MUSA collection: Ρούχα από φυσικά και βιώσιμα υφάσματα

Η Νάσια Φιλιππίδου μάς συστήνει τη Musa, το εξαιρετικό premium βιώσιμο και ηθικό brand ρούχων και αξεσουάρ που δημιουργεί στην Ελλάδα

Musa: Το premium βιώσιμο και ηθικό brand ρούχων και αξεσουάρ της Νάσιας Φιλιππίδου που δημιουργεί στην Ελλάδα.

Aπό την Κρήτη στην Αθήνα, το Μιλάνο και το Λονδίνο. Από τους τέσσερις ορίζοντες είναι η καταγωγή της Νάσιας, η καρδιά της και το χαμόγελό της μοιάζουν αυθεντικά κρητικά. Τη γνώρισα με μάσκα, όταν βρεθήκαμε συμμαθητές σ' ένα course τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε. Στο βλέμμα της φαίνεται η δύναμη που της χαρίζει η έμπνευσή της και το κίνητρο που της δίνει η ηθική μόδα. Το brand της MUSA Collection ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2020. «Ύστερα από χρόνια εμπειρίας στο εξωτερικό, που ασχολήθηκα με τον χώρο του μάρκετινγκ και της βιωσιμότητας στον τομέα της μόδας, δημιούργησα την MUSA με στόχο να εφαρμόσω τις αρχές της βιώσιμης και ηθικής μόδας, αλλά και να δώσω μία διαφορετική οπτική σχετικά με το τι αγοράζουμε, καθώς και τι επιλέγουμε να αγγίζει το σώμα μας», θα μου πει.

Μαλακά t-shirts με τα ονόματα των Μουσών, φορέματα με ζωνάκι και co-ords με ωραία ντραπαρίσματα, φούτερ, τσάντες και scrunchies. Τίποτα δεν πάει χαμένο. Οι αξίες της είναι η βιωσιμότητα, η ενδυνάμωση και η ηθική. Η καλοκαιρινή κολεξιόν της ονομάζεται [|Elysian|= beautiful/creative/peaceful] #SustainablyInspired και αποτελείται από κομμάτια που έχουν φτιαχτεί από φυσικά και βιώσιμα υφάσματα και στοχεύει στο να μας εμπνεύσει να «φοράμε τον εαυτό μας, και να αναδεικνύουμε το προσωπικό μας statement. Θέλουμε, όποιος τα φοράει, να αισθάνεται ότι είναι κάτι μοναδικό και όχι μαζικό. Marketeer & Social Entrepreneur στην καρδιά και στο μυαλό», αυτοπροσδιορίζεται η ίδια. Είναι όμως και καλλιτέχνης με στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον και στον δίπλα, ένα νέο κορίτσι που αγαπά τα 90s.

Κοπέλα με μπλουζάκι που γράφει "Kalliopi"

Τι σημαίνει για σας ηθικό brand;
Η σωστή και εκλογικευμένη διαχείριση των φυσικών πόρων, ώστε να διασφαλίζεται ένα μέλλον ισότιμο για όλους. Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η δεύτερη ερμηνεία είναι μία υποκειμενική άποψη που έχω διαμορφώσει, πώς βιώνω την βιώσιμη μόδα ως άνθρωπος, και στηρίζεται στην αρχή του αυτοπροσδιορισμού. Δηλαδή στο να έχουμε το θάρρος να είμαστε ο εαυτός μας, να υποστηρίζουμε τις αξίες μας με τις επιλογές μας (όπως με τα ρούχα που επιλέγουμε να φοράμε) και να προσαρμόζουμε τα trends που δημιουργούνται γύρω μας στην δική μας προσωπικότητα και όχι να προσαρμοζόμαστε εμείς σε αυτά αλλοιώνοντας την ταυτότητα μας. Αυτές είναι οι βασικές αρχές της MUSA.

Η ηθική μόδα είναι και η στήριξη της τοπικής οικονομίας.
Σωστά, οπότε την παραγωγή της κολεξιόν την αναθέτουμε σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Τα κομμάτια που παράγουμε είναι σε μικρή κλίμακα ώστε να μην υπάρχει απόθεμα που μπορεί να καταλήξει ως απορρίμματα στο περιβάλλον και επίσης υιοθετούμε την zero waste policy σε περίπτωση που υπάρχει περίσσευμα υλικών από τη δημιουργία της κολεξιόν. Ο κύκλος ζωής των προϊόντων μας αρχίζει και τελειώνει σε εμάς, προστατεύοντας το περιβάλλον, αλλά παράλληλα στηρίζοντας την τοπική κοινωνία.

Κοπέλα τρέχει με φόντο τις γραμμές τραμ

Ποια συνήθεια θεωρείς ότι πρέπει όλοι να σταματήσουμε σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη μόδα;
Σε όλα στην ζωή μου εφαρμόζω την θεωρία του μέτρον άριστον, καθώς πιστεύω ότι τα άκρα δεν αποτελούν την λύση στα προβλήματα. Όσον αφορά την βιώσιμη μόδα λοιπόν δεν θα πω «Σταματήστε να ψωνίζετε από fast fashion brands». Πρόκειται για μία συνήθεια που για να αλλάξει θέλει χρόνο, έρευνα και θέληση κάτι που είναι πρακτικά ανέφικτο να συμβεί από την μία μέρα στην άλλη. Το πρώτο βήμα είναι το «στηρίζω» μικρά brand, «ψάχνω πού και πώς σχεδιάζονται και ράβονται», «κοιτάζω την σύνθεση τους και τις ραφές τους» και «ψωνίζω περισσότερα διαχρονικά κομμάτια παρά trends, αλλά και που στις δύο περιπτώσεις ταιριάζουν σε εμένα και αντιπροσωπεύουν το δικό μου statement». Αυτά πιστεύω είναι τα πρώτα βήματα για την συνειδητή αγορά. #ChooseBetter #LiveBetter

Μιλήστε μου για τα στάδια παραγωγής των ρούχων.

Η κολεξιόν μας σχεδιάζεται από εμάς με βασική αρχή την φιλοσοφία της capsule wardrobe που αποτελείται από μίνιμαλ, διαχρονικά κομμάτια που το ένα συμπληρώνει το άλλο και φοριούνται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους από το πρωί μέχρι το βράδυ υποστηρίζοντας το προσωπικό μας statement. Τα υφάσματα μας τα διαλέγουμε με προσοχή να είναι σίγουρα φυσικά ώστε να αγκαλιάζουν το σώμα μας και να αναπνέει το δέρμα μας, και προσέχουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο βιώσιμα γίνεται, καθώς αυτό αποτελεί και την μεγαλύτερη πρόκληση και δυσκολία όσον αφορά την βιώσιμη μόδα.

Κοπέλα με λευκό φόρεμα ακουμπάει σε δέντρο φοίνικα

Γιατί Musa;
Το όνομα MUSA το εμπνεύστηκα αρχικά από τις 9 Μούσες της ελληνικής μυθολογίας. Υποστηρίζω πάντα πως ο καθένας έχει την δική του μοναδική προσωπικότητα που θα πρέπει να αγαπάει και να υπερασπίζεται. Ακριβώς όπως και οι 9 Μούσες. Καθεμία τους ξεχώριζε και για κάποιο χαρακτηριστικό της. Έτσι είμαστε και εμείς ως άνθρωποι. Μέσα σε συνθήκες που μας επιτάσσουν ποιοι να είμαστε για να μας αποδέχονται οι άλλοι, εμείς επιλέγουμε να είμαστε αυτό που ακριβώς είμαστε. Αυτή είναι η μοντέρνα όπως ονομάζω MUSA, αλλά και μία ερμηνεία του sustainability. Το δεύτερο είναι ότι η musa είναι είδος μπανανιάς φρούτου που φυτρώνει στην Ινδία, το ανακάλυψε ο Μ. Αλέξανδρος και το έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Από αυτό φτιάχνονται και διάφορα βιώσιμα υφάσματα. Και αυτό γιατί στη MUSA επιλέγουμε φυσικά υφάσματα για την συλλογή που αγκαλιάζουν το σώμα μας και είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Είναι unisex το brand;
Η M by MUSA Collection μας είναι unisex και συμπεριλαμβάνει τα signature tees μας, φούτερ, και τσάντες από φυσικά και βιώσιμα υλικά.

Κοπέλα με μπλε φόρεμα στέκεται στα ρηχά μέσα στη θάλασσα

Ποια είναι η αγαπημένη σας μούσα;
Η Μελπομένη και η Θάλεια. Μία τραγωδία και μία κωμωδία η ζωή μου.

Αγαπημένη στιγμή: η ανατολή του ηλίου σε ένα φουσκωτό στην μέση της Αρκτικής θἀλασσας με μοναδικό ήχο τα πουλιά και τις φάλαινες. Μπορώ να ατενίζω το απέραντο της θάλασσας για ώρες.

Κοπέλα με καφέ φόρεμα ποζάρει με φόντο τη θάλασσα

Αγαπημένο ύφασμα: Tencel

Αγαπημένη μουσική: vocal house

Αγαπημένο τραγούδι: Beautiful things, Αndain.

Κοπέλα με γυρισμένη πλάτη και μαύρη τσάντα περασμένη στον ώμο

Τι είναι το Fashion Manifesto;
Το πρώτο περιοδικό βιώσιμης μόδας στην Ελλάδα, το οποίο εκδίδει ηλεκτρονικό τεύχος κάθε 4 μήνες. Το FASMA δημιουργήθηκε με σκοπό να ξαναγράψει το μανιφέστο της μόδας από την αρχή αναδεικνύοντας την συνειδητή επιλογή σε προσωπικό, αλλά και συλλογικό επίπεδο. Μπορείτε να το βρείτε στο fashionmanifesto.gr και @fasmamag.

musacollection.gr

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice