Τα 4 slow fashion brands στην Αθήνα που πρέπει να γνωρίζεις
Χειροποίητα ενδύματα από αφρικάνικα prints, βρεφικά είδη, μέχρι και τσάντες από ρετάλια τεντών, όλα με κοινό παρονομαστή τα βιώσιμα και ποιοτικά υλικά.
Slow Fashion Brands: Kimalé, 3QUARTERS, Tiny Toes και Hellenic Ethical Eco Lab, 4 sustainable καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα ελληνικά slow fashion brands κάνουν την εμφάνισή τους, εδραιώνονται στην αγορά και προσφέρουν sustainable ενδύματα για την ντουλάπα μας, με στόχο την ποιότητα και την ευσυνείδητη κατανάλωση. Θα τα βρεις στο κέντρο της Αθήνας, με τις βιτρίνες τους να αποπνέουν τον αέρα της αλλαγής και της στροφής προς τη βιώσιμη μόδα. Εμπνευσμένα print και μοτίβα που προέρχονται από την ιαπωνική κουλτούρα, αφρικανικά χειροποιήτα υφάσματα, τσάντες που έχουν δημιουργηθεί από ρετάλια τεντών, αλλά και βρεφικά είδη με αγνές πρώτες ύλες, μη τοξικά υφάσματα και λιγότερο συμβατικά σχέδια. Γνωρίσαμε τους δημιουργούς πίσω από αυτά τα brand και μοιράζονται το όραμα τους μαζί μας.
Ιρέν Μαμφρέντος, εμπνεύστρια και ιδρύτρια Kimalé.
Πώς εμπνευστήκατε το Kimalé; Ξεκίνησε το 2013, είναι ένα brand εμπνευσμένο από την αγάπη μου για τα έντονα πριντ που φόραγαν οι πανεμορφες Αφρικανές του Παρισιού που έβλεπα από μικρή, μιας και μεγάλωσα εκεί όσο και από την αγαπημένη μου Ελλάδα, τον ήλιο της, την θάλασσα της! Δουλεύω στον χώρο της μόδας από τα 18 μου, από βεστιάριο και styling στα περιοδικά μέχρι assistant head of Studio στο Balenciaga και υπεύθυνη παραγωγής στα .Lak . Για ένα διάστημα, σταμάτησα να δουλεύω, λόγω των παιδιών και μετά από περίπου 5 χρόνια, έτσι αθώα και αυθόρμητα ξεκίνησα να φτιάχνω κάποια ρούχα για τα παιδιά μου με αφρικανικά υφάσματα. Ξεκίνησαν να μου ζητούν φίλες μου να φτιάχνω ενδύματα και για τα δικά τους παιδιά, και κάπως έτσι δημιούργησα μια πρώτη συλλογή.
Τι προϊόντα μπορεί να βρει κανείς στο Kimalé; Δίνουμε τεράστια έμφαση στα υφάσματα και το 99% είναι print. Κάθε συλλογή έχει τελείως διαφορετικά πριντ. Τα υφάσματα μας είναι συχνά τυπωμένα στο χέρι είτε είναι batik είτε είναι Blockprint και τα αγοράζουμε κυρίως από την Ολλανδία, από τη δυτική Αφρική, την Νιγηρία και την Ινδία. Όλα τα ενδύματά μας τα ράβουμε στην Αθήνα. Τα τελευταία δύο χρόνια ξεκινήσαμε να δημιουργούμε και δικά μας print . Είναι ένα νέο challenge για εμάς, προσφέρει έξτρα creativity στο brand και μας δίνει μια πιο ουσιαστική ταυτότητα. Κάποια στοιχεία που είναι πολύ έντονα στο Kimalé, όπως τα ψάρια, η καμηλοπάρδαλη, τα μάτια τώρα μπορούμε να τα δούμε και στα print μας.
Οι συλλογές αφορούν κυρίως γυναικεία ρούχα και επειδή ακριβώς τα print είναι πολύ έντονα, οι γραμμές είναι αρκετά κλασικές, αλλά πάντα με ένα twist. Δίνουμε μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες, όλα τα κουμπιά για παράδειγμα είναι χειροποίητα και σχεδιασμένα από εμάς. Είναι ρούχα που μπορούν να φορεθούν καθημερινά. Εκτός από το print, επιδιώκουμε να βάζουμε πινελιές που προσθέτουν στο ρούχο κάτι ιδιαίτερο.
Γιατί δημιουργήσατε ένα slow fashion brand; Είναι θέμα χαρακτήρα; Έτσι μεγάλωσα. Πάντα αγόραζα ρούχα από vintage μαγαζιά ή ακόμα και έραβα τα δικά μου κομμάτια με τη θεία μου, φόραγα τα ρούχα των γονιών μου ποτέ δεν με έλκυαν οι fast fashion αλυσίδες, εννοείται πως μπορεί να αγόραζα κάποιο μπλουζάκι, αλλά δεν ένιωθα ότι μπορούσα να εκφραστώ από αυτά τα ρούχα. Οπότε, είναι αυτονόητο ότι δεν θα έκανα εταιρία με φιλοσοφία fast-fashion.
Η απόλυτη απόρριψη των fast-fashion καταστημάτων είναι πολύ δύσκολη, γιατί στην εποχή που ζούμε, ο κόσμος δεν έχει πάντα την οικονομική δυνατότητα. Σίγουρα και στην χώρα μας όλο και περισσότεροι έχουν στραφεί σε αυτό που ονομάζουμε ethical fashion, υπάρχουν πολλά vintage μαγαζιά πλέον στην Αθήνα καθώς και brands όπως το Kimalé. Και αυτό είναι πολύ θετικό διότι σημαίνει ότι καταλαβαίνουν την αξία και τον κόπο που χρειάζεται για να φτιαχτεί οτιδήποτε δεν είναι μαζικό. Θεωρώ ότι σίγουρα αλλάζει η νοοτροπία, αλλά είμαστε περικυκλωμένοι από τις fast-fashion αλυσίδες και είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς. Σιγά σιγά όμως θα ξανά υπάρξει μια ισορροπία πιστεύω.
Μέσα στα χρόνια η αποδοχή του κοινού μεγαλώνει. Πήρε πολύ χρόνο για να καταλάβουν και να τολμήσουν να φορέσουν αυτά τα print, γιατί είναι πολύ έντονα και ενώ τους άρεσαν, το φοβόταν και λίγο. Πλέον, θα έρθει κάποιος που δεν έχει ξαναφορέσει print και πιο εύκολα θα το δοκιμάσει και θα το εκτιμήσει. Άλλωστε μπορείς εύκολα να τα συνδυάσεις με ένα απλό τζιν η μια μονόχρωμη μπλούζα. Δεν είναι ανάγκη να φοράς total look!
Ποια είναι η φιλοσοφία σας; Τι είναι αυτό που θέλετε να αποπνέουν τα ρούχα σας; Το μότο μας είναι Kimalé Joie de Vivre, δηλαδή το ρούχο Kimalé που θα πάρεις, να μπορέσει να σου φτιάξει το κέφι. Να νιώθεις ότι είσαι ξεχωριστή,να νιώθεις άνετα και να λάμπεις. Να σου προσφέρει την αυτοπεποίθηση ότι είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις την μέρα σου. Εγώ έχω αυτή τη σύνδεση με το ρούχο. Καταλαβαίνω να μην την έχουν όλοι, μα για μένα με βοηθάει πολύ.
Το Kimalé είναι ένα κοινωνικά υπεύθυνο brand, που επιδιώκει να προωθήσει τη βιώσιμη παραγωγή χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων παραδοσιακά και χειροποίητα υφάσματα, συνδυάζοντας την ελληνική δεξιοτεχνεία, ακολουθώντας τη slow fashion φιλοσοφία. Δεν υπερπαράγουμε, τα περισσότερα κομμάτια μας είναι limited edition. Όλα μας τα αξεσουάρ, από κορδέλες μέχρι και τσαντάκια, τα φτιάχνουμε από τις φύρες των υφασμάτων. Προσπαθούμε να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερη σπατάλη στην πρώτη ύλη.
Kimalé, Μαυρομιχάλη 21, Εξάρχεια, 2130292865
Γιάννης και η Γαρυφαλιά Πιτσάκη, Founders of 3QUARTERS
Ποια είναι η έμπνευσή σας; Πώς ξεκινήσατε; Ο ήλιος της Αθήνας και η διαχείριση των ρεταλιών τεντών είναι η ιδέα πίσω από το 3QUARTERS, ένα από τα πρώτα brand βιώσιμης μόδας στην Ελλαδα. Καινοτομούμε δουλεύοντας από το 2015 σε ένα πλήρες κυκλικό μοντέλο παραγωγής. Ανακυκλώνουμε τέντες σε πολυμορφικές, αδιαβροχες τσάντες και αξεσουάρ, αναδεικνυοντας τα ιδιαίτερα χρώματα και μοτίβα των μπαλκονιών της Αθήνας. Δουλεύουμε με τα εναπομείναντα υφάσματα των τεντάδων, που σε άλλη περίπτωση θα απορρίπτονταν στο περιβάλλον, και τα αναβαθμίζουμε σε αξία και λειτουργικότητα (upcycling). Ακολουθούμε μια πολιτική μηδενικών απορριμμάτων κατά την παραγωγή, και διαχειριζόμαστε τον σχεδιασμό με τέτοιο τρόπο ώστε ο κύκλος ζωής κάθε προϊόντος να κλείνει πάλι σε εμάς.
Μια αρχιτέκτονας και ένας φωτογράφος, δυο αδέλφια που ξαναβρέθηκαν στην Αθήνα μετά από χρόνια στο εξωτερικό, σε ένα διάλειμμα από την καριέρα μας. Είμαστε οι 3QUARTERS, η Γαρυφαλιά και ο Γιάννης, που το 2015 αποφασίσαμε να γυρίσουμε μόνιμα στην Ελλάδα κάνοντας μια στροφή στην καριέρα μας. Είμαστε λάτρεις του χειροποίητου, του premium σχεδιασμού, της ανακύκλωσης και της Αθήνας. Και έτσι προέκυψε η ιδέα, να δουλέψουμε με τις τέντες, ένα υλικό πολύ αντιπροσωπευτικό της πόλης. Προερχόμαστε από το χώρο του design, η Γαρυφαλιά είναι αρχιτέκτονας και ο Γιάννης web developer, και στην επαγγελματική μας πορεία επιδιώκαμε την ανάδειξη της επανάχρησης και της κυκλικότητας. Όταν ανακαλύψαμε ένα τεράστιο κενό στη διαχείριση των αποκομμάτων (off-cuts) που μένουν στους τεντάδες όταν ράβουν τις τέντες θελήσαμε να δώσουμε μια λύση για την Αθήνα μέσω του design. Περίπου 440 τόνοι νέων, αχρησιμοποίητων κομματιών τέντας, τόσο μικρά όμως, που δεν είναι δυνατή η χρήση τους, πετιούνται στις χωματερές κάθε φορά που αλλάζουμε τις τέντες μας στην Αθήνα. Αυτό το κενό στη διαχείριση τεράστιων ποσοτήτων απορριμμάτων (υφασμάτων μάλιστα πολυεστέρα που δεν είναι δυνατή η ανακύκλωσή τους) διαχειριζόμαστε εμείς, μετατρέποντάς τα σε πολυμορφικές τσάντες και αξεσουάρ.
Ποια είναι η φιλοσοφία σας; Χτίζουμε την πρώτη πλήρως κυκλική πόλη στην Ευρώπη. Αυτό είναι το μότο μας και το πλάνο μας για την Αθήνα, μια μητρόπολη με πολύ χρώμα, με ζωντάνια, με διαφορετικές κουλτούρες, με πολλά επίπεδα και πολυπλοκότητες. Κάνουμε το πρώτο βήμα με σαφές όραμα για το μέλλον, για την ανάδειξη των μικρών επιχειρήσεων που αλληλοσυμπληρώνονται, που δουλεύουν πάνω σε ένα πλήρες κυκλικό μοντέλο. Τα απορρίμματα του ενός είναι πραγματικά ο θησαυρός του άλλου. Γι' αυτό και προσφέρουμε επισκευή εφόρου ζωής του κάθε προϊόντος, και έχουμε ξεκινήσει και ένα πρόγραμμα επαναδιαχείρησης των παλιών τσαντών, το Project Zero.
Παρότι κάθε γειτονιά του κέντρου έχει το δικό της χαρακτήρα, μας ενώνει όλους ένας αστικός, κοσμοπολίτικος, αλλά και πολύ αναγνωρίσιμος αθηναϊκός τρόπος ζωής. Αυτές τις πολυπλοκότητες μεταφέρουμε και στο design των προϊόντων μας, τα μοτίβα εσωτερικά και εξωτερικά, την πολυμορφικότητα και τον σύγχρονο σχεδιασμό. Σχεδιάζουμε για τον αστικό ταξιδιώτη, για τον ενσυνείδητο πολίτη και καταναλωτή.
Τι προϊόντα μπορεί να βρει κανείς στο κατάστημά σας; Η έμπνευσή μας είναι η ίδια η πόλη μας και ο τρόπος ζωής μας μέσα σ' αυτήν. Είμαστε και οι δυο ποδηλάτες του κέντρου, οπότε και ξεκινήσαμε με την τσάντα πλάτης, που είναι και το πιο πετυχημένο μοντέλο μας. Ακολούθησαν το τσαντάκι φαγητού, για το κολατσιό μας στη δουλειά και βέβαια η τσάντα για τα ψώνια για τη σαββατικάτικη επίσκεψη στην λαϊκή της γειτονιάς μας, τα Εξάρχεια. Πλέον έχουμε μια ολοκληρωμένη σειρά από τσάντες και αξεσουάρ, ενώ δημιουργούμε και νέες συνεργασίες. Με τους φίλους και γείτονες Vicious Cycles Athens για μια σειρά αξεσουάρ για τον ποδηλάτη και με τη σχεδιάστρια Κατερίνα Σβράνη μια σειρά από τσάντες και παπούτσια με φλοράλ πάττερν που έχει επιλέξει αποκλειστικά η Κατερίνα. Το 3QUARTERS είναι ένα brand που στηρίζει τις αρχές του στην εντοπιότητα. Όλη μας η παραγωγή γίνεται στο εργαστήρι μας στο κέντρο της Αθήνας και προμηθευόμαστε όλα τα υλικά από την γειτονιά μας στου Ψυρρή στηρίζοντας την οικονομία της γειτονιάς μας. Μια αστική οικοτεχνία, που λύνει ένα μεγάλο ζήτημα με τις τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων της πόλης.
Το βασικό μας υλικό είναι βέβαια οι τέντες, που αντικατοπτρίζουν στο σχέδιο κάθε μοντέλου τη ζωή μας σε ένα αθηναϊκό μπαλκόνι. Όπως κάθε μπαλκόνι αντικατοπτρίζει το στυλ και τον τρόπο ζωής του κάθε ιδιοκτήτη, έτσι και η κάθε τσάντα μας είναι μοναδική, σχεδιασμένη ξεχωριστά και κομμένη και ραμμένη από εμάς. Πλέον για τις vegan τσάντες μας χρησιμοποιούμε ιμάντες απο κλωστουφαντουργική κάνναβη και φελλό. Ενώ αντικαθιστούμε τα φερμουάρ μας με φερμουάρ από ανακυκλωμένο πλαστικό. Η κάθε τσάντα 3QUARTERS είναι «πράσινη» και μοναδική. Για τη νέα μας συλλογή «Olympia» εμπνεόμαστε από τα ποπ χρώματα της Αθήνας των 60ς.
Slow και ethical fashion στην Ελλάδα. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε; Είμαστε περήφανοι που το 3QUARTERS είναι μέλος του αυξανόμενου κινήματος για μια βιώσιμη κοινωνικά και περιβαλλοντικά συνειδητή μόδα. Η στροφή προς την βιώσιμη μόδα δεν είναι μια ιδιοτροπία κάποιων σχεδιαστών και βέβαια δεν είναι μια πολυτέλεια. Η βιομηχανία της μόδας καλύπτει το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, και τα τελευταία χρόνια, η «γρήγορη μόδα» έχει γιγαντωθεί με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό (sweatshops).
Με τις αλλαγές που έφερε ή καλύτερα επίσπευσε η πανδημία, οι αξίες των καταναλωτών συσσωρεύονται πλέον γύρω από την αυθεντικότητα, την ατομικότητα και την προσωποποιημένη εμπειρία τους σε σχέση με το προϊόν και την εταιρεία. Αυτό είναι και το πλεονέκτημα μας στις προτιμήσεις του καταναλωτικου κοινου - η μοναδικότητα του κάθε προϊόντος μας, η ποιότητα του χειροποίητου και η διαφάνεια στην παραγωγή. Ένα προιόν με συγχρονο και εξαγώγιμο design που στηρίζεται στην κυκλική οικονομία. Και μια πρακτική που μαζί με την παράδοση μας στη βιοτεχνία, μπορεί να μας καταστήσει πρωτοπόρους στην βιώσιμη επιχειρηματικότητα.
3QUARTERS, Αγίου Δημητρίου 19, Aθήνα, 2111832311
Παύλος Δασκαλάκης, ιδρυτής και creative director Hellenic Ethical Eco Lab (HEEL)
Ποια είναι η ιδέα πίσω από το HEEL; Όταν ξεκινήσαμε το 1985 ήμασταν μία κλασική βιοτεχνία της εποχής. ‘Ολη την παραγωγή μας την απορροφούσαν οι πελάτες χονδρικής, μιας και δεν είχαμε ακόμα τα δικά καταστήματα. Σιγά-σιγά όμως άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα καταστήματα πολυεθνικών που με την τεράστια παραγωγή τους σε αναπτυσσόμενες χώρες κατάφερναν να πετυχαίνουν χαμηλές τιμές (fast fashion). Οι πελάτες προτιμούσαν την χαμηλή τιμή αντί να επιλέγουν προϊόντα έχοντας αγοραστική συνείδηση, δημιουργώντας έτσι πρόβλημα στην τοπική παραγωγή και γενικότερα στο εμπόριο και την λιανική πώληση που αφορούσε ένδυση και υπόδηση. Τα καταστήματα λιανικής για να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές τιμές των πολυκαταστημάτων άρχισαν να τροφοδοτούν τα ράφια τους με εισαγόμενα προϊόντα που επίσης προέρχονταν από αναπτυσσόμενες χώρες, παραμερίζοντας έτσι τις ελληνικές βιοτεχνίες οι οποίες άρχισαν να κλείνουν και να παρασέρνουν μαζί τους ολόκληρη την κλωστοϋφαντουργία.
Τότε λοιπόν κι εμείς έπρεπε να επιλέξουμε ή να κλείσουμε ή να μεταφέρουμε την παραγωγή μας εκτός Ελλάδας, για να μπορέσουμε να πετύχουμε χαμηλά κοστολόγια. Τελικά, σκεφτήκαμε ότι ίσως υπήρχε και μια τρίτη λύση που θα μας βοηθούσε να αντισταθούμε στην τάση της εποχής και να συνεχίσουμε να παράγουμε τοπικά. Και εκεί είναι που το HEEL άλλαξε πορεία. Το όνομα προέρχεται από την παλιά οικογενειακή επιχείρηση κατασκευής υποδημάτων, δεν θέλαμε να το αλλάξουμε και απο Τακούνι το κάναμε Hellenic Ethical Eco Friendly Lab. Έτσι, αντί να μπούμε στο κλίμα της αγοράς που ήταν όλο και πιο χαμηλά κοστολόγια εμείς λειτουργήσαμε ακριβώς με τον αντίθετο τρόπο ψάχνοντας ποιοτικότερες πρώτες ύλες που ανεβάζουν την τιμή.
Γιατί slow και ethical fashion; Ήταν το 2005 όταν ανακαλύψαμε το οργανικό βαμβάκι, μάθαμε για τα οφέλη του και παράλληλα ασχοληθήκαμε με τις επιβλαβές ουσίες που μπορεί να περιέχουν τα υφάσματα. Μάθαμε ότι η βιομηχανία της μόδας είναι η δεύτερη στην μόλυνση του περιβάλλοντος και εκεί είναι που το HEEL άλλαξε πορεία, καθότι η αγάπη μας για την θάλασσα αλλά και τη φύση γενικότερα μας οδήγησε στην σκέψη ότι κι εμείς σαν μία μονάδα παραγωγής πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας προκειμένου να βοηθήσουμε το περιβάλλον μέσα από μια αειφόρο ανάπτυξη και όχι από μία αδιάκοπη παραγωγή που αποσκοπεί μόνο στο κέρδος.
Κάναμε λοιπόν τρεις πολύ μεγάλες σημαντικές κινήσεις. Πρώτον, μείωση της παραγωγής. Ο τρόπος που σκεφτήκαμε να το πετύχουμε χωρίς να έχουμε μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις ήταν να σταματήσουμε να πουλάμε πλέον χονδρική και να ανοίξουμε τα δικά μας φυσικά καταστήματα, ώστε με αυτό τον τρόπο η τιμή για το καταναλωτή να είναι χαμηλότερη εφόσον δεν υπάρχουν οι μεσάζοντες χονδρέμποροι και κατ’ επέκταση το εργαστήρι μας να είναι αυτόνομο και με πολύ μικρότερη παραγωγή που ταιριάζει πραγματικά σε ένα slow fashion brand. Δεύτερον, σταματήσαμε να αγοράζουμε ανεξέλεγκτα υφάσματα που επιτάσσει η μόδα κάθε σεζόν. Απορρίψαμε όλες τις πρώτες ύλες που περιέχουν πολυέστερ, ακρυλικό και νάιλον, σεβόμενοι το περιβάλλον και δίνοντας προτεραιότητα αντί για την χαμηλή τιμή που σου προσφέρουν αυτές οι συνθετικές ύλες στην ποιότητα ζωής. Επιλέξαμε ακριβές πρώτες ύλες για τους πελάτες μας, όπως το οργανικό βαμβάκι το 100% λινό και το recycle cotton. Επιλέγοντας να φοράμε ρούχα που προέρχονται από φυσικές πρώτες ύλες, συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και συγχρόνως σεβόμαστε το σώμα μας και μπορούμε να λέμε ότι ανήκουμε στην ομάδα των ευσυνείδητων καταναλωτών. Τρίτον, αξιοποιούμε τη φύρα, ώστε να μειώσουμε το περιβαντολλογικό μας αντίκτυπο. Έτσι λοιπόν βγάλαμε τη σειρά low waste.
Τι προϊόντα μπορεί να βρει κανείς στο HEEL; Τα ρούχα σε αυτήν την κολεξιόν είναι αρκετά ανέμελα και έχουν στοιχεία της ιαπωνικής κουλτούρας. Τα χρώματα ποικίλουν και δεν έχουμε περιορισμό αφού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υφάσματα και ρούχα από προηγούμενες συλλογές κάνοντας remake. Αρκετά ενδύματα έχουν σχέδια με τετράγωνα πατρόν, που αξιοποιούν όλο το ύφασμα.
Αυτή η συλλογή έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας κατασκευής και πολύ αργούς ρυθμούς παραγωγής. Ο συνδυασμός των κομματιών μεταξύ τους χρωματικά αλλά και τα πατρόν που χρησιμοποιούνται είναι πολύπλοκα. Είναι η πιο χαρακτηριστική συλλογή του HEEL με slow fashion κουλτούρα.
Slow και ethical fashion στην Ελλάδα. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε; Για εμάς μία βιοτεχνία που παράγει στην Ελλάδα μικρές ποσότητες, εξασφαλίζοντας τόσο την καθαριότητα των διαδικασιών παραγωγής, όσο και την ασφάλεια και την υγεία των ενδυμάτων της, σεβόμενη τους βασικούς κανόνες που αφορούν το περιβαλλοντολογικό της αντίκτυπο και που σχεδιάζει τα προϊόντα της με μεράκι και διαχρονικότητα σεβόμενη τους εργαζόμενους και τους πελάτες της μπορεί να χαρακτηριστεί ως slow fashion. Υπάρχουν αρκετές τέτοιες προσπάθειες στην Ελλάδα αρκεί ο κόσμος σιγά σιγά να εκπαιδευτεί για να μπορέσει να τις αναγνώρισε. Το slow fashion θα εξελιχθεί ακόμα περισσότερο και είναι το μόνο που μπορεί να αντισταθεί στην βιομηχανοποίηση της μόδας
HEEL, Ηρακλείτου 11, Κολωνάκι 2103616266
Λεμονιά Καρακοφωλίτη, co-founder of Tiny Toes.
Πώς ξεκινήσατε και ποια είναι η πορεία του Tiny Toes; Το 2016, όταν ακόμη στην Ελλάδα σχεδιάζονταν βρεφικά ρούχα και λευκά είδη σε κλασικές γραμμές και χρώματα, ροζ και σιέλ, με πολυέστερ, αποφασίσαμε να τολμήσουμε την ανατροπή. Αφού εντοπίσαμε το κενό στην αγορά, παρατηρήσαμε ότι δεν υπάρχει κάτι βιώσιμο, με αγνές πρώτες ύλες, μη τοξικά υφάσματα & σεβασμό προς το περιβάλλον. Αυτός ήταν κι ο πρώτος στόχος μας. Αμέσως μετά, θέσαμε τον επόμενο, να δημιουργήσουμε δηλαδή τα δικά μας pattern, με λιγότερο συμβατικά σχέδια και χρώματα, αλλά πολύ μεράκι.
Ποια είναι η φιλοσοφία σας; Αδιαμφισβήτητα, οι αρχές μας στηρίζονται στη μικρότερη δυνατή επίπτωση στο περιβάλλον, με τη χρήση αγνών πρώτων υλών, organic cotton και βαμβάκι, μη τοξικών βαφών. Κάτι που φυσικά ευχόμαστε να καθιερωθεί ως βασική επιλογή του καταναλωτή.Το μότο μας «ποιότητα και όχι ποσότητα» αντανακλά την παραπάνω φιλοσοφία και τον τρόπο που καθημερινά δουλεύουμε στο κατάστημα και τη βιοτεχνία μας.
Τι προϊόντα που μπορεί να βρει κάποιος στο κατάστημά σας; Θα ξεκινήσω με τα δικά μας προϊόντα (φορμάκια, λευκά είδη, κουβέρτες, σελτεδάκια κλπ) που δημιουργούνται με αγνές πρώτες ύλες (βαμβάκι, organic cotton), έχουν πιστοποίηση «standard 100 by OEKO-TEX». Βασικό μας μέλημα είναι το τελικό προϊόν να είναι από υφάσματα φιλικά προς το δέρμα του παιδιού. Τα ρούχα και τα λευκή είδη που παράγουμε ξεχωρίζουν και για τον μοναδικό σχεδιασμό που φέρουν, με patterns που σχεδιάζονται αποκλειστικά από εμάς. Εκτός όμως από το ίδιο το προϊόν, και η συσκευασία παίζει σημαντικό ρόλο για εμάς, γι' αυτό κι επιλέγουμε υλικά από 100% ανακυκλώσιμο υλικό, χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Το Tiny Toes αναπτύσσεται συνεχώς και έχει κερδηθεί έτσι το προνόμιο να επιλέγουμε συνεργασίες από το εξωτερικό και να εισάγουμε προϊόντα (παιχνίδια, είδη διακόσμησης, βρεφικά καλλυντικά) με βασικό κριτήριο την πολιτική μιας βιώσιμης/ αειφόρου ανάπτυξης. Τα παιχνίδια που επιλέγουμε είναι ως επί το πλείστον ξύλινα, με οικολογικές βαφές και τα βρεφικά καλλυντικά, χωρίς χημικούς παράγοντες, vegan και φιλικά προς το περιβάλλον μας.
Μέσα από την αλλαγή αυτή και την τάση για slow & ethical fashion, διαφαίνεται η ευκαιρία να αναπτύσσουμε εταιρείες που σέβονται το περιβάλλον, τον καταναλωτή και την εμπιστοσύνη που εκείνος μας δείχνει. Ο καταναλωτής δείχνει πια την επιθυμία να μάθει τι αγοράζει, από που προέρχεται, ποια η διαδικασία παραγωγής του, παίρνοντας την ευθύνη της επιλογής. Αντίστοιχη ευθύνη οφείλουμε να δείχνουμε κι εμείς, εξασφαλίζοντας άριστη ποιότητα.
Slow & ethical fashion στην Ελλάδα. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε; Είμαστε σε μία εποχή που αλλάζει η νοοτροπία του καταναλωτή. Η πληροφορία που προσφέρεται στον κόσμο για πρώτες ύλες και παραγωγή είναι πλούσια, κι έτσι του δίνεται η ευκαιρία να επιλέξει το ποιοτικό. Ενδιαφέρει, πλέον, τον καταναλωτή να μάθει όλη τη διαδικασία της δημιουργίας και των πρώτων υλών και το ποιοί βρίσκονται πίσω από την παραγωγή του προϊόντος. Στρέφονται συχνά σε brands που πίσω τους έχουν με μια μικρή βιοτεχνία, που παράγει ποιοτικό, ηθικό προϊόν, παρά να είναι μαζικής παραγωγής.
Εκτός από το κομμάτι της ασφάλειας και εμπιστοσύνης που διασφαλίζεται με τον τρόπο αυτό, ο καταναλωτής πλέον νιώθει κομμάτι της αλυσίδας αυτής. Δίνεται η δυνατότητα για ένα κομμάτι διάδρασης κι είναι κάτι που χαροποιεί κι εμάς τους ίδιους.
Tiny Toes, Αγίου Δημητρίου 168 & Συρράκου 2, Άγιος Δημήτριος, 2109345324