Ενυδάτωση, σύσφιξη, καθαρισμός
Μια κοινοπραξία των Adidas, Stella McCartney, Lululemon και Kering χρηματοδοτεί τη μαζική παραγωγή ενός υλικού που μοιάζει με δέρμα.
Η είδηση λέει: Η Adidas, η Stella McCartney, η Lululemon και η μητρική εταιρεία της Gucci, Kering, συνεργάστηκαν και επενδύουν κεφάλαια δεκάδων εκατομμυρίων σε ένα νέο υλικό που ονομάζεται Mylo. Το υλικό φτιάχνεται από μυκήλιο, αλλά μοιάζει και στην εμφάνιση και στην αίσθηση με δέρμα.
Η ερώτηση αυθόρμητη: Τι είναι το μυκήλιο; Η Βικιπαίδεια λέει: «Το μυκήλιο είναι το φυτικό μέρος ενός μύκητα, που αποτελείται από μια διακλαδωτή μάζα, με νηματώδη υφή. Αποικίες μυκήτων που αποτελούνται από μυκήλια βρίσκονται στο έδαφος και σε άλλα υποστρώματα. Ένας τυπικός σπόρος μπορεί να βλαστήσει σε ομοκαρυωτικό μυκήλιο, το οποίο δεν μπορεί να αναπαραχθεί σεξουαλικά. Δύο συμβατά ομοκαρυωτικά μυκήλια μπορούν να ενωθούν και να σχηματίσουν ένα δικαρυωτικό μυκήλιο. Αυτό το μυκήλιο μπορεί να σχηματίσει καρποφόρα όργανα, όπως τα μανιτάρια».
Χρειάστηκαν 70 λέξεις για να καταλάβουμε πως από το μυκήλιο προκύπτουν τα μανιτάρια, αλλά στο μέλλον και τα νέα προϊόντα των Adidas, Stella McCartney, Lululemon και Gucci. Με τη μορφή κοινοπραξίας, οι εταιρείες χρηματοδοτούν τον «εφευρέτη» του Mylo, την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Bolt Threads, ώστε να βελτιώσει και να αυξήσει τις δυνατότητες παραγωγής.
Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί μια αλυσίδα εφοδιασμού των εταιρειών από υψηλής ποιότητας vegan δέρμα που θα χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή προϊόντων. Για μερικά χρόνια ακόμα, καθώς το Mylo βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, θα έχει τόσο υψηλό κόστος, ώστε μόνο οι συγκεκριμένοι κολοσσοί μπορούν να το σηκώσουν.
Ελπίδα όλων είναι το νέο βιοϋλικό στο μέλλον να φτιάχνεται γρήγορα, να είναι εύχρηστο, ανθεκτικό, όπως και να μπορεί να γίνει αντικείμενο επεξεργασίας εξίσου εύκολα με άλλα υλικά της μαζικής βιομηχανίας. Αυτές είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορεί να έχει ανταγωνιστική τιμή σε σχέση με το δέρμα και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εμπορική κλίμακα.
Η διαδικασία παραγωγής του Mylo είναι μάλλον χρονοβόρα και περίπλοκη. Στην ουσία, το μυκήλιο, που είναι ένας ζωντανός οργανισμός, «σπέρνεται» και καλλιεργείται. Το τελικό προϊόν μοιάζει με εύκαμπτο φελλό, που στη συνέχεια βάφεται χωρίς τη χρήση χημικών. Σε σύγκριση με το δέρμα των ζώων, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η διαδικασία παραγωγής του υλικού εκπέμπει πολύ λιγότερα επιβλαβή αέρια στην ατμόσφαιρα, ενώ καταναλώνονται ελάχιστοι φυσικοί πόροι σε σχέση με την εκτροφή ζώων. Σε αντίθεση με τις εναλλακτικές λύσεις συνθετικού δέρματος, το Mylo αφήνει ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ δεν χρησιμοποιούνται πλαστικά με βάση το πετρέλαιο όπως η πολυουρεθάνη ή το PVC. Όλα αυτά μένουν να αποδειχτούν το 2021, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση του κύκλου ζωής του υλικού.
Σύμφωνα με το οικονομικό ρεπορτάζ, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή συμφωνία που αφορά την εισαγωγή ενός βιοϋλικού στη μαζική αγορά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα 4 brands εκπροσωπούν την πολυτέλεια και τον αθλητισμό, απαιτητικούς δηλαδή κλάδους. Ως αντάλλαγμα της επένδυσης, οι εταιρείες θα έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του Mylo, ενώ τα πρώτα προϊόντα θα φτάσουν στα ράφια γύρω στο 2021. Πάντως στο σάιτ της Bold Threads υπάρχει δυνατότητα να μπεις στη λίστα αναμονής.
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το Mylo έχει την εμφάνιση και την υφή του πραγματικού δέρματος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν από παπούτσια και τσάντες μέχρι μπουφάν και καπέλα.
Η Stella McCartney δημιούργησε μια ειδική έκδοση της εμβληματικής τσάντας Falabella από το υλικό. Δεν διατέθηκε ποτέ στο εμπόριο, αλλά φιγουράρισε ανάμεσα στα εκθέματα της έκθεσης Fashioned from Nature στο Victoria & Albert το 2018. Η σχεδιάστρια, σε συνεργασία με την Adidas, σχεδίασε και δημιούργησε ένα φόρεμα του τένις από εργαστηριακό μετάξι αράχνης, προερχόμενο επίσης από τα εργαστήρια της Bold Threads.
Μετά τις γούνες, μάλλον ήρθε ο καιρός οι πασαρέλες να απαλλαγούν και από το δέρμα. Και δε χρειάζεται ιδιαίτερη ή μόνο οικολογική επιχειρηματολογία επ’ αυτού. Το Mylo ίσως είναι ένα καλό υποκατάστατο.