chanelcov.jpg
© Keystone/Hulton Archive/Getty Images/Ideal Image
Fashion

Gabrielle Chanel Goes West: Πώς η σχεδιάστρια κατέκτησε τις ΗΠΑ

«Η Gabrielle που ως παιδί έβλεπε την Αμερική ως έναν μύθο, έγινε η ίδια ένας μύθος για την Αμερική»

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Inside CHANEL» ανακαλύπτουμε όλα όσα έκαναν την Gabrielle «Coco» Chanel έναν μύθο της Αμερικής

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που επηρέασε όσο κανένας άλλος τον χώρο και την πορεία της μόδας, τότε αυτός αδιαμφισβήτητα είναι η Coco Chanel. Δεν υπάρχει, λοιπόν, άνθρωπος στου οποίου το μυαλό και τη ζωή θα θέλαμε περισσότερο να βρεθούμε έστω και για λίγο, για να καταλάβουμε κάπως καλύτερα πώς κατέληξε να είναι αυτή που ήταν και πώς δημιούργησε όλα όσα δημιούργησε.

Αυτό το είχε καταλάβει πολύ καλά και ο Karl Lagerfeld και γι’ αυτό το 2012 αποφάσισε να ξεκινήσει μία σειρά μικρών βίντεο, την «Inside CHANEL», ώστε να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε όλες τις πτυχές της γαλλίδας σχεδιάστριας, από το πώς εμπνεύστηκε κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια της και ποιο ήταν το δικό της προσωπικό λεξικό μόδας μέχρι και το πώς εκείνη αντιλαμβανόταν τις πόλεις που λάτρεψε και την λάτρεψαν και το ποια ήταν μέσα από τα μάτια του Lagerfeld.

Στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς παρακολουθούμε το πώς η Gabrielle «Coco» Chanel κατέληξε να λατρεύεται από τους αμερικανούς και να κατακτά την Δύση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια πέρασε όλα τα παιδικά και νεανικά της χρόνια βλέποντας την Αμερική ως έναν μύθο και έχοντας πείσει τον εαυτό της, μέσα από την φαντασία της ως ορφανό παιδί, ότι ο πατέρας της είχε απλά φύγει ώστε να δημιουργήσει περιουσία στις ΗΠΑ.

chanel.jpg
© Keystone/Hulton Archive/Getty Images/Ideal Image


Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, ποτέ να φανταστεί ότι στις αρχές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο αμερικανικός τύπος θα ανακάλυπτε και θα εγκωμίαζε τα σχέδια της και σύντομα, το 1924, το Chanel No5 θα έφτανε στις ΗΠΑ και στη Νέα Υόρκη. Ο κινηματογραφικός παραγωγός Samuel Goldwyn, μάλιστα, τότε δήλωνε ότι το Hollywood την χρειαζόταν ώστε να βγάλει από πάνω του την υπερβολική και περιττή πολυτέλεια και να την αντικαταστήσει με γνήσιο στυλ.

Κάπως έτσι, το 1931 η Gabrielle έφτασε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ κουβαλώντας μαζί της 15 κιβώτια και 35 βαλίτσες με ρούχα και έχοντας για υποδοχή την σταρ του κινηματογράφου Greta Garbo, με τις εφημερίδες να μιλάνε για τις «δύο βασίλισσες που συναντιούνται». Εκεί αναλαμβάνει να αλλάξει το στυλ των χολιγουντιανών σταρ και να το προσαρμόσει στις δικές της γραμμές. Οι τελευταίες, ωστόσο, απορρίπτονται ως «υπερβολικά καθαρές» από την βιομηχανία του Hollywood και η Chanel αποφασίζει να το εγκαταλείψει, αφού για εκείνη το να προσαρμοστεί στα μέτρα του δεν αποτελούσε σε καμία περίπτωση επιλογή.

Η απόρριψη, βέβαια, του Hollywood δεν ισοδυναμούσε με απόρριψη από όλες τις ΗΠΑ, αφού συνέχισαν να την λατρεύουν ως την γυναίκα που κατάφερε να φέρει τον μοντερνισμό στη μόδα. Αυτό αποδείχτηκε και το 1954, όταν η Coco βρισκόταν περισσότερο από ποτέ στην πρώτη γραμμή της μόδας και, αν και οι τότε συλλογές της φαινόταν να περιφρονούνται από τους γάλλους, οι αμερικανοί τις εκθείασαν, με τον τύπο τους να υπογραμμίζει ότι η πλέον 71χρονη δεν είχε δημιουργήσει απλά μόδα, αλλά μία επανάσταση.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα μόνο βελτιώνονταν για την Chanel και τις ΗΠΑ. Το 1957 της απονέμεται το Βραβείο Μόδας Neiman Marcus και ανακηρύσσεται σχεδιάστρια του αιώνα, το 1959 το MoMA (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης) συμπεριέλαβε σε έκθεσή του την συσκευασία του Chanel No5 και το 1969 το μιούζικαλ «Coco» κάνει πρεμιέρα στο Broadway με πρωταγωνίστρια την Katharine Hepburn, ενώ η σχέση λατρείας τους επισφραγίστηκε με την ένωση δύο μύθων, του Chanel No5 και της Marilyn Monroe.

Δείτε όλο το φιλμ εδώ:

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice