Όταν ο Ντουλαμάς κατέκτησε τη μόδα

Η σχεδιάστρια του ελληνικού brand Nevro Eλεάννα Ταμπούρη μιλά για την συλλογή της εμπνευσμένη από την κληρονομιά μας

To ελληνικό brand Nevro εμπνέεται από την ελληνική κληρονομιά

Διακοσμημένο με 40 χρυσά μεταλλικά κουμπιά, κόκκινο ρέλι και κόκκινη φόδρα, εμπνευσμένο από τον μπλε ντουλαμά, την στολή , του Μακεδονικού αγώνα που φορούν οι Εύζωνες, το σακάκι Εvzon Military Jacket πάνω σε μια γυναίκα αντικατοπτρίζει το θάρρος να κυνηγήσει τα όνειρά της. Εξηγεί η δημιουργός του Ελεάννα Ταμπούρη. Η ίδια χωρίς ακαδημαϊκές καταβολές στο χώρο της μόδας, ξεκίνησε το brand Νevro στην Νάουσα Ημαθίας, με πίστη στο ένστικτό και στην αισθητική της. Σύντομα άρχισε να ονειρεύεται έναν τρόπο ώστε να αποτίσει φόρο τιμής στις ρίζες της μέσα απ’ τη δουλειά της και τότε, με αφορμή τον φετινό εορτασμό των 200 χρόνων ελευθερίας, παρουσίασε την capsule συλλογή "Thourios", με 5 χειροποίητα κομμάτια με αναφορές στην παράδοση.

thourios collection

«Ήθελα να δώσω μεγάλη βαρύτητα στην ποιότητα και να δημιουργήσω μια σειρά που θα προσφέρει ένα διαφορετικό στίγμα. Δεν με ενδιέφερε να κάνω μια σειρά ρούχων, αλλά να εστιάσω σε ένα κομμάτι και καλό, και αυτό δεν ήταν άλλο από το σακάκι. Ήθελα επίσης δια καώς να είμαι παρούσα στον εορτασμό των 200 χρόνων. Το timing ήταν πολύ δύσκολο για μένα. Μόλις είχα βγάλει πρώτη συλλογή, βρήκα συνεργάτες, προμηθευτές, δημιούργησα μια εταιρία, με ότι συνεπάγεται αυτό, από διαδικασίες και χωρίς βοήθεια. Ήμουν προετοιμασμένη ότι μια δεύτερη συλλογή δεν πρόκειται σε ένα τόσο νεο brand να πάρει δημοσιότητα αλλά δεν μ' απασχολούσε, το έκανα για μένα. Κινήθηκα ενστικτωδώς, σκεφτόμουν τη συλλογή και την Ιστορία μας και η λέξη Θούριος ξεπήδησε στο μυαλό μου και «έκλεισα». Όπως και η επιλογή της Εσθερ Μαστρογιάννη σα μοντέλο. Δεν έψαξα, μου ήρθε στο μυαλό και η καρδιά μου «έκλεισε» σ’ αυτήν. Θούριος σημαίνει ορμητικός.» 

Θα πει η Ελεάννα. Για την δημιουργία του συνεργάστηκε με τους παραδοσιακούς τεχνίτες της Νάουσας που φτιάχνουν τις παραδοσιακές στολές των Γενιτσάρων. Τα 30 μέτρα υφάσματος της Black “Fustanella” με τις 400 πιέτες από ύφασμα ποπλίνας-όσες και τα χρόνια τουρκικής κυριαρχίας στην Ελλάδα ράφτηκαν χειροποίητα, κομμάτι – κομμάτι από αυτούς. Η φωτογράφιση έγινε σε ένα αρχοντικό του 1900 το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα boutique ξενοδοχείο και συμμετείχαν λαογραφικοί χορευτές. Οι μεταλλικές αλυσίδες που στολίζουν την πλάτη του μαύρου σταυρωτού tuxedo τζάκετ παραπέμπουν στο Κιουστέκι, τις παραδοσιακές ασημένιες αλυσίδες στην πλάτη των στολών που φορούν οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες στο αποκριάτικο έθιμο. Το στρατιωτικό τζάκετ “Εύζωνες” είναι εμπνευσμένο από τη μη-τελετουργική χειμερινή στολή που φορούν οι Εύζωνες. Η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου που κατά καιρούς έχει επιλέξει ενδυμασίες με έντονο το παραδοσιακό στοιχείο στις εμφανίσεις τις, επέλεξε να το φορέσει την ημέρα της Επετείου του Ολοκαυτώματος.

thourios

«Αγάπησα τη στολή των Μακεδονομάχων και ήθελα να βγάλω ένα επιβλητικό, statement σακάκι μέσα από αυτό.  Στη φουστανέλα έδωσα μήκος, κράτησα τις 400 πιέτες άλλαξε όμως χρώμα, από άσπρη σε μαύρη για να γίνει πιο δραματική.» Το Εvzon Military Jacket αντικατοπτριζει για εμάς το ατρόμητο πνεύμα, τις σφοδρές φιλοδοξίες μιας γυναίκας. Δεν είναι όμως το ρούχο καθεαυτό, αλλά το όνειρο από πίσω του που ενέπνευσε την πρόεδρο να το αγοράσει, να το φορέσει και να το υποστηρίξει με την προσωπικότητα της. Οποιαδήποτε Ελληνίδα να φορέσει το σακάκι θα είναι εξίσου μεγάλη τιμή για την ομάδα της Nevro. Την επετειακή συλλογή την τιμούν οι ομογενείς της Αυστραλίας και της Αμερικής πολύ. Ποσοστό εσόδων από την Capsule συλλογή “Thourios” δίνεται στο (THI) The Hellenic Initiative.»

Η σχεδιάστρια εξηγεί οτι για το Nevro δεν είναι εύκολο να βρεθούν υφάσματα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, οι βιοτεχνίες έχουν εκλείψει. Χρειάζεται επιμονή και αδιάλειπτη πίστη σε όραμα για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις και οι δυσκολίες του σύγχρονου οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Τα τελευταία χρόνια πάντως υπάρχει μια έντονη στροφή από σχεδιαστές και brands που δημιουργούν συλλογές εμπνευσμένες από την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Το στοίχημα είναι να μπορούν τα ενδύματα αυτά να φορεθούν στην καθημερινότητα και όχι περιστασιακά ως χορευτικές στολές ή στις εθνικές εορτές. Σε κάθε περίπτωση καταλαβαίνουμε οτι για να γίνει ευρέως μόδα η παράδοση χρειάζεται μελετημένη έρευνα, υποδομή και σωστή επιχειρηματική κατεύθυνση. Μικρά brands σαν το Nevro φυτεύουν τον σπόρο για εξωστρέφεια και καταφέρνουν το πρώτο βήμα, μέσω της τεχνολογίας με έμπνευση το παλιό να βγει ένα υψηλής ποιότητας χειροποίητο αποτέλεσμα.

ντουλαμάς
Το statement σακάκι 'Eύζωνες'

H μαύρη φουστανέλα και το κιουστέκι
H μαύρη φουστανέλα και το κιουστέκι

«Αποδομήσαμε στολές, κρατήσαμε τα στοιχεία που θεωρήσαμε πιο σημαντικά αλλά έμφαση δόθηκε στο χρηστικότητα. Η φουστανέλα τιμά την εθνική μας στολή, δημιουργήθηκε όμως μια φούστα που μπορεί να φορεθεί με military αρβύλα ή ψηλή γόβα με ένα απλό T-shirt. Στο γιλέκο Pisli, τοποθετήθηκαν τα μανίκια πίσω στην πλάτη και όχι στο πλάι όπως το γιλέκο της παραδοσιακής φορεσιάς, για να μην ενοχλεί τον καταναλωτή στην καθημερινότητα του. Όσον αφορά αυτούσια τα παραδοσιακά κομμάτια, θα σας πω πως για τις ανάγκες της φωτογράφισης δανειστήκαμε ατόφιο ένα ανδρικό πουκάμισο από τη στολή του Γεννίτσαρου. Δεν υπάρχει παραγγελία που να έχει έρθει, χωρίς τη συμπληρωματική ερώτηση πότε θα βγάλουμε το πουκάμισο. Ενθαρρυντικό για το πως κάτι folklore σχηματίζει μια φρέσκια, σύγχρονη εικόνα.»

Η συνέπεια εξηγεί η Ελεάννα είναι σημαντική για να υποστηρίξουμε σθεναρά το "Made in Greece" και την αισθητική της χειροποίητης τέχνης. Η σημασία στην κοπή τους, η τέλεια ραφή των ρούχων, τα λεπτεπίλεπτα κεντήματα που γίνονται στο χέρι, είναι γνώσεις που θα μπορούσαν να περάσουν σε επόμενες γενιές και με τη σωστή επιχειρηματική κατεύθυνση η παραγωγή θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας με εξειδίκευση. Έπειτα τα νέα brands κατάφεραν να επιβληθούν με την προσωπικότητα τους και να μπουν στο προσκήνιο περιθωριοποιημένες φωνές που αμβλύνουν τις προκαταλήψεις σχετικά με το τι θεωρείται σύγχρονο και φρέσκο ή όχι. Μέρος των εσόδων από τη συλλογή Find Yourself μέσω του site www.nevroblazer.com πηγαίνουν στον οργανισμό UN Women για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων που παραβιάζουν τις αρχές της ισότητας.

Nevro Icons

«Παρατηρούμε ανισότητες στα πρότυπα που αναπαράγει ή δημιουργεί η βιομηχανία της μόδας, στον τρόπο που προβάλει τη γυναικεία σεξουαλικότητα, στις πλαστές ανάγκες που δημιουργεί. Οι μεγάλοι εκπρόσωποι της μόδας πάντα ήθελαν να είναι κοντά στη γυναίκα αλλά όχι κοντά στον φεμινισμό. Τα Nevro Icons είναι φόρος τιμής σε γυναίκες της Ιστορίας που άφησαν το στίγμα τους με τις πράξεις τους, τον χαρακτήρα και το θάρρος τους και για το λόγο αυτό το σχεδιαστικό μας τμήμα δημιούργησε 3 prints από την πρώτη γυναίκα αεροπόρο που διέσχισε τον Ατλαντικό Amelia Earhart, την αρχιτέκτονα Zaha Hadid και την αρχαία φιλόσοφο Υπατία. Δημιουργικά ονειρεύομαι να βλέπει ο καταναλωτής ένα σακάκι έξω και να αναγνωρίζει ότι είναι Nevro. Πρόθεση μας είναι να κατασκευάζουμε iconic κομμάτια που θα έχουν διάρκεια και θα περάσουν από τη μια γενιά στην επόμενη, από τη μητέρα στην κόρη. Το νέο Luxury για εμάς βασίζεται στην απλότητα και στην ποιότητα. Δε χρειάζεται να «φωνάζει» και να κάνει « show off». Εξάλλου, η προσωπικότητα μετρά περισσότερο και αυτό είναι το χαρακτηριστικό που ο καθένας αναζητά στο στυλ του.»

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice