σχέδιο άτυπα ήταν το «Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά», άλλα το πρώτο που όρισε και το ξεκίνημα των Νεο- λολ - γισμών ήταν το «Ψωνάρα».

Σελιδοδείκτης «Ψωνάρα».

Και σε σκουλαρίκι!

Ποιο είναι το πιο επιτυχημένο; Αυτό που αγκάλιασε πιο πολύ ο κόσμος;

Έχω παρατηρήσει ότι αλλάζει ανάλογα με την ηλικία. Το «Ψωνάρα» και το «Ψηλομύτα» όμως, είναι δυο σχέδια που έχουν απήχηση ανεξαρτήτως ηλικίας.

Προσωπικό σου αγαπημένο;

Όλα τα έφτιαξα με την ίδια ευχαρίστηση και κέφι! Μπορώ να πω όμως ότι το «Είσαι λίγο παπάρας, ε?» με διασκεδάζει και ταιριάζει στην στάση ζωής που θέλω να έχω, δηλαδή να μεταμορφώνω μια κατάσταση από θλιβερή και άσχημη σε κωμική. Όποτε βλέπω αυτό το σχέδιο φαντάζομαι ένα ζευγάρι να ξεκινάει με τσακωμό και να ανταλλάζουν προϊόντα με το σχέδιο αυτό και να τα βρίσκουν με το να λύνονται στα γέλια. ΠΡΟΣΟΧΗ «Μόνο για ανθρώπους χιουμορίστες και με ανοχή και αγάπη στον αυτοσαρκασμό!».

ηγδσφηγκ

Και ενώ οι Νεο – λολ – γισμοί μετρούν μόλις λίγους μήνες ζωής, παρατήρησα μέσω του Instagram, όπου και σε ανακάλυψα, πως προέκυψαν γρήγορα συνεργασίες, όπως αυτή με το e – food. Περίμενες να γίνουν viral τόσο γρήγορα;

Έχω δουλέψει με πολλή αφοσίωση και επιμονή σε αυτό το πρότζεκτ. Δεν ήξερα ότι θα μαθευτεί με τέτοιους ρυθμούς αλλά με χαρά είδα και σε πράξη το πόσο μεταδοτικό είναι το χιούμορ, η διάθεση για καλαμπούρι και η ανταπόδοση σκληρής δουλειάς.

Γιατί πιστεύεις ότι αρέσουν τόσο τα λογοπαίγνια στον κόσμο και γιατί είναι τόσο δημοφιλή αυτό τον καιρό;

Ο Φρόυντ με το βιβλίο/μελέτη του «Το ευφυολόγημα και η σχέση του με το ασυνείδητο» δίνει την τέλεια απάντηση σε αυτό το ερώτημα και εξηγεί σε βάθος τι είναι το χιούμορ, ο σαρκασμός και με τι μηχανισμούς το επεξεργαζόμαστε. Έχοντας διαβάσει αυτό το θεωρητικό βιβλίο και βλέποντας σε πράξη την ανταπόκριση του κόσμου θα απαντήσω ως εξής: Πάντα μας σοκάρει κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει και το δεχόμαστε με την δική μας ερμηνεία και τρόπο. Τα λογοπαίγνια είναι αναπάντεχα, γιατί είναι λέξεις που χρησιμοποιούμε όλοι μας καθημερινά. Όταν μας παρουσιάζεται η περίεργη απεικόνιση τους και ο περίεργος χιουμοριστικός τους συνδυασμός μας φαίνεται αλλόκοτο και αστείο. Το κωμικό είναι κάτι άμεσο, γρήγορο και είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος να διαχειρίζεσαι τη ζωή σου. Για παράδειγμα είχα περάσει μια δύσκολη εβδομάδα και όταν πήγα στην παράσταση Λογοπαίγνια fright night και άκουσα τα λογοπαίγνια του αγαπημένου μου stand up comedian Ηλία Φουντούλη, έφυγε όλη η ταλαιπωρία και το μόνο μου πρόβλημα ήταν η κολλητή μου που όποτε γελάει σε χτυπάει παράλληλα.

Για την ώρα βλέπουμε τα σχέδιά σου σε μαγνητάκια, μπρελόκ, σελιδοδείκτες, σκουλαρίκια, νεσεσέρ. Να περιμένουμε να τα δούμε και σε περισσότερα αντικείμενα;

Ένα ακόμα μότο του brand μου είναι να μην επαναπαύομαι με μία ιδέα μου ;h με συγκεκριμένα προϊόντα. Τσάντες και μπλουζάκια είναι στα άμεσα σχέδια μου. Σε συνεργασία με τον Νίκο Σταθόπουλο, εικαστικό και designer/ constructor, συζητάμε την επέκταση σε άλλα υλικά και προϊόντα όπως plexiglass και είδη σπιτιού. Επίσης πιστεύω πολύ στην δύναμη της αλληλοϋποστήριξη νέων σχεδιαστών και σε collab projects. Μέσα από συνεργασίες μπορούν να προκύψουν απίθανες ιδέες. Μετά την πρόσφατη συνεργασία με το e - food εμπνεύστηκα στο να δουλέψω πιο πολύ με θεματολογία φαγητού και έτσι μαζί με τον Τζώρτζη Μαρκομιχελάκη, προγραμματίζουμε να συνδυάσουμε τις ευφάνταστες συνταγές του και τα λογοπαίγνια μου με τα δικά μου χιουμοριστικά σκίτσα. Επίσης με την Νικολέτα Βερναδάκη, ιδρύτρια της εταιρίας ETHOS. με φυσικά καλλυντικά, θα ντύσουμε κρέμες με δικά μου σχέδια. Φυσικά, οι ιδέες δεν τελειώνουν ποτέ. 

Αγόρασε το αγαπημένο σου item Νεο - λολ - γισμοί εδώ.

Ακολούθησε το brand Νεο - λολ - γισμοί στο Instagram.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice