Dior
Dior: Designer of Dreams / © EPA/WILL OLIVER
Fashion

Dior: «Ο μόδιστρος του ονείρου» στο μουσείο Victoria and Albert

Η μεγαλύτερη έκθεση μόδας που φιλοξενεί το Λονδίνο μετά το «Savage Beauty» για τον Alexander McQueen

62224-137655.jpg
Newsroom |

Η μεγαλύτερη έκθεση μόδας που φιλοξένησε ποτέ το μουσείο Victoria and Albert στο Λονδίνο μετά την έκθεση του 2015 «Alexander McQueen: Savage Beauty» είναι αφιερωμένη στον Κριστιάν Ντιόρ, στο έργο και την κληρονομιά του στον κόσμο της υψηλής ραπτικής.

Η έκθεση «Dior: Designer of Dreams» παρουσιάζει 500 εκθέματα, με 200 δημιουργίες υψηλής ραπτικής, δίπλα σε αξεσουάρ, φωτογραφίες μόδας, αρώματα, αυθεντικά μεϊκάπ, εικονογραφήσεις και περιοδικά.

Διαρθρωμένη σε έξι τμήματα, η έκθεση που επιμελήθηκε η επιμελήτρια μοντέρνων υφασμάτων και μόδας στο Victoria and Albert Οριόλ Κάλεν, ιχνηλατεί την ιστορία και την επίδραση του Κριστιάν Ντιόρ και των έξι διευθυντών δημιουργικού που τον διαδέχτηκαν στον γαλλικό οίκο.

20646747.jpg
Dior: Designer of Dreams / © EPA/WILL OLIVER

Ξεκινά, ως οφείλει, από τα πρώτα βήματά του, τα ενδύματα που εμπνεύστηκε από τη Μπελ Επόκ και επιδεικνύονται δημιουργίες που φορέθηκαν από την πριγκίπισσα Μαργαρίτα της Αγγλίας, τη χορεύτρια μπαλέτου Μαργκότ Φοντέιν και την ηθοποιό Τζένιφερ Λόρενς.

20644478.jpg
Dior: Designer of Dreams / © EPA/WILL OLIVER

Ειδική φροντίδα επιφυλάχθηκε για το φόρεμα το οποίο ο γάλλος μόδιστρος ετοίμασε για τα 21α γενέθλια της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας, το φόρεμα με τα διαμάντια που απαθανάτισε στην περίφημη φωτογραφία του ο Σέσιλ Μπίτον. Η γαλαζοαίματη είχε δωρίσει την τουαλέτα στο Museum of London το 1968, και τώρα αποκαταστάθηκε πλήρως για την έκθεση.

20646790.jpg
Dior: Designer of Dreams / © EPA/WILL OLIVER

Η Κάλεν βασίστηκε στη μεγάλη έκθεση «Christian Dior: Couturier du Reve» που φιλοξένησε το Musee des Arts Decoratifs στο Παρίσι. Επανασχεδίασε, όμως, το show για το Victoria and Albert ώστε να περιλάβει τμήμα αφιερωμένο στη μεγάλη συγγένεια του Κριστιάν Ντιόρ με το Λονδίνο, τον τόπο της πρώτης επίδειξης μόδας του, στο ξενοδοχείο Savoy, το 1950. Ο Ντιόρ επέμενε: «Αγαπώ τις αγγλικές παραδόσεις, τους αγγλικούς καλούς τρόπους, την αγγλική αρχιτεκτονική. Αγαπώ ακόμη και την αγγλική κουζίνα». Ανάμεσα στις πελάτισσές του στη Γηραιά Αλβιόνα ήταν η Νάνσι Μίτφορντ και τα show του ήταν κοινωνικά γεγονότα, όχι σε πασαρέλες αλλά σε παλάτια σαν το Μπλένχαϊμ.

20646787.jpg
Dior: Designer of Dreams / © EPA/WILL OLIVER
   

Η «Dior: Designer of Dreams» είναι θεματικά δομημένη, κάθε αίθουσα εστιάζει σε διαφορετικές πλευρές του οίκου μόδας. Υπάρχει και αίθουσα στην οποία εξερευνάται η γοητεία που ασκούσαν οι κήποι πάνω στον Κριστιάν Ντιόρ. Και άλλη μία, αφιερωμένη στο ατελιέ του οίκου Dior. Σε άλλη αίθουσα, δίπλα στις κρεασιόν εκτίθενται επίσης γάντια από τον οίκο δερμάτινων αξεσουάρ Dents, πλεκτά από τη φίρμα Lyle & Scott και δημιουργήματα των κοσμηματοπωλών στο Mitchel Maer (όλοι τους, οίκοι με τους οποίους συνεργαζόταν τακτικά ο Κριστιάν Ντιόρ).

Inside The V&A. Christian Dior Designer of Dreams exhibition

Έως τις 14 Ιουλίου, οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν στα 70 χρόνια ονείρου του Κριστιάν Ντιόρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice