Superga X Konstantin Kakanias by Kalogirou
Superga X Konstantin Kakanias by Kalogirou
Fashion

Η Ελληνική Επανάσταση ξεσηκώνει τον κόσμο της μόδας

Διάσημοι ελληνικοί και ξένοι οίκοι υμνούν τη φουστανέλα και το πνεύμα της Επανάστασης του 1821

Ελληνικά και ξένα brands παρουσιάζουν συλλογές εμπνευσμένες από την Επανάσταση του 1821

Όταν ακόμα και ο εμβληματικός οίκος Dior προτίθεται να σχεδιάσει συλλογή με αναφορές στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη συμπλήρωση δύο αιώνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τα ελληνικά brands δεν θα μπορούσαν να μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Παρουσιάζουν ρούχα, παπούτσια, τσάντες, είδη σπιτιού, κοσμήματα εμπνευσμένα από την επέτειο των 200 χρόνων, από το καθοριστικό ιστορικό γεγονός της Επανάστασης του 1821.  Το σεγκούνι, η φουστανέλα, το ζιπούνι, η κεντημένη φέρμελη, οι ντουλαμάδες διατηρούν την ιστορική τους διάσταση καθώς εκτινάσσονται στο σήμερα. Ή, αλλιώς, το rebranding της φουστανέλας στο catwalk του διαδικτύου με μια πτυχή της παράδοσης να αγκαλιάζει σύγχρονες σιλουέτες με καλαισθησία, τόλμη και πολυτέλεια.

Superga X Konstantin Kakanias by Kalogirou
Η ιστορική ελληνική φίρμα παπουτσιών Καλογήρου θα συμμετάσχει στους εορτασμούς με ένα εξαιρετικά δημιουργικό, μοντέρνο και (κυρίως) fun τρόπο: Σε συνεργασία με το ιταλικό brand Superga και τον διεθνώς καταξιωμένο  Έλληνα καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά, που ζει και εργάζεται στο Λος Άντζελες, δημιούργησε ένα limited edition παπούτσι με την εικαστική υπογραφή του Κακανιά που δεν είναι άλλη από την εξωφρενική μας κυρία Τεπενδρή. Η εκκεντρική και συναρπαστική περσόνα που έχει δημιουργήσει ο καλλιτέχνης μεταμορφώνεται για τη συλλεκτική αυτή capsule συλλογή, σε ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης, με τον ίδιο δυναμισμό, πάθος και αποφασιστικότητα που μας έχει  συνηθίσει χρόνια τώρα να αντιμετωπίζει την εκλεκτική της καθημερινότητα.  Με σταθερή παρουσία στο  εικαστικό σύμπαν του καλλιτέχνη από τη στιγμή που έκανε το ντεμπούτο της στη Νέα Υόρκη το 1992, η κυρία Τεπενδρή είναι μια θρυλική κοσμοπολίτισσα, μια κυρία της καλής κοινωνίας που φοράει δημιουργίες υψηλής ραπτικής και συλλέγει έργα τέχνης. Η συλλογή «Superga X Konstantin Kakanias» που δημιούργησε η Καλογήρου αποτελείται από 200 αριθμημένα κομμάτια γυναικεία, ανδρικά και εφηβικά, τα οποία είναι διαθέσιμα διεθνώς αποκλειστικά είτε μέσα από τα φυσικά καταστήματα KALOGIROU είτε μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος www.kalogirou.com σε μεγέθη από 34 έως και 46 και τιμή 175 ευρώ το ζευγάρι.

Superga X Konstantin Kakanias by Kalogirou

Superga X Konstantin Kakanias by Kalogirou
Superga X Konstantin Kakanias by Kalogirou

1821 pouch bag by Callista
Η ελληνική εταιρία Callista Crafts, με τις υπέροχες τσάντες, έχει σχεδιάσει μια εξαιρετικά καλαίσθητη τσάντα-πουγκί, την 1821 pouch bag. Φέτος, την Άνοιξη, η φουστανέλα θα φορεθεί και σε τσάντα. Πραγματικά υπέροχη, η pouchbag παραπέμπει ευθέως στις 400 λευκές πιέτες της εθνικής μας φορεσιάς και διαθέτει μαύρο ζωνάρι με τη χαρακτηριστική πλεξίδα της Callista σε χρυσή λαδιά  απόχρωση. «Με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση αποκωδικοποιώ την παραδοσιακή ελληνική φορεσιά και σχεδιάζω αυτό το πουγκί χρησιμοποιώντας ένα κόκκινο ανάποδο φέσι σαν βάση του, το στολίζω με δερμάτινη φουστανέλα και φούντες του τσαρουχιού» διευκρινίζει για το νέο σχέδιο η Ελβίρα Παναγιωτοπούλου, Creative Director της Callista. Θα διατεθεί σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό.

1821 pouch bag by Callista

Ελληνική σημαία Zeus+Dione
Και στο brand Zeus+Dione στριφογυρίζει η φουστανέλα, αλλά στη συλλογή με πηγή έμπνευσης το 1821 διακρίνεται και ένα ξεχωριστό σύνολο. Το τοπ και η μάξι φούστα HELLAS, με τις μπλε και λευκές ρίγες, αποτίουν φόρο τιμής στην ελληνική σημαία. Ο επαναστατικός άνεμος του 1821 συμβολίζει για τον ελληνικό οίκο μόδας την καινούρια αρχή. Κυριαρχούν όλες οι αποχρώσεις του ελληνικού μπλε, μαζί με το κόκκινο καρμίνιο, το κοκκινωπό-καφέ χρώμα, το υπόλευκο, το κυπαρισσί, το χρώμα της άμμου. Η Ιλεάννα Μακρή σχεδίασε τα κοσμήματα της συλλογής επιστρατεύοντας την παραδοσιακή τεχνική της συρματερής, που έχει τις ρίζες της στην παραδοσιακή αργυροχρυσοχοΐα των Ιωαννίνων. Τα σανδάλια, που έχουν κάτι από revisited τσαρούχι, υπογράφει η Ancient Greek Sandals.

Ελληνική σημαία Zeus+Dione

Μπουμπουλίνα Ancient Kallos
Ή, αλλιώς, η «1821-2021 Bouboulina capsule collection» από τη φίρμα Ancient Kallos, αποτυπώνει σε σύγχρονο πατρόν την ομορφιά και την αρμονία μαζί με στοιχεία της παράδοσης. Η φουστανέλα γίνεται ένα εξαιρετικά θηλυκό μίνι φόρεμα, που φοριέται με ζώνη στη μέση και κεντημένο γιλέκο. Τα χρώματα είναι ζεστά και έντονα, οι σιλουέτες δυναμικές και τα φορέματα χυτά. Η ηρωίδα του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ενέπνευσε τους σχεδιαστές του brand που αφιερώνουν τη συλλογή «Bouboulina» στις σύγχρονες γυναίκες του κόσμου που λατρεύουν να φορούν ρούχα με DNA.

Μπουμπουλίνα Ancient Greek Kallos

Προεδρία της Δημοκρατίας Χ Mary Katrantzou
Χάριν της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 έγιναν haute couture και τα δώρα εθιμοτυπίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Φουλάρια από μετάξι Σουφλίου και γραβάτες, που θα δίνονται ως δώρα σε εθιμοτυπικές εκδηλώσεις της Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, παραχώρησε ευγενικά η σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου. Μια γαλανόλευκη σημαία, ελληνικές γραμματοσειρές, κομμάτια της Ελλάδας πάνω στον χάρτη, και αναφορές στον αισθητικά πλούσιο Μινωικό πολιτισμό. Ψηφιδωτά από ψηφιακά σχέδια που συνθέτουν τη νέα εικόνα μιας χώρας η οποία κρατάει γερά το αδιάκοπο νήμα που τη συνδέει με το ένδοξο παρελθόν της.

Προεδρία της Δημοκρατίας Χ Mary Katrantzou

Η συλλογή του  Dior
Ο πάντα τολμηρός οίκος Dior, αν και φέτος (συλλογή Άνοιξη-Καλοκαίρι) καταπιάστηκε με την ανάγνωση των καρτών ταρώ και με γυναικείες φιγούρες όπως η Νικόλ Κίντμαν στο Undoing, σχεδιάζει εντός του 2021 να δημιουργήσει συλλογή με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την  έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Για τον λόγο αυτό στελέχη του εμβληματικού οίκου μόδας με επικεφαλής την καλλιτεχνική διευθύντρια Μαρία Γκράτσια Κιούρι ταξίδεψαν μέχρι την Καλαμάτα, στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, όπου επισκέφτηκαν τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτώρια Γ. Καρέλια». Το μουσείο που στεγάζει την εκπληκτική συλλογή άνοιξε ειδικά για την περίσταση, με παρούσα στη ξενάγηση την ίδια τη δημιουργό της, Βικτώρια Καρέλλα, αλλά και τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι, εκ των συνιδρυτριών του οίκου Zeus+Dione.

Ουζάκι Gogreek
Δεν θα ’μενε έξω από την προσπάθεια το παραδοσιακό ελληνικό ποτό. Και ουζάκι λεβέντης εύζωνας με το ταίρι του από τη βραβευμένη εταιρία gogreek, που είχε σχεδιάσει παλαιότερα ολόκληρο το δωδεκάθεο σε μικρές εξαιρετικά καλαίσθητες φιάλες με ούζο, τώρα κυκλοφορεί τον μυστακοφόρο εύζωνα με τη φουστανέλα και τα τσαρούχια του α λα μπρατσέτα με τη γλυκύτατη καλή του σε υπέρκομψη παραδοσιακή φορεσιά. Αποδεικνύουν ότι το ελληνικό design μπορεί να σχεδιάσει.

Ουζάκι Gogreek

Το μεταξωτό όνειρο του Hermes
Αυτός θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος παλαιότερου μαντηλιού του οίκου Hermès, το οποίο δημιούργησε η Γαλλο-Ελληνίδα σχεδιάστρια του οίκου, Ιουλία Αμπαντή.  Η συνεργασία της κυρίας Αμπαντή με τον εμβληματικό οίκο μόδας ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 με το μαντίλι Tribord. Διαχρονικό και αριστουργηματικό το περιζήτητο Carré 1821, το μεταξωτό τετράγωνο μαντίλι, εμπνευσμένο από την παλιγγενεσία, γοητεύει με τα υπέροχα σχέδια και χρώματα. Έφιπποι ήρωες πολεμιστές, άνδρες, και μια γυναίκα σε μετάξι με άφθονο γαλλικό άρωμα. Η συλλογή υμνεί τη γαλλο-ελληνική φιλία και πιθανότατα τον Σαρλ Φαμπβιέ, τον φιλέλληνα στρατηγό και δημιουργό του πρώτου τακτικού ελληνικού στρατού. Εννοείται πως το μαντίλι δεν φοριέται μόνο από τους λάτρεις της ιστορίας, είναι τόσο όμορφο που απογειώνει το καλό γούστο. Ειδικά όμως για τις φετινές εορτές, ο εμβληματικός Οίκος θα λανσάρει νέο μαντίλι σχεδιασμένο από Έλληνα καλλιτέχνη, το όνομα και το σχέδιο του οποίου προς το παρόν κρατιέται σε άκρα μυστικότητα. Το μόνο γνωστό είναι ότι ο Οίκος θα το λανσάρει την ημέρα της εορτής της 25ης Μαρτίου.

Hermes

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Οι σικ παραλλαγές της φουστανέλας δεν θα μπορούσαν παρά να συνδυαστούν με ένα ταιριαστό κόσμημα. Το επίχρυσο τσαρούχι, από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που κυκλοφόρησε ως γούρι για το 2021, εμπνευσμένο και αυτό από την επέτειο των 200 χρόνων. Το τσαρούχι, το πιο διαδεδομένο υπόδημα των χωρικών της ηπειρωτικής Ελλάδας μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, έγινε ιστορικό σύμβολο του αγώνα από την ενδυμασία των αγωνιστών του 1821. Εκτός από το τσαρούχι, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα βρείτε ως charm τόσο τον γενναίο εύζωνα όσο και την ελληνοπούλα με τη μέση μίσχο. Στο ίδιο Μουσείο θα βρείτε φυσικά και μία σειρά διακοσμητικών πιάτων σε υπέροχα σχέδια και χρώματα με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Κακανιά.

1821, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

1821, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - Σειρά διακοσμητικών πιάτων με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Κακανιά

Η Δάφνη του Zolotas
Με τη συλλογή Daphne ο γνωστός οίκος κοσμημάτων τιμά την επέτειο της εθνεγερσίας. Πηγή έμπνευσης αποτελεί το δάφνινο στεφάνι, που αγκάλιασε τη Γαλανόλευκη από την πρώτη ώρα της απελευθέρωσης της Ελλάδας. Το αειθαλές δαφνόφυλλο, πάνω από όλα έπαινος και συνάμα σύμβολο σωτηρίας και ενότητας, υιοθετήθηκε ως νικητήριο έμβλημα. Παντοτινό κόσμημα του ελληνικού πολιτισμού. Η Daphne του Zolotas περιλαμβάνει σκουλαρίκια, βραχιόλια και το δάφνινο στεφάνι με καδένα ή με κορδόνι από ασημένια, επίχρυσα, χρυσά, έως κοσμήματα από κίτρινο χρυσό 18 καρατίων με διαμάντια.

Καπετάνισσα Λασκαρίνα της Ειρήνης Αραμπατζίδου
Η καπετάνισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα φέτος γίνεται μούσα πολλών σχεδιαστών. Με τη συλλογή κοσμημάτων Laskarina, η θεσσαλονικιά σχεδιάστρια Ειρήνη Αραμπατζίδου αναβιώνει την εποχή της επανάστασης του 1821 και τιμά αυτή την τόσο σπουδαία ηρωίδα. Η συλλογή είναι βασισμένη στις φούντες, τα κεντήματα και τις κλωστές, αλλά η δημιουργός έκανε την έκπληξη προσθέτοντας μαργαριτάρια, κοράλλια και φτιάχνοντας περίτεχνα δεσίματα. Κατά κυριολεξία φούντα με μαργαριτάρι σε ένα γλυκύτατο συνδυασμό σε σκουλαρίκια και κολιέ. Στο laskarina_collection (Instagram) θα απολαύσετε τη συλλογή η οποία είναι αφιερωμένη σε όλες τις ηρωίδες του παρελθόντος και του παρόντος που δεν αναγνωρίστηκαν.

 

 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice