Τέχνη κάνουμε για να αφηγηθούμε τον ανθρώπινο πόνο, όχι για να τον προκαλέσουμε
Ο εξωφρενικός κόσμος του Tim Walker
Από τους σταρ φωτογράφους της παγκόσμιας μόδας, ο Tim Walker παρουσιάζει αυτό τον καιρό στο Μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου το δικό του όραμα μέσα από 10 προσωπικά πρότζεκτ εμπνευσμένα όλα από τις συλλογές του ίδιου του Μουσείου σε μια έκθεση με τίτλο “Tim Walker: Wonderful Things”.
Ο απόλυτος καλλιτέχνης του μαγικού ρεαλισμού ανοίγει μια κουνελότρυπα στο συναρπαστικό μυαλό του και o θεατής σαν μια άλλη «Αλίκη» κατρακυλά στο σκοτάδι της και πέφτει μπροστά σε εικόνες που τον κάνουν να αναφωνήσει έκπληκτος: «ολοένα και πιο περίεργα και πιο περίεργα ακόμη».
Με παιδικό αυθορμητισμό και χωρίς κανόνες, χωρίς συνοχή, χωρίς αρχή και τέλος, ο Walker εγκαταλείπει τους τοίχους και το φωτογραφικό χαρτί και δίνει στο σύμπαν του τη φυσική του διάσταση. Φανταστικά «τοπία»-αντανακλάσεις της δικής του «χώρας των θαυμάτων» συνθέτουν ένα οπτικό λουκούλλειο γεύμα, μια μοναδική ευκαιρία απόδρασης από τη νωθρή πραγματικότητα σε έναν κυριολεκτικά ονειρεμένο κόσμο που μπορεί κανείς να αγγίξει, να εξερευνήσει, να περπατήσει, να γίνει κομμάτι του. «Σε έναν κόσμο γεμάτο ανασφάλειες και αβεβαιότητα, η ικανότητα να δραπετεύεις είναι πραγματικά συναρπαστική», λέει άλλωστε ο ίδιος.
Ο Walker επισκέφθηκε το μουσείο αμέτρητες φορές, περιηγήθηκε στους διαδρόμους του, στάθηκε επί ώρες μπροστά στις βιτρίνες με τις μόνιμες συλλογές του
«Tim Walker: Wonderful Things»
Σαν να φυλακίζεις έναν κεραυνό σε ένα μπουκάλι… μόνο έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς τη μεγαλειώδη έκθεση του Tim Walker που φιλοξενεί το Victoria & Albert Museum.
Εντυπωσιακά σκηνικά, παραμυθένιες εγκαταστάσεις - που επιμελήθηκαν η set designer και σκηνογράφος Shona Heath και οι στυλίστες Amanda Harlech, Jack Appleyard και Josephine Cowell, βίντεο-προβολές και φυσικά οι αξεπέραστες φωτογραφίες του, μεταξύ των οποίων και η νέα του δουλειά, αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη έκθεση και εμπνευσμένη από το ίδιο το Μουσείο.
Ο Walker επισκέφθηκε το μουσείο αμέτρητες φορές, περιηγήθηκε στους διαδρόμους του, στάθηκε επί ώρες μπροστά στις βιτρίνες με τις μόνιμες συλλογές του - 145 αίθουσες, περισσότερα από 2 εκατομμύρια μοναδικά αντικείμενα τέχνης, 5.000 χρόνια καλλιτεχνικής έκφρασης - περιεργάστηκε τα εντυπωσιακά αναμνηστικά στα πωλητήριά του, μπήκε στους χώρους συντήρησης των έργων, στις αποθήκες, μίλησε με επιμελητές, συντηρητές, τεχνικούς. Ανέβηκε στις ταράτσες του και εξερεύνησε τα δαιδαλώδη υπόγειά του. Στο χρονικό της περιήγησής του μαγεύτηκε από τα φωτεινά βιτρό, τις «ζωντανές», ντελικάτες ινδικές μινιατούρες, τις ερωτικές εικονογραφήσεις, τα μυθικά δείγματα υψηλής ραπτικής, τα ολόχρυσα παπούτσια, την 65 μέτρων φωτογραφική απεικόνιση της περίφημης ταπισερί του Μπαγιέ - η μεγαλύτερη φωτογραφία στη συλλογή του Μουσείου.
Αναπόφευκτα «δηλώνει» ερωτευμένος με το Victoria & Albert Museum. Οι θαυμαστοί θησαυροί του αποτελούσαν πάντα πηγή έμπνευσης και έχουν επηρεάσει σημαντικά την καλλιτεχνική του ταυτότητα. Για αυτή την έκθεση, προετοιμαζόταν για χρόνια.
«Για μένα το V&A ήταν πάντα ένα παλάτι γεμάτο όνειρα, ένας τόπος πλημμυρισμένος έμπνευση. Η συλλογή του Μουσείου είναι μνημειώδης, είναι μοναδική, τεράστια, νομίζω γι’ αυτό ταιριάζουμε τόσο πολύ εμείς οι δυο. Πολλά από τα αντικείμενα που βρήκα εδώ κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου, έκαναν την καρδιά μου να χτυπάει πιο γρήγορα, τόσο που ήθελα να τα φωτογραφίσω, όχι μόνο για να διατηρήσω για πάντα δική μου την πραγματική, τη φυσική ομορφιά τους, αλλά και αυτό που ένοιωσα όταν τα πρωτοαντίκρισα. Κάθε λήψη είναι και μια ερωτική εξομολόγηση και η επιθυμία να απεικονίσω τη μυστική μου ‘συνεύρεσή’ μαζί τους», γράφει σε αυτό που χαρακτηρίζει ο ίδιος ερωτική επιστολή προς το Μουσείο για να εκφράσει την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του προς αυτό.
«Η συλλογή του Μουσείου είναι μνημειώδης, είναι μοναδική, τεράστια, νομίζω γι’ αυτό ταιριάζουμε τόσο πολύ εμείς οι δυο»
Ποιος είναι ο Tim Walker
«Αγαπημένο παιδί» της Vogue, ο Tim Walker μαγεύει τους αναγνώστες του κορυφαίου περιοδικού μόδας για περισσότερο από μια δεκαετία, μεταμορφώνοντας τα ρεπορτάζ μόδας σε παραμυθένιες υπερπαραγωγές. Το πάθος του για τη φωτογραφία γεννήθηκε πολύ πριν σπουδάσει την τέχνη - στο Exeter College of Art – και ενώ εργαζόταν στη βιβλιοθήκη της Condé Nast στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στα φωτογραφικά αρχεία του Cecil Beaton.
Μετά την αποφοίτησή του το 1994, ο Walker εργάστηκε ως free lancer στο Λονδίνο πριν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη για να δουλέψει ως βοηθός δίπλα στον τεράστιο Richard Avedon. Ήταν μόλις 25 ετών όταν έκανε την πρώτη του φωτογράφιση μόδας για τη Vogue, ξεκινώντας έτσι μια σχεδόν «ερωτική» σχέση με όλες τις εκδόσεις της, την Ιταλική, τη Βρετανική, την Αμερικάνικη, μοιράζοντας ωστόσο το χρόνο του και με άλλους σημαντικούς τίτλους όπως το W και το LOVE Magazine.
Το 2008 πραγματοποιεί την πρώτη του μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Design του Λονδίνου, η οποία συμπίπτει με την έκδοση του βιβλίου του «Pictures» από τις εκδόσεις teNeues. Έχοντας κατακτήσει τον χώρο της φωτογραφίας, ο πάντα ανήσυχος και καλλιτεχνικά πολύπλευρος Walker αναπτύσσει το ταλέντο του και στην κινούμενη εικόνα. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του Walker, «The Lost Explorer», κάνει πρεμιέρα το 2010 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Locarno στην Ελβετία για να κερδίσει, ένα χρόνο αργότερα, το βραβείο καλύτερη ταινίας μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο.
Το 2012 άλλη μια μεγάλη φωτογραφική έκθεση του Walker παρουσιάζεται στο Somerset House στο Λονδίνο, με τίτλο «Story Teller». Την ίδια εποχή εκδίδεται το ομότιτλο βιβλίο του από τις εκδόσεις Thames&Hudson.
Ο Walker βραβεύεται το 2008 από το British Fashion Council με το «Isabella Blow Award for Fashion Creator» για τη προσφορά του στο χώρο της Μόδας. Το 2009 λαμβάνει το «Infinity Award» από το Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας και το 2012 ονομάζεται τιμώμενο μέλος της Royal Photographic Society.
Το Victoria & Albert Museum και η National Portrait Gallery στο Λονδίνο έχουν συμπεριλάβει τη δουλειά του Walker στις μόνιμες συλλογές τους.
«Tim Walker: Wonderful Things», Victoria & Albert Museum, Λονδίνο, 21/09/2019-8/03/2020 www.vam.ac.uk
Δειτε περισσοτερα
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Η θρυλική Blondie ξεκίνησε πρόσφατα μία συνεργασία με τη μάρκα ένδυσης Wildfang, η οποία εστιάζει στη δημιουργία ενδυμάτων χωρίς φύλο και με δυναμικό, ασυμβίβαστο ύφος
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Τα κοσμήματα με τα γράμματα και την περίτεχνη τέχνη της Charlotte Chesnais
Aγόρια ντυμένα γυναίκες, με εξαιρετικό μπρίο και αριστοτεχνική θηλυκότητα, προσέφεραν ένα εκρηκτικό show