Τα συνθετικά διαμάντια που φτιάχνονται στο εργαστήριο είναι η νέα τάση στη βιομηχανία του κοσμήματος και κοστίζουν πολύ λιγότερο.
© Emma Bauso from Pexels
Fashion

Συνθετικά διαμάντια: η νέα τάση στη βιομηχανία του κοσμήματος

​Φτιάχνονται στο εργαστήριο, είναι ολόιδια με τα φυσικά και κοστίζουν πολύ λιγότερο

Τα συνθετικά διαμάντια που φτιάχνονται στο εργαστήριο είναι η νέα τάση στη βιομηχανία του κοσμήματος και κοστίζουν πολύ λιγότερο.

Είναι τα συνθετικά διαμάντια, ας τα ονομάσουμε «διαμάντια του σωλήνα», και είναι η τελευταία τάση στη βιομηχανία του κοσμήματος, κυρίως γιατί το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα είναι μηδαμινό, η τιμή τους αρκετά δελεαστική και η αυτοκρατορική τους αύρα παρούσα. Το συγκεκριμένο υλικό κατασκευάζεται στο εργαστήριο με χημικές διεργασίες, όμως σε εμφάνιση και ιδιότητες (βλέπε σκληρότητα) είναι ολόιδιο με τον πολύτιμο ορυκτό λίθο, που, σύμφωνα με τη Μέριλιν, είναι ο καλύτερος φίλος της γυναίκας.

Τα τεχνητά διαμάντια στην εποχή της κλιματικής κρίσης είναι μια αναγκαιότητα. Είναι μια βιώσιμη, ηθική και σίγουρα οικονομικότερη λύση. Όπως συμβαίνει στα έγκατα της γης, έτσι και σε περιβάλλον εργαστηρίου κρυσταλλώνεται άνθρακας και προκύπτουν ακατέργαστα διαμάντια σε τιμή μέχρι και 40% μικρότερη των εξορυσσόμενων, χωρίς να δημιουργούνται οι παραμικρές περιβαλλοντικές ή ανθρωπιστικές ανησυχίες. Στη συνέχεια κόβονται, γυαλίζονται και γίνονται εκπληκτικά κοσμήματα. Η τιμή τους είναι σίγουρα χαμηλότερη των φυσικών, καθώς εκλείπουν τα κόστη εξόρυξης και μεταφοράς. Η τελική τιμή πάντως διαμορφώνεται ανάλογα με την κοπή, τη διάγεια, το χρώμα και τα καράτια. Για να αντιληφθούμε την έκπτωση, ένα συνθετικό διαμάντι που κοστίζει περίπου 3.300 δολάρια, αν ήταν φυσικό, θα κόστιζε 4.500 δολάρια.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VRAI (@vraiofficial)

Είναι τα συνθετικά διαμάντια αληθινά; Εκατό τοις εκατό λένε αυτοί που τα κατασκευάζουν και τα εμπορεύονται. Είναι σαν να παίρνεις νερό, εξηγούν, και να φτιάχνεις παγάκια στην κατάψυξή σου, αντί να σπας έναν παγετώνα. Η πρώτη ύλη είναι η ίδια: το νερό. Αν, βέβαια, για τον πάγο απαιτούνται μόλις μερικές ώρες χαμηλών θερμοκρασιών, στην περίπτωση των διαμαντιών, η γη χρειάζεται εκατομμύρια χρόνια για να τα σμιλέψει - στο εργαστήριο είναι έτοιμα σε δύο μέρες. 

Anabela Chan, Lightbox Jewelry, Lark & Berry, Mathilde Jewellery, Kimaï, Vrai, Queensmiths είναι μερικές μόνο εταιρείες κοσμημάτων που προσφέρουν αξεσουάρ από τεχνητά διαμάντια. Επομένως, ο πανάκριβος καλύτερος φίλος των γυναικών, την παρέα των οποίων μπορούσαν να απολαμβάνουν μόνο οι εστεμμένοι, έγινε μόλις πιο προσιτός και για τους κοινούς θνητούς.

Τα εργαστηριακά διαμάντια έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον διαφόρων celebrities που τα προτιμούν σε δημόσιες επίσημες εμφανίσεις τους. Rihanna, Lady Gaga, Zendaya, Μέγκαν Μαρκλ, Έμα Γουότσον, Τζένιφερ Λόπεζ, Τέιλορ Σουίφτ, Μπίλι Πόρτερ, Μαράια Κάρεϊ είναι μερικοί μόνο από όσους τα επέλεξαν.

Σε τι διαφέρουν τα τεχνητά διαμάντια από τα φυσικά; Δεν έχουν ιστορία εκατομμυρίων χρόνων, δεν είναι σπάνια, δεν είναι μοναδικά και σίγουρα δεν μπορούν να αποτελέσουν οικογενειακά κειμήλια. Όμως λάμπουν εξίσου και είναι παντοτινά.

Why lab-grown diamonds are better than mined diamonds

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice