Η Ιωάννα Κουρμπέλα δεν σχεδιάζει ρούχα αλλά μορφές έκφρασης

Κάθε συλλογή της φαίνεται να έχει πολύπλοκη κατασκευή αλλά μια χαρακτηριστική κομψή, μινιμαλιστική αισθητική

Η σχεδιάστρια μόδας Ιωάννα Κουμπέλα μιλάει στο LOOKmag για τη μόδα, την συμπερίληψη και τη βιωσιμότητα, καθώς και για τη νέα της συλλογή SS2022 "Therapoetic".

Τα ρούχα που σχεδιάζει η Ιωάννα Κουρμπέλα ακολουθούν την κίνηση του σώματος αντλώντας ενέργεια από αυτό για να αποκτήσουν τη δική τους. Κάθε συλλογή της φαίνεται να έχει πολύπλοκη κατασκευή αλλά μια χαρακτηριστική κομψή, μινιμαλιστική αισθητική. Με σπουδές στο σχέδιο μόδας και στις εικαστικές τέχνες, με μαθήματα ενδυματολογίας και σκηνογραφίας, οι συλλογές της έχουν άμεσες επιρροές από τις καλές τέχνες, το θέατρο, τη μουσική και τα trends της παγκόσμια σκηνής της μόδας ξεχωρίζοντάς την ανάμεσα στους σύγχρονους εκπροσώπους της ελληνικής δημιουργίας. Κάθε της σχέδιο μπορεί να σταθεί με φινέτσα και ελληνικότητα, από την Πλάκα μέχρι τη Νέα Υόρκη εμπνέοντας τη γυναίκα που θέλει να εκφραστεί με το ντύσιμό της.

Έχοντας διαγράψει μια ήδη επιτυχημένη πορεία 20 χρόνων στο χώρο της μόδας με ιδιαίτερες συλλογές και εξαιρετικές συνεργασίες, ετοιμάζει με την ίδια αγάπη και αφοσίωση τη νέα της σειρά για την Άνοιξη/ Καλοκαίρι 2022. Της ζητώ να περιγράψει τον εαυτό της με τρεις λέξεις και εκείνη δε διστάζει να απαντήσει «δημιουργική, πληθωρική και ευαίσθητη» και να μου εξηγήσει ότι το ενδιαφέρον της για το πώς λειτουργεί το ύφασμα πάνω στο σώμα ήταν που την οδήγησε να ασχοληθεί με τη μόδα και το σχεδιασμό ρούχων. Ήταν «πιο περίπλοκο» απ' όσο φανταζόταν αλλά σχεδίασε πριν δύο δεκαετίες το πρώτο της ρούχο και το θυμάται σαν να ήταν μόλις χθες. «Αρχικά ήξερα τι δεν μου αρέσει. Το προσωπικό στιλ όμως είναι συνεχώς εξελισσόμενο, ξεκινώντας λοιπόν από τον "πυρήνα" της αισθητικής μου, μετακινούμαι διαρκώς προς την εκλέπτυνση των αρχικών μου επιλογών», θα μου πει σχετικά με το ταξίδι αναζήτησης του προσωπικού της στιλ στο σχεδιασμό ρούχων.

Το Show Room Bridal της Ioanna Kourbela
Το ατελιέ της Ioanna Kourbela στην Πλάκα

«Η μόδα και το στιλ είναι τρόπος ζωής για εμένα. Θεωρώ ότι δεν αφορά μόνο την εξωτερική μας εμφάνιση, δηλαδή τι ρούχα επιλέγουμε. Το στιλ είναι η στάση μας απέναντι στη ζωή κι έχει σημασία να μην εξαντλείται μόνο σε αισθητικές επιλογές όπως τα χρώματα, τα κοσμήματα και οι μουσικές. Στο προσωπικό στιλ καθρεφτίζεται ακόμα και ο τρόπος που θα επιλέξεις να αντιμετωπίσεις μια δυσκολία, μια ανατροπή που θα προκύψει στην ζωή.

» Ένα μότο που με εμπνέει είναι το "όλα για καλό". Με βοηθάει πολύ να έχω αποδοχή και εμπιστοσύνη για όσα συμβαίνουν και να ελπίζω για το καλύτερο.

» Θεωρώ ότι η μόδα ως μορφή τέχνης είναι θέμα προσέγγισης και εκτέλεσης. Έχουν υπάρξει σχεδιαστές μόδας που άφησαν μεγάλη παρακαταθήκη στην τέχνη μέσα από τη δουλειά τους στη μόδα. Αντίστοιχα, υπάρχουν και παραδείγματα καλλιτεχνών που δεν άφησαν τίποτα αξιόλογο πίσω τους.

Μοντέλα με δημιουργίες της Ioanna Kourbela από τη σειρά Basics, για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2022
Basics SS' 2022

» Η συμπερίληψη είναι κάτι που από την αρχή της πορείας μου πρεσβεύω. Είναι σημαντικό για εμένα να γίνει αντιληπτό πως η αποδοχή της διαφορετικότητας δημιουργεί νέα πεδία κατανόησης ακόμα και του ίδιου μας του εαυτού. Στην πραγματικότητα η αποδοχή είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία. Τα πρότυπα ομορφιάς εξελίσσονται παράλληλα με τις κοινωνικές αλλαγές και ανάγκες, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν.

» Μεγάλο μέρος της συλλογής είναι 100% ελληνικό. Επιδιώκω όσο το δυνατόν περισσότερο να επιλέγω εγχώριες πρώτες ύλες και να διατηρώ συνεργασίες με Έλληνες κατασκευαστές. Άλλωστε όλη η παραγωγή των ενδυμάτων πραγματοποιείται εδώ. Ιδανικά θα ήθελα κάποια στιγμή όλη η συλλογή να είναι 100% ελληνική. Δυστυχώς δεν είναι εφικτό στην παρούσα φάση καθώς είμαστε μια μικρή χώρα, χωρίς παράδοση και υποδομή για να υποστηρίξει την παραγωγή όλων των υλικών που χρειάζονται στην παραγωγική διαδικασία. Επειδή στόχος μου είναι το τελικό προϊόν να είναι ανταγωνιστικό σε παγκόσμιο επίπεδο -αφού εξάγουμε σε 20 χώρες- χρειάζεται να επιλέγω κάποια περιορισμένα υλικά και από το εξωτερικό. Το βαμβακερό νήμα, όμως, που αποτελεί βασικό στοιχείο των συλλογών μου, από την αρχή μέχρι σήμερα, είναι ένα υλικό στο οποίο ούτως η άλλως η χώρα μας εξειδικεύεται και εξάγει παγκοσμίως. Θεωρείται μια από τις υψηλότερες ποιότητες γεγονός που οφείλεται και στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας.

Μοντέλα με δημιουργίες της Ioanna Kourbela από τη σειρά Basics, για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2022
Συλλογή Ioanna Kourbela Basics Spring Summer 2022 “Therapoetics”

» Το ελληνικό στοιχείο έχει σημαντικό ρόλο αφού είναι το DNA μου και άρα προεκτείνεται και στο DNA του brand.

» Η βιωσιμότητα στη μόδα είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητούμενα στο παρόν ενώ αποτελεί τη βάση του μέλλοντός της. Στην πραγματικότητα ο τρόπος που παράγουμε εμείς σήμερα, δημιουργεί το πλαίσιο των συνθηκών με τις οποίες θα παράγουν οι μελλοντικές γενιές. Η κατάχρηση των προηγούμενων χρόνων σε φυσικούς πόρους είναι ο λόγος που ο πλανήτης «αντιδρά» και «απαιτείται» πλέον να παράξουμε σε νέο πλαίσιο. Η έννοια της Αειφόρου Ανάπτυξης και όπως και της Ηθικής Μόδας εν γένει με απασχολούσε πάντα και σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Όλα τα προϊόντα μας, πληρούν τις βασικές αξίες τις αειφορίας και επιδιώκουμε συνεχώς να ανακαλύπτουμε και να υιοθετούμε επιπλέον στοιχεία που ενισχύουν τη βιώσιμη ταυτότητά τους. Στην πραγματικότητα μπορεί να μοιάζει με “trend”, όμως για εμένα είναι κομμάτι της σχεδιαστικής προσέγγισης και ο τρόπος με τον οποίο πορεύομαι από την αρχή.

Μοντέλα με δημιουργίες της Ioanna Kourbela από τη σειρά Basics, για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2022
Συλλογή Ioanna Kourbela Basics Spring Summer 2022 “Therapoetics”

» Από τα υλικά που ξεχωρίζω είναι το ελληνικό βαμβάκι. Πρόκειται για ένα υλικό με πολύ ενδιαφέρουσα συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της χρήσης του, σχεδόν σαν "ζωντανός" οργανισμός με δική του "μνήμη". Η υπόστασή και η εικόνα του αλλάζουν ανάλογα με τον τρόπο και τις φορές που θα πλυθεί ενώ μοιάζει να αποκτά χαρακτηριστικά από το σώμα που το φοράει, είναι πολύ φιλικό προς το δέρμα και του επιτρέπει να "αναπνέει" μαζί του. Έχω μεγάλη οικειότητα με αυτό το υλικό καθώς το "κληρονόμησα" από την προηγούμενη από εμένα γενιά, συνεπώς έχω πολλές μνήμες μαζί του και εμπειρία στην διαχείρισή του.

» Η επιθυμία μου για χαλαρότητα, ξεγνοιασιά και ασφάλεια -συναισθήματα που δεν είναι καθόλου δεδομένα τον τελευταίο καιρό-, αποτέλεσε έναυσμα για τη δημιουργία της συλλογής “Therapoetic”. Ο τίτλος “Therapoetic” προέκυψε από την ένωση των λέξεων therapy και poetic θέλοντας να ελπίζω σε ένα καλοκαίρι θεραπευτικό και ποιητικό. Παστέλ τόνοι στα χρώματα σε συνδυασμό με έντονα prints τα οποία σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για τη φετινή συλλογή. Οι σιλουέτες των ρούχων επιτρέπουν ελευθερία, ενισχύοντας την ανάγκη για ξεγνοιασιά. Η sustainable πλευρά του brand ενισχύεται ακόμα περισσότερο φέτος με τα αξεσουάρ να κατασκευάζονται από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά ενώ το δέρμα αξιοποιείται στα πλαίσια της zerowaste γκάμας.

Μοντέλο ποζάρει φορώντας κομμάτια από τη “Underwater World” συλλογή της Ioanna Kourbela με το bespokeprint με τη μορφή του αχινού

» Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάτι από την SS2022 συλλογή θα ήταν οι δημιουργίες της γκάμας “Underwater World” με το bespokeprint με τη μορφή του αχινού. Σχεδίασα αυτό το print υποσυνείδητα επηρεασμένη από τις συνθήκες της πανδημίας και την απόσταση που έχουμε αναγκαστεί να κρατήσουμε ο ένας από τον άλλο, όπως συμβαίνει και στον βυθό στην συνύπαρξή μας με τους αχινούς. Ούτως ή άλλως βρίσκω τη μορφή και την κίνησή του μέσα στο νερό πολύ ενδιαφέρουσα και ζωγραφική.

Μοντέλα με δημιουργίες της Ioanna Kourbela από τη σειρά White Collection (Bridal), για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2022
White Collection (Bridal)

» H Bespoke και η White Collection (Bridal) είναι οι Sur-Mesure συλλογές υψηλής ραπτικής του οίκου Ioanna Kourbela. Αποτελούνται από περισσότερα από 30 μοναδικά σχέδια που προβάλουν έναν φάσμα συναισθημάτων: ρομαντισμού και δυναμικότητας μέσα από αέρινες γραμμές και γεωμετρικές λεπτομέρειες. Χαρακτηρίζονται από τον χειροποίητο τρόπο κατασκευής τους με ευρηματικές τεχνικές και τα πολυτελή υλικά, όπως τα μεταξωτά υφάσματα, οι ντελικάτες σουπλαριστές παγιέτες, οι ευαίσθητες βαμβακερές δαντέλες και τα απλικέ κεντήματα από περίτεχνά υλικά.  Ειδικά για τα νυφικά θα έλεγα ότι χαρακτηρίζονται και από τις πολλές αποχρώσεις του λευκού. Αν έβαζα έναν τίτλο για αυτές τις δημιουργίες θα ήταν «μοναδικές προτάσεις για ξεχωριστές στιγμές». Είναι σχεδόν προσωπικό το στοίχημα, όταν μια γυναίκα με επισκεφθεί στο ατελιέ μου να ανακαλύψουμε μαζί την καλύτερή της εκδοχή.

Μοντέλο με δημιουργίες της Ioanna Kourbela από τη σειρά Bespoke
Bespoke Collection

» Το θέατρο είναι μια μορφή τέχνης που με ενδιαφέρει πολύ και αποτελεί πηγή έμπνευσης για εμένα. Παρακολουθώ όσο συχνότερα μπορώ και είμαι ανοιχτή σε προτάσεις και συνεργασίες. Ό, τι έχω κάνει ως σήμερα, μου προσέφερε πολύτιμη εμπειρία και δημιουργική χαρά.

» Με ενδιαφέρουν οι τέχνες στο σύνολό τους. Aν δεν είχα ασχοληθεί με τη μόδα θα μπορούσα να ακολουθήσω το δρόμο της ζωγραφικής ή της αρχιτεκτονικής. Επιδιώκω να ενσωματώνω στοιχεία από την γνώση μου και στην ζωγραφική και στο θέατρο και με όσα ασχολούμαι ανά περιόδους. Για εμένα στην ουσία δεν διασπώνται αλλά συνδέονται άρρηκτα στον τρόπο που δημιουργώ, από το έργο ενός καλλιτέχνη ή και την ευρηματικότητα ενός τεχνίτη. Η μόδα είναι και τα δύο, γι’ αυτό και θεωρείται εφαρμοσμένη τέχνη. Έχει την ίδια βαρύτητα η εύρεση της σωστής απόχρωσης με την εύρεση της τεχνικής μιας ραφής και αισθητικά αλλά και πρακτικά».

Αλήθεια, τι κάνει μια διεθνούς φήμης σχεδιάστρια μόδας στον ελεύθερο χρόνο της; Μα φυσικά «όνειρα για το μέλλον».

Μοντέλα με δημιουργίες της Ioanna Kourbela από τη σειρά Basics, για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2022
Basics SS' 2022

Info: Aνδριανού 109 & Χατζημιχάλη 12, Πλάκα, 2103224591, www.ioannakourbela.com. Η Bespoke/White Collection διατίθεται αποκλειστικά από το showroom της εταιρείας κατόπιν ραντεβού.  Για περισσότερες πληροφορίες ή/και ραντεβού μπορείτε να καλέσετε στο 2109942731. Όλη η συλλογή Basics διατίθεται στο site του brand.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice