gettyimages-louboutin.jpg
Florian Seefried/Getty-Ideal Images
Fashion

Christian Louboutin: Τρίζει ο θρόνος του «βασιλιά» της κόκκινης σόλας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λέει ότι ο Γάλλος δεν έχει το αποκλειστικό δικαίωμα στο χρώμα και σχήμα της διάσημης γόβας

62224-137655.jpg
Newsroom |

Θεόρατες γόβες στιλέτο με κατακόκκινες σόλες και τιμή λιανικής πώλησης από τα 814 ευρώ και άνω. Αυτή είναι η υπογραφή του Γάλλου σχεδιαστή υποδημάτων, Christian Louboutin, από το 1992, τότε που άρπαξε από τα χέρια της βοηθού του το κόκκινο μανό της και «πέρασε» από ένα χέρι τις γόβες που κρατούσε στα χέρια του.
10970494.jpg
YOAN VALAT

Από τότε ο 55χρονος Γάλλος σχεδιαστής δηλώνει ότι είναι ο μόνος που έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εμπορικής επωνυμίας στις κόκκινες σόλες. Ωστόσο, υπολόγισε χωρίς τον ανταγωνισμό των Ολλανδών και τη γνώμη και την κρίση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

Στα δικαστήρια από το 2012

Ο κ. Louboutin προσέφυγε στη δικαιοσύνη με αγωγή κατά της ολλανδικής εταιρείας Van Harren, η οποία πωλούσε στην αγορά γόβες στιλέτο με κόκκινες σόλες σε πιο προσιτές τιμές.
louboutin-van-haren-2.jpg

Η νομική ομάδα του Γάλλου σχεδιαστή υποδημάτων υποστήριξε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι τα υποδήματα του Ολλανδού κατασκευαστή παραβιάζουν το εμπορικό σήμα της εταιρείας του πελάτη τους. Υποστήριξαν, επίσης, πώς πρόκειται για κατάφορη αντιγραφή της σειράς «Halle Berry» που πουλούσε ο Christian Louboutin στο κατάστημα της «Saks Fifth Avenue». «Το σήμα αυτό, που είναι καταχωρημένο στο Βέλγιο, στις Κάτω Χώρες και στο Λουξεμβούργο, αναφέρεται στο «κόκκινο χρώμα (Pantone 18 1663TP) που εφαρμόζεται στη σόλα του παπουτσιού», είχαν σημειώσει οι δικηγόροι του Louboutin.

Πράγματι η ολλανδική Van Haren αναγκάστηκε προσωρινά να σταματήσει την παραγωγή και πώληση αυτής της σειράς υποδημάτων. Ωστόσο, οι δικηγόροι της ολλανδικής εταιρείας δεν κατέθεσαν τα όπλα και η υπόθεση έφτασε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ενημέρωσε το ολλανδικό δικαστήριο ότι η προστασία του εμπορικού σήματος της Louboutin, το κόκκινο χρώμα στους πάτους δηλαδή, που χρονολογείται από το 2010, ενδέχεται να είναι άκυρη. 

11214112.jpg

«Ένα εμπορικό σήμα που συνδυάζει χρώμα και σχήμα μπορεί να απορριφθεί ή να κηρυχθεί άκυρο για τους λόγους που καθορίζονται στο δίκαιο περί σημάτων της ΕΕ», ανέφερε το ΔΕΚ σε δήλωσή του.  «Το κόκκινο χρώμα δεν μπορεί να θεωρηθεί κάτι ξεχωριστό από το σχήμα του πάτου», επεσήμανε ο γενικός εισαγγελέας «και τα σχήματα συνήθως δεν προστατεύονται από το δίκαιο περί σημάτων της ΕΕ».

Ο δικαστικός λειτουργός εξέφρασε αμφιβολίες ως προς το αν το κόκκινο χρώμα μπορεί να αποτελέσει στοιχείο αναγνώρισης ενός σήματος. Σημείωσε επίσης ότι η ανάλυσή του αφορούσε αποκλειστικά το ζήτημα του σχήματος των πάτων και όχι την αξία και επωνυμία των υποδημάτων, καθώς επίσης δεν έλαβε υπόψη του την ελκυστικότητα των προϊόντων που απορρέουν από τη φήμη του δικαιούχου του.

Μόλις το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταλήξει στην ετυμηγορία του, θα εναπόκειται στο ολλανδικό δικαστήριο να παραπέμψει την υπόθεση για να λάβει την τελική απόφαση σχετικά με το εάν η κόκκινη σόλα της Louboutin αποτελεί εμπορικό σήμα ή όχι.

«Aυτός ο σχεδιαστής φλερτάρει τις γυναίκες με κάτι περισσότερο από το χρώμα στις σόλες των παπουτσιών του». Διαβάστε ένα πορτρέτο και μια παλαιότερη συνέντευξη του Κ. Κακανιά με τον σχεδιαστή εδώ

Δείτε ένα εικαστικό πρότζεκτ με πινελιές Louboutin εδώ.

Απολαύστε το εξώφυλλο που φιλοτέχνησε ο σχεδιαστής για το γυναικείο περιοδικό της A.V. LOOK εδώ.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice