Ο Dior συναντάει τον Andy Warhol!

Στη νέα συλλογή του Οίκου, Φθινόπωρο/Χειμώνας 2013-2014

Η Τέχνη συναντάει τη Μόδα. Δύο υπογραφές που έχουν γράψει τη δική τους εξαιρετική ιστορία στην pop και fashion κουλτούρα, έρχονται για πρώτη φορά σε κοινή συνύπαρξη, μέσα από την έμπνευση ενός άλλου, τρίτου, νεότερου δημιουργού.

Ο Βέλγος σχεδιαστής Raf Simons, το νέο «χρυσό παιδί» του Dior –creative director του οίκου Christian Dior από τον Απρίλιο του 2012– αποφάσισε να συνεργαστεί με το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Andy Warhol, χρησιμοποιώντας σκίτσα παπουτσιών, σχέδια και μοτίβα από την πρώτη περίοδο (δεκαετία ’50) του μεγάλου Αμερικανού καλλιτέχνη για τη νέα συλλογή Φθινόπωρο / Χειμώνας 2013-2014.

n

Το δελτίο τύπου του παρισινού οίκου αναφέρει ότι« ο Christian Dior και ο Raf Simons έχουν άλλο ένα κοινό σημείο: την τέχνη. Ο Dior στην εποχή του ήταν συλλέκτης και συναναστρεφόταν με τους καλλιτέχνες – μάλιστα στην περίοδο 1928-1934 άνοιξε και ο ίδιος, μαζί με δύο φίλους του, μερικές γκαλερί τέχνης. Και ο Simons ο ίδιος είναι παθιασμένος με την τέχνη: παρακολουθεί όλα τα Frieze Art Fair του Λονδίνου, είναι συλλέκτης, και θεωρεί ότι και η δική του καριέρα, όπως και τους Christian Dior που ήταν επίσης αυτοδίδακτος σχεδιαστής, πήρε μία άλλη διάσταση χάρι στην κοινή τους αγάπη: την τέχνη».

Τα σχέδια του Andy Warhol που χρησιμοποιήθηκαν σαν έμπνευση αλλά και σαν μοτίβα στη νέα κολεξιόν του Dior ανήκουν σε μία περίοδο που ο «γκουρού της pop art» είχε μία πιο προσιτή προς το κοινό γραμμή και θεματολογία, κυρίως κομψές εικόνες με γυναικεία προφίλ, φλοράλ σχέδια και εμμονή, θα μπορούσαμε να πούμε, σε σκίτσα με γόβες που συνοδεύονταν από χειρόγραφες φράσεις όπως «Μπορείς να οδηγήσεις μία γόβα μέσα στα νερά αλλά ποτέ δεν μπορείς να την κάνει να πιει».

n

n

Οι fashion-μέντιουμ προβλέπουν ότι η συλλογή θα έχει τεράστια εμπορική επιτυχία. Λογικό, μια και συνδυάζεται με μία ταυτόχρονη μεγάλη καμπάνια και δράσεις του Andy Warhol Foundation, όπως διαδυκτιακή δημοπρασία έργων του καλλιτέχνη στον οίκο Christie’s, μία μεγάλη έκδοση με (τίτλος: «Silverpoint to Silver Screen, Warhol: The 1950s Drawings») με τα πρώιμα σχέδια του Warhol, όλα ανέκδοτα (και μερικά από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί στην κολεξιόν του Dior). Επίσης, θα υπάρξουν μεγάλες εκθέσεις ρετροσπεκτίβες που θα παρουσιαστούν σε όλο τον κόσμο, από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Τόκιο και την Κωνσταντινούπολη, στα μουσεία Μοντέρνας Τέχνης.

Και βέβαια, το όνομα Andy Warhol συνεχίζει ακόμα να έχει ιδιαίτερη απήχηση, ακόμα και σε μέρη που η τέχνη δεν είναι ακριβώς όπως την εννοούν οι ειδήμονες και οι γκαλερίστες: στη σελίδα του στο Facebook το Ίδρυμα Andy Warhol καλωσορίζει τη νέα του συνεργασία με ενθουσιασμό. «Ο Dior λανσάρει σχέδια με τα έργα του Andy Warhol!»

Είναι πολλά τα λεφτά, Andy.

n

n

n

n

n

n

n   n

n

n

n

n

Δείτε εδώ την παρουσίαση της νέας συλλογής Fall/Winter 2013-2014 του Dior. Τα πρώτα τρία σχέδια καθώς και οι τσάντες (της σειράς Lady Dior) είναι εμπνευσμένα και «διακοσμημένα» με έργα του Warhol.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice