Η σχεδιάστρια κοσμημάτων μάς μιλά για τη ζωή, την έμπνευσή της και τη χαρά να ξεχωρίζει τη δουλειά της η Άννα Γουίντουρ
Στη Σύρο φτιάχνονται κοσμήματα από χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ
Η Ελένη Βακονδίου δημιουργός κοσμημάτων από καφέ μας μιλά για το project και τις δημιουργίες της
Η Ελένη Βακονδίου δημιουργεί κοσμήματα από χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ στην Σύρο
Ο καφές για πολλούς είναι η πρώτη μας σκέψη κάθε πρωί. Αυτό βέβαια που δεν σκεπτόμαστε είναι που καταλήγουν οι αλεσμένοι κόκκοι αφού χρησιμοποιηθούν. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι παρασκευάζονται περίπου 381.000 τόνοι καφέ και καταλήγουν στα σκουπίδια περίπου 500.000 τόνοι χρησιμοποιημένων κόκκων. Η αποσύνθεση τους απελευθερώνει μεθάνιο στην ατμόσφαιρα, το δεύτερο αέριο που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και έχει δυναμική θέρμανσης του πλανήτη έως και 86 φορές μεγαλύτερη από το διοξείδιο του άνθρακα. Ενθουσιασμένη με την ιδέα ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κάτι από αυτά τα υποτιθέμενα απόβλητα, η Ελένη Βακονδίου με τον συνεργάτη της Περικλή Θέρριο, ξεκινήσαν να πειραματίζονται και να συλλέγουν τους χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ από επιλεγμένα καφέ της Σύρου. Στην συνέχεια τους στεγνώνουν και τους διατηρούν μέχρι να τους χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή διαφόρων χρηστικών αντικειμένων, κοσμημάτων και αξεσουάρ.
«Είμαι πραγματική λάτρης του καφέ. Θυμάμαι την γιαγιά μου την Φλώρα, όταν ήμουν μικρή να μου ετοιμάζει έναν πάρα πολύ ελαφρύ ελληνικό καφέ και να προσθέτει μέσα ένα κουταλάκι του γλυκού ταχίνι. Δεν ξέρω από που προέρχεται αυτή η συνήθεια αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ γευστικό και σίγουρα δυναμωτικό» θα μας πει η Ελένη ενώ συμπληρώνει: «Σίγουρα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο και σχεδόν όλοι έχουν την απορία για το πως γίνεται η επεξεργασία της πρώτης ύλης. Η πρώτη κίνηση είναι να μυρίσουν το υλικό. Για να μπορέσουμε να δουλέψουμε με το υλικό θα πρέπει να αφαιρεθεί όλο το λάδι και η υγρασία του καφέ έτσι ώστε να μην υπάρχει και η αναμενόμενη μυρωδιά. Δεν μου είναι πάντα εύκολο να μεταφέρω με λόγια τον τρόπο που αισθάνομαι πόσο μάλλον από που εμπνέομαι. Δεν υπάρχουν κανόνες, μπορεί όμως να με συνεπάρουν οι μορφές που παίρνει η φύση. Η καλαίσθητη απλότητα είναι πάντα το ζητούμενο. Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί ως προς τον σχεδιασμό με το συγκεκριμένο υλικό, όμως ακόμα το μαθαίνω και πολλές φορές είναι το ίδιο που με καθοδηγεί. Στις συλλογές μου θα δεις αυστηρές γραμμές, αιχμηρές γωνίες, κύκλους ακόμα και τέλειες συμμετρίες. Η δουλειά μου απευθύνεται σε όσους αγαπούν την λιτή αισθητική, την φινέτσα χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς»
Πέρα από αυτό το εγχείρημα η Ελένη είναι και η συνιδρύτρια της Zylo eyewear που κατασκευάζει ξύλινα γυαλιά ηλίου και οράσεως στους σκελετούς των οποίων μπορεί επίσης να δούμε καφέ. Η πρώτη ύλη είναι 100% vegan από χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ, ενταγμένο πλήρως στη λογική και τις αντιλήψεις της Κυκλικής Οικονομίας. Η Ελένη που πάντα προβληματιζόταν με τη μεγάλη σπατάλη καφέ τα σχεδιάζει, ενώ ο Περικλής παίζει καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση των σχεδίων και κάπως έτσι προκύπτει το καινοτόμο αυτό εγχείρημα που συνδυάζει το στυλ με τον σεβασμό για το περιβάλλον. H zero waste φιλοσοφία κυριαρχεί περισσότερο από ποτέ στους νέους σχεδιαστές και δημιουργούς κοσμημάτων.
Πόσο εύκολο είναι όμως να δημιουργηθούν πρώτες ύλες από απόβλητα και να γίνουν αποδεκτές στο κοινό μιας χώρας όπως η Ελλάδα; Δεδομένου μάλιστα ότι το να επιχειρήσει και να καινοτομίσει ένας νέος στην πραγματικότητα όπως είναι δομημένη σήμερα, είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο. Η σχεδιάστρια μάς εξηγεί: «Δεν είναι πολύ εύκολο να μετατρέψεις τα «σκουπίδια» σε κάτι όμορφο χωρίς να επιβαρύνεις περεταίρω τον πλανήτη και για να το θέσω πιο σωστά χωρίς να καταστρέφουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς. Θεωρώ ότι η ανακύκλωση με την ευρεία έννοια της δεν είναι αρκετή. Θα πρέπει να μάθουμε να επαναχρησιμοποιούμε πρώτες ύλες, να δημιουργούμε αντικείμενα που να είναι διαχρονικά από άποψη σχεδιασμού και θα αντέχουν στο χρόνο. Θα πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε την ποιότητα και να την απαιτούμε. Υπάρχουν και άλλες ιδέες που ακόμα δουλεύονται. Για εμένα zero waste πέρα από την έννοια των δύο αυτών λέξεων σημαίνει καλός σχεδιασμός, ποιότητα και αντοχή. Επίσης η συσκευασία είναι κάτι πολύ σημαντικό για το κάθε προϊόν. Δεν πρέπει να επιβαρύνει το περιβάλλον και να γίνεται και αυτή με την σειρά της μια μελλοντική για κάποιους πρώτη ύλη ή ακόμα χειρότερα να παραμένει σκουπίδι. Όμως δυσκολίες θα υπάρχουν πάντα και θα καλούμαστε κάθε φορά να προσαρμοστούμε και να πορευτούμε με αυτές. Σημασία έχει να αγαπάς αυτό που κάνεις και να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό.»
Όπως μαθαίνουμε, στο μέλλον θα προστεθούν στην συλλογή πέρα από τα κοσμήματα, χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα από παλιές ξύλινες βάρκες και βαρέλια κρασιού στα οποία θα δοθεί νέα μορφή που θα προβάλει ταυτόχρονα και το Ελληνικό design. Τα κοσμήματα της Ελένης Βακονδίου μπορεί να δει κανείς αναλυτικά στην σελίδα της που αυτό το διάστημα ανανεώνεται με νέες προσθήκες www.elenivakondioudesignlab.com.