Petra Leather and handmade Accessories: As unique as you!

Η Πέτρα Καρυώτη σχεδιάζει το απόλυτο γυναικείο αξεσουάρ

Petra Leather and handmade Accessories: Συνέντευξη με τη δημιουργό του label Πέτρα Καρυώτη.

Η Πέτρα Καρυώτη είναι ένα νέο, δροσερό, χαμογελαστό και σκληρά εργαζόμενο κορίτσι. Αν ζεις στη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τη γνωρίζεις! Κι αν δεν την γνωρίζεις προσωπικά,  την αναγνωρίζεις από τη φωνή της, αφού είναι ραδιοφωνικός παραγωγός τα τελευταία… άπειρα χρόνια στο Ράδιο Θεσσαλονίκη. Η Πέτρα, εκτός από δουλευταρού, είναι και ένα ανήσυχο, δημιουργικό πλάσμα. Η τελευταία της τρέλα ονομάζεται Petra Leather and handmade Accessories, ένα label ανεξάρτητο και ψυχωμένο όσο λίγα, που περιλαμβάνει υπέροχες χειροποίητες τσάντες. Έχουν στιλ και χαρακτήρα, είναι ιδανικές για όλες τις περιστάσεις μιας γυναικείας καθημερινότητας, αποθεώνουν το individual style. Στις τσάντες της, οι έννοιες «χειροποίητο» και «προσωπικό» απαντούν στην ιδανική τους μορφή. Πώς το κάνει; Τη ρωτήσαμε.

Ο πολύχρωμος παράδεισος της Πέτρας Καρυώτη φοριέται τρελά!

Πώς σου γεννήθηκε η ιδέα να σχεδιάσεις τσάντες; Πώς μια γυναίκα με καθημερινή σκληρή εργασία, τρία παιδιά, και σκύλο, αποφασίζει μια μέρα να βρει χρόνο και για να σχεδιάσει το απόλυτο αξεσουάρ;

Το να συνδυάζεις καριέρα και οικογένεια είναι σχεδόν αδύνατο... Για αυτό και δεν κάνω καριέρα, αλλά αφιερώνω τον ελάχιστο χρόνο μου, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα, σε πράγματα που με εκφράζουν και ενέχουν μέσα τους τη δημιουργία. Πάντα -οι φίλοι μου το γνωρίζουν καλά- μου άρεσε να κατασκευάζω, σχεδιάζω, δημιουργώ. Από το τίποτα ένιωθα ότι έπρεπε να σωματοποιήσω τη σκέψη μου. Χρησιμοποιούσα χαρτί, κόλα, χάντρες, νήματα, καρφιά και ό,τι άλλο μεμονωμένα για άλλους αποτελούσε σκουπίδι. Με το που πήρα όμως τη ραπτομηχανή άνοιξε ένας ολοκαίνουργιος κόσμος! Πειραματίστηκα αρκετά, κατέστρεψα αρκετά υφάσματα και δέρματα, και συνειδητοποίησα ότι αυτό που φτιάχνω θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα. Και για εμένα όλα αυτό ήταν και είναι μια τεράστια πρόκληση. Μου αρέσουν οι προκλήσεις, όμως είμαι και ρεαλίστρια. Δεν μπορώ να ράβω τσάντες. Μπορώ να φαντάζομαι, να σχεδιάζω αλλά, για να είναι τσάντες μιας ζωής, χρειάζονται ειδικά εκπαιδευμένα χέρια. Και εκεί αποτάθηκα στον άνθρωπο που χρόνια τώρα χειρίζεται τα δέρματα σαν να είναι η δεύτερη του φύση.

Η Πέτρα Καρυώτη σχεδιάζει το απόλυτο γυναικείο αξεσουάρ

Μίλησέ μας για τη συνεργασία σου με τον Παπαγιαννάκη;

Ο Xρήστος, πέρα από φίλος, είναι εξαιρετικός μάστορας. Μπορεί σε δευτερόλεπτα να δώσει ζωή σε αυτό που βλέπει στο χαρτί. Κινηθήκαμε μεθοδικά αλλά συνάμα και αυθόρμητα και έτσι πήρε σάρκα και οστά το Petra Leather and handmade Accessories μέσα σε λίγες μέρες. Χειροποίητες τσάντες ελληνικής κατασκευής σχεδόν όλες μοναδικές! Και αυτό είναι το μότο της εταιρείας! Αs unique as you. Τα δέρματα είναι ξεχωριστά και κάθε τσάντα που φτιάχνουμε μπορεί πιθανότατα να την έχουμε σαν μοναδικό κομμάτι! Επομένως αυτό που εσείς αγοράζετε ακόμη και σαν custom παραγγελία πιθανότητα να μην το συναντήσετε αλλού. Ωστόσο, αυτό που ξεκίνησα μαζί με τον σύζυγο (Παντελής = συμπαραστάτης, tech freak) και κατ’ επέκτασιν και συνέταιρό μου, είναι ακόμη στα πρώτα του βρεφικά βήματα... Διότι το όραμά μου είναι να αγκαλιάσω κάθε Έλληνα χειροτέχνη που θέλει να βλέπει τις δημιουργίες του φορεμένες.

Ο πολύχρωμος παράδεισος της Πέτρας Καρυώτη φοριέται τρελά!

Γιατί τσάντες κι όχι ρούχα, ας πούμε;

Και ποιος σου είπε ότι δεν θα ακολουθήσουν και δερμάτινα ρούχα και χειροποίητα δερμάτινα παπούτσια και αξεσουάρ; Παρόλο που από τη φύση μου είμαι τρομερά ανυπόμονη, είναι η πρώτη φορά που έχω βάλει χρονοδιάγραμμα μετρώντας τις πραγματικές μου δυνάμεις. Το μυστικό είναι η υπομονή και ο χρόνος. Σκέφτομαι πού ήμουν πέρυσι τέτοια μέρα... Έχω μεγάλη πίστη στις ελληνικές δημιουργίες, οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να έχουν την υπογραφή μου. Σίγουρα όμως πρέπει να έχουν την αποδοχή μου!

Η Πέτρα Καρυώτη σχεδιάζει το απόλυτο γυναικείο αξεσουάρ

Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του ιδανικού backpack για κάθε μέρα;

Αντοχή, χωρητικότητα, ευελιξία, ασφάλεια, προσαρμοστικότητα, αισθητική και άνεση! Κανείς ποτέ δεν μπορεί να φανταστεί τι μπορεί να βρει σε μια γυναικεία τσάντα. Ούτε η ίδια η γυναίκα ίσως να μην ξέρει τι περιέχει η τσάντα της. Ένα όμως είναι βέβαιο, πως θα έχει μαζί της οτιδήποτε μπορεί να της χρειαστεί, μαζί με ό,τι άλλο ίσως χρειαστεί στους άλλους... Let your memory be your travel bag

Η Πέτρα Καρυώτη σχεδιάζει το απόλυτο γυναικείο αξεσουάρ

Ο πολύχρωμος παράδεισος της Πέτρας Καρυώτη φοριέται τρελά!

Τι στοιχεία λαμβάνεις υπόψη σου, όταν σχεδιάζεις για άντρα; Δεδομένου ότι κουβαλάνε λιγότερα πράγματα από εμάς τις γυναίκες…

Όλο και περισσότεροι άντρες χρησιμοποιούν την τσάντα σε καθημερινή βάση. Είναι πια θέμα προσωπικού στιλ και άποψης. Προς το παρόν, στεκόμαστε στις ρεαλιστικές ανάγκες ενός μέσου καταναλωτή, που κινείται σε ασφαλή χρώματα, όπως μαύρο, καφέ/σοκολά, ταμπά, και σε κλασικά σχέδια που δεν πρωταγωνιστούν στο χώρο, αλλά ικανοποιούν λειτουργικά αυτά που χρειάζεται ένας άντρας: μικρούς χώρους, ασφάλεια και ανθεκτικότητα. Βέβαια, υπάρχουν και οι επαγγελματικές τσάντες, οι οποίες απευθύνονται σε εξειδικευμένες ανάγκες.

Η Πέτρα Καρυώτη σχεδιάζει το απόλυτο γυναικείο αξεσουάρ

Πώς προκύπτουν οι ιδέες; Τι σε εμπνέει;

Η αρχική ιδέα προέκυψε από τις πρακτικές ανάγκες μιας εργαζόμενης μαμάς τριών παιδιών. Η τσάντα που χρειαζόμουν έπρεπε να έχει χώρους, αλλά να μην φαίνεται τεράστια. Να έχει πολλές θήκες, για να υπάρχει κατηγοριοποίηση των αντικειμένων. Να έχει ασφάλεια, για να μπορώ να κινούμαι χωρίς να αγχώνομαι ποιανού χέρι θα βρω μέσα στην τσάντα μου. Και φυσικά, να είναι τσάντα πασπαρτού, έτσι ώστε να ταιριάζει σε κάθε περίσταση: από τη δουλειά, μέχρι τη συνάντηση γονέων του σχολείου, αλλά και μια βραδινή εξόρμηση, σε περίπτωση που η γιαγιά ήρθε για καφέ και εμείς την κρατήσαμε και για δείπνο εκμεταλλευόμενοι την παρουσία της. Αυτό ήταν το αρχικό πλάνο και έτσι κινούμαστε προς το παρόν. Ωστόσο, επειδή η γυναικεία τσάντα χρειάζεται και να πρωταγωνιστεί, ετοιμάζουμε και μια σειρά που θα ξεχωρίζει.

Από καθαρή περιέργεια. Έχεις στην ντουλάπα σου «επώνυμες» τσάντες; Ποιος/ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου σχεδιαστές;

You don't have to carry a designer bag than costs more than a car to look cool. Απάντησα στο ερώτημά σου;

Η Πέτρα Καρυώτη σχεδιάζει το απόλυτο γυναικείο αξεσουάρ

Ναι! Σε καιρό κρίσης, διαλέγεις ένα «ευγενές» υλικό, το δέρμα. Μάλιστα οι τσάντες σου μοσχοβολάνε! Αλλά γιατί δεν επέλεξες κάποιο πιο φτηνό υλικό;

Η επιλογή μου ήταν πολύ συγκεκριμένη και απόλυτη. Ως καταναλώτρια διαπίστωσα ότι η τσάντα μου δεν ξεπερνούσε τον έναν χρόνο αντοχής. Οι άκρες ξέφτιζαν, τα χρώματα ξεθώριαζαν, το ύφασμα τρυπούσε ή η δερματίνη σκιζόταν. Επομένως ήθελα μια τσάντα μεγάλης αντοχής που θα κρατούσε μια ζωή. Δεν μου αρκεί μια καλαίσθητη chic τσάντα. Οι απαιτήσεις μου είναι μεγάλες και έτσι φαντάστηκα ότι αντιστοίχως και οι υπόλοιπες γυναίκες έχουν ανάλογες ανάγκες. Η δυσκολία ήταν στο να πείσουμε τον κόσμο ότι η τσάντα που του προσφέρουμε είναι πραγματικό δέρμα, διότι οι τιμές μας είναι πολύ προσιτές! Επομένως, γιατί να πάρω τσάντα από δερματίνη με 40 ευρώ, όταν μπορώ να έχω μια δερμάτινη στην ίδια τιμή με εγγύηση εφ' όρου ζωής από εμάς; Σίγουρα το κέρδος μας μειώνεται με την εμμονή μας στο να είναι το προϊόν άριστο, αλλά γνωρίζω ότι σε βάθος χρόνου το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει! Δεν είναι τυχαίο ότι πελάτισσές μας, μας ξαναεπιλέγουν για τις αγορές τους! Προσιτή πολυτέλεια λοιπόν!

Πόσο κοστίζουν οι δημιουργίες σου; Και πού μπορεί να τις βρει κανείς;

Μπορείτε να βρείτε τσάντες από 40 μέχρι 165 ευρώ οι ακριβότερες! Όλες χειροποίητες ελληνικής κατασκευής! Follow us: Fb Petra Leather Accessories

Μπορείς να ακούσεις την Πέτρα Καρυώτη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη (94,5 FM) από Δευτέρα έως Πέμπτη, από τις 16:00 μέχρι τις 18:00, και την Κυριακή από τις 11:00 μέχρι τις 14:00.

Η Πέτρα Καρυώτη σχεδιάζει το απόλυτο γυναικείο αξεσουάρ

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice