Manolo Blahnik: 50 χρόνια του πιο διάσημου Οίκου παπουτσιών

Υπογράφει τις πιο σέξι και θηλυκές γόβες του κόσμου. Από την Νταιάνα μέχρι την Κάρι Μπράντσο, οι γόβες του Μanolo είναι ένα από τα πιο ισχυρά φετίχ της γυναικείας γκαρνταρόμπας

Ο διάσημος σχεδιαστής παπουτσιών των σταρ, Manolo Blahnik, συμπληρώνει 50 χρόνια καριέρας. Κάνουμε μια βόλτα στα γεμάτα χρώματα και φίνα ομορφιά σκίτσα του.

«Πάντα προσέγγιζα το χρώμα με τρόπο τολμηρό. Από κάθε οπτική και σε κάθε παραλλαγή. Πάντα έψαχνα για την ποίηση ακόμη και στα αδύναμα χρώματα». Ο κόσμος του Μανόλο Μπλάνικ είναι γεμάτος χρώμα. Ο ίδιος είναι ενός από τους σπουδαιότερους shoes designers του πλανήτη κι από τους ελάχιστους που κατάφεραν να κάνουν brand high end παπουτσιών με το όνομά τους.

Manolo Blahnik
© manoloblahnik.com/ Manuel Outumuro

Με αφορμή τα 50 χρόνια δημιουργικότητάς του, δημιουργήθηκε ένα ηλεκτρονικό μουσείο με τα αυθεντικά του, χαρακτηριστικά σκίτσα. Πρόκειται για μια πρωτότυπη εφαρμογή όπου μέσα από τη συσκευή σου περιηγείσαι στις εποχές, στις σεζόν, στα σχέδια του Μανόλο. «Δώστε μου πολυτέλεια. Τίποτα λιγότερο. Ακόμη κι ως παιδί η χλιδή με έλκυε. Η αγάπη μου για την υπερβολή ήταν κομμάτι της ύπαρξής μου και δεν μπορούσα να καταλάβω οτιδήποτε άλλο».

Manolo Blahnik sketch

Manolo Blahnik sketch

Στο χρυσό δωμάτιο, το πέδιλο Borealis του 2003 με τον ήλιο στη μέση φιγουράρει δίπλα στο Joya του 1991 με μαργαριτάρια και το Pelicola του 2009. Συμπληρωματικά, κυκλοφορεί και capsule χρυσή συλλογή «Our Golden Year» με εμβληματικά σχέδια που βάφτηκαν χρυσά.

 

 

Δεν υπάρχει απαγορευμένο χρώμα για τον μετρ. Η Ρώμη και αιώνια γοητεία της αποτελεί πάντα έμπνευση για εκείνον, όπως και η Μαρία Αντουανέτα. Για την ομώνυμη ταινία, μάλιστα, της Σοφία Κόπολα, για την οποία σχεδίασε τα παπούτσια, απέσπασε Όσκαρ κοστουμιών. Κάθε βήμα του πατάει γερά στην τέχνη και την ιστορία για αυτό και είναι διαχρονικά γοητευτικό. Γι’ αυτό και τον προτιμούν οι σταρ, όπως η Λαίδη Νταϊάνα, η Ναόμι Κάμπελ, η Κέιτ Μος, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ που ως Κάρι Μπράντσο αποθέωσε το brand και ως σχεδιάστρια η ίδια, εμπνεύστηκε επικίνδυνα πολύ από εκείνον.

 

 

Από τις πιο αγαπημένες φίλες του Μανόλο Μπλάνικ είναι η Άννα Γούιντουρ, η διευθύντρια της αμερικανικής Vogue. «Λοιπόν, όταν πήγα για πρώτη φορά στο Λονδίνο για να γίνω συντάκτρια της βρετανικής Vogue, είχα μόλις αποκτήσει το πρώτο μου παιδί, τον Τσάρλι. Συνήθιζα να τον πηγαίνω στο κατάστημα του Manolo στην Old Church Street τα πρωινά του Σαββάτου. Ήταν πάντα τόσο γενναιόδωρος και ευγενικός, και είχε τόσο πολύ χρόνο μόνο για κουβέντα, και ο Τσάρλι καθόταν στο πάτωμα και ο Μανόλο κι εγώ πίναμε ένα φλιτζάνι καφέ, και με έκανε να νιώθω ευπρόσδεκτη», θυμάται τις ημέρες της αθωότητάς της η Γουίντουρ. «Απίστευτα συγκεντρωμένος στο δικό του όραμα και στη δική του άποψη, έχει δημιουργήσει πιστούς οπαδούς. Τα παπούτσια του είναι σέξι και θηλυκά», συμπληρώνει γι’ αυτό και προτιμά πάντα τα δικά του παπούτσια.

Manolo Blahnik
© manoloblahnik.com/ Zac Frackelton

Manolo Blahnik sketch
Πέδιλο Lagarta

Manolos τα λένε τα κορίτσια και στα τακούνια τους, 50 χρόνια, γράφει καθεμιά τη δική της ιστορία. Η δική του ξεκινά στο τέλος των 60s. Εκείνος σπουδάζει σκηνογραφία στο Παρίσι όταν η Παλόμα Πικάσο τον συστήνει στη Ντιάνα Βρίλαντ. Όταν εκείνη είδε τα σχέδιά του για το «Όνειρο Θερινής Νυχτός» και συγκεκριμένα τα πέδιλα της Ιππολύτης, του είπε: μείνε στις υπερβολές και φτιάχνε παπούτσια». Δυο χρόνια μετά ανοίγει το πρώτο του κατάστημα στο Λονδίνο για να ακολουθήσει μια τεράστια πορεία. Με τα χρωματιστά πενάκια του ζωγράφισε πάντα φίνα βήματα, τα οποία ποτέ δεν ξεπούλησε στη χυδαιότητα.

Manolo Blahnik sketch

Manolo Blahnik
© Still from MANOLO: The Boy Who Made Shoes for Lizards

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice