Ο Lil Nas X στο MET Gala 2021
Ο Lil Nas X στο MET Gala 2021 © Mike Coppola/Getty Images
Fashion

Τι έχει να μάθει η μόδα από τον Lil Nas X;

Το ανατρεπτικό του στιλ κάνει αυτό που προορίζεται να κάνει, να προκαλέσει σάλο. Αυτή είναι η βασική ιδέα πίσω από όλη του τη στρατηγική και αυτό είναι ένα πολύ δυνατό όπλο της μόδας

Lil Nas X: Αναλύοντας τη genius στιλιστική στρατηγική του νεαρού rapper.

Η hip hop σκηνή είναι πλέον γεμάτη από τάχα αντισυμβατικές περσόνες που, μεταξύ μας, είναι πολύ καλοί στο να περιαυτολογούν. Εκείνος που έχει καταφέρει στ’ αλήθεια να σπρώξει πολλά όρια συμβιβασμού και καθωσπρεπισμού είναι ο 22άχρονος rapper Lil Nas X. Και δεν θα αναφερθώ στο σατανικό pole dancing, στο γυμνό χορευτικό του μέσα σε ένα ντουζ φυλακών αποκλειστικά για γκέι άντρες, ούτε ακόμα και στην απόφασή του να φωτογραφηθεί ως έγκυος χρησιμοποιώντας το σαν μεταφορά για το promo του νέου του album (μέχρι και baby shower ετοίμασε). Θα σταθώ στις πανέξυπνες και προβοκατόρικες στιλιστικές του επιλογές. Η ελευθερία της ταυτότητας ενός ανθρώπου εκφράζεται άμεσα από το τι θα επιλέξει να φορέσει και μια τόσο μάτσο κουλτούρα όπως αυτή του hip hop σίγουρα χρειάζεται ένα ταρακούνημα.

 

 

Από street-cowboy σε queer idol

Ο Montero Hill, όπως είναι και το αληθινό του όνομα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2019 ντυμένος cowboy στο clip του «Old Town Road». Το κομμάτι συνδύαζε δύο αγαπημένα και κατά κόρον ανδρικά αμερικάνικα είδη μουσικής, την country και τη hip hop. Οι οπαδοί της country δεν αποδέχτηκαν το κομμάτι του (μήπως τους ενοχλούσε το γεγονός ότι δεν ήταν λευκός;) και οι «σκληροί» rappers της σκηνής ξίνισαν επίσης. Το υπόλοιπο κοινό όμως είχε άλλη γνώμη. Το τραγούδι ανέβηκε πολύ γρήγορα στην κορυφή των charts, με την Gen Z γενιά να δείχνει μια μεγάλη αγάπη στο πειραματικό street-western προσωπικό του στιλ. Τα χαρακτηριστικά του outfits αποτελούνταν κατά βάση από καουμπόικες μπότες, καπέλα και πολύ έντονα χρώματα και prints. Δεν βλέπεις συχνά έναν ράπερ να κάνει παρόμοιες επιλογές.

Ο Lil Nas X με Versace σύνολο στα Grammys 2020
Το πολυσυζητημένο φούξια Versace σύνολό του για Grammys του 2020 © Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

Εκείνη την περίοδο, πάνω στο απόγειο της καριέρας του και πιο δυνατός από ποτέ, ο Montero έκανε coming out ως γκέι μέσω ενός post του στο Twitter. Ο ντόρος που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομά του κράτησε το «Old Town Road» στην πρώτη θέση για τη μεγαλύτερη περίοδο που έχει γραφτεί ποτέ στην ιστορία του Billboard hot 100. Ύστερα ακολουθεί μια πορεία στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ρίχνοντας το διαδίκτυο με τα αμφιλεγόμενα videoclips του και κάθε του queer εμφάνιση.

Lil Nas X - Old Town Road (Official Video) ft. Billy Ray Cyrus

Lil Nas X - MONTERO (Call Me By Your Name) (Official Video)

Το σατανικό fashion marketing

Τώρα, τα μεγαλύτερα ονόματα της μόδας κάνουν ουρά για να δουλέψουν μαζί του. Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, ο Jean Paul Gaultier συνεργάστηκε με τον ράπερ δημιουργώντας μια 90s τύπου μακρυμάνικη μπλούζα από τούλι, με τον Lil Nas απεικονιζόμενο ως άγγελο. Τα κομμάτια που κυκλοφορήσαν ήταν 666 ακριβώς. Ακολούθησε μια ακόμα διαβολικά έξυπνη συνεργασία με την MSCHF και το λανσάρισμα των «Satan shoes», προκαλώντας τεράστια σύγχυση. Το customised ζευγάρι των Nike AirMax 97 με τη σατανιστική διάθεση και τις πεντάλφες, όχι μόνο περιοριζόταν σε 666 κομμάτια όπως θα περιμέναμε, αλλά περιείχαν στη σόλα τους μια σταγόνα από ανθρώπινο αίμα. Η Nike κατηγορήθηκε ότι υποστηρίζει τον σατανισμό, μήνυσε την MSCHF και ζήτησε να αποσυρθεί και ύστερα να καταστραφεί κάθε ζευγάρι. Όλα αυτά έστησαν το τέλειο περιβάλλον για το clip του MONTERO (call me by your name) με τον ίδιο να χορεύει αισθησιακά στην αγκαλιά του σατανά.

 

Η μπλούζα του Jean Paul Gautier

 

Τα satan shoes

Ηχηρά LGBTQ+ μηνύματα

Άλλη μια fashion συνεργασία του ράπερ ήταν αυτή με τον Βρετανό σχεδιαστή Christian Cowan για το καλοκαίρι του 2021. Μαζί δημιούργησαν μια δυναμική genderless συλλογή με την οποία στήριξαν χρηματικά την LGBTQ+ κοινότητα της Ατλάντα. Η αξία της παρουσίας του στη μόδα είναι πλέον ξεκάθαρη. Ο Lil Nas δεν είναι μόνο ένας ταλαντούχος rapper, η ριζική αποδοχή του εαυτού του και η χωρίς συστολές δημιουργικότητά του τον καθιστούν ως τον τέλειο πομπό για να μεταφερθούν δυνατά κοινωνικά μηνύματα μέσω κάθε fashion brand.

Στα φετινά VMAs, αφού κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο video της χρονιάς, ο Montero περπάτησε στο κόκκινο χαλί με μια costume made δημιουργία του οίκου Versace. Το νόημα του outfit ήταν βαθιά συμβολικό προς την queer φύση του: από την μια πλευρά υπήρχε ένα αντρικό κοστούμι και από την άλλη ένα μακρύ θηλυκό φόρεμα.

 

Το outfit  του στο κόκκινο χαλί των VMAs 2021

Η εμφάνιση που είχε την μεγαλύτερη απήχηση από όλες ήταν αυτή με το τρίπτυχη δημιουργία της Donatella Versace στα τελευταία Met Gala. Σύμφωνα με την ίδια, τα τρία αυτά looks εξιστόρησαν ένα LGBTQ+ παραμύθι. Αρχικά, ο Lil Nas παρουσιάστηκε στο κόκκινο χαλί μέσα σε μια μεγαλοπρεπή βασιλική κάπα, η οποία αντιπροσωπεύει την απόκρυψη του αληθινού του εαυτού. Στη συνέχεια, κάτω από την κάπα αποκαλύπτεται μια αστραφτερή πανοπλία με το σύμβολο της μέδουσας, το οποίο λειτουργεί ως φυλαχτό από τις προκαταλήψεις που αντιμετωπίζει ένας queer, έγχρωμος άνθρωπος. Τέλος, η πανοπλία αφαιρείται για να αποκαλύψει ένα στενό γυαλιστερό bodysuit, το οποίο αντιπροσωπεύει την αποδοχή και την ζωή με τον πλέον αληθινό και χωρίς άμυνες εαυτό του.

 

Το τρίπτυχο του Versace για τα Met Gala 2021

Ο Lil Nas X στο MET Gala 2021
Ο Lil Nas X στο MET Gala 2021 © Mike Coppola/Getty Images

Το νέο «φυσιολογικό»

Η άφιξη του Lil Nas X στον χώρο της μόδας ήρθε την κατάλληλη στιγμή, με τον κόσμο πιο έτοιμο από ποτέ να καταρρίψει κάθε μπαγιάτικο στερεότυπο. Παρά το νεαρό της ηλικία του, είναι ένα από τα 25 άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκόσμιος σύμφωνα με το περιοδικό Time. Κατάφερε σε έναν βαθμό να επαναπροσδιορίσει την αρρενωπότητα στην κοινότητα της hip-hop, μια σκηνή που ως επί το πλείστον ήταν αρκετά κολλημένη όσον αφορά την αποδοχή της προς τους queer καλλιτέχνες του είδους και την ανδρική αισθητική γενικότερα. Το ανατρεπτικό του στιλ κάνει αυτό που προορίζεται να κάνει, να προκαλέσει σάλο. Να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν είτε υπερβολικά άβολα είτε απόλυτα απελευθερωτικά. Αυτή είναι η βασική ιδέα πίσω από όλη του τη στρατηγική και αυτό είναι ένα πολύ δυνατό όπλο της μόδας. Και για την ιστορία της μουσικής, καλλιτέχνες όπως ο Lil Nas ήταν η εξαίρεση. Τώρα, εξ ορισμού, ο Lil Nas X είναι ο κανόνας.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice