Kenzō Takada (1939-2020): Ένας αστείρευτος δημιουργός
EPA/Tobias Hase
Fashion

Kenzō Takada (1939-2020): Ένας αστείρευτος δημιουργός

Ανατρέχουμε στους σταθμούς της δημιουργικής του πορείας

Ο Kenzō Takada, που έφυγε από τη ζωή στις 4 Οκτωβρίου του 2020 σε ηλικία 81 ετών, ήταν ένας ένας αστείρευτος δημιουργός. Αυτή ήταν η ζωή του.

Στις 4 Οκτωβρίου του 2020 ο ιδρυτής του οίκου Kenzo, Kenzō Takada, πέθανε υποκύπτοντας στον ιό που έχει υποσκάψει τις ζωές μας, τον Covid-19. Μαζί του έσβησε ένα ακούραστο δημιουργικό πνεύμα και ένα μεγάλο μέρος από τη μόδα που συγκλόνισε τον 20ό αιώνα.

Ο Kenzō Takada υπήρξε ένας σχεδιαστής ταγμένος στην πρωτοπορία, ένας πολυσχιδής καλλιτέχνης που εκτόνωνε την αστείρευτη δημιουργικότητά του σε διαφορετικά πεδία, μια ιδιοφυία που εξερεύνησε κάθε πιθανή εκδοχή της, ένας άνθρωπος του προκαλούσε τον εαυτό του και τους άλλους ξεπερνώντας συμβατικά όρια. Αυτοί είναι 15+1 σταθμοί της πολυδιάστατης ζωή του. 

01. Ο κόσμος της μόδας τον μάγευε από την παιδική του ηλικία, όταν αφοσιωνόταν στη μελέτη των περιοδικών της αδελφής του. Μετά από ένα σύντομο ακαδημαϊκό ψάξιμο, το 1958 καταλήγει φοιτητής στο Bunka Fashion College του Τόκιο. Είναι η πρώτη χρονιά που η σχολή άνοιγε τις πύλες και τα αμφιθέατρά της και σε άνδρες. Ήδη από φοιτητής, δείχνει το ταλέντο και την κλάση του κερδίζοντας βραβεία. 

02. Με το πέρας των σπουδών του, εργάστηκε σε ένα πολυκατάστημα, όπου σχεδίαζε περίπου 40 κοριτσίστικα outfits τον μήνα. Το 1964 ενόψει προετοιμασιών των Ολυμπιακών Αγώνων και αναμόρφωσης ολόκληρων περιοχών, το πολυκατάστημα γκρεμίστηκε. Με τα χρήματα της αποζημίωσης και με την ευλογία του μέντορά του από το πανεπιστήμιο, ο Τακάντα έφυγε για το Παρίσι με πλοίο. Χρειάστηκε έναν μήνα για να φτάσει στην πόλη όπου ζούσε και μεγαλουργούσε η έμπνευση και το πρότυπό του, ο Yves Saint Laurent.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kenzo Takada - K三 (@kenzotakada_official) on

 

03. Η διαβίωσή του στην Πόλη του Φωτός δεν υπήρξε εύκολη. Πουλούσε σχέδιά του σε οίκους μόδας έναντι 25 φράγκων και εργαζόταν ως στιλίστας σε ένα εργοστάσιο υφασμάτων ονόματι Pisanti. Το μεγάλο του όραμα ήταν να ανοίξει μια μπουτίκ σε μια περιοχή παρθένα από τους ομότεχνούς του. 

04. Το 1970 νοίκιασε έναν μικροσκοπικό χώρο στην Galerie Vivienne, στο δεύτερο δημοτικό διαμέρισμα, συνδυάζοντας την επιχειρηματικότητα με το ντιζάιν. Ονόμασε το κατάστημά του «Jungle Jap» δημιουργώντας και τον ανάλογο διάκοσμο: στους τοίχους έβλεπες ζωγραφισμένη μια οργιώδη βλάστηση ζούγκλας.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kenzo Takada - K三 (@kenzotakada_official) on

 

05. Με πρώτη ύλη αξίας 200 δολαρίων από τη Μονμάρτη και άλλες υπαίθριες αγορές, φιλοτέχνησε την πρώτη του συλλογή μόδας. Τα εκλεκτικά και τολμηρά του σχέδια έγιναν σόου, με πασαρέλα την Galerie Vivienne των 176 μέτρων μήκος και των 3 μέτρων πλάτος.

06. Η σχεδιαστική του δύναμη αναγνωρίστηκε σχεδόν άμεσα, με τη συνοδεία και οικονομικών απολαβών. Η πορεία του προς την κορυφή μοιάζει ιλιγγιώδης. Το 1970, στο εξώφυλλο του τεύχους Ιουνίου του περιοδικού Elle βρισκόταν ένα από τα σχέδιά του. Το 1971 θα παρουσιάσει τη συλλογή του σε Νέα Υόρκη και Τόκιο. Την επόμενη χρονιά θα κερδίσει ένα βασυσήμαντο βραβείο από το Fashion Editor Club της Ιαπωνίας. Τον Οκτώβριο 1976 θα εγκαινιάσει το πρώτο του κεντρικό κατάστημα Kenzo, στην Place des Victoires.

07. Θεαματικός δημιουργός, αλλά και λάτρης του αντισυμβατικού θεάματος. Το 1978 και το 1979 θα επιλέξει να παρουσιάσει τις κολεξιόν του σε μια τέντα τσίρκου. Στο μεγάλο φινάλε βρήκαν επί σκηνής καβαλάρηδες αλόγων που φορούσαν διάφανες φόρμες, ενώ ο ίδιος έκανε την υπόκλιση πάνω σε έναν ελέφαντα. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kenzo Takada - K三 (@kenzotakada_official) on

 

08. Το 1980 μπήκε στη βιομηχανία του αρώματος, με την πρώτη πειραματική απόπειρα να έχει το όνομα King Kong. Just for fun, ομολογούσε ο δημιουργός, just for fun. 

09. Το 1983 επέκτεινε το ενδιαφέρον και τη σχεδιαστική του ιδιοφυία και στο ανδρικό ρούχο, ενώ το 1984 ανοίχτηκε σε πελατολόγιο περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων με τη σειρά Album by Kenzo. Το 1986 σχεδίασε την παιδική σειρά Kenzo Jungle, καθώς και γυναικεία τζιν.

10. Το 1988 επιστρέφει εκ νέου στα αρώματα και μεγαλουργεί: Kenzo de Kenzo, Parfum d'été, Le monde est beau και L'eau par Kenzo. Για τον άνδρα θα λανσάρει την Kenzo pour Homme το 1991. Το 2000 κυκλοφορεί το περιοβόητο Flower by Kenzo, με ενσωματωμένη την παπαρούνα στο γυάλινο μπουκάλι του, που όλες φορέσαμε.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kenzo Takada - K三 (@kenzotakada_official) on

 

11. Το 2001 ο Kenzo θα περάσει στον τομέα της ομορφιάς, με τη σειρά περιποίησης δέρματος KenzoKI. Όμως ο Τακάντα δεν είναι πια ψυχή του οίκου. Είχε ανακοινώσει την απόσυρσή του το 1999, για να ασχοληθεί σοβαρά με την τέχνη. Ωστόσο, θα επανέλθει το 2005 ως βιομηχανικός σχεδιαστής παρουσιάζοντας το Gokan Kobo, μια σειρά που περιελάμβανε από τραπεζομάντιλα έως μικροαντικείμενα σπιτιού και έπιπλα. 

12Το 2016 θα δημιουργήσει ένα άρωμα για την Avon και θα χριστεί Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής.

13. Το 2017 θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα της συνεργασίας του με τη  Roche Bobois καλύπτοντας τον καναπέ Mah Jong με νέο ύφασμα και δημιουργώντας μια σειρά κεραμικών.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kenzo Takada - K三 (@kenzotakada_official) on

 

 

14. Το 2019 θα σχεδιάσει τα κοστούμια της παραγωγής Madama Butterfly για το Ίδρυμα Όπερας Nikikai του Τόκιο, αλλά και το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο του ξενοδοχείου Mandarin Oriental Jumeira στο Ντουμπάι. 

15. Η τελευταία επαγγελματική πράξη μιας ασταμάτητης ζωής: Τον Ιανουάριου του 2020, ο Τακάντα ανακοίνωσε το λανσάρισμα ενός νέου brand, του K3, και στις 17 Ιανουαρίου έδωσε τα πρώτα δείγματα σε επιλεγμένα showrooms του Παρισιού.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kenzo Takada - K三 (@kenzotakada_official) on

 

+Πέρα από τα επαγγελματικά, σε προσωπικό επίπεδο ο Κένζο Τακάντα υπήρξε επίσης αντισυμβατικός. Σύντροφος ζωής υπήρξε ο Xavier de Castella, ο οποίος πέθανε από AIDS το 1990.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice