billyoscars.jpg
Photo by Frazer Harrison/Getty Images
Fashion

Οι εμφανίσεις του Billy Porter δεν είναι απλή μόδα, είναι κίνημα

Ο πρώτος gay άνδρας με βραβείο Emmy χρησιμοποιεί την μόδα ως όπλο. Τον ακούμε με προσοχή

Ο Βilly Porter είναι ο ηθοποιός που χρησιμοποιεί την μόδα για να κάνει κοινωνικά και πολιτικά statements. Αναλύουμε το στιλ του μετά την ιστορική του νίκη στα βραβεία Emmy

Ο Βilly Porter σηκώνεται από την θέση του με ένα πλατύ χαμόγελο, συνοδευόμενος από ενθουσιώδεις ζητωκραυγές και χειροκροτήματα. Τα εκτυφλωτικά φώτα του Microsoft Theater ακολουθούνε κάθε του βήμα, ενώ οι κάμερες αναβοσβήνουν μανιωδώς γύρω του και οι συνεργάτες του κλαίνε από συγκίνηση. Φτάνει στην σκηνή και απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Είμαι απίστευτα χαρούμενος και συγκινημένος που ζω για να δω αυτήν την ημέρα,» λέει ενώ κρατάει στα χέρια του το βραβείο Emmy πρώτου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο Pose. Κάθε λέξη του ευχαριστήριου λόγου του γράφει ιστορία. Βλέπουμε τον πρώτο African American, ανοιχτά gay άνδρα να κερδίζει Emmy. Και να το κάνει με στιλ.

Στάσου πλάι μου!

Παρόλο που ο χαρακτήρας του Pray Tell στην εκπληκτική σειρά Pose είναι εκείνος που έκανε τον ηθοποιό να κινείται στο τερέν του mainstream, o Billy Porter χαρίζει το ταλέντο του στον χώρο του θεάματος εδώ και πολλές δεκαετίες. Η αγάπη του για το θέατρο τον οδήγησε στις μεγαλύτερες σκηνές του Broadway, όπου διέπρεψε σε μέγιστο βαθμό, κερδίζοντας ένα Tony και ένα Grammy για την ερμηνεία του ως drag queen Lola στο μιούζικαλ Kinky Boots. Στην συνέχεια αποφάσισε να εμφανιστεί αστράφτοντας στις μικρές οθόνες μας ως βασικό μέλος της ομάδας του Pose και από εκεί και πέρα κατέκτησε τον κόσμο. Ερωτεύσιμος, ετοιμόλογος, πάντα ενημερωμένος και με κάτι σημαντικό να πει, ο Billy χρησιμοποιεί την τεράστια πλέον πλατφόρμα του για να κάνει πολιτικά και κοινωνικά statement, με βασικό όπλο του την μονίμως εναλλασσόμενη τέχνη της μόδας. Διότι μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο με ένα fabulous ντύσιμο την φορά.

 

 

Όλα ξεκίνησαν στις Χρυσές Σφαίρες του 2019, την πρώτη μεγάλη διοργάνωση της σεζόν στην οποία ο Billy ήταν υποψήφιος. Εμφανίστηκε φορώντας μία μαργαριταρένια, μακριά Randi Rahm κάπα υψηλής ραπτικής, η οποία προφανώς τράβηξε αμέσως την προσοχή των φωτογράφων που τον παρακαλούσαν να κάνει στροφές και να ποζάρει. Παρόλο που μία από τις υπεύθυνες του event προσπάθησε να τον κάνει να βιαστεί, έτσι ώστε να κάνει χώρο για «πιο διάσημους» σταρ, ο Billy αποφάσισε να κάνει το ακριβώς αντίθετο. Άπλωσε τα χέρια του για να αποκαλύψει την ροζ επένδυση της κάπας, ανάγκασε την Elizabeth Moss να απομακρυνθεί για να μην είναι στο πλάνο και έδωσε το δικό του show, πολύ πριν ξεκινήσει το κανονικό. Προφανώς το στιγμιότυπο έγινε viral. Ο Billy Porter είχε μόλις καταφθάσει.

billygoldenglobes.jpg
Photo by Frazer Harrison/Getty Images

Όπως δήλωσε στο περιοδικό People, ο ρόλος του στο Pose άσκησε τεράστια επιρροή στην fashion ταυτότητά του.
«Συνειδητοποίησα πόσο ρευστές είναι οι φυλετικές μου παρορμήσεις και ολόκληρη η ζωή μου. Δεν το είχα καταλάβει πριν το Pose. Αυτή η σειρά άνοιξε το μυαλό μου στα δύο και με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα τον εαυτό μου. Να απορρίψω διλήμματα και προβληματισμούς για το τι μπορώ να φορέσω και τι όχι. Τι θεωρείται αρκετά ‘ανδρικό’, ‘γυναικείο’ και ‘κατάλληλο της περίστασης’.»

billyoscars.jpg
Photo by Frazer Harrison/Getty Images

Ο Billy έκανε το internet να παραλύει στα περσινά Όσκαρ, όταν περπάτησε στο κόκκινο χαλί φορώντας ένα μαύρο, βελούδινο σύνολο του Christian Siriano. Το outfit αποτελούνταν από ένα εφαρμοστό σακάκι κοστουμιού (μαζί με ασορτί παπιγιόν), μία εντυπωσιακή φούστα στα ίδια χρώματα και μπότες Rick Owens με τακούνι. Εκατομμύρια άνθρωποι (και μία Glenn Close) ήταν έτοιμοι να προσκυνήσουν στην ιδιοφυία του.
Παρόλο που ζούμε σε μία εποχή όπου αρκετοί celebrities απορρίπτουν τους πιο συχνούς κανόνες της μόδας και πειραματίζονται με την έννοια του gender (ονόματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι ο Harry Styles, o Timothée Chalamet και η Zendaya), κανένας δεν έχει ποτέ προκαλέσει τόσες αντιδράσεις με τον ρουχισμό του όσο ο Billy εκείνη την νύχτα. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Billy Porter (@theebillyporter) on

 


Το θρυλικό του αυτό λουκ έπαιξε με την έννοια της «δύναμης» και του ανδρισμού, κάνοντας αρκετούς να αισθανθούν άβολα ενώ κάποιους άλλους να ορκιστούν πως θα τον λατρεύουν για πάντα. Ακόμα και ο τρόπος που κινήθηκε στον χώρο, αναδεικνύοντας το χτισμένο στέρνο του και τοποθετώντας με χάρη τα χέρια του στην μέση, ήταν μία πρόκληση. Η αύρα του ήταν αρσενική και θηλυκή ταυτόχρονα. «Σκληρή» και soft. Κανένας δεν μπορούσε να την προσδιορίσει. Δεν είχε ντυθεί drag, δεν φορούσε κάποια αμφίεση, ήταν απλώς ο Billy Porter.

 

 

billymet.jpg
Photo by Jamie McCarthy/Getty Images

Συνέχισε να προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα με την εμφάνισή του στο MET Gala, όπου έμοιαζε σαν χρυσός θεός με μία δημιουργία των The Blonds, η οποία συμπληρώθηκε από φτερά, στέμμα και έξι topless άνδρες να τον κουβαλάνε.

billymet2.jpg
Photo by Jamie McCarthy/Getty Images

Επόμενος σταθμός ήταν τα βραβεία Tony, στα οποία φόρεσε την αυλαία που χρησιμοποιήθηκε στο Kinky Boots, μετρέποντάς την σε τούλινη ουρά με την βοήθεια του Celestino Couture. Πάνω της ράφτηκαν 30,000 κρύσταλλοι Swarovski.  Ναι, τόσο extra.

billytonies.jpg
Photo by Nicholas Hunt/Getty Images

Το τελευταίο του statement έγινε στα Emmys, με ένα κοστούμι Michael Kors εμπνευσμένο από την κουλτούρα της disco, καπέλο ειδικά σχεδιασμένο για εκείνον από τον Βρετανό designer Stephen Jones, μαύρες πλατφόρμες και ένα μακρύ κασκόλ αντί για γραβάτα. Έτσι παρέλαβε το ιστορικό του βραβείο και δήλωσε για μία ακόμα φορά πως είναι εδώ για να μείνει.

billyemmys.jpg
Photo by Frazer Harrison/Getty Images

Mέσα σε ένα χρόνο, ο Billy έχει καταφέρει να μετατρέψει οποιοδήποτε event στο προσωπικό του runway, ισοπεδώνοντας στερεότυπα και ανοίγοντας τον δρόμο σε άλλα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας να διεκδικήσουν μία θέση στον κόσμο του θεάματος ως ο εαυτός τους.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Billy Porter (@theebillyporter) on

 

«Για πρώτη φορά στην ζωή μου, έχω την δυνατότητα να πω ‘δεν με νοιάζει΄. Αν κάποιος δει την δουλειά μου και αποφασίσει να με κρίνει επειδή δεν κρύβομαι πίσω από το φύλο μου και δεν ανακατεύομαι στις δουλειές των άλλων (το ‘ minding my own black, faggot-ass business’ δεν μεταφράζεται), τότε δεν θέλω να συνεργαστώ μαζί τους. Μου πήρε 40 περίπου χρόνια να φτάσω μέχρι εδώ. Και δεν με νοιάζει. Δεν με νοιάζει!»

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice