Η τοποθέτησή του ενώπιον των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων
Ιστορίες καπέλων και εκκεντρικότητας στο Άσκοτ
Ανατρέχουμε στην ιστορία του πιο παραδοσιακού και ακριβού ενδυματολογικού παιχνιδιού της αριστοκρατίας
Η ιστορία πίσω από τις εκκεντρικές εμφανίσεις στις ιπποδρομίες του Άσκοτ
Ιπποδρομίες του Άσκοτ, εκεί όπου ανάμεσα σε ιδρωμένους αναβάτες, καλογυμνασμένα άλογα, χαλινάρια, πέταλα και καβαλίνες βρίσκουν την ιδανική τους θέση τα πιο εκκεντρικά καπέλα της κρεμ ντε λα κρεμ της βρετανικής κοινωνίας. Ποια είναι όμως η ιστορία του πιο παραδοσιακού και ακριβού ενδυματολογικού παιχνιδιού της αριστοκρατίας; Πώς ξεκίνησαν όλα;
Αποτελούν παράδοση αιώνων και κάθε Ιούνιο συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο Ασκοτ. Οι πασίγνωστες πλέον ιπποδρομίες πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις 11 Αυγούστου του 1711 με πρωτοβουλία της βασίλισσας Άννας, η οποία ήταν λάτρης των αλόγων και των αγώνων. Χρόνο με το χρόνο ο θεσμός αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη αίγλη και το 1760 καθιερώθηκε ως το δεύτερο σε σπουδαιότητα αθλητικό γεγονός της χώρας, ενώ το 1772 δόθηκε το πρώτο κύπελλο στο νικητή. Κατά τη διάρκεια της «Εβδομάδος του Ασκοτ», πραγματοποιούνται μεγάλες ιπποδρομίες, απονέμονται βραβεία, ωστόσο όλος ο κόσμος ξέρει πως τα άλογα, οι αναβάτες και τα βραβεία ανήκουν στο παρασκήνιο των εκδηλώσεων. Στην ουσία κεντρικό event είναι «Η ημέρα των κυριών», η παρέλαση των καπέλων και ο άτυπος διαγωνισμός της βρετανικής αριστοκρατίας στη φαντασία και την εκκεντρικότητα.
Η γέννηση ενός θρύλου: Το 1822 ο βασιλιάς Γεώργιος ο IV ζήτησε από τον αρχιτέκτονα Τζον Νας να σχεδιάσει στο Άσκοτ ένα διώροφο κτίριο, προορισμένο να στεγάζει τη βασιλική οικογένεια και τους φιλοξενουμένους της. Άδεια εισόδου για το βασιλικό… κουτί είχαν μόνο όσοι διέθεταν ιδιόχειρη πρόσκληση του βασιλιά, ενώ οι γυναίκες ήταν υποχρεωμένες να καλύπτουν το στέμμα τους με οποιοδήποτε τρόπο. Τα πρωτότυπα και τεράστια καπέλα που καταγράφουν οι κάμερες και οι φωτογραφικοί φακοί αποτελούν το αποτέλεσμα των ατέρμονων γυναικείων πειραματισμών πάνω στο περίεργο επιβεβλημένο dress code.
Τα τελευταία χρόνια Ιούνιος στο Άσκοτ σημαίνει ταξίδι στον κόσμο της μαξιμαλιστικής δημιουργικότητας. Οι επίλεκτες της βρετανικής κοινωνίας έχουν εξελίξει την ανάγκη σε τρεντ προτείνοντας η κάθε μια το δικό της στιλ. Ο μπαξές έχει από όλα: Μπαρόκ αλλά και παιχνιδιάρικες δημιουργίες που αντανακλούν τη διάθεση των ιδιοκτητριών τους, εκλεπτυσμένα και ακριβά υφάσματα, αξεσουάρ από πολύτιμες πέτρες αλλά και ξύλο, τούλια, βέλα, δαντέλες, φρου φρου, πρωτοποριακή αλλά και παραδοσιακή αισθητική.
Το μοδιστράκι: Κυρίαρχος του ενδυματολογικού παιχνιδιού είναι ο οίκος Herbert Johnson Ltd. London. Η εταιρία εξειδικεύεται στο καπέλο του Ασκοτ εδώ και 200 χρόνια κι έχει «καπελώσει» από βασιλιάδες και τσάρους μέχρι την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Τιμή εκκίνησης τα 500 δολάρια.
Who cares? Μάλλον δεν ενδιαφέρει κανέναν, αλλά για την ιστορία να σημειωθεί ότι νικητής του φετινού «Χρυσού κυπέλλου» ήταν ο Φράνκι Ντετόρι και ο Στραντιβάριους. Ο Ιταλός Φράνκι είναι πολυνίκης στο θεσμό και θεωρείται ο καλύτερος αναβάτης των καιρών.
Ροζ μπιφ και θεάματα: Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Άσκοτ παρατηρούνται φαινόμενα ανάλογα με εκείνα της τελετής των Όσκαρ. Εκατοντάδες περίεργοι κατακλύζουν τους γύρω χώρους, πολλές ώρες πριν από την παρέλαση των καπέλων, κατασκηνώνουν στα γρασίδια, κατασκοπεύουν τους προσκεκλημένους και σχολιάζουν το στιλ τους. Υπάρχει ωστόσο μία ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στις δύο εκδηλώσεις γκλαμουρολατρείας. Οι φαν του ασκοτογκλάμουρ δεν είναι τίποτα φτωχαδάκια. Το ιδιωτικό πάρκινγκ γεμίζει με αυτοκίνητα μάρκας Ρολς Ρόις και Μπεντλέι, οι περισσότεροι κατασκηνωτές συνοδεύονται από τους μπάτλερ τους, το μενού δεν περιλαμβάνει κεφτεδάκια και μπίρα, αλλά αστακό, καπνιστό σολομό και σαμπάνια. Ισως το πιο ακριβό και επιτηδευμένο πικνίκ του κόσμου, ευθέως ανάλογο του κυρίως σόου.
Αν θέλετε να χαζέψετε νέα από το Άσκοτ ή να δηλώσετε ενδιαφέρον για την επόμενη διοργάνωση, μπείτε εδώ: www.ascot.co.uk