Η Καλλιόπη Καραβασίλη και το καλοκαίρι της Karima

Οι δημιουργίες Karima σε προσκαλούν στο μαγικό κόσμο του χειροποίητου μακραμέ

Look Team |

Της Θεοδώρας Παπανικολάου

Φέρτε μας πίσω το καλοκαίρι: μπορεί το 2020 να πέρασε όπως πέρασε, όμως για το 2021 οι προσδοκίες είναι μεγάλες, εμβολίου θέλοντος: η Συλλογή για το καλοκαίρι 2021 της Karima, το brand με τις χειροποίητες μακραμέ δημιουργίες που υπογράφει η Καλλιόπη Καραβασίλη είναι η καλύτερη αφορμή για να το ονειρευτούμε.

Γλύπτες δημιουργίες, φορέσιμα έργα τέχνης που αναδεικνύουν την ομορφιά κάθε γυναίκας, τα χειροποίητα κοσμήματα Karima δημιουργούνται με υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, όπως το μοναδικό μετάξι από το Σουφλί, βαμβάκι, rayon και δέρμα. Ανάμεσά τους πλέκει αριστοτεχνικά χάντρες, παίζει με το nude που μοιάζει με χρυσό, το μαύρο αλλά και το μωβ και το λευκό. Κόμποι, κρόσια και κλωστές γίνονται δημιουργίες που αποκαλύπτουν τη γυναικεία φιγούρα δημιουργώντας ένα παιχνίδι φαντασίας με τη γυμνό δέρμα. «Οι κλωστές είναι το φετίχ μου», δηλώνει η σχεδιάστρια.

Επέλεξε την τέχνη του πλεξίματος με τα χέρια διότι μέσα από αυτή τη διαδικασία εκφράζει τον εσωτερικό της κόσμο. «O,τι με πιέζει, με κρατά πίσω ή με δυσαρεστεί γίνεται ένας κόμπος, γίνεται δημιουργία κι αν χρειαστεί κόβεται. Το πλέξιμο, μια τεχνική που κρατά από την Κρήτη αιώνες πίσω και δεν χρησιμοποιείς τίποτε άλλο παρά τα δυο σου χέρια σε απελευθερώνει. «Σαν να παγώνει για λίγο ο χρόνος», λέει η σχεδιάστρια. Πρόκειται για μια διαδικασία επίπονη, στέκεται όρθια για ώρες μέχρι να ολοκληρώσει μια δημιουργία της. «Δεν δουλεύω με πατρόν ή σχέδιο, κάνω εικόνα αυτό που θέλω να φτιάξω και το μεταφέρω στην κούκλα». Το γυναικείο σώμα γίνεται καμβάς και προσπαθεί σε καθετί που φτιάχνει να χωρέσει τις δυο ανάγκες της γυναικείας φύσης: να αισθάνεται προστατευμένη και ελεύθερη, χωρίς δεσμά. δημιουργία. Είναι πάθος».

Το όνομα του brand προέκυψε από τα ονόματα των τριών παιδιών της αν και στην πορεία ανακάλυψε ότι Karim στην αραβική γλώσσα σημαίνει γενναιοδωρία, «κάτι που με χαρακτηρίζει: η ανάγκη μου για επικοινωνία μέσω της προσφοράς. Διότι όταν δίνεις, πάντα κάτι σου επιστρέφεται». Αφήνοντας πίσω της την δικηγορία, την οποία εξασκούσε, η Καλλιόπη Καραβασίλη πλέκει εικόνες από την ελληνική ιστορία και παράδοση με τις δικές της προσλαμβάνουσες. «Το μετάξι είναι ντελικάτο, το βαμβάκι μαλακό, τα κορδόνια πιο δυναμικά, το rayon μου δίνει πιο σταθερές δομές, να δίνουν οι δημιουργίες μου την αίσθηση της πανοπλίας».

Εσείς πώς φαντάζεστε το καλοκαίρι που έρχεται; Το Karima θέλει τη γυναίκα σέξι, με αυτοπεποίθηση, σίγουρη. «Τα ρούχα μου είναι μοναδικά, όπως εξάλλου και η προσωπικότητα κάθε γυναίκας. Κάθε ρούχο μου έχει μια ιστορία και θέλω η γυναίκα που το φοράει να αισθάνεται αυτό που θέλω να πω». Ένα θελκτικό παιχνίδι κάλυψης και απόκρυψης που θα εκτυλιχθεί σε κάποια παραλία, σε ένα πάρτι με πολλούς καλεσμένους ή σε μια ιστορία για δυο.