anna_wintour.jpg
© Photo by Pascal Le Segretain / Getty Images
Fashion

Η Anna Wintour απαντάει σε όλα όσα θα θέλαμε να την ρωτήσουμε

Τι λέει στην Christiane Amanpour στο CNNStyle για τα μαύρα γυαλιά της, την Μισέλ Ομπάμα, το Met Gala

Αν ψάχναμε να βρούμε τον άνθρωπο με την μεγαλύτερη επιρροή στον χώρο της μόδας τις τελευταίες δεκαετίες, τότε το όνομα της Anna Wintour θα ήταν ένα από τα πρώτα που θα μας έρχονταν στο μυαλό. Είναι η διευθύντρια της αμερικάνικης Vogue από το 1988 και την συναντάμε στην πρώτη σειρά των μεγαλύτερων σόου μόδας, η λίστα των φίλων της είναι γεμάτη από ονόματα εμβληματικών σχεδιαστών και από το 1995 προεδρεύει του Met Gala, ενός από τα σημαντικότερα event μόδας παγκοσμίως.

Με άλλα λόγια, αν υπάρχει ένας άνθρωπος που μας ενδιαφέρει τι έχει να πει για την βιομηχανία της μόδας, τότε αυτός είναι η «Πυρηνική Wintour», όπως κάποιοι την αποκαλούν. Αυτή τη φορά μίλησε στη δημοσιογράφο Christiane Amanpour του CNNStyle και εμείς μαζέψαμε τα highlights της συνέντευξής της, στην οποία απαντάει για θέματα οικολογίας στην μόδα, για τις δυναμικές γυναίκες του πλανήτη, για την πολιτική πλευρά της Vogue, αλλά και για εκείνο το αξεσουάρ που δεν βγάζει ποτέ από πάνω της.

Γιατί δεν βγάζει ποτέ τα μαύρα γυαλιά της;
«Σήμερα [στη συνέντευξη], θα είμαι απόλυτα ειλικρινής, το θέμα είναι ότι ήμουν τρομερά άρρωστη όλη την βδομάδα και επιπλέον μόλις έκανα χειρουργείο στο μάτι μου, οπότε αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που τα φοράω σήμερα. Όταν τα φοράω στην πρώτη σειρά των σόου μόδας, είναι καταπληκτικά χρήσιμα, επειδή αποφεύγεις το να ξέρουν οι άνθρωποι τι σκέφτεσαι, με βοηθάνε όταν αισθάνομαι κάπως κουρασμένη ή νυσταγμένη. Επιπλέον, ίσως έχουν γίνει ένα στήριγμα και ένα κομμάτι του ποια είμαι. Σήμερα, όμως, πραγματικά τα χρειαζόμουν».



Τι πιστεύει για το γεγονός ότι η βιομηχανία της μόδας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία-πηγή ρύπανσης στον πλανήτη;
«Νομίζω ότι είναι κάτι που όλοι στον χώρο, τουλάχιστον οι άνθρωποι με τους οποίους εγώ μιλάω, γνωρίζουν καλά και είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με αυτό. Όλοι ανησυχούν για την κλιματική κρίση και για το τι πρέπει να κάνουν, για να βοηθήσουν. Και φυσικά έχουμε πλήρη επίγνωση, όπως και οι άλλες βιομηχανίες, ότι έχουμε κάνει λάθη και σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε στον περιορισμένο χρόνο που μένει, ώστε να διορθώσουμε τα πράγματα».

Ποια είναι η άποψη της για τις γούνες;
«Νομίζω ότι η ψεύτικη γούνα είναι προφανώς μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης από την αληθινή. Νομίζω ότι πολλοί συζητάνε την ιδέα της δημιουργικής ανακύκλωσης και το τι μπορείς να κάνεις με υφάσματα, γούνες, πράγματα που ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί. Η δημιουργική ανακύκλωση είναι κάτι, για το οποίο ακούμε ξανά και ξανά. Οπότε, νομίζω ότι είναι στο χέρι των οίκων που δουλεύουν με γούνες να βεβαιώσουν ότι ακολουθούν τις καλύτερες πρακτικές, αυτές που τους καθιστούν ηθικούς, ως προς την συμπεριφορά τους, και από την πλευρά μας θα βεβαιωθούμε ότι κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα».



Το φετινό θέμα του Met Gala είναι «Camp: Notes on Fashion». Τι σημαίνει για αυτήν;
«Εάν διαβάσετε τα εμβληματικά κείμενα της Susan Sontag από το «Notes on “Camp”», το Camp εκπροσωπεί κάθε τι τεχνητό, κάθε τι που είναι λίγο ψεύτικο. Είναι το αντίθετο από την φύση. Οπότε μην φορέσετε τις κυνηγητικές μπότες σας ή το σακίδιό σας».

Τι θα φορέσει η ίδια στο φετινό Met Gala;
«Δεν το θυμάμαι απόλυτα σωστά, αλλά υπάρχει ένα κομμάτι στις σημειώσεις της Sontag που λέει «Το Camp είναι μία γυναίκα που φοράει εκατομμύρια φτερά». Οπότε, σκέφτομαι ότι ίσως πάρω κάποια έμπνευση από αυτό».
 


Γιατί στην Vogue συναντάμε περισσότερες Δημοκρατικές γυναίκες, παρά Συντηρητικές; 
«Δεν νομίζω ότι αυτή είναι μία χρονική στιγμή, για να μην υψώσεις ανάστημα. Θεωρώ, όπως νομίζω ότι και όλοι όσοι δουλεύουμε στην Condé Nast [ο όμιλος ΜΜΕ, στον οποίο ανήκει και η Vogue και η ίδια είναι καλλιτεχνική διευθύντρια] θεωρούν, ότι πρέπει να υψώνεις το ανάστημα σου για τα πιστεύω σου και πρέπει να επιλέξεις μία οπτική γωνία. Νομίζω ότι το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό και στο περιοδικό κάνουμε τα προφίλ γυναικών, που πιστεύουμε στις απόψεις που υποστηρίζουν για διάφορα θέματα. Ειδικά μετά την ήττα της Clinton το 2016, επειδή πιστεύουμε ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι ηγέτες και θέλουμε να τις στηρίξουμε.».

Ποια είναι η αγαπημένη της πρώτη κυρία των ΗΠΑ;
«Η κα Obama βρέθηκε στο εξώφυλλο τρεις φορές, ενώ ήταν στον Λευκό Οίκο, και απλά νομίζω ότι αποτελούσε μεγάλη έμπνευση για πάρα πολλές γυναίκες. Και προφανώς, ως μία πολύ προσωπική σημείωση μιλώντας ως αρχισυντάκτρια της Vogue, έκανε θαύματα με την μόδα. Αγαπούσε την μόδα. Αναμείγνυε το ακριβό με το φτηνό. Στήριζε σχεδιαστές, που δεν τους είχε ξανακούσει ποτέ κανείς. Και ξέρεις, είχαμε πάντα μία παράδοση στην Vogue να φωτογραφίζουμε τις πρώτες κυρίες, όταν πρωτοερχόντουσαν στο γραφείο, και ήταν κάποιες τρομερές, υπέροχες γυναίκες και ήταν τιμή να τις φωτογραφίσουμε, αλλά ήταν πάντα υπερβολικά προσεχτικές σχετικά με το τι ήθελαν να φορέσουν και με την εικόνα που ήθελαν να παρουσιάσουν. Σχεδόν πάντα φόραγαν σακάκι και ίσως μερικές πέρλες αν ήταν η κα Bush. Η κα Obama, όμως, δεν φοβόταν και πρόσφερε μεγάλη χαρά σε όλους εμάς, που εργαζόμαστε στη μόδα».

Ποια η άποψη της για την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern;
«Πιστεύω ότι διευθύνει παραδειγματικά, είναι ένας ξεκάθαρος άνθρωπος. Και με την τραγωδία που πρόσφατα συνέβη στην Νέα Ζηλανδία, νιώθω ότι ένωσε πραγματικά την χώρα, με ένα πραγματικά αξιοσημείωτο τρόπο, που δεν έχω δει πολλούς άλλους ηγέτες να καταφέρνουν. Ήταν ειλικρινά συγκινητική. Και όταν είπε «είμαστε όλοι μία χώρα», σκέφτηκα ότι ήταν ένα μήνυμα, από το οποίο πολλοί άλλοι ηγέτες μπορούν να μάθουν».

 

 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice