© Θανάσης Καρατζάς
Η Λίζα Σαρηγιαννίδου στο εργαστήριό της στου Ψυρρή. Στο φόντο γκραφίτι με το Σάββα Σαρηγιαννίδη, © Θανάσης Καρατζάς
Fashion

Η Λίζα Σαρηγιαννίδου φτιάχνει στο χέρι τεράστια ψάθινα καπέλα

Η πιλοποιός συνεχίζει την επιχείρηση χειροποίητων καπέλων Savapile του πατέρα της από το 1960, σε ένα εργαστήριο στου Ψυρρή

Η Λίζα Σαρηγιαννίδου κρατά τα ηνία του Savapile και είναι ίσως η μοναδική πιλοποιός που φτιάχνει χειροποίητα ψάθινα καπέλα στην Ελλάδα

Ο Σάββας Σαρηγιαννίδης δουλεύει σε ένα εργοστάσιο καπέλων στον Πειραιά. Χειρίζεται την πρέσα και το επάγγελμά του τού φαίνεται ιδιαίτερα μονότονο. Ζητά επανειλημμένα από τις εργάτριες εκεί να του δείξουν την τέχνη της πιλοποιίας, εκείνες όμως αρνούνται λέγοντάς του πως «η τέχνη αυτή δεν μαθαίνεται, κλέβεται». Έτσι κι εκείνος παίρνει μία ραπτομηχανή στο σπίτι του, μια γλάστρα για καλούπι για το κεφάλι και ένα τηγάνι σαν καλούπι για το μπορ και ξεκινάει να φτιάχνει τα δικά του ψάθινα καπέλα. Παίρνει το καραβάκι και πηγαίνει και τα πουλά στη Σαλαμίνα. Γίνονται ανάρπαστα και, το 1960, ανοίγει το εργαστήριό του στην Αγίας Ελεούσης στου Ψυρρή.

© Θανάσης Καρατζάς
Η Λίζα πίσω από μία θάλασσα από ψάθινα καπέλα, © Θανάσης Καρατζάς

«Πράγματι δεν διδάσκεται η τέχνη αυτή κι εγώ βλέποντας τον πατέρα μου έμαθα» λέει σήμερα η Λίζα Σαρηγιαννίδου, που συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση. Από μικρή πήγαινε με την αδερφή της στο εργαστήριο και τον παρακολουθούσαν να δουλεύει. Όπως λέει, πολύ μικρή ήθελε να γίνει κομμώτρια, στην πραγματικότητα όμως δεν της πέρασε ποτέ από το μυαλό να ασχοληθεί με κάτι άλλο πέρα από την πιλοποιία. Δούλευε στο πλευρό του πατέρα της μέχρι που εκείνος αρρώστησε και από το 2011 έχει αναλάβει και επίσημα τα ηνία του Savapile, που βρίσκεται ακόμη στο ίδιο στενό δρομάκι της γειτονιάς του Ψυρρή. Αυτή τη στιγμή η Λίζα είναι η μοναδική πιλοποιός που φτιάχνει ψάθινα καπέλα στο χέρι στην Ελλάδα, ράβοντας εξ αρχής την ψάθα στο σχήμα που θέλει να της δώσει.

Το Savapile, εκτός από τα ψάθινα καπέλα, έγινε γνωστό και για το ναυτικό του κασκέτο, αυτό που ονομάζουμε και ως «καπελάκι του Ζορμπά». Όμως, αδιαμφισβήτητο σήμα κατατεθέν του πιλοποιείου αποτελούν οι τεράστιες καπελίνες που φτιάχνει στη ραπτομηχανή της με πάθος η Λίζα, τόσο μεγάλες που λειτουργούν περισσότερο σαν παρασόλ παρά σαν καπέλο.

© Θανάσης Καρατζάς
Η χαρακτηριστική τεράστια καπελίνα Savapile, φορεμένη από ένα φίλο της Λίζας, © Θανάσης Καρατζάς

Άλλα δημοφιλή σχέδια του Savapile είναι και το fedora, αλλά και το boater, αγαπημένο κομμάτι της Λίζας, καθώς «μπορείς να το κάνεις μικρό, που είναι πιο φινετσάτο, να γίνεις πιο τολμηρός και να το κάνεις μεγάλο ή τεράστιο, σκέτη υπερπαραγωγή. Μπορείς ακόμη να το κάνεις πιο ρηχό, μπορείς να παίξεις αρκετά μαζί του». Όπως εξηγεί η Λίζα τα καλούπια είναι συγκεκριμένα, έτσι υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια για πειραματισμούς, τους οποίους όμως η ίδια τολμά. Για παράδειγμα, έχει προσθέσει ψάθινο γείσο στο κλασικό ναυτικό κασκέτο, έχει δημιουργήσει σύγχρονα visor με ψάθα και holographic ή και nude γείσο, έχει παίξει με κάθε πιθανό μέγεθος στις καπελίνες, έχει δημιουργήσει μερικές ακόμα και σε σχήμα καρδιάς. «Ό,τι μπορώ να σκεφτώ σαν πατέντα για να αλλάξει κάπως το καλούπι, το κάνω».

Τα καπέλα Savapile κατασκευάζονται από αυθεντική ψάθα που πλέκεται στο χέρι  στα χωριά της Κίνας, ωστόσο εισάγεται από την Ιταλία και από εκεί την προμηθεύεται η Λίζα Σαρηγιαννίδου. «Υπάρχει πρόβλημα καθώς η ψάθα εξαντλείται σταδιακά, τα εργοστάσια έχουν ήδη αρχίσει να φτιάχνουν ψάθα από χαρτί. Για την ώρα φυσικά εγώ δουλεύω με αυθεντική ψάθα, αλλά δεν ξέρω ποιο είναι το μέλλον».

© Θανάσης Καρατζάς
Η παλιά ταμπέλα του εργαστηρίου Savapile, © Θανάσης Καρατζάς

Το πιλοποιείο Savapile κατασκευάζει καπέλα τα οποία διαθέτει σε μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα (αλλά και το εξωτερικό, ιδίως το ναυτικό κασκέτο), ωστόσο όποιος θέλει μπορεί να επισκεφθεί το εργαστήριο, να δοκιμάσει και να παραγγείλει το καπέλο που επιθυμεί.

Info: Savapile, Αγίας Ελεούσης 14, Ψυρρή 2103217087 @savapile

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ ΤΟΝ «ΘΕΡΙΣΜΟ»

Στη γκαλερί Eleni Marneri (5-7 Λεμπέση, Μακρυγιάννη) αρχίζει 6/6 η έκθεση «Θερισμός» σε επιμέλεια του κορυφαίου fashion editor Μιχάλη Πάντου. Τα καπέλα Savapile έχουν την τιμητική τους με εντυπωσιακά σχέδια και σχήματα δίπλα σε ρούχα νέων σχεδιαστριών, όπως η Νίκη Ψυχογιού (SurMesure Act) και Ειρήνη Λουίζα Ανδρικοπούλου (Lefkon). Tις φωτό υπογράφει ο Joey Leo. Μέχρι 31/8. Δείτε περισσότερα στο θέμα της Athens Voice

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice